Marte retrograd în Berbec – 10.09-14.11.2020
“Încetinește ritmul și reevaluează lucrurile pentru care chiar merită să lupți!”

Pe 10 septembrie 2020, Marte își începe mișcarea aparent retrogradă în semnul Berbecului, mișcare care se va încheia la jumătatea lunii noiembrie. Deoarece această perioadă are potențialul de a fi una dintre cele mai intense, tensionate și conflictuale perioade din acest an, mi se pare important ca în acest interval de timp să ne alegem cu ceva mai multă atenție “bătăliile”. Iar această alegere presupune să reevaluăm atât lucrurile pe care ni le dorim cu adevărat în viața noastră (cele pentru care merită să luptăm și în care merită să investim timp, efort, energie sau resurse), cât și acțiunile și comportamentele care ne pot ajuta să ajungem acolo. Mai puțină impulsivitate și mai multă introspecție și gândire strategică ne pot ajuta să avem rezultate mai bune pe termen mai lung, precum și să evităm sau să reducem enervarea și frustrarea, în această perioadă.

Arhetipul Marte/Berbec

▪ În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Berbec/Marte/casa I (din zodiacul natural) este asociat cu nevoia de a acționa instinctiv pentru a ne împlini nevoile și dorințele (energia este concentrată pe propria persoană, pe “eu”). Aceste dorințe pe care le avem și de care suntem conștienți (Marte) sunt derivate din dorințele care există în noi la nivel subconștient (reprezentate de arhetipul Pluto/Scorpion). Astfel se explică instinctul de a acționa, impulsivitatea, curajul, ambiția, determinarea, spiritul de luptător sau nevoia de adrenalină, specifice acestui arhetip (arhetipul “Războinicului”).
▪ Deoarece cu Marte acționăm din instinct, constatăm că acțiunile pe care le inițiem sunt cele potrivite sau nu, în functie de rezultatele pe care le obținem, pe principiul “încercare și eroare” (dacă rezultatele obținute într-o anumită direcție nu sunt cel dorite, încercăm altceva și tot așa) și în funcție de feedback-ul primit de la ceilalți (ne raportăm la Balanță/”ceilalți” versus “eu”/Berbec).
▪ Marte este un deschizător de drumuri, iar energia sa este una “explozivă” (Berbecul este un semn de foc), fiind canalizată către direcții noi, către teritorii care nu au mai fost explorate (arhetipul “Pionierului”). Prin urmare, cu Marte în Berbec avem nevoie de libertate pentru a ne manifesta, pentru a iniția lucruri, pentru a acționa spontan, în ce direcție ne dorim, cum și când ne dorim.
▪ Marte guvernează, dincolo de alte instincte pe care le putem avea, și instinctul sexual, de unde și tendința de a iniția relații, de a cuceri, dar și nevoia a avea un partener lângă care libertatea să nu fie îngrădită.

Despre planete retrograde în general

▪ Spunem că mișcarea unei planete este “aparent” retrogradă deoarece aceasta nu merge de fapt “înapoi”, ci așa ne apare nouă, când o observăm de pe Pământ.
▪ Deoarece energia unei planete care se află în mișcare (aparent) retrogradă este simțită mult mai puternic (fiind mai aproape de Pământ), și domeniile reprezentate de aceasta devin mult mai importante pentru noi (activitățile asociate acelei planete se intensifică în perioada respectivă).
▪ Din punct de vedere evolutiv, mișcarea (aparent) retrogradă este absolut necesară, oferindu-ne oportunitatea de a schimba modul în care ne raportăm la o situație, în care gândim sau facem anumite anumite lucruri. Este o perioadă în care devenim mai conștienți că “vechiul mod” de a face lucrurile nu mai funcționează și că ceva trebuie schimbat, îmbunătățit, de unde și o anumită nemulțumire sau chiar un spirit de revoltă față de vechi/trecut. Prin urmare, este o perioadă excelentă pentru activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc.
▪ Pentru a putea veni, însă, cu o nouă perspectivă, este necesar să facem mai întâi un pas în spate, să ne oprim, să medităm, să reflectăm la ce a fost, adică să interiorizăm mai mult energia planetei respective. Bineînțeles, tentația mare poate fi să facem exact contrariul și să ne grabim să acționăm, ceea ce poate să ducă, într-un final, la apariția unor încurcături, neînțelegeri sau complicații.
▪ Pentru a înțelege mai bine mișcarea retrogradă a unei planete, imaginați-vă un tren care merge astfel:
1. Pleacă din punctul A în punctul B (în mișcare directă);
2. Staționează puțin în B și se întoarce înapoi către A (în mișcare retrogradă);
3. Staționează puțin în A și merge iar către B (străbate pentru a treia oară distanța A-B în mișcare directă, ca prima dată);
4. Din B pleacă, într-un final, mai departe, spre teritorii nestrăbătute încă.

Cum ne impactează la nivel individual Marte retrograd în Berbec

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, mișcarea retrogradă a lui Marte va impacta una dintre cele 12 case astrologice (casa care stă sub semnul Berbecului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte, cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați: Berbecii, Balanțele, Racii și Capricornii (Ascendent/zodie/Lună) și mai ales cei care au Ascendentul, Soarele/zodia, Luna sau alte planete între aprox. 15-28 grade (în semnele zodiacale menționate).

Marte retrograd în Berbec: 10.09-14.11.2020. Influențe generale, energie și caracteristici

▪ Marte este în mișcare aparent retrogradă aprox. 2 luni, o dată la 2 ani.
▪ Metaforic vorbind, în această perioadă ne putem simți ca și cum am dori să apăsăm accelerația (Marte în Berbec) și frâna (Marte retrograd) simultan sau ca și cum noi am apăsă accelerația, iar altcineva ne-ar apăsa frâna. Pornim, oprim, pornim, oprim. “Accelerația” reprezintă nevoia noastră de a face lucruri, de a ne împlini dorințele, de a acționa așa cum vrem (Marte în Berbec), iar “frâna” un fel de încetinire, poate chiar o “blocare” (Marte retrograd). Scopul principal al încetinirii/blocării este de a ne forța să reflectăm mai mult asupra dorințelor pe care le avem și asupra acțiunilor noastre, astfel încât, în loc să alergăm după n lucruri, situații sau oameni, în n direcții (și să ne risipim energia), să învățăm să ne filtrăm mai bine dorințele (să ne gândim pentru care merită “să luptăm”, în care are rost să investim timp și energie) și să acționăm mai eficient.
▪ Evident, teoria este mai simplă decât practica și, cum nici lui Marte în Berbec și nici nouă nu ne place să fim încetiniți sau opriți, rezultatul poate fi o stare accentuată de nemulțumire sau de frustrare, mai ales dacă nu încercăm să înțelegem cauzele dorințelor/manifestărilor noastre și continuăm să acționăm impulsiv sau dacă alegem să ignorăm scopul “frânei”.

Mai jos sunt câteva exemple de scenarii mai puțin plăcute în care ne putem găsi cât Marte e retrograd, exemple care pornesc de la variantele/manifestările “distorsionate” ale acestui arhetip:
▪ Putem să încercăm să facem (aproape) orice pentru a ne satisface dorintele și nevoile (manifestând dezinteres față de nevoile altora); putem da dovadă de narcisism, de egoism; putem fi intolerenți cu slăbiciunile altora.
▪ Putem deveni foarte nervoși, furioși și, în cazuri extreme, agresivi, violenți (verbal și/sau fizic) dacă nu ne putem îndeplini dorințele, dacă nu suntem lăsați să acționăm sau dacă simțim că ne este îngrădită libertatea.
▪ Relațiile existente ni se pot părea acum monotone, plicitisitoare și putem să ne căutăm “fericirea” în alte părți (idem, dacă în relațiile existente nu simțim că avem suficientă libertate); putem iniția relații ocazionale, în care interesul principal să fie de natură sexuală; putem iniția și încheia relații rapid, în funcție de interesul avut într-un anumit moment.

Deoarece energia asociată cu arhetipul Marte/Berbec este centrată pe sine (“eu”), iar mișcarea retrogradă o va accentua, o modalitate de a a echilibra eventualele distorsiuni este să luăm în considerare și arhetipul Balanța/Venus („ceilalți”), adică arhetipul opus:
▪ cum pot să pun în echilibru nevoile, dorințele, acțiunile mele cu ale celorlalți?
▪ acțiunile mele respectă sau încalcă drepturile celorlalți?
▪ le ofer și celorlalți libertatea de care am eu nevoie?
▪ dacă mă simt plictisit, fac ceva ca să îndepărtez plictiseala sau dau vina pe ceilalți?
▪ am grijă să îmi gestionez furia, enervarea, excesul de energie (de exemplu, prin multă mișcare fizică, efort fizic, activități sportive) sau aleg să mi-o revărs asupra celorlalți?
▪ ce reacții stârnesc în ceilalți modul în care mă comport?

Așa cum scriam și mai sus, ideal, în această perioadă, ar fi să explorăm și să reevaluăm tot ce ține de acest arhetip (adică să ne filtrăm dorințele, să ne reevaluăm acțiunile, comportamentele, să ne gândim cum am putea să le îmbunătățim, cum să avem rezultate mai bune, cum să devenim mai eficienți, cum să ne folosim energia și determinarea pentru lucrurile care chiar sunt relevante pentru noi) și să evităm distorsiunile. Iar reflecția, introspecția, analiza și exersarea răbdării ne pot fi de mare ajutor. În momentul în care ceva ne oprește sau ne blochează, să nu uităm să ne întrebăm: “de ce nu pot face asta acum?”, “chiar vreau să fac asta?”, “nu există și altă cale?”, “este cel mai bun moment în care să fac asta?”

Sezonul extins de retrogradare: iulie 2020 – ianuarie 2021

▪ 25.07.2020> Faza 1: MARTE DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 15°14’ Berbec
▪ 10.09.2020> Faza 2: MARTE STAȚIONEAZĂ și își începe mișcarea aparent RETROGRADĂ la 28°8’ Berbec
▪ 14.11.2020> Faza 3: MARTE STAȚIONEAZĂ și își reia mișcarea DIRECTĂ la 15°14’ Berbec
▪ 2.01.2021> Faza 4: MARTE DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” (își încheie sezonul extins de retrogradare) la 28°8’ Berbec

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Marte a fost în mișcare directă în “perioada de umbră” (între 25.07.2020– 10.09.2020) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 10.09.2020– 14.11.2020), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 14.11.2020–2.01.2020).
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Marte pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 10.09.2020, respectiv 14.11.2020 (plus/minus o zi, două).

Marte retrograd în Berbec și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

În perioada de retrogradare, Marte va face din nou aspecte tensionate (careuri) cu planetele din Capricorn (Jupiter, Pluto și Saturn), așa cum s-a întâmplat și în luna august (când Marte era în „perioada de umbră”):
▪ 30.09.2020 Marte Rx în Berbec în careu cu Saturn în Capricorn (aspectul a mai avut loc pe 24.08.2020 și se va repeta pe 13.01.2021, când Marte va fi direct în Taur, iar Saturn direct în Vărsător)
▪ 9.10.2020 Marte Rx în Berbec în careu cu Pluto în Capricorn (aspectul a mai avut loc pe 13.08.2020 și se va repeta pe 23.12.2020)
▪ 19.10.2020 Marte Rx în Berbec în careu cu Jupiter în Capricorn (aspectul a mai avut loc pe 4.08.2020 și se va repeta pe 23.01.2021, când Marte va fi direct în Taur, iar Jupiter direct în Vărsător).

Privită în ansamblu, perioada de retrogradare a lui Marte poate fi destul de tensionată, întrucât careurile indică “o situație de criză”, care trebuie rezolvată: 1. inițial, ceva ne nemulțumește și simțim că trebuie să facem sau că urmează o schimbare (careu aplicant); 2. apoi intervine “conflictul” (situația de criză) cu care trebuie să ne confruntăm (careul exact); 3. ulterior, începem să integrăm în viața noastră schimbarea care s-a produs, conflictul începe să se rezolve (careul separant).

Deoarece careurile acestea au mai avut loc în august, lunile septembrie și octombrie ne vor oferi ocazia să revenim asupra anumitor situații mai tensionate pe care am încercat să le rezolvăm în vară, însă, Marte fiind acum retrograd, va fi cu atât mai important să avem grijă cum ne gestionăm nemulțumirea sau revolta și cum acționăm. Dacă ceva trebuie schimbat pentru că nu mai funcționează, în loc să explodăm sau să acționăm impulsiv, să ne gândim când, cum și cu ce resurse putem pune în practică schimbările dorite.

Având în vedere natura celorlalte arhetipuri implicate în aceste careuri, să avem în vedere câteva lucruri:

▪ Conflictele pot avea loc între nevoile și dorințele noastre individuale (Marte/Berbec/eu) și regulile, legile impuse de anumite autorități, instituții ale statutului (Capricorn/Saturn/societate), precum și la nivel de generații (părinți/copii) sau în zona profesională (angajat/șef). De aici o anumită revoltă împotriva unor astfel de autorități.
▪ Dacă anumite persoane au tot încercat să își impună puterea, autoritatea asupra noastră, vom simți o nevoie puternică să ne eliberăm de sub “tirania” lor; dacă, din contră, noi nu ne-am asumat responsabilitatea pentru acțiunile noastre (nu ne-am comportat ca niște adulți), putem simți acum efectele lipsei noastre de asumare (prin conflictele cu autoritățile respective) și faptul că suntem “trași la răspundere” și obligați să ne schimbăm comportamentul (Saturn/Pluto).
▪ Pentru a ne putea atinge obiectivele, va trebui să ținem cont de anumite limitări, restricții (nu vom putea face orice, oricum, oricând, chiar dacă ne dorim), să dăm dovadă de multă maturitate și perseverență și să depunem un efort considerabil (Saturn).
▪ Putem avea senzația că evenimentele din exterior ne scapă de sub control și că ne “forțează” să acționăm, să ne transformăm, mai ales dacă tendința noastră este să rămânem ancorați în trecut (în zona noastră de confort). Cu cât ne vom împotrivi mai puțin, cu atât mai ușoară va fi tranziția de la vechi la nou (Pluto).
▪ Să avem grijă la excesul de impulsivitate și la tendința de a ne supraevalua capacitățile sau, din contră, de a le supraevalua pe cele ale “adversarilor” noștri (Jupiter).
▪ La nivel de relații, dacă anumite lucruri nu funcționează așa cum simțim nevoia să funcționeze, sentimentul de frustrare poate fi din ce în ce mai puternic. Putem conștientiza ce trebuie să schimbăm în relațiile respective, dar (în cazuri extreme) dacă schimbările respective nu pot fi puse în practică (dacă nu există o dorință comună de a face lucrurile să meargă), putem lua decizia să mergem pe un drum separat. Indiferent de decizie, important este să analizăm bine lucrurile și să nu acționăm “obsesiv-compulsiv” (Pluto).

Despre careul Marte/Saturn găsiți mai multe detalii aici, iar despre Marte/Pluto aici.

Să ne fie această perioadă aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

…………………………..
Berbec (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.).
Taur (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Gemeni (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Rac (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Leu (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Fecioară (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Balanță (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Scorpion (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Săgetator (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Capricorn (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Varsător (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Pești (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *