Lună nouă în Capricorn – 11 ianuarie 2024.
Pluto pe ultimul grad din Capricorn.
„Un final și-un început de drum.”

În data de 11 ianuarie 2024, la 13:57 (ora României) are loc o Lună nouă în Capricorn: Luna și Soarele se vor afla în Capricorn, la 20°44’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, „corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc următoarea Lună plină („ciclul scurt”), respectiv peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal („ciclul lung”).

Luna nouă în Capricorn – câteva cuvinte cheie

▪ asumarea responsabilității pentru ceea ce se întâmplă în viețile noastre (atât la nivel exterior, cât și la nivel interior);
▪ maturizare;
▪ statul socio-profesional, imaginea publică, rolul social pe care îl avem;
▪ obiective, planuri, direcții în viață;
▪ obligații, îndatoriri;
▪ ambiție, perseverență, răbdare, disciplină (relația noastră cu timpul);
▪ începuturi și încheieri de drum;

Luna nouă în Capricorn și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în careu cu axa nodurilor lunare pe axa Berbec/Balanță
▪ Luna nouă în conjuncție cu Pluto în Capricorn
▪ Luna nouă în trigon cu Uranus Rx în Taur
▪ Luna nouă în sextil cu Neptun în Pești

▪ Cele mai importante aspecte făcute de Luna nouă sunt conjuncția cu Pluto, aflat pe ultimul grad din Capricorn, și careul cu nodurile lunare.
Ca o mică recapitulare, încă de când au intrat pe axa Berbec/Balanță, Nodurile lunare s-au aflat în careu cu Pluto în Capricorn. Din punct de vedere evolutiv, orice careu la noduri implică o energie care trebuie asimilată, integrată. În cazul acestui careu, punctul de rezoluție este Nodul Sud în Balanță (și nu Nodul Nod în Berbec), iar ceea ce s-a cerut și se cere integrat este Pluto în Capricorn. Ceea ce înseamnă, foarte pe scurt, că înainte de a ne concentra pe noi și pe dorințele noastre individuale, înainte de a începe tot felul de lucruri pe cont propriu și de a ne lăsa conduși de instinct în tot felul de direcții care ne captează interesul (NN în Berbec), avem nevoie să ne examinăm mai atent tiparele relaționale, să vedem ce relații (mai) funcționează sau nu (mai) funcționează în viețile noastre (Nodul Sud) și, mai ales, de ce (Pluto), asumându-ne responsabilitatea (Capricorn) pentru alegerile pe care le-am făcut în trecut.
Practic, Pluto în careu la noduri ne „obligă” să facem curățenie în ceea ce privește oamenii pe care îi ținem aproape: ce relații sunt bune, sănătoase pentru noi și ce relații se află la polul opus; pe cine ne dorim să păstrăm și de cine a venit vremea să ne îndepărtăm; unde oferim prea mult și unde prea puțin; unde depindem prea mult de partenerii noștri și unde excesul de independență maschează, poate, o frică de asumare sau un trecut relațional dureros? Ce avem de adus la suprafață și de lucrat (la noi înșine) pentru ca relațiile noastre să fie mai armonioase și mai echilibrate (Balanță)?
De ce avem nevoie „să scormonim” (Pluto) în trecutul și în prezentul nostru relațional? Pentru că dacă ne ducem direct către energia Nodului Nord în Berbec (curaj, inițiativă, acțiune; focus pe „eu”) și, de exemplu, luăm decizia să începem sau să terminăm o relație (Balanță), fără să stăm prea mult pe gânduri și fără să înțelegem ce s-a întâmplat până în acel punct, șansele ca următoarele relații să se desfășoare ca și cele vechi sunt extrem de mari. Identificarea pattern-urilor (Pluto) și atitudinea responsabilă (Capricorn) (ce avem de lucrat noi la noi) sunt esențiale pentru a putea face pe viitor alegeri mai sănătoase.

▪ Luna nouă în Capricorn în conjuncție cu Pluto amplifică cele menționate mai sus (necesitatea de a ne uita întâi în trecut, înainte de a ne grăbi să mergem înainte, indiferent de domeniul la care ne raportăm) și, totodată, poate reprezenta un catalizator pentru schimbare.
Nodurile lunare sunt pe axa Berbec/Balanță și în careu cu Pluto încă din iulie anul trecut, prin urmare, evenimentele care au loc în această perioadă nu sunt neapărat noi, ci mai degrabă, rezultatul unor transformări prin care am trecut de ceva timp încoace. O decizie mai importantă luată acum „din senin” (sau un deznodământ) are în spate un întreg șir de evenimente din ultimele luni. De exemplu, decizia de a încheia ceva și de a o lua de la capăt acum în diferite domenii de viață (relațional, profesional etc.) poate avea la bază încercarea de a rezolva/elimina dezechilibrele existente în domeniile respective (reechilibrarea Balanței), luând atitudine și acționând (Berbec) și fiind conștienți că, dacă nu ne asumăm noi responsabilitatea pentru noi (Capricorn), nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. Dacă noi am produs, într-o formă sau alta, dezechilibrele respective, acum putem realiza (singuri sau forțați de împrejurări) că este cazul să ne maturizăm, pentru că „nu se mai poate astfel”.

▪ Ca o paranteză, ieșirea lui Pluto din Capricorn (unde s-a aflat din 2008) în ianuarie este finalul unui tranzit lung, transformator și intens (ca orice tranzit al lui Pluto) și, de aceea, sentimentul de încheiere/culminare poate fi în această perioadă mult mai puternic decât cel de început. Pentru unii poate fi o perioadă de culegere a unor „roade” pentru care au muncit din greu anii aceștia, pentru alții o desprindere (mai mult sau mai puțin dramatică) de lucruri, oameni, situații, care nu le mai sunt necesare în procesul lor evolutiv. Pluto va părăsi Capricornul pe 20 ianuarie și va mai reveni aici spre finalul anului, dar doar pentru o foarte scurtă perioadă de timp.

▪ Revenind la Luna nouă, aspectul armonios făcut de aceasta cu Uranus sugerează o nevoie de restart, de eliberare de anumite aspecte care țin de trecutul nostru și tot felul de revelații / momente de „aha!” sau oportunități pe care le putem avea acum cu privire la ce se cere eliberat/revoluționat în viețile noastre (Uranus).

▪ Aspectul armonios Lună nouă/Neptun poate sugera nevoia de iniția diferite acțiuni/situații nu doar pentru că vrem să fim responsabili și asumați, nu doar pentru că e ceea ce trebuie să facem, ci și pentru că acțiunile/situațiile respective ne aduc mai mult sens, mai multă împlinire.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu.

Despre modul în care lucrez și influența astrologiei evolutive asupra analizelor pe care le fac am povestit într-un podcast ZUnivers, pe care îl găsești aici.

Dacă ești interesat de o ședință de consiliere astrologică, găsești detalii aici sau îmi poți trimite un mesaj pe Facebook.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *