Eclipsă de Lună în Săgetător – 5.06.2020
“Relații tumultuoase. Adevărul meu versus adevărul tău”

În data de 5 iunie 2020, la 22:12 (ora României), are loc o Eclipsă de Lună/Lună plină în Săgetător (Luna în Săgetător se va afla în opoziție cu Soarele din Gemeni, la aproximativ 20 grade).

„Încă de la început trebuie să știm un lucru, că adevărul este ceea ce este. Nu îl putem organiza, nu îl putem impune și nici nu îl putem înțelege cu mintea omenească. Este, a fost și va fi. Esența de bază în toate religiile este aceasta: căutarea a ceea ce este etern și înțelegerea celor efemere.” – That Absolute Truth, Shri Mataji Nirmala Devi

Intro. Despre Eclipse în general

▪ Eclipsele au un puternic caracter karmic, rolul acestora fiind de a ne “ghida” în călătoria noastră spirituală, de a ne alinia cu intenția de evoluție a sufletului în această existență.
▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), personalitatea, identitatea pe care ne-am format-o în funcție de contextul în care ne-am născut și am trăit în primii ani de viață (relația cu familia, în special, cu mama; mediul în care am crescut); indică suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și in largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”. Soarele reprezintă energia vieții, vitalitatea noastră, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți (“latura rațională”); indică și modul în care vom manifesta intenția de evoluție a sufletului în această viață.
▪ Eclipsa de Lună (ca orice Lună plină, dar mult mai intensă și cu efecte mult mai puternice și de durată) este asociată cu încheierea unui ciclu, a unei etape, respectiv cu obținerea unor rezultate în anumite domenii din viața noastră. In funcție de concluziile la care vom ajunge în perioada următoare, vom vedea ce este de păstrat, ce putem îmbunătăți și la ce putem renunța în domeniile respective. Eclipsele de Soare sunt asociate cu începuturi, iar acelea de Lună aduc rezultate, culminări, încheieri sau concluzii.
▪ Efectele unei eclipse de Lună se simt începând cu o saptamână – două înainte ca aceasta să se producă și durează aproximativ o lună după ce aceasta a avut loc. Culminările, concluziile la care ajungem sunt strâns legate de ce am inițiat odată cu Luna nouă/Eclipsa de Soare din același semn zodiacal (în cazul de față – Luna nouă în Săgetător din noiembrie 2019).
▪ Perioada “cea mai intensă emoțional” este cea dintre eclipse, așa cum este perioada în care ne găsim acum (începem „sezonul eclipselor” cu Eclipsa de Lună în Săgetător din 5 iunie 2020, continuăm cu Eclipsa de Soare în Rac din 21 iunie și încheiem cu Eclipsa de Lună în Capricorn din 5 iulie), de aceea, recomandarea ar fi ca în acest interval de timp să nu acționăm impulsiv (deși tentația poate fi mare), să facem tot ce ține de noi în direcția care ne interesează, dar să fim deschiși cu privire la rezultate.

Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare. Câteva “detalii tehnice”

▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Sunt implicate în producerea eclipselor: NN este implicat în Eclipsele de Soare (se formează la Lună nouă, când Luna și Soarele sunt în conjuncție), iar NS în Eclipsele de Lună (se formează la Lună plină, când Luna este în opoziție cu Soarele).
▪ Parcurg întreg zodiacul în 18,6 ani, se află întodeauna în semne opuse (ex. NN în Gemeni, NS în Săgetător), au o mișcare retrogradă (în 90% din timp), iar trecerea în următoarea pereche de semne se face la aprox. 18 luni (de ex. NN trece din Rac în Gemeni, respectiv NS din Capricorn în Săgetător).
▪ În astrologia evolutivă (Jeff W. Green), mișcarea retrogradă a Nodurilor sugerează lăsarea trecutului în urmă și îndreptarea către o nouă etapă de evoluție, având ca scop final revenirea la Sursa Universală (energia creatoare, divinitate etc.).
▪ NS are legătură cu trecutul nostru, este ceea ce am acumulat în vieți anterioare (karma la nivel emoțional, psihic, mental, spiritual etc.), este direcția de unde venim și unde am vrea să rămânem pentru că ne este familiară și ne simțim în siguranță emoțional. Implicit, poate reprezenta o sursă de limitări și de blocaje, dacă ne încăpățânăm să rămânem acolo.
▪ NN reprezintă direcția către care ne îndreptăm, de evoluție, de creștere emoțională și spirituală (este asociat cu ideea de dharma și de viitor). Reprezintă o atracție foarte mare (față de nou, de necunoscut; instinctul de a merge mai departe, de a evolua), dar presupune și o stare de insecuritate emoționala (pentru că ieșim din zona de confort). Elementul de legătură dintre NS și NN este dat de Lună (care reprezintă, în harta natală, imaginea de sine a sufletului în această existență, personalitatea).
▪ La nivelul conștiinței, NS în tranzit (împreună cu guvernatorul semnului în care se află) indică vindecarea, eliberarea de anumite tipare emoționale care țin de trecut, iar NN (împreună cu guvernatorul semnului în care se află) sugerează direcția de evoluție și, implicit, dobândirea unor abilități (emoționale, spirituale etc.) care să ne ajute să ajungem mai aproape de ceea ce avem de realizat în această viață.

Eclipsele din 2020. De la axa Rac/Capricorn la Gemeni/Săgetător

În 2020 avem 6 eclipse:
▪ ianuarie: Eclipsă de Lună în Rac;
▪ iunie: Eclipsă de Lună în Săgetător și de Soare în Rac;
▪ iulie: Eclipsă de Lună în Capricorn;
▪ noiembrie: Eclipsă de Lună în Gemeni;
▪ decembrie: Eclipsă de Soare în Săgetător.

▪ Începând cu 5 mai 2020, Nodurile lunare au intrat pe axa Gemeni-Săgetător, unde vor rămâne până în ianuarie 2022 ceea ce înseamnă că, din această vară, avem primele eclipse în Gemeni și în Săgetător.

Cum ne impactează la nivel individual Eclipsa de Lună în Săgetător

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Eclipsa va impacta una dintre cele 12 case astrologice (care formează harta – casa care stă sub semnul Săgetătorului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Eclipsa), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteti) și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați de Eclipsă: Săgetătorii, Gemenii, Fecioarele și Peștii (Ascendent/zodie/Lună) și mai ales cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete între aprox. 15-25 grade (în semnele zodiacale menționate).

Eclipsa de Lună în Săgetător – influențe generale, energie și caracteristici

Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale celor două arhetipuri implicate în această Eclipsă.

Arhetipul Săgetător/Jupiter

▪ Săgetătorul este guvernat de Jupiter. Cea mai mare planetă din Sistemul nostru solar își trage numele din mitologia romană, unde Jupiter reprezintă zeitatea supremă, stăpânul Universului, conducătorul zeilor și al oamenilor, legiuitorul suprem (Zeus în mitologia greacă). Este reprezentat de un centaur (jumătate om – jumatate animal) care trage cu arcul. În astrologie, Jupiter este asociat cu noțiuni ca expansiunea, dezvoltarea, abundența (la nivel spiritual, dar și material); cunoașterea înaltă; sistemul de credințe și valori; sistemul de justiție; depășirea granițelor (la propriu, prin atracția față de ce este străin, îndepărtat sau simbolic, prin cunoaștere și preocupare față de viitor); bunăstarea, fericirea, optimismul.
▪ Este un semn de foc: pasional, curajos.
▪ Este un semn mutabil: adaptabil, deschis la schimbare.
▪ Săgetătorul și cautarea adevărurilor universale. Arhetipul Săgetător/Jupiter/casa a-IX-a (din zodiacul natural) este corelat cu nevoia noastră de a înțelege și de a explica legile și adevărurile universale care stau la baza realității și, implicit, relația pe care o avem cu Universul din care facem parte. De aici preocuparea pentru filozofie, pentru metafizică și cosmologie, pentru religie și spiritualitate, pentru tot ce este dincolo de realitatea noastră materială. (Arhetip: Exploratorul, Nomadul, Vizionarul, Preotul, Profesorul, Shaman-ul).
▪ Intuiția. Săgetătorul este asociat cu utilizarea minții intuitive pentru înțelegerea acestor legi universale și, în general, a unor concepte teoretice, abstracte, care nu pot fi sau pot fi doar parțial explicate pe bază de logică și rațională. (Se folosește emisfera dreaptă a creierului, cea sintetică, spațială, holistică, intuitivă, emoţională, artistică, picturală, creativă). Transmiterea cunoștințelor abstracte conduc la asocierea Săgetătorului cu arhetipul Profesorului.
▪ Adevăruri universale versus adevăruri personale. În încercarea de a întelege lumea și adevărurile universale, dintr-o perspectivă metafizică, Săgetătorul va ajunge la o serie de „adevăruri personale”, principii în care va crede, cu care va ajunge să se identifice și care vor da vieții sale un sens. Căutarea sensului vieții și a adevărurilor universale și/sau personale este asociată cu acest arhetip.
▪ Sistemul de credințe și valori. Pe baza acestor „adevăruri personale” Săgetătorul își va forma sistemul de credințe, de care va fi foarte atașat și pe care îl va apăra cu îndârjire (fiind zona sa de “securitate emoțională”). În timp, însă, credințele sale vor intra în conflict cu alte sisteme de credințe, fapt care îl “va forța” să își lărgească perspectiva și să își continue cercetarea: se va îndoi de unele dintre principiile sale, le va ajusta, va lua în calcul unele noi etc. Astfel, „explorarea” nu se termină niciodată, sistemul de credinte și dorința de cunoaștere fiind într-o continuă expansiune.
▪ Complexul de superioritate. Dacă atașamentul față de propriile convingeri este dus, însă, la extrem, Săgetătorul poate ajunge să respingă orice este diferit, să pună ușor etichete de tipul “corect/greșit”, “bine/rău”, “adevărat/fals” sau să încerce să îi convingă și pe ceilalti de adevărurile sale, “să îi convertească”, uneori cu forța. Așa se explica dogmatismul religios, razboaiele religioase sau complexele de superioritate ( “adevărul meu este mai bun decât al tau”, “Dumnezeul meu este mai bun decât al tau” etc.). În acest sens, una dintre lecțiile importante legate de acest arhetip este dată de acceptarea relativității adevărului, a diversității, a faptului că lumea nu poate fi redusă la o singură perspectivă, oricare ar fi aceasta.
▪ Sentimentul de alienare. Prin natura preocupărilor sale, Săgetătorul poate ajunge la un sentiment de alienare, fie atunci când își dă seama de limitele lucrurilor în care crede, fie când realizează că e diferit față de grupul/societatea/cultura/religia în care s-a născut.
▪ Atracția față de străinătate. Călătoriile de lungă durată. Întrebările existențiale pe care și le pune, precum și sentimentul de alienare amintit, îl vor face pe Săgetător să își dorească să ajungă cât mai departe și fizic, nu doar spiritual, îl vor împinge către alte orizonturi. Va căuta să intre în contact cu civilizații/culturi/religii diferite, va călători ori de cate ori va avea ocazia și, de multe ori, se va simți mai “acasă” departe de locul în care s-a născut (fiindu-i destul de greu să prindă radacini).
▪ Nevoia de libertate. Pentru a putea explora “lumea” (în sens propriu sau metaforic), Săgetătorul va avea nevoie de foarte multă libertate. Nu va tolera să fie restricționat, limitat, îngrădit.

Arhetipul Gemeni/Mercur

▪ Gemenii sunt guvernați de Mercur (Hermes în mitologia greacă; mesagerul zeilor; indică modul în care comunicăm sau gândim, schimburile de informații, activitățile legate de comerț sau călătoriile de scurtă durată).
▪ Sunt un semn de aer: mental, rațional.
▪ Sunt un semn mutabil: adaptabil, deschis la schimbare.
Principalele caracteristici:
▪ Nevoia de a cunoaște, de a înțelege și de a explica modul în care funcționează realitatea concretă, fizică în care trăim; modul în care percepem realitatea, preluăm informațiile din mediul exterior, le înțelegem, le analizăm, le clasificăm și, ulterior, le transmitem mai departe (adică modul în care gândim, comunicăm) este asociat cu acest arhetip.
▪ Utilizarea logicii și a rațiunii (emisfera stângă a creierului); se bazează pe fapte concrete, rațiune și argumente.
▪ Memoria de scurtă durată: informațiile sunt preluate, procesate, clasificate, învățate, utilizate, iar, apoi, o parte dintre acestea “sunt eliminate” (șterse din memorie, uitate), pentru a putea face loc altor informații.
▪ Dorința de cunoaștere/ curiozitatea; superficialitatea.
▪ Tendința de a analiza foarte mult o situație, de a își schimba punctele de vedere, de lua mai greu o decizie.
▪ Nevoia de a crea relații, de a socializa, de a interacționa cu ceilalți;
Mai multe detalii despre acest arhetip găsiți aici.

Eclipsa de Lună/Luna plină în Săgetător și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna în Săgetător în opoziție cu Soare și Venus retrogradă în Gemeni;
▪ Marte și Neptun în Pești în careu cu Luna în Săgetător, respectiv cu Soare și VenusR în Gemeni (se formează o configurație de careu în T)

„Ce dă vieții mele un sens? Ce mă motivează să mă trezesc dimineața și îmi dă puterea și energia de a continua zi de zi? Care sunt principiile mele de viață, în care cred și după care mă ghidez? Care este direcția înspre care îmi doresc să mă îndrept? Unde mă văd în viitor? În ce măsură îmi ascult intuiția?” Sunt întrebări la care avem ocazia să medităm și să căutăm sau să primim răspunsuri la această Eclipsă.

În același timp, pentru că vorbim de o Lună plină (doar că mult mai puternică), este necesar să punem în echilibru energia Lunii în Săgetător cu cea a Soarelui în Gemeni. Adică să echilibrăm această perspectivă mai teoretică asupra vieții noastre (Săgetător) cu una mai ancorată în realitatea imediată, pe principiul „ce putem face aici și acum” (Gemeni); să tindem către un viitor mai bun (Săgetător), dar să ne bucurăm și de ceea ce ne oferă prezentul în care ne aflăm (Gemeni); să ne lăsăm conduși de intuiție(Săgetător), dar să nu facem asta orbește, ignorând importanța utilizării logicii și a rațiunii în viața de zi cu zi (Gemeni); să verificăm dacă lucrurile în care credeam (Săgetător) la un moment dat mai sunt valabile sau dacă nu cumva trebuie ajustate, împrospătate (Gemeni), să tindem spre ceea ce este universal, atemporal, etern (Săgetător), încercând, testând, experimentând ceea ce este posibil (Gemeni).

Având în vedere configurația care se creează (careul în T) și „jucătorii” implicați, ne putem aștepta ca această Eclipsă să aibă legătură cu relațiile noastre (VenusR), iar lucrurile care ies la suprafață acum (rezultatele, concluziile, culminările) să ne provoace să ne manifestăm destul de aprig și impulsiv (Marte).

Opoziția Lună/Venus va aduce în prim plan ce ne place și ce nu ne place în relațiile pe care le avem, ce așteptări avem de la ceilalți și în ce măsură realitatea corespunde acestor așteptări. Având în vedere că Venus este retrogradă, este posibil ca anumite situații cu care ne confruntăm acum să nu fie neapărat noi, fie că vorbim de relațiile din prezent (putem relua anumite topicuri mai vechi, nerezolvate), fie că vorbim de foste relații „resuscitate” într-o formă sau alta. Aici simt nevoia să punctez două aspecte:
1). pentru ca o relație în doi să funcționeze, este important să avem întâi de toate o relație bună cu noi înșine, să ne iubim, să ne respectăm, să avem grijă de noi, să fim autosuficienți emoțional, material etc. (Venus), prin urmare, când analizăm buna sau mai puțin buna desfășurare a relației de cuplu, este necesar să începem printr-o autoanaliză;
2). deoarece Venus este retrogradă, nevoia noastră de afecțiune este mai mare decât în mod obișnuit, ceea ce ne poate face să luăm decizii pripite: să reluăm o relație veche, ignorând cauzele rupturii inițiale; să începem o relație cu cineva pentru a nu ne mai simți singuri etc. În loc să ne grăbim, putem folosi constructiv această perioadă gândindu-ne la ce dorim să schimbăm în viitor și ce putem face diferit pentru a ajunge acolo.

Careul în T Marte/ Lună/Soare conferă acestei Eclipse o notă de impulsivitate și nervozitate, în ideea în care ne putem considera „provocați” de contextele în care ne aflăm să acționăm fără a sta prea mult pe gânduri. În sens pozitiv, dacă ne-am simțit „blocați” de mult timp în anumite relații, dacă am încercat diferite variante și lucrurile tot nu s-au rezolvat, putem avea curajul acum să ne eliberăm din situațiile respective.
În același timp, așa cum scriam și în analiza săptămânii, pe care o găsiți aici, mi se pare important să fim conștienți de atmosfera mai tensionată și să ne alegem cât mai înțelept cu putință cuvintele, pentru a evita să spunem lucruri pe care ulterior să le regretăm. Chiar dacă ne exprimăm nemulțumirile, contează cum ne exprimăm și ce ton folosim.
De asemenea, mi se pare important, apropo de axa Săgetător-Gemeni, să încercăm să fim flexibili în gândire și să nu considerăm că „adevărul” nostru este singurul adevăr care contează; să ne exprimăm punctele de vedere, dar să fim deschiși în a asculta părerile interlocutorilor noștri și să înțelegem că și ei pot avea dreptate, fie că ne place sau nu.

Careul în T Neptun/Luna/Soare, chiar dacă nu este foarte strâns, face ca lucrurile să nu fie foarte clare, tocmai de aceea ar fi bine să fim ceva mai sceptici cu privire la concluziile la care ajungem acum, să verificăm cu atenție informațiile pe care le primim și să încercăm să evităm extremele: idealizarea unor situații sau, la polul opus, sentimentul de descurajare, dacă rezultatele la care ajungem nu sunt exact ce ne-am dorit.

Să ne fie Eclipsa aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!
………………………………………………………….
Berbec (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Taur (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Gemeni (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Rac (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Leu (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Fecioară (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Balanță (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Scorpion (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Săgetator (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Capricorn (12) – viață spirituală; meditație, rugăciune; timp petrecut în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Varsător (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Pești (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *