Lună nouă în Berbec – 21.03.2023
Pluto iese din Capricorn după 15 ani.
„Avanpremiera schimbărilor majore din 2023.”

În data de 21 martie 2023, la 19:23 (ora României) are loc o Lună nouă în Berbec: Luna și Soarele se vor afla în Berbec, la 0°50’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, „corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc următoarea Lună plină („ciclul scurt”), respectiv peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal („ciclul lung”).

Luna nouă în Berbec – influențe generale, energie și caracteristici

Din perspectivă evolutivă, arhetipul Berbec/Marte reprezintă:
▪ Modul instinctiv în care ne comportăm pentru ne împlini dorințele (dacă ne dorim x, y sau z, vom acționa în direcția respectivă, vom încerca să obținem acel ceva);
▪ Ideea de început (fiind primul semn zodiacal), „nașterea”, apariția vieții, scânteia de energie care pune lucrurile în mișcare (semn cardinal);
▪ Ideea de acțiune, voință, energie, forță, determinare;
▪ Curajul necesar pentru a încerca lucruri noi, pentru a experimenta, pentru a iniția tot felul de acțiuni şi situații;
▪ O nevoie foarte mare de libertate și independență.

În manifestările sale distorsionate, acest arhetip se poate manifesta și prin:
▪ Agresivitate/mânie.
▪ Focus exclusiv pe propriile nevoi și dorințe.

▪ Atât Luna nouă, cât și Berbecul (ca arhetip), sugerează fiecare în parte ideea de „început”, de a o lua de la capăt, de a porni pe un nou drum, astfel încât, atunci când avem o Lună nouă în acest semn zodiacal, mesajul transmis este cu atât mai puternic.
▪ Luna nouă în Berbec, primul semn zodiacal, marchează începutul unui nou an astrologic (este precum Revelionul raportat la anul calendaristic): desprinderea de vechi (de ce a fost), odată cu încheierea unui ciclu și intrarea într-un nou ciclu.
▪ Însă, deoarece această Lună nouă are loc exact la începutul Berbecului, pe primul grad, vom mai avea o a doua Lună nouă în Berbec, pe ultimul grad, pe 20 aprilie. Cea din aprilie va fi foarte puternică, nu doar pentru că este pe ultimul grad (sugerând ideea de culminare), ci pentru că ea va coincide cu o Eclipsă de Soare (nu va fi o simplă Lună nouă). Ceea ce înseamnă că evenimentele, situațiile care apar acum (pe care le inițiem noi sau nu) reprezintă doar o mică parte dintr-un proces mult mai amplu, care se va desfășura în următoarele două până la aproximativ șase luni (șase luni pentru că vorbim de o eclipsă).

Luna nouă în Berbec și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în conjuncție cu Mercur în Berbec
▪ Luna nouă în careu cu Marte în Gemeni
▪ Luna nouă în conjuncție cu Neptun în Pești
▪ Luna nouă în sextil cu Pluto în Capricorn

▪ Scriam mai sus că Luna nouă este pe primul grad în Berbec, ceea ce înseamnă că acum facem niște pași mici (primul grad) într-o nouă direcție (Berbec). Mici, nu ca importanță, ci dacă îi raportăm la schimbările majore care vor avea loc în următoarele luni. Orice eveniment care are loc la începutul unui semn zodiacal poartă amprenta noului, a pătrunderii pe un teritoriu (încă) necunoscut, de unde și nevoia de libertate și independență (pentru a putea explora), dar și a nesiguranței și a incertitudinii (pentru că nu știm exact unde va duce drumul pe care pășim). Tocmai de aceea, în măsura în care ne dorim noi să inițiem ceva acum, dar ne simțim nesiguri, ne este teamă etc., recomandarea ar fi să ne spunem că este perfect normal să simțim asta, dar măcar să încercăm (Berbecul învață prin „încercare și eroare”, nu prin lipsă de acțiune).

▪ Mercur (comunicare/gândire) în conjuncție cu Luna nouă în Berbec sugerează tendința de a lua decizii și de a acționa rapid, curajos, fără a sta prea mult pe gânduri, în funcție de ceea ce ne dorim (să obținem). În interacțiunile cu ceilalți ne putem exprima într-o manieră similară (iar ceilalți pot face, bineînțeles, același lucru). Atenție, însă, la tendința de a vedea lucrurile doar din punctul nostru de vedere sau de a intra în anumite conflicte (sublinierea cu tărie a unor puncte de vedere este minunată, agresivitatea nu). În situația în care, totuși, avem nevoie să ne apărăm de ceva, energia aceasta ne poate da forța/curajul pentru a o face.

▪ Luna nouă în Berbec este în careu cu Marte în Gemeni și în conjuncție cu Neptun în Pești, activând practic careul Marte/Neptun despre care am tot scris din toamna trecută încoace (primele două careuri Marte/Neptun au fost în octombrie și noiembrie 2022, iar ultimul la jumătatea lui martie 2023; articolul pe acest topic îl găsiți aici).
** Foarte pe scurt, acest careu Marte/Neptun a coincis pentru mulți dintre noi cu apariția (în ultimele șase luni) unui sentiment tot mai puternic de dezamăgire cu privire la modul în care se desfășoară lucrurile în diferite domenii din viața noastră. Între ceea ce credeam sau ne imaginam noi și realitate a apărut o discrepanță tot mai mare. Acolo unde au fost iluzii au apărut și deziluziile, acolo unde am avut așteptări prea mari (am fost prea naivi, am văzut „potențialul” și nu cum erau, de fapt, oamenii/situațiile respective), au apărut și dezamăgirile. Mai simplu spus, a fost un fel de trezire la realitate (în special la ultimul careu din martie). În același timp, pentru mulți alții, care și-au concentrat toată atenția și energia într-o direcție foarte apropiată sufletului lor, acest ultim careu a venit cu un fel de materializare, cu niște rezultate concrete.
** Pentru ce merită să luptăm? În ce merită să investestim timp și energie? Ce ne preocupă cu adevărat? Și invers, ce și-a pierdut sensul pentru noi în tot acest timp, în ce nu mai credem, ce ne-a dezamăgit și simțim că a venit vremea să lăsăm în urmă? Sunt întrebări de care, probabil, ne-am lovit majoritatea în ultimele șase luni.
** Revenind la Luna nouă în Berbec, faptul că aceasta activează careul Marte/Neptun sugerează că începuturile (mai subtile sau mai puternice) care au loc acum pot fi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în viețile noastre din octombrie încoace. De exemplu, schimbările inițiate acum pot avea la bază tocmai dezamagirea resimțită anterior și dorința de a o lua „de la zero”, de a încerca și altceva. Sau, la polul opus, ceea ce am construit în ultimele șase luni poate fi „catalizatorul” pentru schimbările inițiate acum.

▪ Am lăsat la urmă sextilul făcut de Luna nouă în Berbec cu Pluto în Capricorn deoarece consider că este cel mai important aspect făcut de această Lună nouă. De ce este cel mai important? Deoarece la această Lună nouă Pluto este pe punctul de a părăsi semnul Capricornului, unde se află din 2008, adică de 15 ani. Pluto va mai reveni în Capricorn în iunie, anul acesta, și va mai sta aici până în ianuarie 2024; va încheia de tot tranzitul în acest semn cu o scurtă revenire în septembrie-noiembrie 2024. Altfel spus, în 2023 și 2024 Pluto va trece de câteva ori din Capricorn în Vărsător și invers. În Vărsător, Pluto va sta până în 2043/2044, adică 20 de ani.
▪ Dintre toate tranzitele, cele ale lui Pluto durează cel mai mult și, implicit, efectele pe termen lung sunt cele mai puternice. Pentru fiecare dintre noi tranzitul lui Pluto în Capricorn din ultimii 15 ani a coincis, în domeniile impactate, cu un proces de metamorfoză, de moarte și renaștere.
▪ Energia Capricornului este asociată cu structurile solide din viața noastră, cu modul în care ne raportăm la societatea din care facem parte (carieră, viață profesională, imagine publică), cu relația cu familia de origine (în special cu părintele mai autoritar), cu obligațiile și îndatoririle pe care le avem ca adulți (în viața personală și profesională), cu condiționările noastre (ce am fost învățați că este bine, rău, că se face sau nu se face), cu nevoia de putere și control etc.
▪ În ultimii 15 ani Pluto în Capricorn a scos la suprafață și ne-a făcut să devenim conștienți de manifestările distorsionate ale Capricornului (ca energie în viața noastră): unde există probleme sau chiar abuzuri legate de putere și control (noi ca victime sau noi ca agresori); relații disfuncționale cu familia de origine; relații disfuncționale de cuplu (pornind de la pattern-urile învățate în familia de origine); aspecte legate de sex și gen; probleme legate de viața profesională; probleme legate de asumarea responsabilității (prea multă/prea puțină); influențele unei societăți de tip patriarhal; probleme legate de condiționările noastre etc.
▪ Cu Pluto pe final de Capricorn, ne aflăm la finalul unui drum lung, intens și transformator. Înainte de a părăsi acest semn, Pluto „ne va recompensa” pentru eforturile depuse în ultimii 15 ani (în ideea de asumare a responsabilității pentru viețile noastre și de dobândire a unei autorități bune, sănătoase, pentru cei care au lucrat în acest sens), dar „ne va forța” și să ne confruntăm cu acele aspecte care țin de energia Capricornului (cele de mai sus) care nu au fost încă adresate, care nu au fost încă rezolvate și integrate.
▪ Revenind la evenimentele asociate cu Luna nouă în Berbec, începuturile „timide” de acum pot veni la pachet cu o serie de încheieri masive (Pluto pe ultimul grad din Capricorn), astfel încât senzația generală să fie mai degrabă una de culminare, de încheiere, decât una de începuturi (ceea ce caracterizează, de altfel, întregul an 2023). Însă, așa cum scriam mai sus, lucrurile vor lua amploare pe măsură ce ne vom apropia de a doua Lună nouă în Berbec (Eclipsa de Soare) din aprilie, când ceea ce acum ar putea să pară „un început timid” va fi cât se poate de „în văzul” nostru.

…..

Cu Saturn care a trecut din Vărsător în Pești pe 7 martie și, mai ales, cu Pluto care trece din Capricorn în Vărsător pe 23 martie, precum și cu sezonul eclipselor din aprilie/mai (cu Pluto în careu la axa nodurilor), ne putem aștepta la o primăvară destul de intensă, marcată de foarte multe schimbări și cu un impact extrem de mare pe termen mediu spre lung.

P.S. Este ușor de spus să renunțăm la atașamente, să ieșim din zona de confort, să îmbrățișăm schimbările care vin, să gândim pozitiv etc. Cu Pluto lucrurile nu sunt niciodată ușoare și necesită un efort mare și timp pentru a putea procesa ceea ce se întâmplă. Atât cât putem să procesăm. Cu Pluto uneori avem nevoie de o perioadă de „doliu” în care să ne plângem acea parte din noi sau din realitatea noastră care s-a dus, de care am fost atașați, care nu mai e, chiar și atunci când noi înșine am renunțat la ea. Unii dintre noi poate am trecut deja prin această etapă și suntem mai pregătiți pentru schimbările care vin, alții, însă, pot percepe schimbările de anul acesta ca fiind destul de dificile. Tocmai de aceea, dacă ne regăsim în al doilea scenariu, să încercăm să nu ducem tot greul singuri, să nu ne fie rușine să cerem ajutor dacă avem nevoie și să nu ne judecăm, să nu ne învinovățim (Capricorn) pentru ce am fi putut face, dar nu am făcut…

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Dacă ești interesat de serviciile pe care le ofer, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici. Sau îmi poți trimite un mesaj pe Fb.
Obs. Pentru orice analiză astrologică este necesar să îți cunoști ora nașterii.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *