Lună nouă în Vărsător – 21.01.2023
„Cu privirea ațintită înspre viitor.”

În data de 21 ianuarie 2023, la 22:53 (ora României) are loc o Lună nouă în Vărsător: Luna și Soarele se vor afla în Vărsător, la 1°32’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc următoarea Lună plină („ciclul scurt”), respectiv peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal („ciclul lung”).

Luna nouă în Vărsător – influențe generale, energie și caracteristici

Din perspectivă evolutivă, arhetipul Vărsător reprezintă:
▪ Nevoia noastră de individualizare, de exprimare a felului nostru specific, autentic de a fi și, implicit, eliberarea de anumite modele mentale, emoționale, comportamentale, „preluate” din familie și din societate (care ne îngrădesc libertatea, ne limitează sau, pur și simplu, nu reflectă ceea ce suntem ca indivizi). De aici și spiritul de revoltă, de multe ori, față de ce este clasic, tradițional și nevoia de libertate.
▪ Nevoia de apartență la un grup (apropierea de grupuri/comunități aflate pe lungimea noastră de undă, în care să ne simțim acceptați, înțeleși, cu care să avem interese comune), inclusiv de a fi, atunci când este cazul, „a group of one” (J.W.Green), adică de a fi pe cont propriu, noi cu noi, decât într-o companie nepotrivită.
▪ Modernizarea, inovarea, „revoluționarea” anumitor aspecte ale realității/societății (aplecarea către știință și tehnică, orientarea către viitor, spiritul vizionar, gândirea inovativă).
▪ Capacitatea de a da dovadă de obiectivitate și detașare emoțională.
▪ Manifestări distorsionate: respingerea anumitor reguli doar pentru a fi diferit (fără a veni cu o alternativă concretă la ceea ce respinge); afișarea unor excentricități pentru a atrage atenția; rigiditate în gândire (semn fix); dogmatism; dificultăți în exprimarea emoțiilor.

▪ O Lună nouă în semnul Vărsătorului este un moment excelent pentru a face anumite schimbări care să ne poarte „amprenta”, care să ne reflecte unicitatea, autenticitatea. O Lună nouă în Vărsător nu este despre validarea pe care o primim (sau nu) de la ceilalți, ci despre ce suntem noi ca invidizi și despre ce putem face astfel încât individualitatea noastră să fie mai bine reflectată în diferite domenii de viață. Ce îmi doresc eu să aduc în viața mea (nu ce și-ar dori alții pentru mine)? Ce pot îmbunătăți eu în viața mea (conform criteriile mele, nu ale altora)? Ce cred eu că este bun, frumos, potrivit etc. pentru mine (și nu neapărat ce am fost învățat să cred)? Asta nu înseamnă să dăm deoparte orice vine dinspre exterior, câtuși de puțin, ci doar să ne filtrăm mai bine gândurile, dorințele, nevoile, cu detașare și obiectivitate, precum un observator, să încercăm să depistăm zonele unde acționăm „pe pilot automat” (unde influența altora este atât de puternică încât cu greu ne mai auzim vocea interioară) și să încercăm să schimbăm ceva în privința asta.
▪ O Lună nouă în Vărsător este și despre „tribul” nostru, despre aceia care ne împărtășesc viziunea asupra vieții sau, pur și simplu, modul în care ne raportăm la diferite aspecte ale realității. Cum putem suda mai bine relațiile cu aceștia, ce proiecte noi putem demara împreună și unde este cazul, poate, să facem puțină curățenie?
▪ Nu în ultimul rând, o Lună nouă în Vărsător este despre un bine mai mare decât binele personal, prin urmare cum putem fiecare dintre noi să contribuim la binele tribului, grupului, comunității și chiar societății din care facem parte?
Sunt doar câteva întrebări la care avem ocazia să reflectăm la această Lună nouă.

Luna nouă în Vărsător și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în Vărsător în conjuncție cu Pluto în Capricorn
▪ Luna nouă în Vărsător în sextil cu Jupiter în Berbec
▪ Luna nouă în Vărsător în trigon cu Marte în Gemeni

▪ Cel mai important aspect făcut de Luna nouă în Vărsător este conjuncția cu Pluto, aflat la final de Capricorn. Este o conjuncție de tip „fază nouă” care subliniază și mai tare ideea de început (spre deosebire de conjuncțiile balsamice) și care, într-un fel, anunță schimbările majore care urmează să se producă începând cu anul acesta, odată cu intrarea lui Pluto în Vărsător.
Numai că, exact cum anul acesta în special, dar și anul următor, Pluto „va dansa” între Capricorn și Vărsător, iar noi vom tot oscila între vechi și nou, între dorința de a o lua pe un drum complet diferit și nevoia de a mai zăbovi puțin acolo unde suntem (pentru a încheia ce mai avem de încheiat), la fel va fi și atmosfera momentului de Luna nouă. Situațiile în care ne vom găsi acum (inițiate de noi sau în care „ajungem”, purtați de împrejurări) poartă în ele sămânța viitorului, ne arată cumva o direcție pe care vom merge poate mult timp de acum înainte, numai că deocamdată nu putem merge doar pe acea direcție pentru că încă mai avem aspecte de lucrat/finalizat acolo unde suntem deja.”
Obs. Să nu se înțeleagă că în condițiile acestea nu mai are rost să începem nimic, din contră, începuturile de acum ne pot ajuta, atât pe termen scurt (ce facem acum cu privire la exprimarea noastră ca indivizi), cât și pe termen lung (ce urmează să exprimăm și ce ne dorim să exprimăm în următorii mulți ani de acum înainte).
În altă ordine de idei, cu Pluto ne putem aștepta ca anumite evenimente care au loc, ceva mai intense emoțional, să ne motiveze și mai mult să începem ceva (ca un fel de picătură care umple paharul).

▪ Luna nouă face aspecte ușoare, netensionate cu Jupiter în Berbec și cu Marte în Gemeni. Revin puțin la ce scriam mai sus, că avem o conjuncție Lună/Pluto de tip „fază nouă”. Ei bine, acest tip de conjuncție are ea însăși un aer de Marte/Berbec, pe lângă faptul că îi avem pe Jupiter tocmai în Berbec și pe Marte (guvernatorul Berbecului) implicați în momentul de Lună nouă. Cu alte cuvinte, indiferent la ce aspect ne raportăm, atmosfera momentului este una de genul: „Vezi ce nu mai funcționează, ce ai tot tolerat și încearcă să schimbi! Ai curaj, îndrăznește, fii tu!”. Poate nu reușim să schimbăm tot ce ne dorim acum, să facem o schimbare „radicală” (ar fi și inocent să credem asta), dar în mod sigur anumite lucruri le putem schimba și pe acelea este important să ne focusăm, acelea contează (apropo de viitor).

▪ Marte a fost retrograd în Gemeni aproximativ două luni și jumătate, de la finalul lui octombrie până spre jumătatea lunii ianuarie și abia a revenit în mișcare directă. Ce situații am tot analizat și reanalizat în perioada respectivă, în ce direcție ne-am concentrat cel mai mult energia, la ce concluzii am ajuns? Concluziile respective sau rezultatele unor eforturi depuse atunci se pot dovedi extrem de utile acum. Metaforic sau nu, putem începe ceva folosindu-ne (în sens bun) de „resursele” obținute atunci. Mai mult, cu Marte în Gemeni care aspectează Luna nouă, ne poate veni mult mai ușor să ne construim mental schimbările pe care ne dorim să le facem, să le exprimăm, să le argumentăm, să le punem în aplicare etc.

▪ Jupiter în Berbec raportat la Luna nouă vorbește despre optimism, curaj, inițiativă, experiențe noi, despre exploararea unor teritorii „necunoscute”, precum și despre o formă de sprijin pe care o putem primi din exterior. Prin urmare, dacă ni se oferă niște oportunități acum, chiar dacă o parte din noi este mai rezistentă la schimbare sau este foarte atașată de ce are în prezent (Pluto în Capricorn), nu ar strica să le dăm o șansă și să vedem încotro ne duc.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Dacă îți dorești să lucrăm împreună, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *