Începând cu 5 mai 2020 Nodurile lunare intră pe axa Gemeni-Săgetător, unde vor rămâne până în ianuarie 2022, marcând o nouă etapă de evoluție în viața noastră: Nodul Nord va intra în semnul Gemenilor, iar Nodul Sud în Săgetător. Până în mai 2020 nodurile lunare rămân pe axa Rac-Capricorn, unde se află din noiembrie 2018.
Intro. Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare. Câteva “detalii tehnice”.
▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Sunt implicate în producerea eclipselor: NN este implicat în Eclipsele de Soare (se formează la Lună nouă, când Luna și Soarele sunt în conjuncție), iar NS în Eclipsele de Lună (se formează la Lună plină, când Luna este în opoziție cu Soarele).
▪ Parcurg întreg zodiacul în 18,6 ani, se află întodeauna în semne opuse (ex. NN în Gemeni, NS în Săgetător), au o mișcare retrogradă (în 90% din timp), iar trecerea în următoarea pereche de semne se face la aprox. 18 luni (de ex. NN trece din Rac în Gemeni, respectiv NS din Capricorn în Săgetător).
▪ În astrologia evolutivă (Jeff W. Green), mișcarea retrogradă a Nodurilor sugerează lăsarea trecutului în urmă și îndreptarea către o nouă etapă de evoluție, având ca scop final revenirea la Sursa Universală (energia creatoare, divinitate etc.).
▪ NS are legătură cu trecutul nostru, este ceea ce am acumulat în vieți anterioare (karma la nivel emoțional, psihic, mental, spiritual etc.), este direcția de unde venim și unde am vrea să rămânem pentru că ne este familiară și ne simțim în siguranță emoțional. Implicit, poate reprezenta o sursă de limitări și de blocaje, dacă ne încăpățânăm să rămânem acolo.
▪ NN reprezintă direcția către care ne îndreptăm, de evoluție, de creștere emoțională și spirituală (este asociat cu ideea de dharma și de viitor). Reprezintă o atracție foarte mare (față de nou, de necunoscut; instinctul de a merge mai departe, de a evolua), dar presupune și o stare de insecuritate emoționala (pentru că ieșim din zona de confort). Elementul de legătură dintre NS și NN este dat de Lună (care reprezintă, în harta natală, imaginea de sine a sufletului în această existență).
▪ La nivelul conștiinței, NS în tranzit (împreună cu guvernatorul semnului în care se află) indică vindecarea, eliberarea de anumite tipare emoționale care țin de trecut, iar NN (împreună cu guvernatorul semnului în care se află) sugerează direcția de evoluție și, implicit, dobândirea unor abilități (emoționale, spirituale etc.) care să ne ajute să ajungem mai aproape de ceea ce avem de realizat în această viață.
Cum ne impactează la nivel individual Nodurile lunare pe axa Gemeni-Săgetător
▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Nodurile lunare vor impacta două dintre cele 12 case astrologice (aflate sub semnul Gemeni-Săgetător) și, implicit, domeniile asociate cu acestea.
Casa tranzitată de NN în Gemeni reprezintă direcția de evoluție, domeniile pe care ne vom axa, timp de un an și jumătate, iar casa tranzitată de NS reprezintă domeniile în care vom face “curățenie”, lăsând în urmă anumite modele emoționale, comportamentale învechite, care ne “blochează” evoluția.
▪ La sfârșitul articolului găsiți domeniile impacate de NN pentru fiecare semn zodiacal în parte, cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile pentru Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”). Pentru a afla domeniile impactate de NS este suficient să vă uitați la semnul opus. De exemplu, dacă am Ascendentul în Gemeni, citesc informațiile pentru acest semn, pentru a vedea domeniile impactate de NN și pentru a afla domeniile impactate de NS verific semnul opus (Săgetător).
▪ Cei mai impactați: Gemenii, Săgetătorii, Fecioarele și Peștii (Ascendent/zodie/Lună), precum și cei care au planete în Gemeni/Săgetător.
Cum ne impactează la nivel colectiv Nodurile lunare pe axa Gemeni-Săgetător
Pentru a putea înțelege ce presupune mutarea Nodurilor lunare pe această axa, vă invit, mai întâi, să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale acestor două arhetipuri.
Arhetipul Gemeni/Mercur
▪ Gemenii sunt guvernați de Mercur (Hermes în mitologia greacă; mesagerul zeilor; indică modul în care comunicăm sau gandim, schimburile de informații, activitățile legate de comerț sau călătoriile de scurtă durată).
▪ Sunt un semn de aer: mental, rațional.
▪ Sunt un semn mutabil: adaptabil, deschis la schimbare.
▪ Gemenii și utilizarea limbajului/comunicării. În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Gemeni/Mercur/casa a-III-a (din zodiacul natural) este corelat cu nevoia de a cunoaște, de a înțelege și de a explica modul în care funcționează realitatea fizică în care trăim. Pentru a înțelege această realitate, Gemenii își vor utiliza foarte mult simțurile (au nevoie „să fie conectați” la mediu, să vadă, să simtă, sa audă etc.). Ei vor structura realitatea, la nivel mental, clasificând obiectele pe diferite categorii și o vor descrie, așa cum o percep, cu ajutorul limbajului și al comunicării, atribuind denumiri/definiții obiectelor sau categoriilor de obiecte care o alcătuiesc. Așadar, modul în care percepem realitatea, preluăm informațiile din mediul exterior, le înțelegem, le analizăm și, ulterior, le transmitem mai departe este asociat cu acest arhetip.
▪ Memoria de scurtă durată. Arhetipul Gemenilor este asociat cu memoria “de scurtă durată”: informațiile sunt preluate, procesate, clasificate, învățate, utilizate, iar, apoi, o parte dintre acestea “sunt eliminate” (șterse din memorie), pentru a putea face loc altor informații.
▪ Gândirea logică. Parte versus întreg. Gemenii utilizează mintea analitică, logică, matematică pentru a interpreta realitatea (emisfera stângă a creierului). Ei pun cap la cap informațiile, faptele, detaliile, le analizează, le dau o structură logică și coerentă, pentru ca apoi să le transmită mai departe, printr-un limbaj simplu și accesibil (Arhetipul Profesorului). În acest sens, una dintre marile provocări ale Gemenilor va fi să adopte o viziune mai largă asupra realității, să evite tentația de a crede că totul poate fi explicat exclusiv pe bază de logică și rațiune. Există și o lume metafizică, pe care o putem accesa doar prin intuiție si imaginație, prin cosmologie și religie, prin spiritualitate și filozofie (adică prin utilizarea emisferei dreapte), iar multitudinea de informații și idei cu care Gemenii intră în contact sunt de fapt frânturi, părți din acest întreg, din acest Univers vast căruia îi aparținem.
▪ Dorința de cunoaștere/ curiozitatea. Pentru Gemeni lumea reprezintă un izvor nesecat de informații și cunoștințe care se cer descoperite, cunoscute, asimilate. De aici curiozitatea specifică și dorința de a învăța, de a înțelege, niciodată satisfăcută pe deplin, pentru că, evident, tot timpul mai este ceva de înțeles, de aflat, de învățat. În sens negativ, se pot pierde în prea multe direcții (pot trece de la un domeniu la altul fără să apuce să îl aprofundeze) sau volumul de informații asimilate poate fi atat de mare încât mintea ajunge să se blocheze (ajunge la „saturație”, refuzând informații noi). Pentru a evita “superficialitatea” sau “blocajele” este important să își dezvolte intuiția și, pe baza acesteia, să se rezume la câteva direcții/domenii de explorat, în funcție de care să își filtreze informațiile. De asemenea, trebuie să învețe să mai pună stop gândurilor (deoarece mintea lor este aproape tot timpul „în priză” le vine mai greu să se relaxeze). În acest sens, meditațiile ghidate pot ajuta destul de mult.
▪ Îndoielile și luarea deciziilor. Înclinația naturală de a analiza foarte mult o situație, de a gândi foarte mult înainte de a acționa, îi poate face să se îndoiască, să își schimbe punctele de vedere sau să ia mai greu o decizie. Din nou, găsirea unei direcții și folosirea intuiției le poate fi de mare ajutor.
▪ Idei și atașamente. Cunoștințele deținute le dau Gemenilor un sentiment de siguranță emoțională (este “zona lor de confort”), fiind destul de atașați de sistemul lor de gândire. Le place să creeze o diversitate de relații, sa interacționeze cu ceilalți, să discute despre lucrurile pe care le știu, în care cred sau care îi preocupă. Pot fi foarte convingători și pot aduce o serie de argumente logice pentru a-și susține punctele de vedere (chiar și când adevărul nu este, neapărat, de partea lor). În sens negativ, pot avea tendința de a respinge informații si puncte de vedere care nu corespund viziunii lor. Deoarece schimburile de idei sunt esențiale pentru expansiunea lor intelectuală (ca și în cazul Săgetătorilor) vor trebui sa învețe să fie mai deschiși, să asculte mai mult, să analizeze și abia apoi să decidă ce informații merită păstrate. Adică să nu respingă anumite idei din prima și nici să nu încerce să își impună părerile “cu forța”, pentru că starea naturala a Gemenilor presupune flexibilitate si adaptabilitate.
▪ Călătoriile de scurtă durată. Arhetipul Gemenilor (prin guvernatorul Mercur) este asociat cu deplasările scurte (de câteva zile și nu foarte departe de locul de origine).
▪ Frați, veri. Acest arhetip este asociat și cu ideea de “rude”, în special frați/veri sau persoane care locuiesc în aceeași zonă/vecini.
Arhetipul Săgetător/Jupiter
▪ Săgetătorul este guvernat de Jupiter. Cea mai mare planetă din Sistemul nostru solar își trage numele din mitologia romană, unde Jupiter reprezenta zeitatea supremă, stăpânul Universului, conducătorul zeilor și al oamenilor, legiuitorul suprem (Zeus în mitologia greacă). Este reprezentat de un centaur (jumătate om – jumatate animal) care trage cu arcul. În astrologie, Jupiter este asociat cu noțiuni ca expansiunea, dezvoltarea, abundența (la nivel spiritual, dar și material); cunoașterea înaltă; sistemul de credințe și valori; sistemul de justiție; depășirea granițelor (la propriu, prin atracția față de ce este străin, îndepărtat sau simbolic, prin cunoaștere și preocupare față de viitor); bunăstarea, fericirea, optimismul.
▪ Este un semn de foc: pasional, curajos;
▪ Este un semn mutabil: adaptabil, deschis la schimbare.
▪ Săgetătorul și cautarea adevărurilor universale. Arhetipul Săgetător/Jupiter/casa a-IX-a (din zodiacul natural) este corelat cu nevoia noastra de a înțelege și de a explica adevărurile fundamentale care stau la baza realității, adică relația pe care o avem cu Universul din care facem parte. De aici asocierea acestui arhetip cu preocuparea pentru filozofie, pentru metafizică și cosmologie, pentru religie și spiritualitate, pentru tot ce este dincolo de realitatea noastră concretă, materială. (Arhetip: Exploratorul, Nomadul, Vizionarul, Preotul, Profesorul, Shaman-ul).
▪ Intuiția. Acest arhetip este asociat și cu utilizarea minții intuitive pentru înțelegerea legilor/adevărurilor universale și, în general, a unor concepte teoretice, abstracte sau a unor informații care nu pot fi sau pot fi doar parțial explicate printr-o gândire logică, rațională. (Se folosește emisfera dreaptă a creierului, sintetică, spațială, holistică, intuitiva, emoţională, artistică, picturală, creativă). Transmiterea acestor cunoștințe abstracte printr-un limbaj simplu, ușor de înțeles (pe modelul Gemenilor), conduc la asocierea Săgetătorului cu arhetipul Profesorului.
▪ Adevăruri universale versus adevăruri personale. În încercarea de a întelege lumea și adevărurile fundamentele, universale care stau la baza ei, dintr-o perspectivă metafizică, Săgetătorul va ajunge la o serie de „adevăruri personale”: principii cu care va rezona, în care va crede, cu care va ajunge să se identifice și care vor da vieții sale un sens. Căutarea sensului vieții și a adevărurilor universale și/sau personale este asociată cu acest arhetip.
▪ Sistemul de credințe și valori. „Adevărurile personale” vor forma sistemul său de credințe (zona sa de “securitate emoțională”) de care va fi foarte atașat și pe care îl va apăra cu îndârjire. În timp, însă, credințele/adevărurile sale vor intra în conflict cu alte sisteme de credințe, fapt care îl “va forța” să își lărgească perspectiva și să își continue cercetarea: se va îndoi de unele dintre principiile sale, le va ajusta, va lua în calcul unele noi etc. Pentru un Săgetător adevărat „explorarea” nu se termină niciodată, fiind conștient că adevărurile universale nu se opresc la adevarurile sale personale și ca sistemul noastru de credinte este într-o continua expansiune.
▪ Complexul de superioritate. Dacă atașamentul față de propriile convingeri este dus, însă, la extrem, Săgetătorul va fi „habotnic” în credințele sale, va respinge orice este diferit și va pune ușor etichete de tipul “corect/greșit”, “bine/rău”, “adevărat/fals”, în funcție de ce corespunde sau nu sistemului său de gândire. De aici și încercarea de a îi convinge și pe ceilalti de adevărurile sale, de a îi converti, uneori cu forța (a se vedea razboaiele religioase) și complexele de superioritate (de tipul “adevărul meu este mai bun decât al tau”, “Dumnezeul meu este mai bun decât al tau”; dogmatism religios). În acest sens, una dintre lecțiile importante legate de acest arhetip este dată de relativitatea adevărului, de faptul că Universul este caracterizat de diversitate și că, implicit, lumea nu poate fi redusă la o singură perspectivă, oricare ar fi aceasta.
▪ Sentimentul de alienare. Încercarea de înțelegere a Universului poate să ducă la un sentiment de alienare, fie atunci când Săgetătorul își dă seama de limitele lucrurilor în care crede, fie când realizează că e diferit față de grupul/societatea/cultura/religia în care s-a născut. Același sentiment de alienare îl va împinge, însă, să își ducă mai departe căutarea, către noi orizonturi (către alte culturi, țări, religii etc.).
▪ Călătoriile de lungă durată. Întrebările existențiale pe care și le pune, precum și sentimentul de alienare amintit, îl vor face pe Săgetător să își dorească să ajungă cât mai departe și fizic, nu doar spiritual. Va căuta să intre în contact cu civilizații/culturi diferite de a sa, iar dorul de ducă, spiritul de nomad și atractia față de străinatate îl vor face să călătorească ori de cate ori va avea ocazia. De multe ori se va simți mai “acasă” departe de locul în care s-a născut (fiindu-i destul de greu să prindă radacini).
▪ Nevoia de libertate. Pentru a putea explora “lumea” (în sens propriu sau metaforic), Săgetătorul va avea nevoie de foarte multă libertate. Nu va tolera, sub nicio forma, sa fie restricționat, limitat, îngrădit.
NN în Gemeni și NS în Săgetător – câteva direcții generale
Vă spuneam la începutul articolului că Nodul Nord în tranzit reprezintă direcția de evoluție, către care ne îndreptăm în următorul an și jumătate, în timp ce Nodul Sud oferă posibilitatea eliberării de anumite tipare emoționale care “blochează” evoluția (în funcție de zonele pe care le tranzitează).
Dincolo de domeniile impactate pentru fiecare dintre noi, mutarea Nodurilor pe această axă (integrarea celor două arhetipuri) presupune:
▪ să încercăm să înțelegem mai bine realitatea în care trăim, bazându-ne mai mult pe logică și pe rațiune (pe fapte, analize, argumente, dovezi) decât pe intuiție, pe principiul “nu crede, cercetează!”; asta nu înseamnă să ignorăm ce ne poate spune intuiția, ci doar să nu luăm lucrurile ca atare, să le trecem prin filtrul gândirii noastre, să le analizăm, să vedem dacă au sens pentru noi;
▪ să avem deschiderea de a renunța la anumite lucruri în care credeam și care aveau sens pentru noi (adevărurile noastre personale), pentru a le înlocui ulterior cu altele, mai apropiate de natura noastră și de nivelul de evoluție la care am ajuns;
▪ să ne concentrăm mai mult pe momentul prezent, pe ce putem face “aici și acum”, cu resursele pe care le avem la dispoziție; dacă rămânem ancorați în trecut (fie el “glorios”, fie el o sursă de nemulțumire și frustrare) sau dacă tot timpul ne raportăm la viitor, la ce vom face peste n luni/ani, riscăm să pierdem anumite oportunități și să uităm să mai traim;
▪ să privim lumea din jurul nostru cu bucuria și curiozitatea unui copil, care acum o descoperă, să (ne) punem întrebări și să căutăm răspunsuri; să nu luăm lucrurile “de-a gata”; să cercetăm, să explorăm, să investigăm;
▪ să acordăm o mai mare importanță educației noastre, dezvoltării noastre intelectuale, spirituale; să învățăm lucruri noi (o minte curioasă și dornică de cunoaștere este o sursă de prospețime și de tinerețe); evident, pentru a nu ne risipi energia în prea multe direcții, indicat ar fi să ne oprim la câteva domenii pe care dorim să le explorăm;
▪ să comunicăm mai mult cu ceilalți, pentru că din aceste interacțiuni ne putem lărgi orizontul cunoașterii, putem învăța lucruri noi, putem găsi soluții pentru situațiile care ne preocupă;
▪ să ne susținem punctele de vedere, dar să avem grijă în ce lupte de idei intrăm; să învățăm să și ascultăm ce ni se spune și să fim receptivi la puncte de vedere diferite de ale noastre; să evităm “complexele de superioritate”; să nu lăsăm “argumentele” sau dorința de a avea dreptate să facă mai mult rău decât bine;
▪ să renunțăm la discriminări pe considerente de etnie, orientare religioasă, sexuală etc. (deși într-o primă fază, cel puțin, este posibil să asistăm la astfel de manifestări);
▪ să fim flexibili în ceea ce credem, să ne permitem să ne răzgândim, să nu ne cramponăm de niște opinii, dacă avem dovezi, argumente că ceea ce credeam inițial nu mai este valabil;
▪ să facem “curățenie” în gândurile noastre; să încercăm să nu rămânem blocați într-un mod de gândire care nu ne mai ajută sau să repetăm la nesfârșit aceleași scenarii; să încercăm să vedem dacă gândurile noastre au o logică, un sens, dacă putem “construi” ceva pe seama lor;
▪ să redescoperim frumusețea mediului în care trăim; asta nu înseamnă să negăm sau să respingem frumusețea altor locuri, ci doar să conștientizăm mai mult că fericirea este o stare interioară, prin urmare nu avem nevoie să o asociem cu ceva îndepărtat; o putem accesa acasă, “aici și acum”.
Cu drag,
Kikiana
P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!
……………………………………………………………………………..
Berbec (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Taur (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Gemeni (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Rac (12) – viață spirituală; meditație, rugăciune; timp petrecut în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Leu (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Fecioară (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Balanță (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Scorpion (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Săgetator (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Capricorn (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Varsător (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Pești (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.
Buna ziua!
Ce inseamna cifra după fiecare zodie….gemeni asociat cu 1…etc
Multumesc!
Bună ziua, Casa impactată pentru fiecare semn zodiacal în parte. 🙂
Ok