Săptămâna aceasta are loc cel de-al patrulea careu dintre Saturn în Vărsător și Uranus în Taur. În 2021 au avut loc trei astfel de careuri (pe 17 februarie, pe 15 iunie, respectiv pe 24 decembrie), iar următorul va avea loc anul acesta, pe 4 octombrie. Așa cum am tot scris, este o perioadă de aproximativ doi ani de transformări majore, în care realitatea noastră de zi cu zi, dar și modul în care ne raportăm la această realitate (Saturn) a intrat într-un amplu proces de reconfigurare (Uranus).
În general, aspectele tensionate Saturn/Uranus sunt caracterizate de foarte mult imprevizibil, de tot felul de situații surprinzătoare sau chiar șocante (Uranus) care ne scot din zona de confort (Saturn), dar și de o dorință puternică de a ne elibera din anumite scenarii care nu ne (mai) reprezintă, în care nu ne mai regăsim. Lucrurile se schimbă rapid, fie că suntem noi inițiatorii acelor schimbări sau nu și, tocmai de aceea, cu cât suntem mai deschiși către schimbare și nu încercăm “să ținem cu dinții de trecut”, cu atât vom reuși să gestionăm mai bine evenimentele care au loc.
Domeniile cele mai puternic impactate de careurile Saturn/Uranus din 2021 și 2022 sunt acelea care stau sub semnul Vărsătorului, al Taurului, al Leului și al Scorpionului (semnele fixe). Și tot pe semne fixe avem și eclipsele în 2022, odată cu intrarea Nodurilor lunare pe axa Taur/Scorpion în ianuarie 2022.
Revenind la ultimul careu Saturn/Uranus de anul acesta, ce este important de reținut este că schimbările importante care au loc în ultima parte a acestui an, în special în lunile octombrie și noiembrie, nu sunt “izolate”, ci fac parte dintr-un proces mult mai amplu de transformare ce a început încă de anul trecut. Chiar dacă nu vă știți harta natală și nu știți exact unde au avut loc aceste careuri anul trecut sau eclipsele de anul acesta, gândiți-vă la domeniile de viață unde ați experimentat cele mai puternice transformări în ultimii doi ani (domenii care au început „să se clatine”, care au intrat într-un proces de demolare/reconstrucție; situații legate de relații, domeniul profesional, familie, sănătate, venituri, locuință etc.), deoarece aceleași domenii domenii vor fi activate acum.
Pentru a înțelege mai bine contextul general în care ne aflăm, reiau mai jos câteva idei din articolele scrise anul acesta și anul trecut despre Saturn/Uranus.
Saturn
Saturn reprezintă realitatea în care trăim (definită prin factorii timp/spațiu), precum și suma “condiționărilor” pe care le avem (dinspre familie, societate, mediu etc.), care ne influențează modul în care percepem și ne raportăm la această realitate. Faptul că trăim într-o anumită perioadă de timp (de exemplu, acum și nu cu trei secole în urmă) și într-un anumit spațiu (într-o anumită familie, societate, țară etc.) are o influență puternică asupra modului în care gândim și ne comportăm. Adică, suntem “condiționați” de tradițiile, obiceiurile, regulile timpului/spațiului respectiv (Saturn). Pentru a putea funcționa, pentru a fi acceptați, trebuie să le respectăm, să ne conformăm, iar aderarea la un anumit mod de a gândi sau de a face lucrurile (așa cum le-am mai făcut și cum au mai fost făcute) ne oferă o anumită senzație de confort și de stabilitate. Fără Saturn, fără reguli, ordine și disciplină, am trăi în haos și în anarhie. Saturn ne aduce aminte și că nu suntem nemuritori (în planul fizic), că avem cu toții “o dată de expirare”, prin urmare, pentru a ajunge la anumite rezultate avem nevoie de o strategie, de efort susținut, de perseverență și de consecvență (pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să credem, nu avem tot timpul din lume la dispoziție). Cu Saturn timpul este liniar: ne naștem, creștem, ne maturizăm, culegem roadele și, într-un final, ne încheiem călătoria, iar în tot acest proces mintea noastră înțelege ce a fost (trecutul) și este (prezentul) și, cel mult, poate planifica ce va urma (viitorul).
Uranus
Uranus reprezintă “inconștientul individual” (tot ceea ce există la nivel individual, dar de care nu suntem conștienți), precum și nevoia prezentă în fiecare dintre noi de a ne exprima individualitatea, unicitatea, ceea ce suntem cu adevărat și, implicit, de a ne elibera de anumite condiționări care și-au pus amprenta asupra noastră de-a lungul timpului. Mai ales dacă lucrurile sunt duse la extrem și simțim că regulile/obiceiurile ne îngrădesc libertatea, nevoia de eliberare și de revoltă față de acestea se poate manifesta destul de puternic (Uranus). În același timp, Uranus este și timpul non-liniar, respectiv “memoria de lungă durată” (amintiri din alte vieți sau flash-uri din viitor): pe lângă timpul liniar, cronologic, de care suntem cu toții conștienți (Saturn), există și un timp non-liniar în care trecutul, prezentul și viitorul ajung să se întrepătrundă: ne amintim ceea ce am fost (în alte vieți) și întrezărim ceea ce vom fi (în viitor). Atunci când se află într-o relație tensionată cu alți jucători de pe bolta cerească, Uranus poate activa și o serie de „traume” la nivel mental (din această viață sau din alte vieți), în ideea că le aduce la suprafață pentru a deveni conştienți de ele şi (dacă acționăm în direcția respectivă) pentru a le ameliora/vindeca.
Careul dintre Saturn și Uranus
Aspectul tensionat dintre Saturn și Uranus, doi dintre cei mai importanți (și cu greutate) jucători de pe bolta cerească vine să zguduie din temelii (la figurat sau chiar la propriu, în anumite situații) modul în care înțelegem și se desfășoară realitatea în care trăim (Saturn), astfel încât versiunea “finală” la care ajungem să reflecte într-o măsură mai mare ceea ce suntem (Uranus). Are loc un proces de individuare (de eliberare)/un fel de “revoluție personală” în anumite domenii din viața noastră (în special în acelea care stau sub semnul Taurului și al Vărsătorului). Ne confruntăm cu anumite situații tensionate, care nu mai funcționează, pe care suntem nevoiți să le adresăm și, implicit, suntem „forțați” să facem anumite schimbări (fie că noi le inițiem, pentru că „nu mai putem” altfel, fie că trebuie să reacționăm la ce se întâmplă în exterior).
Având în vedere natura lui Uranus, ne putem aștepta ca schimbările să se producă destul de rapid, neașteptat, surprinzător, iar evenimentele în sine care au loc să ne scoată din „zona de confort”. Tocmai de aceea, este important să fim cât mai flexibili, deschiși și să ne adaptăm “din mers”: să profităm de oportunitățile care pot apărea, dar și să facem pace cu încheierile care au loc, dacă este cazul. Bineînțeles, lucrurile sunt mai simple în teorie decât în practică, iar tendința naturală poate fi să ne opunem schimbărilor și să ținem cu dinții de ce avem, știm sau obișnuim să facem: de exemplu, de joburile sau de relațiile pe care le avem, de anumite surse de venit sau de grupurile din care facem parte etc. Unele dintre acestea pot dispărea “peste noapte”, după cum altele pot apărea la fel de rapid.
Posibilități de manifestare:
▪ o nevoie crescută de independență și de libertate;
▪ spirit puternic de revoltă, de rebeliune, impulsivitate;
▪ schimbări semnificative (poate chiar radicale), situații surprinzătoare, șocante care ne pot scoate din “zona de confort” și care ne pot activa “instinctul de supraviețuire”;
▪ orientare către viitor (idei noi, planuri, strategii);
▪ invenții, inovații;
▪ intuiție crescută; inspirație; revelații;
▪ dorința de a învăța lucruri noi, de a ne extinde orizontul cunoașterii;
▪ presiune la nivel mental, stres, suprasolicitare nervoasă;
▪ probleme legate de electricitate; risc mai mare de accidente, incendii, cutremure, alunecări de teren etc.
▪ reactivarea unor traume/situații șocante din trecut (din această viață sau din alte vieți) cu scopul de a le conștientiza și de a ne elibera de ele.
În ceea ce privește ideea de traumă în contextul acestor careuri Saturn/Uranus, ne aflăm într-o perioadă în care avem oportunitatea să devenim mai conştienți de traumele noastre şi să facem (cel puțin) câțiva paşi în direcția vindecării (singuri și/sau ajutați de un specialist). Nu este un proces uşor şi tocmai de aceea este important să dăm dovadă de compasiune atât față de noi, cât şi față de ceilalți.
Gândiți-vă la evenimentele mai puțin plăcute prin care ați trecut de la începutul anului trecut şi până în prezent şi care v-au marcat şi încercați să identificați sursa „reală” a durerii, dacă există o legătură cu anumite experiențe mai vechi prin care ați trecut (în copilărie sau mai târziu): de exemplu, daca ați reexperimentat un tip de „abandon”, o formă de agresivitate, un stres puternic, neîmplinirea nevoilor emoționale etc.
Indiferent ce fel de start am avut în această viață și ce experiențe am avut pe parcurs, merităm să ne iubim (pe noi înşine) şi să fim iubiți. Dar acest lucru se poate întâmpla doar făcând pace cu anumite părți din noi care au fost rănite în trecut, acceptându-le şi integrându-le. Adică, permințându-ne să simțim ceea ce simțim, inclusiv durere, anxietate, furie etc.
Și, apropo de sincronicități, dacă vă aduceți aminte, anul trecut în luna iunie, chiar înainte de cel de-al doilea careu Saturn/Uranus, a avut loc premiera online a filmului „The Wisdom of Trauma”, în care Gabor Maté, unul dintre cei mai mari specialişti la nivel mondial pe probleme de traumă şi adicție, prezintă într-o manieră simplă și ușor de înțeles modul în care anumite traume din copilărie (şi nu numai) ne influențează viața de adulți şi cum conştientizarea este primul pas spre vindecare. Prin traumă el înțelege rezultatul pe care ceva ce s-a întâmplat în exteriorul nostru l-a produs la nivel interior, o rană care nu s-a închis, foarte sensibilă şi la a cărei simplă atingere, riscăm să reacționăm foarte puternic. Agresivitatea fizică şi verbală, stresul la care am fost supuşi, faptul că nu ne-au fost împlinite nevoile (de a fi iubiți, de a ne simți conectați la ceilalți, de a fi înțeleşi, protejați) pot culmina cu o serie de traume, iar rezultatul (ca mecanism de protecție) este că ajungem să ne deconectăm de la ceea ce simțim. Trauma este simultan o parte foarte sensibilă, dureroasă din noi, care ne face să ne apărăm, când ne este atinsă, dar şi o parte foarte rigidă care ne împiedică să simțim, să creştem, să ne dezvoltăm („cicatrizarea” rănii/deconectarea).
Între timp, chiar acum când scriu acest articol și ne aflăm la un pas de cel de-al patrulea careu Saturn/Uranus, este în desfășurare Collective Trauma Summit 2022, un eveniment online gratuit, la inițiativa lui Thomas Hübl, un alt specialist de marcă în domeniu.
Sunt doar două exemple și pe lângă acestea sunt convinsă că aveți și voi multe altele, dar ce mi se pare important de subliniat este că în ultimii doi ani s-a discutat și s-a scris despre traumele, rănile, suferințele pe care le avem (la nivel individual sau colectiv) poate mai mult decât în orice altă perioadă de până acum. Iar faptul că putem avea acces atât de ușor la această bogăție de informație, precum și la diferite instrumente de vindecare ne poate ajuta nu numai să înțelegem “de ce” am avut anumite experiențe, care sunt cauzele/rădăcinile problemelor noastre, dar și să le integrăm mai bine, să ne schimbăm perpectiva asupra lor și să facem tot ce ține de noi pentru a ne reclădi viitorul (astfel încât să nu mai repetăm la nesfârșit aceleași tipare).
Alte aspecte de săptămâna aceasta:
▪ Luni, Mercur continuă să fie staționar în Fecioară (și-a încheiat mișcarea retrogradă pe 2 octombrie). În următoarele aproximativ două-trei săptămâni avem ocazia să clarificăm anumite situații, neînțelegeri/probleme de comunicare apărute de la mijlocul lunii septembrie și până în prezent. Dar, deoarece între 2-3 octombrie Mercur va fi în opoziție cu Neptun, chiar dacă Mercur nu mai este retrograd, în aceste zile putem avea tendința să vedem lucrurile ori mult mai bune decât sunt, ori mult mai rele, după cum ne poate veni mai greu să ne concentrăm, să fim practici/ancorați în realitate (vedeți analiza săptămânii anterioare).
▪ Marți are loc careul Saturn/Uranus despre care am scris mai sus.
▪ Vineri, Mercur în Fecioară va fi în trigon cu Pluto Rx în Capricorn.
Este un aspect favorabil pentru activități care presupun spirit analitic, discernământ, capacitate de concentrare, determinare etc. Deoarece Mercur a fost retrograd și acest aspect a mai avut loc pe 27 septembrie, respectiv pe 23 august, acum putem vedea cu mai multă claritate diferite situații cu care ne-am mai confruntat în august/septembrie. De eexemplu, putem primi mai multe informații și putem trage o concluzie cu privire la ce s-a întâmplat atunci, respectiv cu privire la ce avem de făcut de acum încolo.
▪ Tot vineri, Soarele în Balanță va fi în opoziție cu Chiron Rx în Berbec.
Anumite relații ne pot face să ne simțim destul de vulnerabili. Ceilalți pot spune lucruri care să ne rănească, după cum noi putem face același lucru (cu sau fără intenție). Atenție la butoanele sensibile pe care ni le putem atinge unii altora și la cum reacționăm (ce spunem și cum spunem, ce facem și cum/de ce facem).
▪ Duminică va avea loc o Lună plină în Berbec cu Pluto staționar în Capricorn, dar despre aceasta voi scrie în următoarea astro-poveste.
Să ne fie săptămâna aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana
P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei
Dacă îți dorești să lucrăm împreună, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici.
………………………
Principalele aspecte ale săptămânii (datele când aspectele sunt exacte & perioadele în care acestea sunt active):
▪ 2.10.2022 Mercur staționează direct în Fecioară (a fost retrograd în Balanță/Fecioară între 10.09-2.10.2022)
▪ 4.10.2022 Saturn Rx în Vărsător în careu cu Uranus Rx în Taur (între 15.09-23.10.2022; a mai avut loc pe 17.02.2021, pe 15.06.2021 și pe 24.12.2021)
▪ 7.10.2022 Mercur în Fecioară în trigon cu Pluto Rx în Capricorn (între 5-8.10.2022; a mai avut loc pe 27.09.2022, respectiv pe 23.08.2022)
▪ 7.10.2022 Soare în Balanță în opoziție cu Chiron Rx în Berbec (între 6-8.10.2022)
▪ 9.10.2022 Pluto staționează direct în Capricorn (a fost retrograd între 29.04-9.10.2022)
▪ 9.10.2022 Lună plină în Berbec