Eclipsă de Lună în Capricorn – 5.07.2020
“O nouă perspectivă asupra realității”

În data de 5 iulie 2020, la 7:30 (ora României), are loc o Eclipsă de Lună/Lună plină în Capricorn (Luna în Capricorn se va afla în opoziție cu Soarele din Rac, la aproximativ 13 grade). Aceasta încheie șirul eclipselor din Capricorn, eclipse ce au început în 2019 și care vor mai avea loc din nou în acest semn zodiacal în 2027-2029.

Intro. Despre Eclipse în general

▪ Eclipsele au un puternic caracter karmic, rolul acestora fiind de a ne “ghida” în călătoria noastră spirituală, de a ne alinia cu intenția de evoluție a sufletului în această existență.
▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), personalitatea, identitatea pe care ne-am format-o în funcție de contextul în care ne-am născut și am trăit în primii ani de viață (relația cu familia, în special, cu mama; mediul în care am crescut); indică suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și in largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”. Soarele reprezintă energia vieții, vitalitatea noastră, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți (“latura rațională”); indică și modul în care vom manifesta intenția de evoluție a sufletului în această viață.
▪ Eclipsa de Lună (ca orice Lună plină, dar mult mai intensă și cu efecte mult mai puternice și de durată) este asociată cu încheierea unui ciclu, a unei etape, respectiv cu obținerea unor rezultate în anumite domenii din viața noastră. In funcție de concluziile la care vom ajunge în perioada următoare, vom vedea ce este de păstrat, ce putem îmbunătăți și la ce putem renunța în domeniile respective.
▪ Efectele unei eclipse de Lună se simt începând cu o saptamână – două înainte ca aceasta să se producă și durează aproximativ o lună după ce aceasta a avut loc. Culminările, concluziile la care ajungem sunt strâns legate de ce am inițiat odată cu Luna nouă/Eclipsa de Soare din același semn zodiacal (în cazul de față – Luna nouă/Eclipsa de Soare din Capricorn din decembrie 2019).
▪ Perioada “cea mai intensă emoțional” este cea dintre eclipse, așa cum este perioada în care ne găsim acum („sezonul eclipselor” a început cu Eclipsa de Lună în Săgetător din 5 iunie 2020, a continuat cu Eclipsa de Soare în Rac din 21 iunie și se încheie cu Eclipsa de Lună în Capricorn din 5 iulie), de aceea, recomandarea ar fi ca în acest interval de timp să nu acționăm impulsiv (deși tentația poate fi mare), să facem tot ce ține de noi în direcția care ne interesează, dar să fim deschiși cu privire la rezultate.

Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare.

▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Nodurile lunare sunt implicate în producerea eclipselor. NS în tranzit indică vindecarea, eliberarea de anumite tipare emoționale care țin de trecut, iar NN sugerează direcția de evoluție și, implicit, dobândirea unor abilități (emoționale, spirituale etc.) care să ne ajute să ajungem mai aproape de ceea ce avem de realizat în această viață.
Mai multe detalii despre Nodurile lunare puteți găsi în articolul despre ultima Eclipsă în Rac.

Eclipsele din 2020. De la axa Rac/Capricorn la Gemeni/Săgetător

În 2020 avem 6 eclipse:
▪ ianuarie: Eclipsă de Lună în Rac;
▪ iunie: Eclipsă de Lună în Săgetător și de Soare în Rac;
▪ iulie: Eclipsă de Lună în Capricorn;
▪ noiembrie: Eclipsă de Lună în Gemeni;
▪ decembrie: Eclipsă de Soare în Săgetător.
▪ Nodurile lunare s-au aflat pe axa Rac/Capricorn între noiembrie 2018 – mai 2020. Începând cu 5 mai 2020, ele au intrat pe axa Gemeni-Săgetător, unde vor rămâne până în ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că, din această vară, am început să avem eclipse în Gemeni/Săgetător.
▪ Eclipsa de Lună în Capricorn din 5 iulie este ultima eclipsă pe axa Rac/Capricorn, Nodurile lunare aflându-se deja pe axa următoare (Gemeni/Săgetător).

Cum ne impactează la nivel individual Eclipsa de Lună în Capricorn

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Eclipsa va impacta una dintre cele 12 case astrologice (cea care stă sub semnul Capricornului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa impactată), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteti) și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați de Eclipsă: Capricornii, Racii, Berbecii și Balanțele (Ascendent/zodie/Lună) – în special cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete între aprox. 8-18 grade (în semnele zodiacale menționate).

Eclipsa de Lună în Capricorn – influențe generale, energie și caracteristici

Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale celor două arhetipuri implicate în această Eclipsă.

Arhetipul Capricorn/Saturn

▪ Capricornul este guvernat de Saturn, zeul timpului la romani (Cronos în mitologia greacă), cel care simbolizează relația noastră cu timpul (și, implicit, nevoia de a da dovadă de răbdare, perseverență pentru a ajunge unde ne dorim); modul în care este structurată realitatea în care trăim; relația cu diferite autorități din viața noastră; munca; limitările și restricțiile; obiectivele și rezultatele pe termen lung.
▪ Este un semn de pământ: muncitor și practic, bine ancorat în realitate.
▪ Este un semn cardinal, care inițiază lucruri, acțiuni, proiecte.
▪ Structurarea realității. Arhetipul Capricorn/Saturn/ casa a-X-a (din zodiacul natural) este corelat cu modul în care este structurată și în care percepem realitatea în care trăim (de la realitatea vieții personale până la nivel de societate). De aici nevoia de a crea niște structuri solide, puternice, rezistente în timp, de a-și organiza viața (conform anumitor reguli și a unei anumite discipline), precum și respectarea structurilor, ierarhiilor, normelor, regulilor care stau la baza societății. (Dacă lucrurile sunt duse la extrem, poate deveni extrem de rigid şi de conformist la acest capitol.)
▪ Relația cu autoritățile. Implicit, acest arhetip este asociat cu ideea de autoritate şi cu relația pe care o avem cu autoritățile din viața noastră (părinti, profesori, şefi, instituții, societate etc.). Capricornul va căuta să devină, la rândul său, o autoritate (atât în viața sa profesională, cât si în cea personală), să crească profesional, să obțină puterea.
▪ Imaginea publică/statutul socio-profesional și nevoia de putere și control. Va pune un accent deosebit pe imaginea publică și pe statutul socio-profesional. Are nevoie să fie apreciat, respectat pentru ceea ce este și realizează. În sens pozitiv, firea sa ambițioasă, muncitoare, responsabilă şi disciplinată, caracterul integru, precum și calitățile de lider îi pot inspira pe cei din jurul său să ii urmeze modelul; în sens negativ, poate fi excesiv de rigid şi de autoritar, poate abuza de puterea pe care o deține sau relația cu autoritățile din viața sa poate fi mai dificilă.
▪ Strategii și obiective. Pentru a ajunge acolo unde își dorește, va acorda o mare atenție planurilor sale, își va pune la punct strategia de lucru și își va seta o serie de obiective realiste, practice, concrete pe termen mediu spre lung, ceea ce îl va ajuta să obțină rezultate solide (în timp, pe măsura efortului depus).
▪ Adultul/Asumarea responsabilității. Capricornul este asociat și cu ideea de maturizare şi de asumare a responsabilității (față de propria persoană, față de familie, față de societate etc.). Este ca arhetip „Adultul”, „Părintele”.
▪ Relația cu timpul şi ancorarea în trecut. Acest arhetip reprezintă relația pe care avem cu timpul (și implicit cu trecutul, cu istoria, cu tradițiile și obiceiurile „moștenite”). Capricornul este înarmat cu foarte multă răbdare, perseverență și este capabil de efort prelungit pentru a-și atinge obiectivelor. Respectă tradițiile, obiceiurile şi, evident, regulile bine stabilite. Se va orienta către valori şi modele clasice, sobre, care au trecut deja proba timpului. În sens negativ, poate fi rigid și mai reticent la schimbare.
▪ În sens negativ, acest arhetip mai poate reprezenta: limitări, restricții; surmenaj fizic, mental, emoțional; stări emoționale negative: pesimism, depresie, frici, sentimentul de însingurare de vină, de rușine; blocaje emoționale; dificultatea exprimării emoțiilor; mascarea suferinței prin muncă. Pentru a putea duce o viață mai senină și mai armonioasă Capricornul va trebui să învețe să fie mai tolerant cu el însusi, să mai delege din responsabilități și să acorde mai mult timp odihnei si relaxării; să ceară ajutor atunci când lucrurile par să îi scape de sub control (când se simte “depășit” de volumul prea mare de muncă sau când nu este în regulă emoțional), să își exprime emoțiile și să acceseze nevoile “copilului interior” (pe modelul semnului opus Rac).

Arhetipul Rac/Lună

▪ Racul este guvernat de Lună, care simbolizează, așa cum spuneam mai sus: universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și în largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”.
▪ Este un semn de apă (intuitiv, sensibil).
▪ Este un semn cardinal – inițiază lucruri, acțiuni, proiecte.
Principalele caracteristici:
▪ relația cu “copilul interior” și exprimarea nevoilor emoționale; starea de securitate emoțională strâns legată de mediul în care a crescut, de atmosfera de acasă, din primii ani de viață (relația cu familia și în special cu mama, afecțiunea, căldura, sprijinul emoțional de care, copil fiind, a beneficiat (sau nu) au un impact puternic asupra relațiilor din viața de adult); sentimentul de “acasă” (nevoia de a fi înconjurat de familie, de prietenii apropiați, de a își crea un cămin, un mediu confortabil din punct de vedere emoțional); emoțiile fluctuante (prin natura sa, perioadele de acțiune, de exteriorizare sunt urmate de perioade de retragere, de interiorizare); loialitate, tendința spre atașamente.
Mai multe detalii despre acest arhetip găsiți aici.

Eclipsa de Lună/Luna plină în Capricorn și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna în Capricorn în careu cu Chiron în Berbec
▪ Luna în Capricorn în trigon cu Uranus în Taur

Pentru fiecare dintre noi, domeniile de viață care stau sub semnul Capricornului au fost în ultimii mulți ani (de prin 2008 de când Pluto a poposit aici) dar, mai ales, în ultimii aproximativ doi ani (când i s-au alăturat lui Pluto și Saturn, Nodul Sud și apoi Jupiter) într-un proces intens de transformare, de regenerare, de “curățenie generală”. Procesul este departe de a fi încheiat, însă această eclipsă marchează încheierea unei etape importante.

Ce am experimentat și ce am învățat până acum? Cu siguranță că fiecare are povești extrem de interesante cu privire la această perioadă, unele mai ușoare, altele mai dure, dar ce au toate acestea în comun este faptul că ceea ce înțelegeam înainte prin “realitatea noastră de zi de zi” (Capricorn) s-a surpat (mai mult sau mai puțin) și am fost nevoiți să ne repoziționăm și, eventual, să reclădim o altă realitate. Poate am devenit (cel puțin unii dintre noi) mai maturi, mai responsabili. Poate am învățat:să ne bazăm mai mult pe noi înșine pentru că lucrurile din exterior au devenit tot mai șubrede (realitatea socială, sfera profesională, toate acele lucruri care ne dădeau siguranță); să apreciem mai mult anumite momente, pentru că am văzut că în foarte scurt timp situația se poate schimba; să avem mai multă răbdare; să luăm viața mai în serios (să avem un plan de rezervă, să nu trăim de azi pe mâine) pentru că iresponsabilitatea (de orice natură) se plătește scump.

Eclipsa de Lună în Capricorn aduce concluzii, culminări, rezultate cu privire la toate aceste teme de mai sus. Însă, ca la orice lună plină, este necesar să echilibrăm cele două tipuri de energii: pe de o parte, preocuparea pentru realitatea noastră concretă, nevoia de a fi responsabili, maturi, de a avea o strategie pe termen mai lung, niște obiective concrete de atins (Capricorn) și, pe de altă parte, nevoia de a fi atenți la nevoile noastre emoționale (nevoile “copilului interior”), la ce ne face să ne simțim confortabil emoțional (căminul, familia, prietenii sau orice ne aduce bucurie și liniște interioară).

Nodul Sud a părăsit din mai semnul Capricornului, iar Jupiter, Saturn (de curând reintrat în Capricorn) și Pluto se află destul de departe de punctul în care are loc eclipsa, astfel încât nu o impactează direct. Însă, cu doar câteva zile în urmă a avut loc conjuncția JupiterR/PlutoR în Capricorn, ale cărei efecte încă le simțim și pe care nu o putem ignora. Foarte pe scurt, Pluto face subconștientul să devină conștient și ne obligă să ne confruntăm cu frici, obsesii legate de realitatea noastră, de autoritate, de putere și control (și, mai ales, de absența acestora), iar Jupiter expandează energia plutoniană, oferindu-ne oportunitățile pentru a ne confrunta mai ușor și eventual, a vindeca aceste frici. Evident, în funcție de cât de mult lucrăm în direcția asta. Despre această conjuncție am scris aici.

Revenind la Eclipsa din 5 iulie, careul cu Chiron ne poate face să ne simțim ceva mai vulnerabili și, în același timp, conștienți că nu întotdeauna putem acționa exact așa cum ne dorim. Putem simți că în interiorul nostru se dă o luptă între instinctul de a acționa după bunul plac (Berbec) și nevoia de a fi responsabili și maturi (Capricorn).

În același timp, aspectul “ușor” făcut de Lună cu Uranus (adevăr, libertate) vine cu o o notă de noutate, de surpriză. Concluziile la care ajungem acum sau rezultatele pe care le obținem (după procesul intens de introspecție plutonian) pot să nu fie chiar cele pe care le așteptam, ne pot lua prin surprindere și scoate din zona de confort, dar cred că schimbarea o să ne bucure. Ca și cum, după ce am săpat adânc în sufletul și în constiința noastră, vine și momentul “adevărului eliberator”: fie că avem o mică “revelație” și facem o reorientare de traseu (avem un moment de “aha!”), fie că ceea ce se întâmplă în jurul nostru ne oferă o perspectivă nouă, proaspătă, la care nu ne așteptam și vedem realitatea cu totul altfel. Uranus poartă amprenta inovației, prin urmare, cu cât suntem mai deschiși și mai flexibili, cu atât putem profita mai mult de energia momentului.

Să ne fie Eclipsa aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!
………………………………………………………….
Berbec (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Taur (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Gemeni (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Rac (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Leu (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Fecioara (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Balanta (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Scorpion (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Săgetator (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Capricorn (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Vărsator (12) – viață spirituală; meditație, rugăciune; timp petrecut în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Pesti (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *