Astrele în perioada 20-26.12.2021.
“O retrospectivă a lui 2021: anul incertitudinii, al imprevizibilului și al reconfigurării realității în care trăim.”

Începem săptămâna într-o notă similară cu cea în care am încheiat săptămâna anterioară. Zilele de 19/20 decembrie sunt marcate de Luna plină care tocmai a avut loc în semnul Gemenilor și de Venus care își începe mișcarea aparent retrogradă în Capricorn. Despre momentul de Lună plină, care implică tot felul de culminări, încheieri sau concluzii, am scris în detaliu aici.

Luni și marți, cu aspectele ușoare, netensionate dintre Soare/Jupiter, respectiv dintre Mercur/Uranus ne putem simți destul de optimiști, încrezători și cu suficientă energie și forță de muncă pentru a realiza ceea ce ne propunem. Totul e “să nu ne punem singuri bețe-n roate” și să nu căutăm tot felul de motive pentru a nu face ce avem de făcut. Adică, așa cum scriam în analiza Lunii pline, să nu lăsăm mintea analitică “să ne păcălească”, să nu lăsăm (dacă este cazul) anumite situații mai puțin plăcute din trecut “să ne invadeze” prezentul. De exemplu, dacă la un moment dat nu ne-am simțit suficient de buni, de capabili, de puternici etc. pentru a reuși să facem ceva (poate pentru că alții ne-au spus asta sau pentru că rezultatele obținute nu au fost cele dorite), asta nu înseamnă că nici acum nu o să reușim. Important este să încercăm, să trecem de la stadiul de teorie (“aș face, dar…..”) la cel de practică (“facem ceva concret în direcția care ne interesează, acționăm”).

Marți, Soarele intră în Capricorn, unde va rămâne până pe 20 ianuarie. Capricornul (ca arhetip) reprezintă necesitatea maturizării și a asumării responsabilității pentru ceea ce ne dorim să obținem (indiferent de domeniul din viața noastră la care ne raportăm). Implicit, cu Soarele în acest semn zodiacal vom pune mai mult accentul pe obiectivele pe care le avem (din nou, indiferent de natura lor) și vom fi ceva mai conștienți de faptul că “nu avem tot timpul din lume” la dispoziție. Prin urmare, vom folosi acest timp eficient sau măcar mai eficient decât poate am face-o în mod obișnuit. Având în vedere că suntem la final de an, este o perioadă foarte bună pentru a ne gândi la ce ne-am dori să realizăm în anul care vine, să schițăm în linii mari un plan, o strategie (dar într-o variantă realistă, pragmatică și nu ideal-utopică).

Evenimentul principal al săptămânii și al finalului de an este dat de cel de-al treilea careu Saturn/Uranus, cel care a dat tonul lui 2021. Primul a avut loc pe 17 februarie, iar cel de-al doilea pe 15 iunie.
Reiau mai jos câteva fragmente din ce am scris la începutul anului și în vară, cu recomandarea de a reflecta la ce s-a întâmplat în viața voastră în 2021, pornind de la acest text:

▪ Saturn reprezintă realitatea în care trăim (definită prin factorii timp/spațiu), precum și suma “condiționărilor” pe care le avem (dinspre familie, societate, mediu etc.), care ne influențează modul în care percepem și ne raportăm la această realitate. Uranus reprezintă “inconștientul individual” (tot ceea ce există la nivel individual, dar de care nu suntem conștienți), precum și nevoia prezentă în fiecare dintre noi de a ne exprima individualitatea, unicitatea, ceea ce suntem cu adevărat și, implicit, de a ne elibera de anumite condiționări care și-au pus amprenta asupra noastră de-a lungul timpului.
▪ Careul dintre Saturn și Uranus, doi dintre cei mai importanți (și cu greutate) jucători de pe bolta cerească vine să zguduie din temelii (la figurat sau chiar la propriu, în anumite situații) realitatea în care trăim (Saturn), astfel încât versiunea “finală” la care ajungem să reflecte într-o măsură mai mare ceea ce suntem (Uranus). Are loc un proces de individuare (de eliberare)/un fel de “revoluție personală” în anumite domenii din domenii din viața noastră (în special în acelea care stau sub semnul Taurului și al Vărsătorului). Ne confruntăm cu anumite situații tensionate, pe care suntem nevoiți să le adresăm și, implicit, suntem „forțați” să facem anumite schimbări (fie că le inițiem noi, pentru că „nu mai putem” altfel, fie că trebuie să reacționăm la ce se întâmplă în exterior). Mai ales dacă lucrurile sunt duse la extrem și simțim că regulile/obiceiurile ne îngrădesc libertatea, nevoia de eliberare și de revoltă față de acestea se poate manifesta destul de puternic (Uranus).
▪ Având în vedere natura lui Uranus, ne putem aștepta ca schimbările să se producă destul de rapid, neașteptat, surprinzător, iar evenimentele în sine care au loc să ne scoată din „zona de confort”. Tocmai de aceea, este important să fim cât mai flexibili, deschiși și să ne adaptăm “din mers”: să profităm de oportunitățile care pot apărea, dar și să facem pace cu încheierile care au loc, dacă este cazul. Bineînțeles, lucrurile sunt mai simple în teorie decât în practică, iar tendința naturală poate fi să ne opunem schimbărilor și să ținem cu dinții de ce avem, știm sau obișnuim să facem: de exemplu, de joburile sau de relațiile pe care le avem, de anumite surse de venit sau de grupurile din care facem parte etc. Unele dintre acestea pot dispărea “peste noapte”, după cum altele pot apărea la fel de rapid.
▪ Atunci când se află într-o relație tensionată cu alți jucători de pe bolta cerească, Uranus poate activa o serie de „traume” la nivel mental (din această viață sau din alte vieți), în ideea că le aduce la suprafață pentru a deveni conştienți de ele şi (dacă acționăm în direcția respectivă) pentru a le ameliora/vindeca.
Revenind la ideea de traumă şi la conştientizările pe care le avem în 2021, mi se pare extraordinar (şi deloc întâmplător) faptul că fix acum, înainte de cel de-al doilea careu Saturn/Uranus, a avut loc premiera online a filmului „The Wisdom of Trauma”. Prin acest film Gabor Maté, unul dintre cei mai mari specialişti la nivel mondial pe probleme de traumă şi adicție, povesteşte despre modul în care anumite traume din copilărie (şi nu numai) ne influențează viața de adulți şi cum conştientizarea este primul pas spre vindecare. Prin traumă el înțelege rezultatul pe care ceva ce s-a întâmplat în exteriorul nostru l-a produs la nivel interior, o rană care nu s-a închis, foarte sensibilă şi la a cărei simplă atingere, riscăm să reacționăm foarte puternic. Agresivitatea fizică şi verbală, stresul la care am fost supuşi, faptul că nu ne-au fost împlinite nevoile (de a fi iubiți, de a ne simți conectați la ceilalți, de a fi înțeleşi, protejați) pot culmina cu o serie de traume, iar rezultatul (ca mecanism de protecție) este că ajungem să ne deconectăm de la ceea ce simțim. Trauma este simultan o parte foarte sensibilă, dureroasă din noi, care ne face să ne apărăm, când este atinsă, dar şi o parte foarte rigidă, care ne împiedică să simțim, să creştem, să ne dezvoltăm („cicatrizarea” rănii/deconectarea).
▪ 2021 este anul în care avem oportunitatea să devenim mai conştienți de traumele noastre şi să facem (cel puțin) câțiva paşi în direcția vindecării. Nu este un proces uşor şi tocmai de aceea este important să dăm dovadă de compasiune atât față de noi, cât şi față de ceilalți.

▪ Cel de-al treilea careu Saturn/Uranus, care este exact chiar pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, vine ca un fel de culminare a principalelor evenimente care au avut loc anul acesta. Chiar dacă atmosfera lunii decembrie este una destul de imprevizibilă, așa cum a fost 2021 în general, faptul că deja am experimentat schimbări/transformări semnificative în anumite domenii din viața noastră (cele asociate cu axele Vărsător/Leu și Taur/Scorpion), va face ca “surpriza” (șocul pentru unii) să nu mai fie chiar surpriză/șoc. Mai mult sau mai puțin, ne așteptăm la ceea ce urmează.
▪ Pentru unii, 2021 a fost anul în care au reușit să facă (chiar dacă mai abrupt) niște schimbări care să-i ducă într-un punct extraordinar de bun, la care poate nici nu îndrăzneau să viseze. Pentru alții, însă, 2021 a fost un an în care “șocurile” de care au avut parte au fost destul de dureroase, poate chiar extrem de dureroase. În contextul acesta, în funcție de scenariul în care ne găsim, să nu uităm să ne bucurăm pentru ce am realizat, dar să nu uităm nici să dăm dovadă de compasiune față de noi înșine (dacă este cazul) sau față de cei apropiați care, mai ales acum de sărbători, au nevoie de sprijinul nostru (chiar dacă nu ni-l cer în mod direct).

Sâmbătă, de Crăciun, are loc cea de-a doua conjuncție exactă Venus/Pluto în Capricorn, conjuncție care marchează și ea aproape întreaga lună decembrie.
▪ Este o perioadă în care avem ocazia să reflectăm la modul în care ne raportăm la propria persoană (ce relație avem cu noi înșine, dacă ne iubim, dacă ne respectăm, ce este vital pentru noi, ce nevoi avem etc.), precum și modul în care funcționează relațiile cu ceilalți. Evident, cum ne raportăm la noi înșine influențează modul în care ne raportăm la ceilalți și așteptările pe care le avem de la partenerii noștri.
▪ Cu Venus/Pluto în Capricorn pot ieși la suprafață tot felul de situații care țin de maturitate/lipsa de maturitate în relații, de asumarea/lipsa de asumare a responsabilității sau de tendința de a controla/domina (“care pe care”), toate având originea, într-o măsură mai mică sau mai mare, în modul în care am fost crescuți sau în ce am văzut în mediul în care am trăit/trăim.
▪ Putem foarte ușor să căutăm țapi ispășitori în această perioadă referitor la nevoile noastre care nu sunt împlinite (partenerul x este de vină pentru…; y pentru…). Sau putem să ne asumăm responsabilitatea față de ce ne dorim să obținem, să ne asumăm acea parte din noi care a acceptat situația x sau y și să începem să facem schimbările care țin de noi, discutând totodată deschis despre așteptările pe care le avem (chiar dacă acest topic poate deschide o cutie a Pandorei).
▪ Cum Venus este retrogradă, iar mixul Venus/Pluto poate contribui la atracții/respingeri foarte puternice, în situația în care ne dorim să ne împăcăm cu cineva acum (pentru a nu fi singuri de sărbători) sau să începem o relație (din aceleași motive), nu ar strica să ne gândim de două ori dacă într-adevăr ne dorim să facem asta. Sau, dacă o facem, să ne asumăm că poate fi doar ceva de moment (să nu ne grăbim să ne facem planuri).
▪ În altă ordine de idei, ziua poate fi, în general, destul de intensă emoțional: pot ieși la suprafață tot felul de lucruri, situații, topicuri pe care nu ne-am dori, în mod normal, să le abordăm la masa de Crăciun, ne putem simți destul de ușor provocați de ce spun ceilalți și reacționa pe măsură, prin urmare, ar putea fi înțelept “să notăm” ce apare acum, dar să nu căutăm să rezolvăm instant. Să lăsăm puțin timp să treacă, pentru a fi cu mintea mai limpede.
▪ În situația în care nu ne provoacă nimic din exterior acum, dar simțim ceva mai apăsător amintirea unor evenimente din trecut care ne-au marcat, să acceptăm că este perfect normal să simțim ceea ce simțim, dar să încercăm să facem tot ce putem pentru a nu ne lăsa copleșiți (o discuție cu cineva apropiat, un film care să ne ridice moralul, o carte interesantă sau orice altă variantă care ne-ar putea ajuta este binevenită).
Despre Venus retrogradă am povestit aici.

Duminică, aspectul ușor dintre Mercur/Neptun ne poate ajuta să fim ceva mai cerebrali, dar și mai toleranți, să înțelegem puțin mai bine ce a ieșit la suprafață (mai ales dacă vineri și sâmbătă au fost mai intense emoțional) și să vedem ce putem face în continuare.

Să ne fie săptămâna aşa cum avem nevoie!
(Voi mai reveni cu o scurtă postare în preajma Crăciunui, prin urmare păstrez urările pentru atunci.)

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze”.

Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Principalele aspecte ale săptămânii:

▪ 20.12.2021 Soare în Săgetător în sextil cu Jupiter în Vărsător (între 18-21.12.2021)
▪ 20.12.2021 Mercur în Capricorn în trigon cu Uranus Rx în Taur (între 20-21.12.2021)
▪ 21.12.2021 Soarele intră în Capricorn (între 21.12.2021-20.01.2022)
▪ 24.12.2021 Saturn în Vărsător în careu cu Uranus Rx în Taur (între 16.12.2021-1.01.2022); a mai avut loc pe 17.02.2021 și pe 15.06.2021
▪ 25.12.2021 Venus Rx în conjuncție cu Pluto în Capricorn (între 8-28.12.2021); a mai avut loc pe 11.12 și se va repeta pe 3.03.2022
▪ 26.12.2021 Mercur în Capricorn în sextil cu Neptun în Pești (între 26-27.12.2021)

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *