Lună plină în Berbec – 2.10.2020
“Și eroii sunt vulnerabili.”

În data de 2 octombrie 2020, la 0:05 (ora României) avem Lună plină în Berbec (Luna în Berbec se va afla în opoziție cu Soarele din Balanță, la 9°8’). În octombrie vor fi două momente de Lună plină: unul acum, în semnul Berbecului și unul pe 31 octombrie, în semnul Taurului.

Intro. Despre Lună plină în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), personalitatea, identitatea pe care ne-am format-o în funcție de contextul în care ne-am născut și am trăit în primii ani de viață (relația cu familia, în special, cu mama; mediul în care am crescut); indică suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și in largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”. Soarele reprezintă energia vieții, vitalitatea noastră, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți (“latura rațională”); indică și modul în care vom integra intenția de evoluție a sufletului în această viață.
▪ Lună plină marchează încheierea unui ciclu (început cu aproximativ 6 luni în urmă, când a avut loc Luna nouă în același semn zodiacal) și presupune că, în următoarele aproximativ două săptămâni, anumite aspecte sau situații din viața noastră (ce au legătură cu domeniile asociate casei din harta natală unde are loc Luna plină) vor ajunge la faza de maturitate. Vom vedea acum anumite rezultate și vom ajunge la unele concluzii, în funcție de care vom putea acționa pe viitor (vom vedea ce este de păstrat, ce putem îmbunătăți și la ce putem renunța în domeniile respective).
▪ Atunci când este lună plină, emoțiile noastre ajung și ele la “apogeu”, suntem mai sensibili, mai vulnerabili, mai emoționali și, de aceea, o zi, două înainte/după acest moment, nu este cel mai indicat să luăm decizii importante deoarece riscăm să o facem conduși de emoții și mai puțin de rațiune.

Cum ne impactează la nivel individual Luna plină în Berbec

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Luna plină va impacta una dintre cele 12 case astrologice (casa care stă sub semnul Berbecului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Luna plină), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați de Luna plină: Berbecii, Balanțele, Racii și Capricornii (Ascendent/zodie/Lună) și mai ales cei care au Ascendentul, Soarele/zodia, Luna sau alte planete între aprox. 4-14 grade (în semnele zodiacale menționate).

Luna plină în Berbec – influențe generale, energie și caracteristici

Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale acestui arhetip.

Arhetipul Berbec

▪ Este cel dintâi semn al zodiacului și il are ca guvernator pe Marte (Zeul războiului în mitologia greacă) – simbolizează instinctul de a acționa, inițiativa, determinarea, ambiția, curajul, impulsivitatea, dorința sexuală etc.
▪ Este un semn cardinal (inițiaza lucruri, acțiuni, proiecte), activ, masculin.
▪ Este un semn de foc (pasional, curajos, energic).
▪ Nevoia de a acționa din instinct. În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Berbec/Marte/casa I (din zodiacul natural) este asociat cu nevoia de a acționa instinctiv pentru a ne împlini nevoile și dorințele, energia fiind concentrată pe propria persoana, “eu”. (Aceste dorințe pe care le avem, de care suntem conștienți și care stau la baza acțiunilor noastre (Marte) sunt derivate din dorințele de la nivel subconștient (Pluto)). De aici și curajul, determinarea, spiritul de luptător asociate cu acest arhetip (arhetipul “Războinicului”). În varianta sa distorsionată, acest arhetip poate simboliza și tendința către narcisism, egoism, intoleranță/ dezinteres față de dorințele/nevoile altora. O posibilă ieșire din acest scenariu este oferită de modelul Balanței, semnul său opus, de la care Berbecul poate învăța lecția echilibrului, a toleranței, a relativității și a spiritului de echipă.
▪ Învățarea prin “încercare și eroare”. Pentru că acționează din instinct, Berbecul va învăța dacă acțiunile pe care le inițiază sunt cele potrivite sau nu (dacă sunt în direcția bună sau nu), în functie de rezultatele obținute (pe principiul “încercare și eroare”) și de feedbackul primit de la ceilalți (Balanță). Dacă rezultatele obținute nu vor fi cel dorite/potrivite, se va reorienta, va încerca o altă abordare și tot așa. Trebuie subliniat aici că, în cazul Berbecului, important este procesul de inițiere a unei acțiuni și nu neapărat finalizarea a tot ceea ce începe (Marte/semn cardinal).
▪ Ideea de pionierat. Berbecul este un deschizător de drumuri, iar energia sa este una “explozivă” (semn de foc), fiind canalizată către direcții noi, către teritorii care nu au mai fost explorate (arhetipul “Pionierului”). Are nevoie de foarte multă libertate pentru a se manifesta, pentru a încerca lucruri, pentru a acționa spontan (când, unde și cum își dorește). Uneori, sentimentul că are de îndeplinit un “destin special” (o misiune specială, ca toate semnele de foc), îl poate face să prefere singuratatea, izolarea unui grup care ar putea să îl îndepărteze de la cauza sa.
▪ “Agresivitatea”. În situația în care nu își poate îndeplini dorințele sau consideră că îi este îngradită, limitată libertatea, Berbecul poate ajunge la accese de mânie, de furie sau, în cazuri extreme, la violență (verbală și/sau fizică). Ajungem astfel la o altă lecție foarte importantă a Berbecului, aceea de a învăța să își gestioneze și să își exprime trăirile “negative” sau excesul de energie într-o manieră care să nu fie distructivă sau agresivă, nici față de el, nici față de ceilalți (de exemplu, prin efort fizic, activități fizice, sport etc.).
▪ În iubire/relații se manifestă aceeași nevoie de a iniția, de a acționa, de a cuceri. Din nou, dacă va simți că libertatea îi este îngrădită sau dacă relația va fi una “monotonă”, poate începe să caute noi teritorii de cucerit. Pentru a se putea bucura de o relație armonioasă, va avea nevoie de multă libertate (pentru a își putea vedea și de celelalte domenii de viață care îl interesează) și de elemente de noutate (de un partener activ, independent, la rândul său, lângă care să nu se plictisească). De asemenea, relația pe care a avut-o cu familia de origine, modul în care i-au fost împlinite sau nu nevoile emoționale, modul în care părinții si-au exercitat autoritatea asupra sa (careul format de Berbec cu Rac/Capricorn), își poate pune amprenta asupra relațiilor pe care le formează (opoziția Berbec/Balanță).

Luna plină în Berbec și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna plină în conjuncție cu Chiron Rx în Berbec
▪ Soare în Balanță în relație de inconjuncție cu Uranus Rx în Taur
▪ Marte Rx în Berbec în careu cu Saturn în Capricorn

O Lună plină în semnul Berbecului subliniază nevoia de a pune în echilibru dorințele, faptele și acțiunile noastre (Berbec) cu ale celorlalți (Balanță). “Cine sunt eu și cum manifest acest “eu” în relațiile pe care le am? Reușesc să echilibrez nevoia mea de libertate, spiritul independent cu nevoia de a crea relații stabile, armonioase? Pot să acționez pe cont propriu, dar și în echipă? Există cumva un dezechilibru la acest capitol? De exemplu, am tendința de a mă concentra exclusiv pe propria-mi persoană și relațiile mele au de suferit sau, la polul opus, am tendința “să mă pierd” în relații, să devin ceea ce alții își doresc și așteaptă de la mine”? Sunt câteva întrebări la care avem ocazia să reflectăm în această perioadă și în funcție de răspunsurile pe care ni le dăm (și de situațiile concrete pe care le experimentăm) putem vedea ce trebuie păstrat, ajustat, modificat în comportamentul nostru.

▪ Luna plină în conjuncție cu Chiron ne va face (mai) conștienți de anumite vulnerabilități pe care le avem. Cu toții ne dorim, într-o măsură mai mică sau mai mare, să acționăm după bunul plac, să fim curajoși, să ne bucurăm la maxim de viață și de libertate, să ne lăsăm ghidați de instinct și să vedem unde ne duce, să ne bucurăm de succes, adica să ne simțim și să fim priviți ca niște eroi (Berbec). Numai că, până la rezultatul final, până la bucuria victoriei, drumul oricărui Erou este presărat și cu multe momente de vulnerabilitate, de inadecvare sau de singurătate, de încercări eșuate, de răni sau suferințe inerente. Nu poți să câștigi dacă nu încerci, așa cum nu poți fi un Erou dacă nu îți asumi și eșecurile sau dacă nu înveți din lecțiile prin care treci. Iar Luna plină în Berbec împreună cu Chiron vin să ne reamintească exact acest lucru. Prin urmare, dacă unele dintre rezultatele pe care le obținem acum nu sunt exact acelea pe care ni le dorim sau dacă unele dintre concluziile la care ajungem ne fac să ne simțim răniți sau vulnerabili, să nu uităm că ne aflăm doar într-o etapă a călătoriei noastre și că nu trebuie să ne demoralizăm sau să abandonăm “luptă”. În loc să ne simțim “victime” sau să devenim agresivi (Chiron), să încercăm să înțelegem “de ce” ne simțim vulnerabili, ce puncte sensibile ne sunt atinse acum (dacă este cazul) și ce trebuie să schimbăm la noi înșine pentru a avea rezultate mai bune în viitor.

▪ Deoarece Luna plină are loc pe axa Berbec/Balanță, putem simți această vulnerabilitate la nivel de relații (de iubire, dar nu numai). În acest caz, este important să încercăm să ne gândim dacă ce ne deranjează acum are legătură într-adevăr cu partenerii noștri sau dacă nu cumva, cu sau fără intenție, aceștia ne zgândăresc niște răni mai vechi, produse cu ceva timp în urmă, poate chiar în copilărie/adolescență (când, poate, nu ni s-a oferit libertatea de care aveam nevoie, când, poate, am primit mesaje negative de tipul “orice vei face și oricât vei încerca, nu vei reuși” sau când nu am fost învățați să avem curaj și încredere în forțele proprii), iar noi de fapt ajungem “să ne luptăm” cu trecutul și nu cu prezentul. Cu Chiron putem să ne simțim victime și să rămânem într-o zonă de pasivitate (să considerăm că merităm să fim răniți pentru că acesta este modelul cu care ne-am obișnuit), putem răni, la rândul nostru (ca să compensăm sentimentul de durere sau de inadecvare) sau putem accepta că rana respectivă face parte din noi și să o folosim în mod constructiv (nelăsând-o să ne afecteze la nesfârșit și ajutându-i și pe alții care au probleme similare). Tocmai de aceea, dacă apar anumite situații mai delicate în materie de iubire/relații mi se pare important să alegem cu înțelepciune modul în care ne manifestăm și să evităm extremele.

▪ Inconjuncția Soare/Uranus sugerează că pentru a putea avea relații armonioase, echilibrate cu ceilalți (Soare în Balanță) trebuie să avem mai întâi o relație bună cu noi înșine (Uranus în Taur), să ne cunoaștem foarte bine, să știm care ne sunt nevoile, valorile, ce contează cu adevărat pentru noi și să nu proiectăm aceste nevoi asupra partenerilor noștri (să nu ne așteptăm ca ei să facă treaba în locul nostru). Dacă ne aflăm în relații codependente în care individualitatea noastră “s-a pierdut”, s-ar putea ca acum să conștientizăm mai bine acest lucru și să simțim nevoia să ne eliberăm din relațiile respective. În același timp, dacă am fost preocupați doar de noi înșine, s-ar putea ca partenerii noștri să nu mai tolereze un astfel de comportament și să simtă, la rândul lor, nevoia de a se elibera din relația respectivă.

▪ Careul dintre Marte în Berbec (dispozitorul Lunii) și Saturn în Capricorn “ne forțează” să rezolvăm problemele cu disciplină și maturitate. Chiar dacă vrem neapărat (Berbec) ca anumite lucruri să se întâmple, avem nevoie de o strategie, de un plan, de răbdare (Saturn). Altfel, riscăm să rămânem doar cu vrutul și cu o doză destul de mare de irascibilitate și de frustrare. Primul careu Marte/Saturn a avut loc la sfârsitul lunii august, prin urmare evenimentele de acum pot reprezenta concluzii, culminări ale unor situații inițiate atunci. Despre Marte/Saturn am scris aici, iar despre Marte retrograd aici.

Revenind la Luna plină în Berbec, pentru a ne putea simți eroi (Berbec) în propria piele, este important să avem curajul să facem ceea ce ne dorim, dar să fim responsabili și maturi în acțiunile noastre (Saturn), să nu neglijăm feedbackul pe care îl primim de la ceilalți și să încercăm să învățăm din el ((Balanță) și, nu în ultimul rând, să acceptăm că puterea vine inclusiv din momentele mai puțin plăcute, în care ne confruntăm cu propriile vulnerabilități, neputințe sau slăbiciuni.

Să ne fie Luna plină aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

…………………………………………………..

Berbec (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Taur (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Gemeni (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Rac (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Leu (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Fecioară (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Balanță (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Scorpion (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Săgetator (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Capricorn (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Varsător (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Pești (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *