Eclipsă de Lună în Scorpion – 5.05.2023
„Renunțarea la atașamente nesănătoase.”

În data de 5 mai 2023 are loc o Eclipsă de Lună/Lună plină în Scorpion (Luna în Scorpion se va afla în opoziție cu Soarele din Taur la 14°58’).

Intro. Despre Eclipse în general

▪ Eclipsele au un puternic caracter karmic, rolul acestora fiind de a ne ghida în călătoria noastră spirituală, de a ne duce mai aproape de intenția/direcția de evoluție a sufletului nostru în această existență.
▪ Eclipsa de Lună (ca orice Lună plină, dar mult mai intensă și cu efecte mult mai puternice și de durată) este asociată cu încheierea unui ciclu, a unei etape, respectiv cu anumite rezultate, culminări, concluzii în diferite domenii din viața noastră.
▪ Efectele unei eclipse de Lună se simt începând cu o saptamână/două înainte ca aceasta să se producă și durează aproximativ o lună după ce aceasta a avut loc.

Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare

▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Nodurile lunare sunt implicate în producerea eclipselor. NS în tranzit sugerează eliberarea de anumite tipare emoționale care țin de trecut, iar NN în tranzit sugerează dobândirea unor abilități (emoționale, spirituale etc.) care să ne ajute să manifestăm intenția de evoluție a sufletului nostru în această existență.

Eclipsele din 2023

În 2023 avem 4 eclipse:

Cu Nodurile lunare încă pe axa Taur/Scorpion:
▪ 20 aprilie: Eclipsă de Soare în Berbec
▪ 5 mai: Eclipsă de Lună în Scorpion
Cu Nodurile lunare pe axa Berbec/Balanță:
▪ 14 octombrie: Eclipsă de Soare în Balanță
▪ 28 octombrie: Eclipsă de Lună în Taur

Cum ne impactează la nivel individual Eclipsa de Lună în Scorpion

▪ Eclipsa de Lună va impacta una dintre cele 12 case astrologice care formează harta natală (casa care stă sub semnul Scorpionului) și, implicit, „domeniile” asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți câteva cuvinte-cheie pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Eclipsa), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).

Eclipsa de Lună în Scorpion – influențe generale, energie și caracteristici

Din perspectivă evolutivă, arhetipul Scorpion/Pluto reprezintă:

▪ Ideea de evoluție, de transformare, de regenerare, precum și
▪ Cele mai puternice atașamente pe care le avem (față de ceea suntem sau avem, față de diferite „surse de putere”: forme/sisteme de cunoaștere, experiențe, relații, bunuri/resurse materiale, joburi, bani, sex etc.) și, implicit, o rezistență foarte mare față de schimbare;
▪ Nevoia de a înțelege mecanismele de funcționare ale psihicului uman: cauzele, intențiile, motivațiile care stau la baza diferitelor emoții, trăiri sau comportamente pe care le avem;
▪ Relațiile profunde, asumate, de cuplu, dar nu numai (în care împărțim „totul” cu persoana cu care formăm relația: emoții, trăiri, intimitate, bunuri etc.).

În manifestările sale distorsionate, acest arhetip se poate manifesta și prin:
▪ atașamente „nesănătoase”, obsesii, compulsii, posesivitate, dorința de a controla, manipula etc.

▪ Nodurile lunare se află pe axa Taur-Scorpion din ianuarie 2022 și în doar câteva luni vor trece pe axa Berbec-Balanță, iar Eclipsa de Lună în Scorpion din 5 mai este ultima eclipsă în acest semn zodiacal din 2022/2023 (cât nodurile s-au aflat pe această axă), următoarea având loc abia în 2031. Orice eclipsă de Lună sugerează ideea de încheiere, de culminare, de eliberare de ceva, dar aceasta cu atât mai mult, întrucât reprezintă un fel de deznodământ al ultimului an și jumătate. Prin urmare, evenimentele care au loc acum, inițiate de noi sau nu, nu au neapărat un aer de noutate, ci sunt mai degrabă rezultatul unui proces în care ne aflăm, deja, de o bună bucată de timp.

▪ Eclipsa de Lună în Scorpion (care are loc la Nodul Sud) este un moment foarte bun pentru a fi cât se poate de onești cu noi și a ne confrunta cu anumite atașamente mai puțin sănătoase pe care le avem (indiferent de „obiectul” atașamentului: o relație, un job, un mod de a gândi care nu ne face bine etc.), în ideea de a face ceva cu ele (să le lăsăm în urmă sau, măcar, să începem să lucrăm cu ele). Așa cum scriam mai sus, această „confruntare” nu este neapărat una nouă: este posibil ca în ultimul an și jumătate să fi devenit tot mai conștienți de faptul că anumite aspecte din viața noastră nu ne fac bine, că nu ni le mai dorim, că nu mai pot continua, dar, dintr-un motiv sau altul (inclusiv din cauza unor atașamente foarte puternice), să nu fi reușit (încă) să ne eliberăm de ele. Ei bine, Eclipsa de Lună în Scorpion poate reprezenta, cel puțin pentru unii dintre noi, acel moment în care să simțim că „până aici a fost”, că oricât de greu ne-ar fi de acum încolo, nu se compară cu greul pe care l-am experimenta dacă am rămâne în același context sau că ceva ce am tot tolerat nu mai poate fi tolerat de acum înainte. Scorpionul poate tăia răul de la rădăcină „cu precizia unui bisturiu”, prin urmare, dacă simțim că ceva este/a devenit toxic pentru noi, poate fi un moment excelent pentru a face asta.

▪ Un aspect de care e bine să ținem cont în această perioadă este tendința de a vedea lucrurile în alb și negru și, mai ales, de a vedea negrul mai negru decât este. Altfel spus, din punct de vedere emoțional poate fi o perioadă destul de intensă, în care să avem senzația că „nu mai vedem luminița de la capătul tunelului”, mai ales dacă nu suntem noi inițiatorii încheierilor/culminărilor pe care le experimentăm. Nimeni nu vrea „să piardă” ceva sau pe cineva de care e atașat (Scorpion/Pluto), dar dacă acel ceva/cineva își încheie călătoria prin viețile noastre, e important „să-i dăm drumul” și să nu ne facem mai mult rău insistând sau bătând la uși închise. Energia Taurului (instinctul de supraviețuire), unde se află Soarele și Nodul Nord, ne aduce aminte că, indiferent ce se întâmplă în exterior, atâta timp cât ne avem pe noi și avem grijă de noi (minte, trup și suflet), putem merge mai departe. Pentru unii poate este evident, însă în cazul altora un astfel de reminder poate fi mai mult decât binevenit.

▪ În același timp, este important ca înainte de a căuta „vinovații” (dacă avem tendința de a face asta) pentru situațiile în care ne aflăm (atât în exterior, cât și în noi înșine) să încercăm să înțelegem de ce am acceptat x,y sau z, de ce am ajuns/rămas în situațiile respective, ce parte din noi este rănită și are nevoie de alinare/vindecare, tocmai pentru a nu ajunge să repetăm în viitor situații similare.

▪ Pentru unii, Eclipsa de Lună poate reprezenta o perioadă în care să culeagă efectiv roadele unor eforturi depuse anterior (în special din toamna trecută, când a avut loc ultima pereche de eclipse pe axa Taur/Scorpion): atât la propriu, cât și la figurat. De exemplu, acum pot finaliza un proiect la care au muncit în ultimele luni.

Eclipsa de Lună/Luna plină în Scorpion și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna în Scorpion în opoziție cu Uranus în Taur
▪ Luna în Scorpion în relație de inconjuncție cu Chiron în Berbec
▪ Luna în Scorpion în trigon cu Saturn în Pești
▪ Luna în Scorpion în trigon cu Marte în Rac

▪ Cu Uranus lângă Soarele în Taur și în opoziție cu Luna în Scorpion ne putem aștepta la o serie de situații surprinzătoare, poate chiar șocante, dar, așa cum scriam mai sus, chiar dacă nu ne așteptăm ca exact evenimentul x sau y să se întâmple, ne putem aștepta să aibă loc în anumite domenii de viață în care procesul de curățenie/eliberare (let go) a început de ceva timp. De exemplu, dacă o relație nu funcționează de ceva timp, faptul că se încheie în perioada următoare, deși surprinzător/șocant, nu este chiar ceva la care să nu ne fi așteptat deloc. Sau, dacă ajungem să lansăm ceva în perioada aceasta, pentru ceilalți poate fi surprinzător, dar pentru noi care am lucrat la acel proiect/produs este, pur și simplu, încheierea unei etape.
Cu Uranus nevoia de libertate și de eliberare din ceva care simțim că ne restricționează poate fi extrem de puternică, de aici inclusiv tendința către reacții/comportamente radicale. În situația în care ne aflăm într-o situație care nu e bună, sănătoasă pentru noi, acest impuls uranian ne poate ajuta să ne readucem aminte de propria valoare, că merităm ceva mai bun și, implicit, să acționăm în consecință.

▪ Cu relația de inconjuncție Lună/Chiron putem fi puși în situația în care „să fim nevoiți” să ajustăm nevoia noastră de a fi într-o relație (Scorpion), respectiv nevoia de independență (Berbec). Adică, putem simți că evenimentele care au loc la nivel relațional ne pot lua din independența de care avem nevoie și/sau că nevoia noastră de independență afectează ce se întâmplă la nivel de relație. Situația poate fi și în sens invers, nevoia de independență a partenerilor noștri…etc. În sens pozitiv, dacă suntem acolo unde trebuie, poate fi o perioadă de apropiere în sensul în care relația se poate dovedi spațiul sigur în care să ne exprimăm vulnerabilitățile, slăbiciunile, fricile etc.

▪ Luna în Scorpion face aspecte ușoare, armonioase (chiar dacă orbul este mai mare) cu Saturn în Pești și cu Marte în Rac care vorbesc despre curaj (inclusiv de a ne confrunta cu părțile noastre mai întunecate și de a le aduce în lumină), dar și despre un soi de stabilitate către care țintim, dincolo de intensitatea trăirilor care însoțesc această Lună plină.

Despre Pluto în careu cu axa nodurilor am scris în analiza Eclipsei de Soare în Berbec din 20.04.2023, pe care o găsiți aici.

Să ne fie Eclipsa aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Dacă ești interesat de serviciile pe care le ofer, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici. Sau îmi poți trimite un mesaj pe Fb.
Obs. Pentru orice analiză astrologică este necesar să îți cunoști ora nașterii.

O emisiune în care am povestit despre modul în care putem echilibra fiecare semn zodiacal, găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

……………………………..

Berbec (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; transformări la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Taur (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Gemeni (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; serviciile făcute altora, nevoia de a fi util, de a ajuta; utilizarea discernământului;
Rac (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, flirturi; relația cu copiii; fertilitate;
Leu (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; locuință (decizia de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova, de a face amenajări etc.);
Fecioară (3) – comunicare şi gândire (modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur); curiozitatea, dorința de a învăța lucruri noi, cursuri, studii; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; utilizarea mediului online; comerț, vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații/vecinii;
Balanță (2) – stima și iubirea de sine; auto-suficiența (din punct de vedere emoțional, material), „instinctul de supraviețuire”: bunuri, valori, resurse materiale (inclusiv banii), emoționale, spirituale; decizia de a cumpăra/vinde;
Scorpion (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați instinctiv, în care vă manifestați și vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stil de viață etc.);
Sagetator (12) – transcenderea granițelor realității; relația cu Divinitatea; înclinația către spiritualitate (practici spirituale, meditație, yoga, respirație etc.); timp petrecut în izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient: vise, revelații; protecție divină; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur; fugă de realitate, idealizarea realității, sacrificiu de sine, victimizare;
Capricorn (11) – nevoia de exprimare a individualității; obiectivitate, detașare; relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; gânduri cu privire la viitor/planuri;
Vărsător (10) – cariera, profesia, reputația profesională; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață; relația cu societatea din care faceți parte, cu familia de origine (cu tatăl/părintele mai “autoritar”);
Pești (9) – sistemul de credințe; adevăruri personale/universale; idealuri; cunoaştere, educație; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale).

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *