Lună nouă în Capricorn – 23.12.2022
„Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce ești și vrei să devii.”
Astrele în perioada 19-25.12.2022

În data de 23 decembrie 2022, la 12:17 (ora României) are loc o Lună nouă în Capricorn: Luna și Soarele se vor afla în Capricorn, la 1°32’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc următoarea Lună plină (“ciclul scurt”), respectiv peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal (“ciclul lung”).

Luna nouă în Capricorn – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Arhetipul Capricorn/Saturn reprezintă modul în care este structurată realitatea noastră (exterioară și interioară), respectiv relația pe care o avem cu spațiul și cu timpul în care trăim (condiționările pe care le avem dinspre familie, mediu, societate). Acest arhetip este asociat cu:
▪ Crearea unor structuri/fundații solide, rezistente, durabile în viața noastră.
▪ Obținerea unui statut, a unui rol la nivel de societate, a unei imagini publice, a unei cariere etc. prin respectarea regulilor/legilor existente, a ierarhiilor sau autorităților.
▪ Exercitarea autorității și puterii personale.
▪ Autodisciplina, perseverența și asumarea responsabilității față de propriile acțiuni și obiective.
▪ Conștientizarea faptului că nu avem tot timpul din lume pentru a realiza ce ne dorim și, implicit, nevoia de a ne folosi eficient timpul, plus orientarea către trecut (tradițiile și obiceiurile „moștenite”).
▪ Nevoia de respect și de integritate.
▪ Manifestări distorsionate: reprimare emoțională, workaholism, exces de putere și control, exces de autoritate sau frică de autoritate etc.

▪ Luna nouă în Capricorn este un moment foarte bun pentru a reflecta la domeniile din viața noastră în care ne dorim să construim ceva stabil și durabil și să începem să acționăm în direcția respectivă. Intenții, dorințe, planuri pe termen mediu spre lung, dar dublate de fapte și acțiuni concrete, oricât de mici ni s-ar putea părea pe moment.
▪ Luna nouă în Capricorn este despre maturitate și despre asumarea responsabilității cu privire la ce se întâmplă în viețile noastre. Nimeni în afară de noi nu este responsabil pentru binele nostru (emoțional, material, spiritual sau de orice altă natură), ceea ce înseamnă că, dacă dorim să realizăm ceva, orice, este necesar să ne înarmăm cu răbdare și cu perseverență și să facem tot ce putem pentru a ne transforma ideea, dorința sau visul în realitate, în loc să așteptăm să primim, „să ni se întâmple” sau să facă alții pentru noi. Iar acest lucru se aplică indiferent de domeniul la care ne raportăm: profesional, relațional, familial, relații de prietenie etc. Mai departe, dacă reușim sau nu să ajungem exact acolo unde ne dorim este o altă poveste, pentru că rezultatele nu depind exclusiv de noi, însă, mulțumirea sufletească pe care o avem când știm că am făcut tot ce ținea de noi, respectul față de propria persoană, experiența acumulată și lecțiile învățate pe parcurs…acestea sunt și vor rămâne ale noastre, indiferent de rezultatele de moment.

Luna nouă în Capricorn și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în careu cu Jupiter în Berbec
▪ Chiron staționează direct în Berbec în aceeași zi

▪ La nivel interior, careul dintre Luna nouă în Capricorn și Jupiter în Berbec sugerează un fel de „criză la nivelul conștiinței” cu privire la începuturile pe care ni le dorim sau care au loc acum. Apropo de influențele familiei de origine, ale mediului/vremurilor în care trăim, este posibil ca la acest moment de Lună nouă să realizăm că ceva din modul în care am fost învățați și ne-am obișnuit să ne raportăm la anumite domenii din viața noastră (job, relații, bani, spiritualitate, sănătate etc.) nu mai funcționează pentru noi și să simțim nevoia să începem să facem lucrurile diferit, mai aproape de propriile noastre nevoi și dorințe. De altfel, cu Saturn, guvernatorul Capricornului, aflat în Vărsător în ultimii aproape doi ani și în careu cu Uranus în Taur, multe aspecte ale vieții noastre au intrat într-un proces de transformare radicală în această perioadă. Ei bine, momentul acesta de Lună nouă poate reprezenta „impulsul” de a începe să construim ceva într-o direcție strâns legată de evenimentele ultimilor doi ani.
▪ Foarte simplu spus, careul existent între Capricorn și Berbec sugerează conflictul între nevoia noastră naturală de a acționa liber, așa cum ne dorim, când ne dorim și nevoia de a urma anumite reguli, pentru a fi acceptați și pentru a putea funcționa la nivel de societate, adică acel conflict între copilul și adultul din noi. Un copil care nu a avut parte de disciplină și a fost lăsat să facă tot ce dorește va avea dificultăți în a se intregra ca adult, un copil care a avut parte de prea multă disciplină va avea tendința să se conformeze și nu va avea curajul să se exprime și să acționeze liber. Acestea sunt bineînțeles extremele, dar Luna nouă ne poate oferi prilejul să vedem către ce direcție avem tendința să ne ducem (în funcție de background-ul pe care îl avem) și ce avem nevoie să mai ajustăm. De exemplu, dacă nu suntem de acord cu anumite evenimente care au loc, poate este cazul să nu le acceptăm și să ne exprimăm în acest sens (în loc să ne conformăm, de frica unor autorități, de teamă să nu supărăm, să nu deranjăm etc.). Pe de altă parte, dacă sunt anumite obligații pe care le avem (și care chiar țin de noi), poate este cazul să abordăm lucrurile cu mai multă responsabilitate și să acceptăm că anumite lucruri trebuie făcute, fie că ni le dorim sau nu.
▪ În aceeași zi cu Luna nouă, Chiron staționează direct în semnul Berbecului, după aproximativ cinci luni de retrogradare. Chiron în Berbec este despre rănile noastre legate de curaj, capacitatea de a acționa, liberate și independență. Iar faptul că staționarea sa are loc odată cu momentul de Lună nouă, ne poate oferi ocazia să ne uităm cu mai multă atenție la rănile pe care le avem și, așa cum scriam mai sus, să le abordăm cu mai multă maturitate. Dacă cineva ne-a rănit în trecut, poate este momentul să ne asumăm responsabilitatea pentru binele nostru și să îi spunem „nu” acelei persoane; dacă cineva nu ne-a permis în trecut să fim ceea ce suntem (părinți, șefi, parteneri), poate este cazul să realizăm că nu mai trăim în acel trecut și să acționăm în consecință etc.

Principalele aspecte ale săptămânii 19-25.12.2022 (datele când aspectele sunt exacte & perioadele în care acestea sunt active)

▪ 19.12.2022 Venus în Capricorn în careu cu Chiron Rx în Berbec (între 18-20.12.2022)
-În anumite interacțiuni pe care le avem ne putem atinge ușor „butoanele sensibile” unii altora; atenție la cum reacționăm și cum ne exprimăm.

▪ 20.12.2022 Jupiter revine în Berbec (între 20.12.2022-16.05.2022)
Despre Jupiter în Berbec am scris în detaliu aici.

▪ 21.12.2022 Soarele intră în Capricorn (între 21.12.2022-20.01.2023)
-A se vedea mai sus descrierea arhetipului pentru a înțelege tipul de energie specific.

▪ 22.12.2022 Soare în Capricorn în careu cu Jupiter în Berbec (între 21-23.12.2022)
-A se vedea mai sus analiza momentului de Lună nouă (în special aspectele).

▪ 22.12.2022 Venus în Capricorn în trigon cu Uranus Rx în Taur (între 21-23.12.2022)
-Dorința de schimbare/îmbunătățire a unor situații existente, inclusiv la nivel de relații; idei noi pentru a rezolva probleme/situații mai vechi; focus pe ce putem construi noi înșine; surprize la nivel de relații.

▪ 23.12.2022 Chiron staționează direct în Berbec ( a fost retrograd între 19.07-23.12.2022)
-A se vedea mai sus analiza momentului de Lună nouă.

▪ 25.12.2022 Mercur în Capricorn în sextil cu Neptun în Pești (între 23-26.12.2022)
-Un mix de ancorare în realitate, pragmatism și speranță, idealism; fapte concrete pentru a ajutorarea celor aflați în nevoie; empatie, sensibilitate manifestate prin acțiuni practice.

Să ne fie Luna nouă și săptămâna aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Dacă îți dorești să lucrăm împreună, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *