Mercur retrograd în Capricorn: 29.12.2022-18.01.2023
„Îmi revendic puterea personală.”

În perioada 29 decembrie 2022 – 18 ianuarie 2023, Mercur se află în mișcare aparent retrogradă în semnul Capricornului.

Mercur

▪ Arhetipul Mercur reprezintă nevoia noastră de a cunoaște, de a înțelege și de a explica modul în care funcționează realitatea concretă, fizică în care trăim.
▪ Este asociat cu gândirea analitică, logică, rațională (emisfera stângă a creierului) pentru a interpreta realitatea (pe baza faptelor și a informațiilor) și cu utilizarea limbajului/comunicării: preluăm informațiile din mediul exterior, le analizăm, le clasificăm, le structurăm și le transmitem mai departe prin comunicare și limbaj.

Mercur retrograd

▪ Orice mișcare retrogradă implică un proces de individualizare și, implicit, de eliberare de anumite modele emoționale, mentale etc. care ne-au influențat la un moment dat, dar de care nu mai avem nevoie și pe care a venit vremea să le lăsăm în urmă. Pentru a face asta este necesar “să redirecționăm” energia planetei respective dinspre exterior înspre interior, adică să reflectăm mai mult la modul în care obișnuim să facem sau să spunem x, y sau z, în loc să ne grăbim să acționăm în direcția respectivă. Tocmai de aceea, perioadele de retrogradare sunt asociate cu activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc.
▪ Atunci când Mercur este retrograd este o perioadă excelentă pentru a reanaliza modul în care ne raportăm la tot felul de situații (ce și cum gândim în legătură cu situațiile respective, ce și cum transmitem etc.) astfel încât să vedem ce este necesar să schimbăm pentru a avea rezultate mai bune (ce este de păstrat, ce este de lăsat în urmă, cu ce putem veni nou).
▪ În perioadele în care Mercur este retrograd se intensifică „activitățile mercuriene” (interacționăm mai mult unii cu ceilalți, suntem „bombardați” cu tot felul de informații, avem o mulțime de gânduri/idei, avem tendința să ne apucăm de n lucruri în același timp etc.), iar mintea logică, rațională este suprasolicitată (mintea ne este „în priză”). Tocmai de aceea, așa cum scriam mai sus, este necesar să ne redirecționăm atenția dinspre exterior (fapte, informații, evenimente) înspre interior, adică să ne izolăm puțin de vacarmul din jur, să medităm, să reflectăm, să ne ascultăm intuiția și să ne folosim discernământul, pentru a vedea care dintre respectivele informații/schimburi de idei sunt relevante pentru noi și care nu, la ce ne ajută, care e scopul sau sensul lor, ce este important pentru noi și ce este doar „zgomot”.
▪ Din aceleași motive, este util să nu ne grăbim să tragem concluzii și să acordăm o mai mare atenție detaliilor (tocmai pentru că putem avea tendința să ne grăbim și să le trecem cu vederea): să verificăm mai atent tot ce ține de comunicarea cu ceilalți, în loc să facem presupuneri, să ne asigurăm că interlocutorii noștri înțeleg ce avem noi de transmis și invers; să verificăm mai atent mesajele/e-mail-urile pe care le trimitem, documentele pe care le semnăm etc.; să verificăm cu mai multă atenție tot ce ține de electronice, tehnologie, mijloace de transport, deplasări, achiziții (elementele guvernate de Mercur).

Arhetipul Capricorn

▪ Capricornul, ca arhetip, reprezintă modul în care este structurată realitatea noastră (exterioară și interioară), respectiv relația pe care o avem cu spațiul și cu timpul în care trăim (condiționările pe care le avem dinspre familie, mediu, societate). Acest arhetip este asociat cu:
▪ Crearea unor structuri/fundații solide, rezistente, durabile în viața noastră.
▪ Obținerea unui statut, a unui rol la nivel de societate, a unei imagini publice, a unei cariere etc. prin respectarea regulilor/legilor existente, a ierarhiilor sau autorităților.
▪ Autodisciplina, perseverența și asumarea responsabilității față de propriile acțiuni și obiective (modelul „adultului”).
▪ Exercitarea autorității și puterii personale.
▪ Nevoia de respect (pentru ceea ce suntem/realizăm) și de integritate.
▪ Conștientizarea faptului că nu avem tot timpul din lume pentru a realiza ce ne dorim și, implicit, nevoia de a ne folosi eficient timpul, plus orientarea către trecut (tradițiile și obiceiurile „moștenite”).

Mercur retrograd în Capricorn (29.12.2022-18.01.2023)

Perioada în care Mercur este retrograd în semnul Capricornului este foarte bună pentru a reflecta la câteva aspecte, printre care:

▪ Planurile/obiectivele pe termen mediu/lung > Ce ne dorim să obținem/unde ne dorim să ajungem (indiferent de domeniul la care ne raportăm) și care sunt pașii necesari (planurile, strategia)?
▪ Perseverența, consecvența, răbdarea > Cum stăm la acest capitol? Renunțăm la ceea ce ne propunem imediat ce o piedică ne apare în drum sau perseverăm, cu răbdare și determinare?
▪ Relația cu munca și cu mediul profesional > Suntem mulțumiți de jobul pe care îl avem? Suntem mulțumiți de domeniul în care lucrăm? Este ceea ce ne dorim pe termen mai lung? Ne este răsplătit efortul pe care îl depunem? Avem curajul de a spune dacă ceva nu funcționează și, în același timp, ne asumăm responsabilitatea cu privire la activitățile pe care trebuie să le desfășurăm? Suntem dispuși să depunem efortul necesar pentru a ne realiza obiectivele profesionale?
▪ Relația cu familia de origine > Ce responsabilități sunt ale noastre și trebuie să ni le asumăm și unde trebuie să trasăm niște limite mai ferme între noi și diverși membri ai familiei (inclusiv să învățăm să le spunem „nu” dacă „intervențiile” acestora în viețile noastre sunt „nesolicitate” și/sau invazive?
▪ Relația cu diferite persoane care au o anumită „autoritate” în viața noastră (părinți, șefi, parteneri, reprezentanți ai unor instituții etc.) > Autoritatea exercitată de aceștia este una „sănătoasă” (vedem în ei un model, un exemplu, ne inspiră prin ceea ce realizează sau au realizat etc.) sau „abuzivă” (încearcă să ne domine, să ne controleze, să ne impună ce să facem, ce să gândim etc.)?
▪ Puterea personală > Pornind și de la exemplele de mai sus, ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce suntem, pentru ce dorim să realizăm, pentru viața pe care dorim să o ducem sau ne trăim viața cedându-ne puterea personală?
▪ Obiceiurile/tradițiile > Ce obișnuim să facem/să gândim pentru că asta am văzut în jur, dar nu ne reprezintă neapărat?
▪ Respectul față de propria persoană > Ne respectăm suficient de mult încât să nu tolerăm în viața noastră situații/oameni care ne tratează altfel decât civilizat, cu respect, cu bun simț?
▪ Sentimentul de vinovăție > Dacă noi considerăm că am greșit cu ceva și ne simțim vinovați, este o perioadă bună pentru a ne asuma acel ceva și a încerca „să reparăm” lucrurile. Dar dacă alții ne fac să ne simțim vinovați pentru că nu ne conformăm dorințelor, așteptărilor lor, poate fi momentul în care să spunem „stop” acelor tendințe de manipulare.
▪ Latura emoțională > Cum se simte realitatea noastră interioară apropo de tot ce se întâmplă în realitatea exterioară? Există un exces de „trebuie” în viața noastră care ne face să ne simțim obosiți, triști, deprimați? Direcțiile acestea pentru care „tragem” ne bucură sufletul sau suntem pe pilot autom și facem tot felul de lucruri pentru că așa am fost învățați, pentru că așa trebuie, se face, e bine etc.? Ne îngropăm în muncă sau ne asumăm tot felul de responsabilități care nu sunt ale noastre pentru a compensa ceva la nivel interior cu care nu vrem să ne confruntăm? Avem grijă și de sufletul nostru la fel cum avem grijă de ce se întâmplă în exterior?

Obs. Bineînțeles că nu ne punem viața „pe pauză” pentru că o planetă este retrogradă, dar, deoarece atât Mercur în Capricorn, cât și Marte în Gemeni se află în mișcare retrogradă până spre jumătatea lunii ianuarie, în măsura în care nu avem decizii urgente de luat, ar fi înțelept să reflectăm mai bine la temele de mai sus în următoarele aproximativ două săptămâni și, ulterior, în funcție de concluziile la care ajungem, să începem să implementăm schimbările pe care ni le dorim.

Să ne fie această perioadă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Dacă îți dorești să lucrăm împreună, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *