Venus retrogradă în Capricorn: 19.12.2021-29.01.2022.
Reevaluarea relațiilor. ”O relație în care nu poți să crești, să construiești și să te dezvolți este ca un castel de nisip.”

Între 19 decembrie 2021 și 29 ianuarie 2022, Venus se va afla în mișcare aparent retrogradă în Capricorn.

Arhetipul Venus

▪ Venus este asociată cu Taurul și cu casa-II-a și reprezintă relația pe care o avem cu noi înșine, “instinctul de supraviețuire”, împlinirea nevoilor pe care le avem (materiale, emoționale, spirituale); obținerea resurselor necesare “supraviețuirii” (autosuficiența); valorile noastre (ce considerăm important, valoros pentru noi, ce ne place, ce apreciem).
▪ Tot Venus este asociată cu Balanța și cu casa a-VII-a și semnifică relațiile pe care le avem cu ceilalți (orice fel de relații), mai exact nevoile pe care le proiectăm în relații, așteptările pe care le avem de la partenerii noștri, cum ne comportăm în relații etc.
▪ Evident, între modul în care ne raportăm la noi înșine și modul în care ne raportăm la relațiile noastre există o strânsă legătură și orice dezechilibru într-o parte, va fi resimțit și în partea cealaltă.

Arhetipul Capricorn

▪ Arhetipul Capricorn/Saturn reprezintă modul în care este structurată realitatea noastră (exterioară și interioară), respectiv relația pe care o avem cu spațiul și cu timpul în care trăim (inclusiv condiționările pe care le avem dinspre familie, mediu, societate). Acest arhetip este asociat cu:
▪ Crearea unor structuri/fundații solide, rezistente, durabile în viața noastră.
▪ Obținerea unui statut, a unui rol la nivel de societate, a unei imagini publice, a unei cariere etc. prin respectarea regulilor/legilor existente, a ierarhiilor sau autorităților.
▪ Autodisciplina, perseverența și asumarea responsabilității față de propriile acțiuni și obiective (modelul „adultului”).
▪ Exercitarea autorității și puterii personale.
▪ Judecățile pe care le facem (“x este…”, “y este…).
▪ Nevoia de respect (pentru ceea ce suntem/realizăm) și de integritate.
▪ Conștientizarea faptului că nu avem tot timpul din lume pentru a realiza ce ne dorim și, implicit, nevoia de a ne folosi eficient timpul, plus orientarea către trecut (tradițiile și obiceiurile „moștenite”).

În sens negativ, acest arhetip poate reprezenta şi:
▪ limitări, restricții; ancorare în trecut, conformism, reticență față de nou/schimbare; relații dificile cu diferite forme de autoritate (părinți, profesori, şefi, instituții etc.); abuzuri de putere sau dificultăți în exprimarea puterii personale; surmenaj fizic, mental, emoțional; sentimentul de însingurare, de vină, de rușine; pesimism, depresie, frici, dificultatea exprimării emoțiilor.

Despre acest arhetip am povestit în detaliu aici.

Venus retrogradă în Capricorn (19.12.2021-29.01.2022). Influențe generale, energie și caracteristici

▪ Orice mișcare retrogradă ne oferă posibilitatea “să accelerăm” procesul evolutiv, prin renunțarea la anumite modele emoționale, mentale etc. pe care le avem (cu privire la arhetipurile respective) și declanșarea unui proces de individualizare. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să redirecționăm energia planetei respective dinspre exterior înspre interior, adică să acționăm mai puțin și să reflectăm mai mult la cum și de ce acționăm, care este scopul, sensul etc. De aceea, perioadele de retrogradare sunt asociate cu activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc. Astfel, devenim mai conștienți de faptul că ceva din vechiul mod de a face/gândi diferite lucruri nu mai funcționează, suntem tot mai nemulțumiți și, implicit, simțim nevoia să venim cu o abordare nouă, una care să ne reflecte mai bine individualitatea, felul nostru unic, specific de a fi.
▪ Venus este în mișcare aparent retrogradă aprox. 6 săptămâni, o dată la un an și jumătate.

▪ Atunci când Venus este retrogradă în Capricorn avem ocazia să reevaluăm modul în care ne raportăm la propria persoană (relația pe care o avem cu noi înșine), precum și relațiile pe care le avem cu ceilalți (așteptările noastre, nevoile pe care le avem de la partenerii noștri), acordând o atenție specială influenței pe care familia de orgine și mediul/societatea în care trăim o au asupra acestora (condiționările pe care le avem).

Câteva aspecte la care să reflectăm în această perioadă:

▪ Dacă noi nu reușim să funcționăm (și) pe cont propriu, dacă nu ne asumăm responsabilitatea pentru împlinirea nevoilor pe care le avem, dacă există probleme la capitolul iubire/stimă de sine, dacă nu depunem efortul de a avea (măcar) un minim de independență financiară/materială, vom avea tendința să depindem de alte persoane pentru împlinirea tuturor acestor nevoi (Venus/Balanță). La polul opus, dacă suntem obișnuiți să funcționăm doar pe cont propriu, dacă vedem doar bucățica noastră de realitate, nu și pe a altora, dacă nu comunicăm deschis cu ceilalți și nu suntem dispuși să ieșim din zona noastră de confort, dacă nu căutăm armonia/echilibrul în relațiile noastre, vom avea tendința să funcționăm în relații ca și cum am fi singuri (Venus/Taur). Prin urmare, unde ne situăm la acest capitol și ce putem face diferit/ce putem ajusta pentru ca lucrurile să funcționeze mai bine, atât în raport cu noi, cât și cu ceilalți?
▪ Cum am fost învățați (în familie/societate) că ar trebui să funcționeze relațiile și care sunt, de fapt, nevoile noastre reale? Faptul că ni s-a spus că “relația x este bună, dar relația y nu este bună” sau că “bărbații trebuie să se poarte în maniera x, dar femeile în maniera y” reflectă ceea ce simțim/gândim noi sau reflectă doar părerile altora, pe care (poate) le-am preluat ca atare, fără să ne mai punem problema dacă se aplică în cazul nostru?
▪ Care sunt “modelele de autoritate” (Capricorn) preluate din familia de origine și cum se reflectă ele în relațiile pe care le avem acum în viața de adult? De exemplu, dacă unul dintre părinți (de cele mai multe ori tatăl, dar poate fi și mama) ne-a inspirat teamă, putem să ne ducem către relații în care să perpetuăm același model, în care să ne fie fie frică să exprimăm ceea ce simțim sau gândim, să acceptăm relații în care să fim dominați, controlați etc. Sau, la polul opus, putem să ne exercităm noi (abuziv) autoritatea în raport cu ceilalți. Din nou, unde ne situăm și ce am putea face diferit?
▪ Ne asumăm responsabilitatea față de ceea ce dorim să obținem în viețile noastre, inclusiv față de relațiile pe care le avem? Partenerii noștri cum procedează? Ne comportăm ca niște adulți unii cu ceilalți? Ne respectăm unii pe ceilalți pentru ceea ce suntem/facem?
▪ Avem răbdare să construim relații în timp sau considerăm că “lucrurile trebuie să meargă de la sine”?
▪ Avem cu cine să construim în relațiile pe care le avem? Putem să ne facem planuri pe termen mediu/lung? Ne putem baza pe cei de lângă noi și invers? Sau ne pierdem timpul în relații care nu par să ducă nicăieri, în speranța că “o minune” se va produce și lucrurile se vor schimba?
▪ Din punct de vedere emoțional (Racul ca punct de polaritate) suntem mulțumiți de relațiile pe care le avem? Ne simțim “acasă” în relațiile noastre, oferim și primim sprijin emoțional la nevoie sau suntem preocupați doar de ce trebuie să facem, să realizăm, să construim (Capricorn)?

▪ În altă ordine de idei, cât Venus este retrogradă se intensifică “activitățile venusiene” (tot ce ține de relații, achiziționarea de bunuri, proceduri legate de înfrumusețare, cosmetică etc.).
▪ De aceea, este util să nu ne grăbim să tragem concluzii în această perioadă și, mai ales, să nu ne grăbim să facem lucruri pe care în mod normal nu le-am face (de exemplu, să fim mai rezervați dacă în mod normal nu ne simțim atrași de un anumit tip de parteneri/relații și acum, brusc, ni se pare că “parcă vedem altfel lucrurile”; idem dacă dorim să achiziționăm produse care în mod normal nu sunt pe gustul nostru, mai ales dacă sunt foarte scumpe sau dacă dorim să facem schimbări “radicale” de schimbare a înfățișării etc.).

▪ Deoarece scopul retrogradării este reevaluarea, reanalizarea unor tipare/comportamente, uneori în această perioadă avem ocazia să interacționăm din nou cu persoane din trecut. Dar, să avem în vedere faptul că reapariția unor persoane în viața noastră nu înseamnă neapărat că s-au schimbat sau că intenționează să se schimbe, ci că este, mai degrabă, un prilej pentru a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă, pentru a înțelege ce a funcționat și mai ales ce nu a functionat, care a fost contribuția noastră, care a fost contribuția lor etc. Adică, avem ocazia să învățăm din experiențele anterioare, astfel încât să facem mai bine lucrurile pe viitor. Totodată, să avem în vedere și faptul că nevoia de a fi într-o relație va fi mai puternică acum și că este mai simplu să te întorci undeva unde ai mai fost decât să depui efort pentru a începe ceva nou. Adică, să nu confundăm nevoia de a fi cu cineva cu schimbarea propriu-zisă. Unii oameni se schimbă, dar pentru asta este nevoie ca ei să își dorească într-adevăr asta și să își alinieze faptele cu intențiile. Iar acest lucru se poate vedea doar în timp.

Sezonul extins de retrogradare: 17.11.2021-1.03.2022

▪ 17.11.2021> Faza 1: VENUS DIRECTĂ intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 11°4’ Capricorn
▪ 19.12.2021> Faza 2: VENUS STAȚIONEAZĂ RETROGRAD la 26°29’ Capricorn
▪ 29.01.2022> Faza 3: VENUS STAȚIONEAZĂ DIRECT la 11°4’ Capricorn
▪ 1.03.2022> Faza 4: VENUS DIRECTĂ iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” la 26°29’ Capricorn (încheie sezonul extins de retrogradare).

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Venus este inițial în mișcare directă (între 17.11.2021–19.12.2021) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 19.12.2021–29.01.2022; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand aceasta își va relua mișcarea directă (între 29.01.2022–1.03.2022).
Obs. Din toată perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Venus pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 19.12.2021, respectiv 29.01.2022 (plus/minus o zi/două).

Cum ne impactează la nivel individual Venus retrogradă în Capricorn

▪ Tranzitul lui Venus va impacta una dintre cele 12 case astrologice care formează harta natală (casa care stă sub semnul Capricornului și, implicit, “domeniile” asociate cu aceasta (pe care urmează să le reanalizăm, reevaluăm). La sfârșitul articolului găsiți câteva cuvinte-cheie pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc tranzitul), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).

Să ne fie această perioadă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze”.

Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

……
Berbec (10) – cariera, profesia, reputația profesională; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață; relația cu societatea din care faceți parte, cu familia de origine (cu tatăl/părintele mai “autoritar”);
Taur (9) – sistemul de credințe; adevăruri personale/universale; idealuri; cunoaştere, educație; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Gemeni (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; transformări la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Rac (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Leu (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; serviciile făcute altora, nevoia de a fi util, de a ajuta; utilizarea discernământului;
Fecioara (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, flirturi; relația cu copiii; fertilitate;
Balanta (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; locuință (decizia de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova, de a face amenajări etc.);
Scorpion (3) – comunicare şi gândire (modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur); curiozitatea, dorința de a învăța lucruri noi, cursuri, studii; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; utilizarea mediului online; comerț, vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații/vecinii;
Săgetator (2) – stima și iubirea de sine; auto-suficiența (din punct de vedere emoțional, material), „instinctul de supraviețuire”: bunuri, valori, resurse materiale (inclusiv banii), emoționale, spirituale; decizia de a cumpăra/vinde;
Capricorn (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați instinctiv, în care vă manifestați și vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stil de viață etc.);
Varsator (12) – transcenderea granițelor realității; relația cu Divinitatea; înclinația către spiritualitate (practici spirituale, meditație, yoga, respirație etc.); timp petrecut în izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient: vise, revelații; protecție divină; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur; fugă de realitate, idealizarea realității, sacrificiu de sine, victimizare;
Pesti (11) – nevoia de exprimare a individualității; obiectivitate, detașare; relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; gânduri cu privire la viitor/planuri.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *