Lună nouă în Rac – 17 iulie 2023
„Un sfârșit e un început de drum.”

În data de 17 iulie 2023, la 21:32 (ora României) are loc o Lună nouă în Rac: Luna și Soarele se vor afla în Rac, la 24°56’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, „corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc următoarea Lună plină („ciclul scurt”), respectiv peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal („ciclul lung”).

Luna nouă în Rac – influențe generale, energie și caracteristici

Din perspectivă evolutivă, arhetipul Rac/Lună reprezintă, așa cum scriam mai sus:
▪ Identitatea noastră – cine suntem noi, cum ne raportăm la noi, în funcție de mediul în care am crescut (familie, casă, mediu);
▪ Universul nostru emoțional, tiparele noastre emoționale (ca urmare a faptului că am crescut și ne-am format într-un anumit mediu);
▪ Modul în care răspundem/reacționăm din punct de vedere emoțional la ce se întâmplă, zi de zi, în viețile noastre;
▪ Sentimentul de „acasă” – ce ne face să ne simțim protejați și în siguranță (confortabil din punct de vedere emoțional), indiferent unde ne-am afla.

O Lună nouă în semnul Racului ne oferă prilejul de a deveni ceva mai conștienți de modelele noastre emoționale și de a lucra cu ele: care sunt nevoile noastre emoționale și ce putem face pentru a ni le împlini (indiferent dacă în copilărie ne-au fost sau nu împlinite); de ce avem nevoie pentru a ne simți în siguranță din punct de vedere emoțional (ce putem face noi înșine în direcția asta); cum putem să ne creăm un spațiu (la propriu și la figurat) care să ne permită să fim mai „în contact” cu emoțiile noastre.

Luna nouă în Rac și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în opoziție cu Pluto Rx în Capricorn
▪ Luna nouă în careu cu Chiron în Berbec și cu axa nodurilor pe Taur/Scorpion, respectiv Berbec/Balanță
▪ Luna nouă în sextil cu Uranus în Taur
▪ Luna nouă în trigon cu Neptun Rx în Pești

Contextul general în care are loc Luna nouă în Rac este unul destul de intens: Pluto pe final de Capricorn va face opoziție cu Luna nouă; Nodurile lunare vor trece în aceeași seară (după momentul exact de Lună nouă) de pe axa Taur/Scorpion pe axa Berbec/Balanță, iar Luna nouă va fi în careu cu aceste noduri; Pluto va forma la rândul său trei careuri exacte cu nodurile pe axa Berbec/Balanță la finalul lui iulie (datele exacte sunt 23 iulie, 25 iulie și 28 iulie, dar aceste careuri sunt deja active de ceva timp, perioada în care le resimțim cel mai puternic fiind de la jumătatea lui iulie până spre jumătatea lui august).
Luna nouă este astfel, din anumite puncte de vedere, un fel de „catalizator” pentru schimbările puternice care au loc începând cu a doua parte a acestei luni. Și, deși Luna nouă este asociată cu anumite începuturi care au loc, toate aspectele menționate mai sus sugerează că aceste începuturi pot avea loc pe fundalul unor încheieri destul de dramatice (resimțite la nivel emoțional destul de intens).

▪ Din start, faptul că Luna nouă are loc împreună cu schimbarea axei Nodurilor (de pe Taur/Scorpion pe Berbec/Balanță) sugerează încheierea unui ciclu care a început în ianuarie 2022, când Nodurile au intrat pe axa Taur/Scorpion. Prin urmare, anumite situații sau evenimente cu care ne-am confruntat în ultimul an și jumătate ajung acum la un final, la un deznodământ, la o concluzie.

▪ Luna nouă face opoziție cu Pluto Rx în Capricorn. Pluto se află în Capricorn din 2008 și se va mai afla în Capricorn anul acesta și anul viitor (pentru o scurtă perioadă de timp). Din nou, este finalul unui ciclu, ceea ce presupune o serie de încheieri semnificative. Pluto este asociat, printre altele, cu anumite transformări radicale, cu un proces de metamorfoză și cu înlăturarea unor atașamente puternice pe care le avem și care nu ne mai sunt necesare din punct de vedere evolutiv (pentru ca ceva nou să se nască, ceva trebuie să fie înlăturat). Deoarece Pluto a traversat și continuă să traverseze semnul Capricornului, domeniile de viață care stau sub acest semn zodiacal (pentru fiecare dintre noi) au fost și continuă să fie implicate în acest proces puternic de metamorfoză, de „moarte și renaștere”.

Cu opoziția dintre Luna noua în Rac și Pluto în Capricorn începuturile care au loc pot fi resimțite destul de intens (Pluto), tocmai pentru că ele pot fi însoțite de aceste încheieri, respectiv de confruntarea cu anumite atașamente puternice pe care le avem și la care suntem nevoiți, într-o formă sau alta, să renunțăm. În acest context, este important să ne creăm noi înșine acel „spațiu de siguranță” (Rac), în special la nivel interior, să căutăm să fim noi cât mai bine cu noi, dincolo de ce se întâmplă la nivel exterior (Pluto în Capricorn) și, mai ales, să ne asumăm responsabilitatea pentru binele nostru și pentru modul în care alegem să răspundem situațiilor în care ne aflăm. Deoarece orice aspect de opoziție se manifestă (și) la nivel relațional, anumite interacțiuni pe care le avem pot avea un impact emoțional destul de puternic asupra noastră, de aici și necesitatea de a gestiona situațiile respective cu cât mai multă maturitate și asumare. Dacă ceva ne face rău, dacă ceva este toxic pentru noi, indiferent cât de puternic atașați suntem de acel ceva, acum putem lua decizia, de exemplu, să facem curățenie în viața noastră și să luăm anumite decizii care să ne facă bine pe termen mai lung, chiar dacă pe moment simțim doar durerea separării de acel ceva. Pe de altă parte, dacă ceva se încheie, deși nu ne dorim și nu inițiem noi schimbarea, este la fel de important să acceptăm situația respectivă și să nu încercăm să forțăm lucrurile, să le lăsăm să se ducă.

▪ Faptul că Luna nouă în Rac este în careu cu axa Nodurilor (Berbec/Balanță) și cu Chiron în Berbec se poate traduce prin tensiunea existentă între partea noastră emoțională, nevoia noastră de confort și stabilitate, de a păstra lucrurile așa cum sunt (Rac), nevoia noastră de libertate/curajul de a iniția anumite schimbări necesare (Berbec), respectiv ce se întâmplă la nivelul relațiilor noastre (Balanță). Așa cum scriam mai sus, Pluto în Capricorn va face și el careu la axa nodurilor (și opoziție cu Luna nouă în Rac). După cum se poate vedea, există foarte multă activitate pe semnele cardinale, activitate care implică ideea de schimbare, dar și o anumită nesiguranță (pentru că nu știm exact unde vor duce schimbările respective).

Cu alte cuvinte, pentru a fi noi mai ok cu noi din punct de vedere emoțional (Lună nouă în Rac), avem nevoie să ne confruntăm inclusiv cu anumite situații mai puțin plăcute din viața noastră, cu anumite atașamente care nu ne fac bine etc., să ne asumăm responsabilitatea pentru bine nostru și să tratăm situațiile respective cu maturitate (Pluto în Capricorn), precum și să găsim în noi înșine curajul de a iniția anumite schimbări (Berbec), chiar dacă acest lucru ne sperie într-o anumită măsură sau ne face să ne simțim vulnerabili (Chiron în Berbec); totodată, să avem curajul (Berbec) de a ne exprima dorințele sau nevoile la nivel relațional (Balanță), dar cu maturitate și responsabilitate, fără a ne impune punctele de vedere și, evitând, pe cât posibil, „dramele” sau luptele de putere (Pluto în Capricorn).

▪ Luna nouă în Rac face și două aspecte armonioase, un sextil cu Uranus în Taur și un trigon cu Neptun Rx în Pești. Cele două „vor mai atenua” într-o oarecare măsură intensitatea momentului:
– Sextilul cu Uranus ne poate ajuta să privim situațiile în care ne găsim cu ceva mai multă obiectivitate și detașare, să nu ne lăsăm copleșiți de tot ceea se simțim și să găsim în noi înșine motivația de a face unele schimbări pe care, în mod obișnuit, poate nu le-am face;
– Trigonul cu Neptun ne poate ajuta ca, în mijlocul acestei perioade tumultuoase pe care o traversăm, să găsim o formă de alinare și susținere în relația cu Divinitatea, cu Sursa, cu energia creatoare (sau orice altă denumire preferăm), pentru cei care au o deschidere în această direcție. În sens mai pragmatic, Luna nouă cu Neptun ne poate ajuta, cel puțin pe unii dintre noi, să luăm anumite decizii sau să inițiem anumite schimbări cu blândețe și cu compasiune față de noi înșine și față de ceilalți, chiar dacă ne-ar putea veni mult mai ușor „să răspundem cu aceeași monedă”.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu.

Dacă ești interesat de serviciile pe care le ofer, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici. Sau îmi poți trimite un mesaj pe Fb.
Obs. Pentru orice analiză astrologică este necesar să îți cunoști ora nașterii.

O emisiune în care am povestit despre modul în care putem echilibra fiecare semn zodiacal, găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

2 comentarii la „Lună nouă în Rac – 17 iulie 2023
„Un sfârșit e un început de drum.””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *