Lună nouă în Capricorn – 2.01.2022
„Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă și-n traistă.”
Astrele în perioada 27.12.2021-2.01.2022

În data de 2 ianuarie 2022, la 20:34 (ora României) are loc o Lună nouă în Capricorn: Luna și Soarele se vor afla în Capricorn, la 12°20’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal.

Luna nouă în Capricorn – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Capricornul, ca arhetip, reprezintă modul în care este structurată realitatea noastră (exterioară și interioară), respectiv relația pe care o avem cu spațiul și cu timpul în care trăim (condiționările pe care le avem dinspre familie, mediu, societate). Acest arhetip este asociat cu:
▪ Crearea unor structuri/fundații solide, rezistente, durabile în viața noastră.
▪ Obținerea unui statut, a unui rol la nivel de societate, a unei imagini publice, a unei cariere etc. prin respectarea regulilor/legilor existente, a ierarhiilor sau autorităților.
▪ Autodisciplina, perseverența și asumarea responsabilității față de propriile acțiuni și obiective (modelul „adultului”).
▪ Exercitarea autorității și puterii personale.
▪ Nevoia de respect (pentru ceea ce suntem/realizăm) și de integritate.
▪ Conștientizarea faptului că nu avem tot timpul din lume pentru a realiza ce ne dorim și, implicit, nevoia de a ne folosi eficient timpul, plus orientarea către trecut (tradițiile și obiceiurile „moștenite”).

▪ Luna nouă în Capricorn ne oferă oportunitatea să reflectăm la domeniile din viața noastră în care ne dorim să construim ceva stabil și durabil și să începem să acționăm în direcția respectivă. Capricornul funcționează cu fapte, nu doar cu intenții, prin urmare, este important ca în această perioadă să ne gândim la ce vrem să obținem pe termen mediu spre lung, să schițăm un plan, o strategie și să facem și câțiva pași în direcția respectivă, oricât de mici ni s-ar putea părea.
▪ Luna nouă în Capricorn ne reamintește că suntem singurii responsabili de ce se întâmplă în viețile noastre, prin urmare, dacă dorim să realizăm ceva, orice, este necesar să ne înarmăm cu răbdare și cu perseverență și să facem tot ce putem pentru a ne transforma ideea, dorința sau visul în realitate. Mai departe, dacă reușim sau nu să ajungem exact acolo unde ne dorim, aceasta este o altă poveste, pentru că rezultatele nu depind exclusiv de noi. Însă, mulțumirea sufletească pe care o avem când știm că am făcut tot ce ținea de noi, respectul față de propria persoană, experiența acumulată și lecțiile învățate pe parcurs….acestea sunt și rămân ale noastre și pe acestea nu ni le poate lua nimeni.

▪ O relație solidă se construiește în timp, o carieră solidă se construiește în timp, o casă se construiește în timp, încrederea se câștigă în timp…și exemplele pot continua.
Tu la ce vrei să începi să lucrezi la această Lună nouă?

Luna nouă în Capricorn și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în trigon cu Uranus Rx în Taur
▪ Luna nouă în careu cu Chiron în Berbec

▪ Cu Uranus într-o relație ușoară, armonioasă cu această primă Lună nouă din 2022, începuturile care au loc acum ne pot scoate (mai mult sau mai puțin) din zona de confort, pot avea o doză de imprevizibil, DAR, nefiind o relație tensionată între cei doi, nici începuturile nu cred că vor fi “destabilizatoare”. Da, lucrurile o pot lua într-o direcție la care poate nu ne așteptăm, dar această direcție nouă ne va aduce mai târziu mai multă stabilitate, mai multe satisfacții. Totul e să fim deschiși și flexibili cu privire la schimbările care au loc acum, să acceptăm „provocările”.
▪ Din punct de vedere arhetipal, Capricorn/Saturn și Uranus/Vărsător sunt tot timpul în conflict deoarece au roluri și intenții diferite. Capricornul este acea parte din noi care vrea păstrarea lucrurilor așa cum sunt, care vrea structuri stabile, respectarea normelor și a obiceiurilor, a ceea ce este clasic, tradițional; la polul opus, Uranus este acea parte din noi care vrea schimbare, ieșirea din tipare, inovație, revoltă, „revoluție”, decondiționare. Însă, atunci când cei doi cooperează, avem parte de schimbare, dar fără a genera haos (Uranus), avem parte și de stabilitate, dar fără ca asta să însemne ancorare în trecut și respingerea progresului/inovației (Capricorn). Cu alte cuvinte, nu ne revoltăm de dragul de a ne revolta și nu schimbăm ceva de dragul de a schimba (una dintre variantele disruptive de manifestare ale lui Uranus), ci căutăm să îmbunătățim, să schimbăm, să venim cu ceva nou…dar doar în acele zone din viața noastră unde observăm că lucrurile nu mai functionează, unde există stagnare, unde ne simțim “înțepeniți”. Accentul se pune pe îmbunătățire, nu pe eliminarea, înlăturarea a ceva doar pentru că face parte din trecut. Luăm ce e mai bun din trecut, din vechiul mod de a face x, y sau z și îl ducem la nivelul următor.
▪ Dincolo de evenimentele care au loc în realitatea exterioară și pe care nu le putem controla noi, este o perioadă foarte bună pentru a ne gândi la ce putem începe “aici și acum” și, așa cum scriam și mai sus, pentru a face ceva în direcția respectivă. Cu Uranus putem avea tot felul de revelații/insight-uri sau momente de “aha!” cu privire la ce putem face nou, diferit, mai bine etc. în diferite domenii din viața noastră, prin urmare, ascultați-vă intuiția, notați-vă ideile care vă vin acum și încercați să vedeți cum se pot pune în practică. De asemenea, dacă primiți un sfat, o recomandare de la cineva referitor la cum ați putea îmbunătăți x sau y, nu le respingeți din start, mai ales dacă vi se par „prea extravagante”.

▪ Luna nouă este într-o relație tensionată cu Chiron din Berbec, prin urmare „începuturile” care au loc acum pot trezi în noi și o senzație de vulnerabilitate (mai ales dacă nu noi suntem inițiatorii). Adică, putem simți că „trebuie” să facem lucruri care, poate, ne mai răpesc din senzația de libertate, care ne sunt cumva impuse de către alții (sau așa le percepem noi) sau pe care ni le impunem singuri. Conflictul Capricorn/Berbec este conflictul dintre adultul responsabil din noi care face „ceea ce trebuie” (sau alte persoane cu autoritate care joacă pentru noi rolul de adult) și copilul din noi care are nevoie de libertate pentru a acționa așa cum dorește și când își dorește (instinctiv). Cu alte cuvinte, va trebui, pe de o parte, să acceptăm faptul că viața de adult și, implicit, tot ceea ce ne dorim să construim acum presupune și reguli, obligații, responsabilități pe care nu avem cum să le ignorăm, chiar dacă nu ne plac neapărat (dacă dorim să avem succes în ceea ce ne propunem) și, în același timp, să căutăm să hrănim și copilul din noi, adică să ne asigurăm că avem și noi un cuvânt de spus în modul în care se desfășoară lucrurile (dacă acel conflict îl simțim între noi și ceilalți).

Principalele aspecte din perioada 27.12.2021-2.01.2022

▪ 29.12.2021 Jupiter reintră în Pești (între 29.12.2021 – 11.05.2022)
▪ 29.12.2021 Mercur în conjuncție cu Venus Rx în Capricorn (între 28-30.12.2021)
▪ 30.12.2021 Soare în Capricorn în careu cu Chiron în Berbec (între 29-31.12.2021)
▪ 30.12.2021 Marte în Săgetător în sextil cu Saturn în Vărsător (între 28-31.12.2021)
▪ 30.12.2021 Mercur în conjuncție cu Pluto în Capricorn (între 29-31.12.2021)
▪ 1.01.2022 Soare în Capricorn în trigon cu Uranus Rx în Taur (între 31.12.2021-2.01.2022)
▪ 2.01.2022 Mercur intră în Vărsător (între 2-26.01.2022).

▪ Miercuri, Jupiter părăsește semnul Vărsătorului și reintră în Pești, unde va rămâne până în mai 2022. Despre Jupiter în Pești am scris aici.

▪ La mijlocul săptămânii (miercuri și joi), Mercur îi va întâlni pe Venus și Pluto în Capricorn. Sunt zile în care ne vom concentra pe ce avem de făcut, pe rezolvarea diferitelor situații care apar (nu vom pierde vremea cu mărunțișuri, mai ales dacă avem urgențe de rezolvat la final de an).
În comunicarea cu ceilalți putem avea tendința de a încerca să ne dominăm partenerii sau ei pot încerca același lucru cu noi, prin urmare, atenție la luptele de putere care pot apărea acum și la intenția care stă în spatele a ceea ce transmitem. În sens pozitiv, dacă sunt situații pe care am tot amânat să le adresăm, dacă ceva ne nemulțumește, acum putem găsi în noi puterea de a pune punctul pe i.
În relațiile stabile, solide (orice fel de relații, nu doar de cuplu), chiar dacă topicurile atinse sunt ceva mai delicate, comunicarea va avea mai degrabă un rol de clarificare și poate contribui la o și mai mare apropiere între parteneri. În relațiile “superficiale” sau acolo unde “noroiul este ținut sub preș”, discuțiile pot deveni ceva mai aprinse, iar superficialitatea (cândva tolerată) nu va mai fi privită la fel de indulgent. Deoarece Venus este retrogradă, pot fi reluate acum topicuri mai vechi, pot ieși la suprafață tot felul de lucruri pe care le consideram “îngropate” (inclusiv referitoare la relații din trecutul nostru).
Despre Venus retrogradă am scris aici.

▪ Cu Soarele în careu cu Chiron în aceeași perioadă, ne putem simți foarte ușor răniți de situațiile care apar (mai ales în raport cu persoane cu autoritate sau care încearcă să își exercite autoritatea asupra noastră). Ca reacție, putem răni, la rândul nostru (dacă simțim că autoritatea nu ne este respectată sau dacă nu ne este permis să acționăm exact așa cum ne dorim) sau ne putem duce ușor către cealaltă extremă – victimizarea. În primul scenariu, înainte de a reacționa mai vehement, să ne gândim puțin ce butoane sensibile ne-au fost atinse și dacă este într-adevăr cazul să reacționăm. În al doilea scenariu, să încercăm să evităm “victimizarea” (pasivitatea) și să facem ceva concret pentru a ieși din situația mai puțin plăcută în care ne găsim /să luăm atitudine (din nou, dacă este cazul).

▪ În altă ordine de idei, cu sextilul Marte/Saturn de săptămâna asta (marți-vineri), poate fi o perioadă bună pentru pentru a face niște schimbări care să ne bucure (vom avea și energia și entuziasmul necesare pentru a pune lucrurile în mișcare, totul e să nu stăm degeaba, să nu le irosim). Adică, chiar dacă unele situații (descrise mai sus) vor fi mai delicate sau mai tensionate, altele vor mai echilibra balanța. Sau, și mai bine, putem folosi energia, entuziasmul pentru a găsi soluții la problemele de mai sus.

▪ Duminică, în ziua în care are loc și Luna nouă, Mercur trece din Capricorn în Vărsător, unde, la mijlocul lunii ianuarie, își va începe mișcarea aparent retrogradă. Cu Mercur (comunicare/gândire) în Vărsător vom fi mai puțin preocupați de ce “se spune” sau “se face” (și mai axați pe modul nostru de a gândi și de a face lucrurile) și vom căuta să ne înconjurăm de oameni “pe lungimea noastră de undă”. Despre Mercur retrograd în Vărsător voi scrie într-o astro-poveste viitoare.

Să ne fie Luna nouă și săptămâna aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze”.

Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *