Marte în careu cu Saturn – 24.08.2020.
Despre curaj, determinare și acțiuni responsabile

La începutul săptămânii viitoare, luni, are loc o “întâlnire” dinamică, tensionată între Marte în Berbec și Saturn Rx în Capricorn. Aspectul exact (denumit careu) se produce în data de 24 august, dar efectele sale vor fi resimțite pe o perioadă mai lungă de timp, în special între 21 și 29 august.

Câteva “detalii tehnice” necesare pentru a înțelege contextul general

În luna august, Marte a făcut și continuă să facă, rând pe rând, careu la planetele aflate în Capricorn: Jupiter Rx (pe 4 august), Pluto Rx (pe 13 august) și Saturn Rx (pe 24 august). Deoarece Marte va fi retrograd în Berbec între 10 septembrie și 14 noiembrie, aspectele respective vor avea loc din nou în septembrie/octombrie 2020, respectiv în decembrie 2020/ianuarie 2021 (cu mențiunea că la momentul respectiv în 2021 careurile vor avea loc între cele două planete aflate deja în următoarele semne zodiacale: Taur, respectiv Vărsător). Prin urmare, situațiile, evenimentele cu care ne confruntăm în august vor fi reluate, reanalizate în această toamnă, urmând ca rezoluția finală să vină abia spre sfârșitul anului/ începutul anului viitor.

Privită în ansamblu, perioada aceasta lungă de timp (de aproximativ șase luni) poate fi destul de tensionată. Putem simți o nevoie puternică de a face lucruri, de a acționa, de a ne împlini anumite dorințe (Marte), însă punerea lor în practică nu se va face ușor, nu fără un efort considerabil (Saturn) sau fără o anumită triere înainte, pentru a vedea care sunt acele lucruri pentru care chiar merită să luptăm (Pluto) și care sunt domeniile din viața noastră unde consumăm multă energie și obținem prea puține rezultate.

Dincolo de manifestările concrete și de ce se întâmplă în realitatea noastră exterioară, o atenție deosebită va trebui acordată realității noastre interioare și, mai exact, anumitor stări emoționale mai puternice pe care le putem avea în această perioadă. Așa cum scriam în astro-povestea dedicată careului Marte/Pluto (pe care o puteți găsi aici), senzația poate fi că suntem scoși din zona de confort, aruncați “într-o oală sub presiune” și forțați să acționăm: într-o primă fază poate nu știm cum și în ce direcție să o facem (careu aplicant), apoi intervine “conflictul”, situația X cu care suntem nevoiți să ne confruntăm (careul exact), după care începe să se facă lumină și să integrăm mai ușor în viața noastră schimbarea pe care tocmai am făcut-o / „rezolvarea” conflictului (careul separant). Pe parcurs, putem trece printr-o serie de stări (de la neputință, anxietate sau deprimare și pănă la frustrare, furie sau revoltă), toate menite să ne atragă atenția că ceva nu mai funcționează și că a venit vremea să ne confruntăm cu acel „ceva” și să îl transformăm într-o variantă mai potrivită pentru noi.

Arhetipul Marte/Berbec

Ca arhetip, Marte/Berbec reprezintă modul în care acționăm instinctiv pentru a ne împlini anumite dorințe pe care le avem și de care suntem conștienți (derivate din dorințele de la nivel subconștient – simbolizate de arhetipul Pluto/Scorpion). Prin urmare, Marte înseamnă dorință pură, instinct, energie, forță, acțiune, curaj, dar și mânie, furie, agresivitate (dacă ceva îl împiedică să acționeze). Dacă ne dorim ceva, Marte ne îndeamnă să acționăm în direcția respectivă, fără să stăm prea mult pe gânduri și fără să ne gândim la riscuri și consecințe (pentru că nu acesta este rolul său). Marte în Berbec vrea să fie un Erou, un deschizător de drumuri și învață dacă drumul pe care merge este cel bun sau nu prin încercare și eroare, prin rezultatele pe care le obține, prin feedbackul primit de la ceilalți (Balanța ca semn opus), dar după ce a acționat. Exact precum un copil, acesta vrea să verifice dacă o cană este fierbinte sau nu, punând mâna pe ea. Este curajos, independent și are nevoie de libertate pentru a acționa și pentru a își împlini “destinul special” (ca toate semnele de foc). Nu suportă regulile, restricțiile, limitările și nu are răbdare.

Arhetipul Saturn/Capricorn

Ca arhetip, Saturn/Capricorn este asociat cu modul în care este structurată conștiința noastră, în funcție de coordonatele spațiu/timp: în funcție de locul în care trăim (mediul, societatea din care facem parte) și de perioada de timp în care trăim (din punct de vedere istoric). Realitatea la care noi ne raportăm, pe care o cunoaștem și o înțelegem (prin Saturn/Capricorn) este definită și condiționată de timpul/spațiul în care trăim. O societate nu poate funcționa fără reguli, norme, legi, autorități și Saturn în Capricorn vine și ne reamintește că, pentru a fi acceptați și pentru a fi parte din societate, trebuie să respectăm toate acestea. Un exemplu clasic, dacă vrem să devenim medici, trebuie să facem întâi facultatea de Medicină, nu putem sări pașii sau încălca regulile. Saturn în Capricorn ne aduce aminte că trebuie să ținem cont de timp, că totul este trecător, ciclic (ne naștem, copilărim, creștem, devenim adulți, îmbătrănim și ne ducem) și că fiecare etapă are rolul său și implicațiile sale. Prin urmare, odată deveniți adulți și intrați efectiv în societate, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propria viață, pentru ceea ce vrem să devenim, să dăm dovadă de disciplină, să ne atingem obiectivele etc. De aceea, Saturn reprezintă și părintele mai autoritar (cel responsabil cu disciplina, cu regulile în familie și care, în societatea în care trăim, nu este obligatoriu să fie tatăl, așa cum era considerat în astrologia tradițională). Toate aceste reguli, obligații, condiționări și axarea îndeosebi pe realitatea exterioară, precum și sentimentul trecerii inexorabile a timpului, dacă sunt duse la extrem, pot duce către o stare de tristețe, de amărăciune, de pesimism sau chiar de deprimare.

Careul Marte/Saturn din 24 august

Datele când acest aspect este exact sunt următoarele:

▪ 24.08.2020 Marte în Berbec în careu cu Saturn Rx în Capricorn
▪ 30.09.2020 Marte Rx în Berbec în careu cu Saturn în Capricorn
▪ 13.01.2021 Marte în Taur în careu cu Saturn în Vărsător (aspectul este tot de careu, dar la momentul respectiv ambele planete vor fi deja în următoarele semne zodiacale: Taur, respectiv Vărsător)

Careul Marte/Saturn din 24 august, ca orice alt careu, indică “o situație de criză”. Scenariul este cel de mai sus: ceva ne nemulțumește, simțim că trebuie să facem sau că urmează o schimbare (până pe 24 august), are loc momentul de “criză” (conflictul, situația ce se cere rezolvată; în jur de 24 august), pentru ca ulterior să ne fie mai clar ce și cum trebuie făcut. Bineînțeles, situațiile de acum vor fi reevaluate, readresate la finalul lui septembrie, iar concluziile le vom trage la începutul anului viitor.

Având în vedere natura celor două arhetipuri implicate în careu, ne putem aștepta ca acest conflict să se producă între nevoile și dorințele la nivel de individ (Marte/Berbec/eu) și regulile impuse de anumite autorități, instituții (Capricorn/Saturn/societate). De aici și un anumit spirit de revoltă împotriva autorităților și a unor reguli, legi pe care acestea încearcă să le impună. Conflictele pot avea loc și la nivel de generații (părinți/copii) sau în zona profesională (angajat/șef).

Indiferent de scenariul în care ne aflăm, în cazul în care avem acel sentiment puternic de nemulțumire, de frustare, de revoltă (fie pentru că nu putem acționa exact așa cum ne-am dori, fie pentru că devenim conștienți de anumite limitări, restricții, de care suntem obligați să ținem cont), este util să ne punem câteva întrebări:

▪ Chiar ne dorim să facem lucrul respectiv sau ne dorim să îl facem tocmai pentru că ni se spune că nu putem?
▪ Ne consumăm energia, efortul, nervii, resursele în direcția care merită (din punctul nostru de vedere)?
▪ Suntem relativ “pregătiți” pentru a face acel ceva pe care ni-l dorim? Avem un mic plan, o mică strategie?
▪ Suntem dispuși să ne înarmăm cu răbdare și să perseverăm, dacă lucrurile nu ne ies din prima?
▪ Avem curaj, încredere în forțele proprii pentru a duce “lupta” (dacă este cazul)?

> Cei mai impactați: Berbecii, Capricornii, Racii și Balanțele și (Ascendent, Soare/zodie, Lună)

Un fel de concluzii sau „cum să lupți ca să devii un sportiv de top”

Orice careu are rolul să ne forțeze să acționăm, să ne provoace să ieșim din zona de confort, să ne depășim limitele (sau ceea ce credeam că sunt „limitele” noastre), pentru că altfel am stagna, nu am mai evolua. Lucrurile nu se schimbă de la sine și, dacă vrem să se schimbe ceva și să nu facă alții schimbarea în locul nostru, trebuie să avem curaj și să luăm atitudine (Marte). Numai că, în special în acest context, simplul fapt că ne dorim sau că acționăm haotic sau impulsiv, nu este suficient. Curajul nedublat de analiză, de conștientizarea anumitor limitări, reguli, obligații poate să nu ducă nicăieri sau cel mult la comportamente iresponsabile sau la risipirea energiei în toate direcțiile.
În același timp, să avem in vedere că, dacă ceva nu ne iese din prima, asta nu înseamnă că trebuie să abandonăm, ci că poate trebuie să ne refacem strategia, să ne reanalizăm resursele, să ne restabilim prioritățile etc.
Dacă cineva își exercită abuziv puterea asupra noastră, avem contextul perfect să ne revoltăm. Dar, dacă acțiunile noastre sunt impulsive, iresponsabile, evident că șansele de a fi taxați pentru un astfel de comportament sunt mai mari.
În cazul în care ies la suprafață emoții negative, frici, stări de anxietate este important să avem grijă de noi, să nu ne judecăm pentru ceea ce simțim și să facem tot ce putem pentru a ne liniști. Inclusiv să solicităm sprijinul cuiva apropiat.

Întâlnirea dintre Marte în Berbec și Saturn în Capricorn mă duce cu gândul la un sportiv de performanță care, de-a lungul carierei sale, are parte de multe momente de glorie, dar și de la fel de multe (poate chiar mai multe) momente dificile și care este obligat să facă nenumărate sacrificii pentru a ajunge în top. Dar un sportiv care știe că eforturile sale nu vor fi în zadar.

În momentul în care m-am decis să scriu această astro-poveste, mi-am amintit instant de o replică a unei mari campioane, Gabriela Szabo, pe care o admir enorm pentru ambiție, perseverență și efortul constant depus pentru a ajunge acolo unde și-a dorit. Într-un interviu de acum mulți ani, întrebată fiind cum va petrece Revelionul, a răspuns foarte simplu că va sta mai mult timp cu familia, până în jurul orei 23, după care se va odihni, pentru că a doua zi de dimineață are program de alergat. Ce a urmat a devenit istorie.

Să ne fie săptămâna aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *