Mercur retrograd în Rac – iunie 2020
“Rațiune și simțire”
Perioada 15-23.06.2020 din punct de vedere astrologic

Este o perioadă dinamică din punct de vedere astrologic: la sfârșitul săptămânii are loc a doua eclipsă din acest sezon și anume Eclipsa de Soare în semnul Racului (sezonul a început cu Eclipsa de Lună în Săgetător din 5 iunie 2020 și se va încheia cu Eclipsa de Lună în Capricorn din 5 iulie) și, tot acum, Mercur și Neptun își vor începe mișcarea aparent retrogradă.

De joi, 18.06.2020 și până spre jumătatea lunii iulie, Mercur (comunicare/gândire) va fi în mișcare aparent retrogradă în semnul Racului. Este o perioadă excelentă pentru a reevalua modul în care gândim și ne exprimăm cu privire la anumite topicuri care ne preocupă și, deoarece Racul este asociat cu universul nostru interior (cu corpul emoțional), este și o perioadă excelentă pentru a analiza modul în care gândirea și cuvintele noastre (Mercur) transmit, reflectă și/sau sunt influențate de latura noastră emoțională. Pentru a nu întrerupe analiza perioadei menționate cu foarte multe detalii pe acest subiect, l-am abordat într-o secțiune specială, la finalul articolului.

În a doua parte a săptămânii, Marte în Pești va face aspecte “ușoare”, armonioase cu Pluto și Jupiter în Capricorn. Marte în Pești este un “războinic spiritual”, are nevoie de o cauză în care să creadă și pentru care să lupte, o cauză nobilă, umanitară, colectivă, către care să își manifeste energia. În sens mai practic, cu Marte în Pești, tendința este să luptăm pentru niște idealuri înalte (poate chiar imposibil de atins) sau, la polul opus, să avem atâta încredere în ceva exterior nouă, încât să nu mai depunem noi înșine efortul, ci să așteptăm ca ceea ce ne dorim să se întâmple de la sine. Însă, în contextul actual, Pluto și Jupiter în Capricorn ne vor ajuta să ne păstrăm ancorați în realitate, oferindu-ne determinarea și energia necesare pentru a identifica acele vise sau dorințe cărora să le putem da o forma concretă, pe care să le putem materializa. Evident, atâta timp cât profităm de oportunitățile care ne apar și ne asumăm responsabilitatea (Capricorn) pentru împlinirea viselor noastre (Pești).

Cei mai impactați: Peștii, Fecioarele, Gemenii și Săgetătorii, respectiv Capricornii, Racii, Berbecii si Balanțele (Ascendent, Soare/zodie, Lună)

La sfârșitul săptămânii, Soarele va fi în conjuncție cu Nodul Nord în Gemeni (direcția de evoluție, de creștere emoțională și spirituală către care ne îndreptăm, la nivel colectiv, dar și individual, timp de aproximativ un an și jumătate, până la începutul lui 2022). În aceste zile ne putem aștepta, având în vedere natura Gemenilor, ca activitățile mentale și fluxul de informații să crească. Aici ar fi două aspecte de menționat: pe de o parte, deoarece Mercur va fi deja retrograd, tendința poate să fie să ne grăbim să spunem lucruri (fără să le gândim prea bine înainte) și/sau să tragem concluzii (fără să ne asigurăm că am înțeles ce ni s-a transmis); pe de altă parte, deoarece Mercur este într-un semn emoțional (Rac), tendința poate fi să judecăm informațiile prin prisma a ceea ce simțim în legătură cu acestea și, implicit, cu mai puțină obiectivitate. De aceea, este important să nu ne grăbim (voi relua această idee în analiza lui Mercur retrograd), să reflectăm mai mult asupra acelor topicuri care ne preocupă (și abia apoi să ne exprimăm) și să încercăm să nu o luăm personal dacă alții au opinii diferite de ale noastre (Mercur în Rac, într-o variantă distorsionată poate fi pasiv-agresiv). În sens pozitiv, sunt zile bune pentru a intra mai mult în contact cu emoțiile noastre, pentru a discuta cu persoane apropiate, în care avem încredere sau, pur și simplu, pentru a privi lucrurile cu mai multă deschidere și din mai multe perspective.

Cei mai impactați: Gemenii, Săgetătorii, Peștii și Fecioarele – ultimele grade; Racii, Capricornii, Berbecii și Balanțele – primele grade (Ascendent, Soare/zodie, Lună);

Duminică, Soarele intră în semnul Racului (marcând solistițiul de vară) și, în aceeași zi avem și ultima eclipsă în acest semn zodiacal (pentru mulți ani de acum încolo). Timp de o lună, cât Soarele se va afla în Rac, vom pune și mai mult accentul pe emoțiile noastre, pe ceea ce ne face să ne simțim confortabil și în largul nostru, pe ceea ce ne dă sentimentul de “acasă” (familia, mediul în care am crescut, prietenii etc.).

Cei mai impactați: Racii, Capricornii, Berbecii și Balanțele (Ascendent, Soare/zodie, Lună)

Detalii despre Eclipsa de Soare în Rac veți putea găsi în astro-povestea următoare.

Începând de marți, 23.06.2020 și până la sfârșitul lunii noiembrie, Neptun va fi în mișcare retrogradă în Pești. Vom avea șase planete retrograde la momentul respectiv (Mercur, Venus, Saturn, Jupiter, Pluto și Neptun), ceea ce subliniază, cu atât mai mult, nevoia de a redirecționa energia dinspre exterior înspre interior, de a reevalua anumite lucruri, situații, principii, obiceiuri, de a vedea ce a funcționat și ce nu, pentru ca ulterior să putem face lucrurile diferit și, eventual, mai bine (retrogradarea este o formă accelerată de evoluție).
Așa cum scriam săptămâna trecută, Neptun reprezintă aspirațiile noastre cele mai înalte; legătura pe care o avem cu divinitatea, iubirea universală, necondiționată; iubirea pentru frumos, pentru natură, pentru artă; inocența, puritatea sufletească; capacitatea noastră “de a crede, fără a cerceta”. În acelasi timp, Neptun, în varianta sa distorsionată, ne poate face să vedem realitatea printr-un filtru colorat, într-o versiune ideală, așa cum ne-o dorim și nu așa cum este ea de fapt, să ne iluzionăm, pentru ca apoi să ne deziluzionăm. Așadar, care sunt domeniile din viața noastră în care, în ultimele luni, am sperat prea mult, în care am dat dovadă de prea multă inocență, în care nu am vrut să vedem realitatea, în care ne-am lăsat conduși de iluzii sau, la polul opus, în care ne-am îndoit de visele noastre și nu am făcut tot ce ținea de noi pentru a le materializa? Sunt lucruri pe care avem ocazia să le reevaluăm în lunile care urmează.

Și acum, să revenim la Mercur retrograd în Rac, adică la o perioadă în care modul în care ne vom raporta la realitatea exterioară (Mercur) va fi direct ghidat de realitatea noastră interioară (Rac) și în care va trebui să găsim o cale să echilibrăm nevoia de rațiune, logică și analiză (specifică gândirii/Mercur) cu tendința de a ne lăsa conduși de simțire, emoții (Rac).

Arhetipul Mercur

▪ Hermes în mitologia greacă, mesager al zeilor, Mercur indică în astrologie nevoia de a cunoaște, de a înțelege, de a explica și de a descrie modul în care funcționează realitatea concretă, fizică în care trăim; preluarea informațiilor din mediul exterior, analizarea, clasificarea și, ulterior, transmiterea lor mai departe prin comunicare și limbaj; utilizarea logicii și a rațiunii (emisfera stangă a creierului); activitațile legate de comerț sau călătoriile de scurtă durată.
▪ Este asociat, ca arhetip, cu Gemenii și cu casa a-III-a din zodiacul natural (acumularea si transmiterea informațiilor), dar și cu Fecioara, respectiv cu casa a-VI-a (selectarea cu discernamânt a anumitor informații, în funcție de un scop bine definit).

Intro. Despre planete retrograde în general

▪ Spunem că mișcarea unei planete este “aparent” retrogradă deoarece aceasta nu merge de fapt “înapoi”, ci așa ne apare nouă, când o observăm de pe Pământ.
▪ Deoarece energia unei planete care se află în mișcare (aparent) retrogradă este simțită mult mai puternic (fiind mai aproape de Pământ), implicit și domeniile reprezentate de aceasta devin mult mai importante pentru noi în perioada respectivă (activitățile legate de aceasta se intensifică).
▪ Mișcarea (aparent) retrogradă este absolut necesară din punct de vedere evolutiv deoarece în acest interval de timp avem oportunitatea de a schimba modul în care ne raportăm la o situație, de a face lucrurile într-o manieră nouă, inedită. Este o perioadă excelentă pentru a lua ceva vechi și a îl șlefui, a-l aduce la o formă nouă, îmbunătățită. Adică pentru activitățile de tipul: a reanaliza, a reface, a regândi, a reevalua etc.
▪ Pentru a putea veni, însă, cu o altă perspectivă asupra modului în care abordăm anumite situații este necesar să facem un pas în spate, adică să ne oprim, să medităm, să reflectăm. Să interiorizăm mai mult energia planetei respective, în loc să o exteriorizăm. Bineînțeles, tentația mare poate fi să facem exact contrariul, să ne grabim să acționăm, ceea ce poate să ducă, într-un final, la apariția unor încurcături, neînțelegeri sau complicații.
▪ Pentru a înțelege mai bine mișcarea retrogradă a unei planete, imaginați-vă un tren care merge astfel:
1. Pleacă din punctul A în punctul B (în mișcare directă);
2. Staționează puțin în B și se întoarce înapoi către A (în mișcare retrogradă);
3. Staționează puțin în A și merge iar către B (străbate pentru a treia oară distanța A-B în mișcare directă, ca prima dată);
4. Din B pleacă, într-un final, mai departe, spre teritorii nestrăbătute încă.

Cum ne impactează la nivel individual Mercur retrograd în Rac

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, mișcarea retrogradă a lui Mercur va impacta una dintre cele 12 case astrologice (care formează harta – casa care stă sub semnul Racului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta, pe care avem ocazia să le reevaluăm în perioada urmatoare. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte, cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați de Mercur retrograd: Racii, Capricornii, Berbecii și Balanțele, precum și Gemenii și Fecioarele (Ascendent/zodie/Lună).

Mercur retrograd în Rac: 18.06-12.07.2020. Influențe generale, energie și caracteristici

▪ Mercur este în mișcare aparent retrogradă aprox. 3 săptămâni, de 3-4 ori pe an.
▪ În această perioadă acordăm o mai mare importanță “topicurilor mercuriene” (modul în care gândim și ne exprimăm, modul în care ne raportăm la anumite informații; interacțiunile pe care le avem cu ceilați; călătorii; achiziții etc.).
▪ Câteva exemple “clasice” de probleme care pot apărea când Mercur e retrograd, dacă energia mercuriană este orientată către exterior și nu către interior (dacă ne grăbim să facem/spunem multe, în loc să reflectăm/analizăm): tragem concluzii sau facem interpretări greșite, fără să luăm în calcul toate detaliile; nu avem răbdare să ascultăm ce ni se spune; spunem primul lucru care ne trece prin cap și ulterior vedem consecințele; ne grăbim să cumpărăm ceva de care ulterior nu mai avem nevoie sau care nu ne mai place; plecăm într-o călătorie și constatăm că nu avem toate actele sau că starea de funcționare a mașinii nu este chiar cea mai bună; semnăm documente fără să le citim cu atenție.

Deoarece nu îmi plac afirmațiile categorice de tipul “ce se face” și “ce nu se face” când o planetă (Mercur sau oricare alta) este retrogradă, prefer să spun că putem face orice, atâta timp cât nu ne grăbim, atâta timp cât nu pierdem din vedere detaliile și atâta timp cât nu facem lucruri complet diferite față de cele pe care le-am face în orice altă perioadă.

În același timp, având în vedere specificul semnului zodiacal în care Mercur își petrece perioada de retrogradare, vă las mai jos câteva sugestii de teme la care puteți medita în săptămânile următoare, astfel încât, în funcție de răspunsuri, să vă fie (sper) mai ușor să luați anumite decizii sau să acționați într-o direcție sau alta:
▪ În ce măsură modul în care gândesc/mă exprim este rodul influenței familiei de origine, al mediului în care am crescut? Sunt anumite modele de gândire pe care le-am preluat ca atare și pe care, poate, ar trebui să le reevaluez/ajustez în conformitate cu ceea ce sunt eu?
▪ În ce relație sunt cu familia, cu prietenii, cu cei care contează pentru mine? Ce pot face eu ca lucrurile să funcționeze mai bine?
▪ Cât de ușor (sau dificil) îmi este să vorbesc despre ceea ce simt și ce pot face pentru a-mi îmbunătăți situația (dacă este cazul)?
▪ Modul în care gândesc/analizez/interpretez o situație este (puternic) influențat de ceea ce simt la momentul respectiv? Dacă da, ce pot face pentru a mă simți “mai stăpân” pe mine, pentru a-mi înțelege mai bine emoțiile și pentru a le face “să lucreze” în favoarea mea?
▪ Mă las condus de emoții când iau o decizie? Sau, la polul opus, obișnuiesc să neglijez ceea ce simt?
▪ Cum reacționez atunci când nu sunt de acord cu anumite comportamente, păreri, idei? Îmi exprim punctul de vedere direct, “pe ocolite” sau, pur și simplu, nu spun nimic (din teama de a nu provoca un conflict)? Dacă este cazul, de unde ar putea proveni această teamă și ce pot face pentru a mă elibera de ea?
▪ Atunci când o situație mă deranjează, comunic într-o manieră asertivă acest lucru sau (pe modelul de mai sus) am tendința să adopt un comportament pasiv-agresiv: prefer să spun că nu am nimic, dar “înțep”, pentru a lăsa totuși să mi se vadă nemulțumirea?
▪ Am grijă să aloc timp pentru a procesa informațiile cu care intru în contact și pentru a integra emoțiile stârnite de informațiile respective?

Sezonul extins de retrogradare: iunie-iulie 2020

▪ Faza 1: MERCUR DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ”pe 2.06.2020, la 5°29’ Rac
▪ Faza 1: MERCUR STAȚIONEAZĂ și își începe mișcarea aparent RETROGRADĂ pe 18.06.2020, la 14°45’ Rac
▪ Faza 3: MERCUR STAȚIONEAZĂ și își reia mișcarea DIRECTĂ pe 12.07.2020, la 5°29’ Rac
▪ Faza 4: MERCUR DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” (își încheie sezonul extins de retrogradare) pe 26.07.2020, la 14°45’ Rac

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Mercur e în mișcare directă (între 2.06.2020– 18.06.2020) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 18.06.2020– 12.07.2020; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 12.07.2020– 26.07.2020). Un motiv suficient de bun pentru a nu ne grăbi cu deciziile.
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Mercur pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 18.06.2020, respectiv 12.07.2020 (plus/minus o zi).

Să ne fie săptămâna aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

…………………………..
Berbec (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Taur (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Gemeni (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Rac (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Leu (12) – viață spirituală; meditație, rugăciune; timp petrecut în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Fecioară (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Balanță (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Scorpion (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Săgetator (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Capricorn (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Varsător (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Pesti (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate.
………………………….

Aspectele săptămânii:

▪ 18.06.2020 Mercur staționează retrograd în Rac (în mișcare retrogradă între 18.06-12.07.2020);
▪ 19.06.2020 Marte în Pești în sextil cu Pluto în Capricorn (între 17-20.06.2020);
▪ 20.06.2020 Soarele în conjuncție cu Nodul Nord în Gemeni (între 19-21.06.2020);
▪ 20.06.2020 Marte în Pești în sextil cu Jupiter în Capricorn (între 19-21.06.2020);
▪ 21.06.2020 Soarele intră în Rac (între 21.06-22.07.2020);
▪ 21.06.2020 Eclipsă parțială de Soare în Rac;
▪ 23.06.2020 Neptun staționează retrograd în Pești (în mișcare retrogradă între 23.06-29.11.2020)

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *