Lună plină în Rac – 18.01.2022.
“Despre emoții intense și relația cu copilul interior”
“Astrele în perioada 17-23.01.2022”

În data de 18 ianuarie 2022, la 1:48 (ora României) are loc o Lună plină în Rac (Luna în Rac se va afla în opoziție cu Soarele din Capricorn, la 27°50’).

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Lună plină marchează încheierea unui ciclu (început cu aproximativ 6 luni în urmă, când a avut loc Luna nouă în același semn zodiacal) și este asociată cu anumite culminări, rezultate, concluzii, decizii sau încheieri.

Luna plină în Rac – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Din perspectivă evolutivă, arhetipul Lună/Rac reprezintă “identitatea” pe care ne-am format-o în mediul în care am crescut. Este structura noastră emoțională, în funcție de care reacționăm zi de zi la ce se întâmplă în viețile noastre.
▪ Dacă nevoile emoționale ne-au fost împlinite în copilărie, dacă am primit iubire, protecție, dacă ne-am simțit în siguranță, dacă părinții/îngrijitorii noștri au fost prezenți (emoțional și fizic), ne va fi mai ușor să percepem lumea din jurul nostru ca pe un loc “sigur” și vom reuși să ne gestionăm mai ușor emoțiile (să le autoreglăm), atunci când suntem provocați sau când trecem prin situații mai dificile.
▪ Dacă nevoile emoționale nu ne-au fost împlinite, dacă nu am primit iubire, căldură, dacă am fost agresați verbal și/sau fizic etc., în momentul în care în viața de adult trecem prin anumite încercări, “copilul din noi” va ieși la suprafață. De exemplu, dacă am avut parte de agresivitate, putem reacționa și noi agresiv sau, din contră, să ne fie teamă să ne apărăm. Dacă nu am primit căldură, ne putem închide în noi și respinge căldura pe care alții încearcă să ne-o ofere. Dacă mediul în care am crescut nu a fost unul stabil, ne poate fi mai greu să prindem rădăcini. Și tot așa.
▪ Astfel, corpul nostru emoțional este “condiționat” de mediul în care am crescut. Evident, lucrurile nu rămân “fixe” și, pe măsură ce trecem prin tot felul de experiențe și devenim tot mai conștienți de “motivele” pentru care funcționăm așa cum funcționăm, putem învăța să ne gestionăm mai bine emoțiile, să nu mai reacționăm la primul impuls (dacă este cazul), să ne protejăm, să facem acele lucuri care ne fac să ne simțim bine, confortabil etc., adică să avem mai multă grijă de noi și de copilul interior. Bineînțeles, toate acestea nu se întâmplă de la sine, este necesar să lucrăm cu “modelele emoționale” pe care le avem, să depunem efort susținut în această direcție, adică să ne maturizăm (să nu rămânem la stadiul de copil) și să ne asumăm responsabilitatea inclusiv pentru realitatea noastră interioară / Capricornul ca punct de polaritate pentru Rac).
▪ Ei bine, Luna plină în Rac ne poate oferi ocazia să lucrăm cu aceste modele emoționale, devenind ceva mai conștienți de modul în care mediul în care am crescut și-a pus amprenta asupra noastră.

Luna plină în Rac și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna plină în opoziție cu Pluto din Capricorn
▪ Uranus staționează direct în Taur în aceeași zi
▪ Luna plină în sextil cu Nodul Nord aflat pe punctul de a trece din Gemeni în Taur
▪ Luna plină în relație de inconjuncție cu Marte în Săgetător
▪ Luna plină în trigon cu Neptun în Pești

▪ Cu opoziția Lună plină/Pluto, evenimentele care au loc în această perioadă pot fi resimțite (cel puțin de către unii dintre noi) destul de intens. Altfel spus, ce se întâmplă în realitatea noastră exterioară (Capricorn) și în mod deosebit în relațiile cu ceilalți (pentru că vorbim de o opoziție) poate avea un impact destul de puternic asupra realității noastre interioare (Rac). Anumite situații sau relații se pot încheia sau o pot lua într-o direcție care să trezească în noi o senzație de teamă, frică, anxietate (Pluto) pentru că nu ne mai simțim neapărat “în siguranță” (Rac).
Putem asista la tot felul de lupte de putere, la tendința de a controla/manipula, la manifestarea autorității într-un mod abuziv (ceilalți pot proceda așa cu noi sau noi înșine putem avea astfel de comportamente, de care să fim mai mult sau mai puțin conștienți). Prin urmare, înainte de a alege cum reacționăm la stimulii exteriori, este important să analizăm puțin contextele în care ne aflăm și să încercăm să înțelegem de unde vin trăirile emoționale mai puternice de acum (dacă este cazul), pentru că ceea ce simțim poate avea rădăcini mult mai adânci decât am crede “la o primă vedere”, inclusiv în relația cu familia de origine. Acest lucru ne poate ajuta să evităm reacțiile/comportamentele obsesiv-compulsive (Pluto).
Evident că nu vom simți toți la fel de puternic această Lună plină, dar, în situația în care ne regăsim în scenariul de mai sus, este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a ne simți mai bine (să ne bazăm mai mult pe noi înșine pentru asta și mai puțin pe alții).
În sens pozitiv, conștientizarea anumitor modele emoționale pe care le avem ne poate ajuta (dacă ne propunem asta) să începem să lucrăm și să vindecăm anumite aspecte mai puțin plăcute legate de relația cu familia de origine, modele care ne influențează în prezent, în viața de adult, relațiile cu ceilalți.

▪ Cu Uranus care staționează direct în aceeași zi cu Luna plină, evenimentele pot avea un aer surprinzător, neașteptat sau chiar șocant. În sens pozitiv, putem avea tot felul de insight-uri, “revelații” etc. Din nou, așa cum scriam și mai sus, nu putem controla ce se întâmplă la nivel exterior, dar putem face tot ce ține de noi pentru a avea o relație mai bună cu propria persoană (Uranus în Taur) și pentru a căuta “siguranța” și “stabilitatea” întâi la interior (Rac) și abia apoi la exterior (Capricorn). Dacă interiorul nu este solid, orice ne amenință siguranța exterioară poate avea un efect devastator. În schimb, dacă interiorul este solid (și facem tot ce ține de noi ca să fie), putem oricând să reclădim exteriorul (sau cel puțin să nu mai depindem atât de mult de ce se întâmplă în afara noastră).

▪ Un alt eveniment foarte important care are loc tot în aceeași zi este trecerea Nodurilor lunare de pe axa Gemeni/Săgetător pe axa Taur/Scorpion. Despre aceasta voi reveni cu detalii într-o astro-poveste viitoare, dar ce este important să reținem deocamdată este faptul că evenimentele pot avea tendința să se precipite (un fel de culminare a ultimului an și jumătate). În plus, cu Nodul Nord în Taur și Nodul Sud în Scorpion (care susțin această Lună plină), focusul va fi mai mare pe întărirea relației pe care o avem cu noi înșine (autosuficiența/instinctul de supraviețuire al Taurului) și mai puțin pe relațiile cu ceilalți (Scorpion). Nu că relațiile nu ar mai fi importante, dar, pentru a putea funcționa sănătos cu ceilalți, trebuie în primul rând să putem funcționa pe cont propriu (astfel se evită codependențele, relațiile abuzive, toxice – variantele distorsionate de manifestare ale Scorpionului și putem avea mai ușor relații solide, asumate, puternice – Scorpionul în cel mai bun sens).

▪ Cu inconjuncția Lună plină în Rac/Marte în Săgetător ne putem regăsi într-un scenariu în care să fim “prinși” între două direcții diferite. Pe de o parte, dorința să ne ocupăm de casă, familie (cu opoziția Luna/Pluto poate apărea chiar o necesitate în acest sens). Pe de altă parte, o nevoie crescută de libertate, de a fi pe cont propriu, de a face lucruri care sunt importante doar pentru noi (Săgetător). Cele două direcții vor trebui ajustate (inconjuncția), deoarece orice exces într-o parte poate duce la o situație “de criză” în cealaltă parte.

▪ Trigonul Lună plină/Neptun, mai ales în situația în care evenimentele care au loc în această perioadă stârnesc în noi emoții mai intense, ne poate ajuta să facem pace cu ceea ce nu ține de noi și să alinăm (atât cât putem) copilul interior. Credința (indiferent de cum ne raportăm fiecare la ea), diferite practici spirituale sau tehnici de vindecare (clasice sau alternative), meditația, reîntoarcerea atenției dinspre exterior înspre interior pot fi extrem de utile în această perioadă.

Principalele aspecte ale săptămânii

▪ 16.01.2022 Soare în conjuncție cu Pluto în Capricorn (între 15-17.01.2022)
Foarte multă putere, forță (fizică și mentală); capacitate incredibilă de muncă și efort prelungit; abilitatea de a ne realiza anumite obiective; lupte de putere între noi și ceilalți; tendința de a domina, controla, de a ne impune autoritatea; reacții intense, comportamente „obsesiv-compulsive”.

▪ 18.01.2022 Lună plină în Rac

▪ 18.01.2022 Uranus staționează direct în Varsător (a fost retrograd între 20.08.2021-18.01.2022)

▪ 18.01.2022 Nodurile lunare trec pe axa Taur/Scorpion

▪ 18.01.2022 Mercur Rx în Vărsător în sextil cu Chiron în Berbec (între 16-19.01.2022)
Reevaluarea unor situații care ne-au făcut în trecut să ne simțim vulnerabili, răniți, neadecvați și care pot fi reactivate acum. Reluarea unor discuții pe topicuri mai delicate.

▪ 20.01.2022 Soarele intră în Vărsător (între 20.01-18.02.2022)
Exprimarea a ceea ce suntem ca indivizi versus ceea ce am fost învățați să fim (Vărsător/decondiționare). Nevoie crescută de libertate, autenticitate.

▪ 20.01.2022 Soare în conjuncție cu Mercur Rx în Vărsător
Creativitate, inventivitate, originalitate. Perspective noi asupra unor situații mai vechi. Reevaluarea/reluarea unor situații din trecut, a unor discuții mai vechi. Idei noi, insight-uri, revelații, conștientizări.

Să ne fie Luna plină și săptămâna aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Pentru iubitorii de astrologie, las aici un episod din emisiunea “12 Călăuze și Astro Talk”, realizată de Patricia Höppner, în care am povestit despre arhetipul Saturn/Capricorn/casa a-X-a.

fb-share-icon0

4 comentarii la „Lună plină în Rac – 18.01.2022.
“Despre emoții intense și relația cu copilul interior”
“Astrele în perioada 17-23.01.2022””

    1. Nu știu exact la ce anume vă referiți, dar dacă este vorba de aspectele asociate cu Luna plină, acolo mă refeream la Uranus care staționa..în Taur. Nu știu cum a ajuns Vărsătorul acolo 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *