Lună plină în Capricorn – 3 iulie 2023.
„Îmi asum responsabilitatea pentru ce sunt și, mai ales, pentru ce vreau să devin.”

În data de 3 iulie 2023, la 14:39 (ora României) are loc o Lună plină în Capricorn (Luna în Capricorn se va afla în opoziție cu Soarele din Rac, la 11°18’).

Intro. Despre Luna plină în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, „corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Lună plină marchează încheierea unui ciclu început cu aproximativ două săptămâni în urmă, când a avut loc ultima Lună nouă („ciclul scurt”), respectiv cu aproximativ 6 luni în urmă, când a avut loc Luna nouă în același semn zodiacal („ciclul lung”), și este asociată cu anumite culminări, rezultate, concluzii, decizii sau încheieri.

Luna plină în Capricorn – influențe generale, energie și caracteristici

Principalele teme evidențiate la acest moment de Lună plină (având în vedere simbolistica Capricornului și a Racului, precum și necesitatea de a echilibra cele două arhetipuri) sunt:

▪ Autodisciplina, perseverența și asumarea responsabilității față de propriile acțiuni și obiective, față de ce ne dorim să devenim; ce ne dorim să construim pe termen mediu spre lung și cât de dispuși suntem să ne folosim timpul, energia, resursele etc. pentru a ajunge în punctul respectiv?
▪ Folosirea eficientă a timpului pe care îl avem.
▪ Limitele ferme și sănătoase de care avem nevoie în raport cu alții (acolo unde este cazul) pentru a fi bine cu noi din punct de vedere emoțional, pentru a ne simți protejați și în siguranță.

▪ Luna plină în Capricorn vorbește despre asumarea responsabilității pentru ce se întâmplă în realitatea noastră exterioară, dar și în realitatea noastră interioară. Noi nu putem controla, evident, ce se întâmplă în exteriorul nostru, nu putem controla ce fac alte persoane sau cum ajung să se desfășoare anumite situații, dar putem alege modul în care răspundem la evenimentele din jur: ce păstrăm și ce nu păstrăm în viețile noastre, ce tolerăm și ce nu tolerăm, ce ține de noi să îmbunătățim și unde este cazul să fim perseverenți sau, la polul opus, unde este cazul să ne oprim (pentru că am depus deja suficient de mult efort și rezultatele nu sunt cele dorite).
▪ De multe ori se vorbește despre energia Capricornului doar prin raportarea la exterior (societate, rolul pe care îl deținem, imaginea noastră, profesia, obiective etc.). Și ajungem să credem că trebuie să fim responsabili doar față de ceea ce se vede în exterior, nu și față de ce se întâmplă în interior (față de cum ne simțim în viața noastră de zi cu zi). Ei bine, Luna plină în Capricorn (cu opoziția Rac/Capricorn) ne poate ajuta să devenim mai conștienți de impactul pe care viața noastră socio-profesională îl are asupra noastră la nivel emoțional. Dacă rezultatele pe care le obținem/culminările care au loc ne bucură, ne fac să ne simțim împliniți etc., atunci vom găsi în noi energia și resursele necesare pentru a continua pe drumul pe care suntem. Dacă nu, Luna plină cu Saturn (guvernatorul Capricornului) retrograd în Pești, poate amplifica sentimentul că nu ne mai regăsim în rolul socio-profesional pe care îl avem și că ceva trebuie schimbat aici. Nu înseamnă că vom face o schimbare radicală neapărat acum (deși unii o pot face), dar Luna plină va juca, ăn orice caz, un rol de catalizator pentru anumite schimbări mai mari care urmează. Important este să fim atenți și la cum ne simțim, nu doar la „ce se întâmplă” și să ne aducem aminte că ambele (lumea noastră interioară/exterioară) intră în „responsabilitatea” noastră.
▪ Apropo de cum ne simțim și de responsabilitate, este necesară o mică subliniere aici. „Excesul de responsabilitate dăunează grav sănătății”, în sensul în care avem nevoie să facem distincție între ce intră în responsabilitatea noastră și ce intră în responsabilitatea altora (să nu ne asumăm mai mult decât e cazul, dar nici să nu ne așteptăm ca alții să facă ce ar trebui să facem noi).
Pe de altă parte, a crede că este posibil să ne simțim bine tot timpul este o utopie, viața nu înseamnă doar relaxare, bucurie și plăcere (atingerea unui obiectiv pe termen lung poate implica anumite eforturi și restricții absolut necesare; gândiți-vă la un sportiv de performanță), după cum nu înseamnă privare permanentă de acestea (avem nevoie de un echilibru).
Invitația acestei Luni pline este de a reflecta la acele obiective pe care le avem fiecare dintre noi: dacă simțim că „merită” efortul (dacă simțim că atingerea acelor obiective ne va aduce împlinire, mulțumire sufletească, pe termen mai lung, chiar dacă, pe moment, ceea ce avem de făcut nu este neapărat ușor), atunci are rost și sens să ne asumăm responsabilitatea în direcția respectivă; dacă, la polul opus, simțim că „tragem” într-o direcție în care nu ne mai regăsim, atunci poate a venit timpul să o ajustăm și, implicit, să ne ajustăm și obiectivele.

Luna plină în Capricorn și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna în Capricorn în opoziție cu Mercur în Rac
▪ Luna în Capricorn în trigon cu Jupiter în Taur
▪ Luna în Capricorn în sextil cu Saturn Rx în Pești
▪ Luna în Capricorn în careu cu Chiron în Berbec

▪ Opoziția dintre Luna în Capricorn și Mercur în Rac vorbește despre necesitatea de a găsi un soi de echilibru între noi și ceilalți, de a avea curajul să ne exprimăm opiniile și sentimentele referitor la situațiile în care ne găsim, dar și de a îi asculta pe interlocutorii noști. Am spus „curaj” deoarece unii pot avea tendința acum să se retragă în carapacea lor, mai ales dacă, dintr-un motiv sau altul, se simt nemulțumiți, sau doar să sugereze ce îi nemulțumește. Dacă ne dorim ca ceva să se schimbe sau dacă dorim să transmitem un mesaj, este important să ne asumăm transmiterea lui. Curaj nu înseamnă să fim agresivi, să ridicăm tonul, să încercăm să ne impunem punctele de vedere, ci, pur și simplu, să ne facem vocea auzită (cu blândețe, cu respect față de noi înșine și față de ceilalți, dar și cu fermitate).
▪ Luna plină în Capricorn face și un careu cu Chiron în Berbec (mai larg, dar nu mai puțin important), fapt care sugerează o anumită vulnerabilitate pe care o putem simți la această Lună plină, anumite temeri referitoare la schimbările care au loc. Pentru unii dintre noi aceste temeri pot avea legătură cu ideea că ceva se încheie și nu știm exact ce va urma sau cum ne vom descurca (chiar dacă ceva se prezintă ca o oportunitate, teama de necunoscut este una firească), pentru alții temerile pot avea legătură cu necesitatea confruntării cu anumite persoane care au o anumită autoritate în viața noastră și cu necesitatea impunerii unor limite mai ferme în relațiile cu acele persoane (limitele despre care scriam în introducere).
▪ Trigonul cu Jupiter în Taur sugerează anumite oportunități pe care le putem avea acum (care să ne ajute, pe termen mai lung, să manifestăm anumite lucruri pe care ne dorim să le obținem) sau anumite rezultate care să ne aducă satisfacție. Pentru că este o energie de pământ, implică situații și acțiuni destul de concrete, practice. Cu alte cuvinte, mai ales dacă este vorba de oportunități, este important să le valorificăm, să facem ceva concret cu ele (chiar dacă, pe moment, nu știm exact încotro ne vor duce).
▪ Saturn Rx în Pești, în general, vorbește despre reevaluarea modului în care funcționează anumite domenii din viața noastră, despre a le vedea cu mai multă claritate (așa cum sunt și nu așa cum ne-ar plăcea să fie) și, implicit, în anumite cazuri, despre un sentiment tot mai acut de dezamăgire (mai precis, o lipsă de împlinire, motivație, satisfacție etc.). Luna plină în sextil cu Saturn Rx în Pești ne poate ajuta să dobândim ceva mai multă claritate cu privire la domeniile respective, să dăm anumite iluzii la o parte și să inițiem anumite schimbări care să contribuie la îmbunătățirea, pe termen lung, a acelor domenii.

Să ne fie Luna plină aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu.

Dacă ești interesat de serviciile pe care le ofer, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici. Sau îmi poți trimite un mesaj pe Fb.
Obs. Pentru orice analiză astrologică este necesar să îți cunoști ora nașterii.

O emisiune în care am povestit despre modul în care putem echilibra fiecare semn zodiacal, găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *