Mercur retrograd în Balanță și în Fecioară: 10.09-2.10.2022
“O radiografie a relațiilor noastre. Cum stăm la capitolul “armonie și echilibru” și ce putem îmbunătăți?”

În perioada 10 septembrie – 2 octombrie 2022, Mercur se află în mișcare aparent retrogradă: întâi în semnul Balanței și apoi în Fecioară.

Mercur

▪ Mercur reprezintă modul în care gândim și ne exprimăm/comunicăm cu ceilalți: preluăm informațiile din mediul exterior, le analizăm, le clasificăm și le transmitem mai departe prin comunicare și limbaj.
▪ Mercur este “responsabil” cu gândirea logică, rațională (este asociat cu Gemenii și cu casa a-III-a), precum și cu utilizarea unui anumit discernământ în gândire și/sau comunicare (este asociat și cu Fecioara, respectiv cu casa a-VI-a).

Mercur retrograd

▪ Orice mișcare retrogradă implică un proces de individualizare și, implicit, de eliberare de anumite modele emoționale, mentale etc. pe care le avem (care ne-au influențat), de care nu mai avem nevoie și pe care a venit vremea să le lăsăm în urmă. Pentru a face asta este necesar “să redirecționăm” energia planetei respective dinspre exterior înspre interior, adică să reflectăm mai mult la modul în care obișnuim să facem sau să spunem x, y sau z. De aceea, perioadele de retrogradare sunt asociate cu activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc. Astfel, devenim mai conștienți de faptul că ceva din vechiul mod de a face/gândi diferite lucruri nu mai funcționează și apare nevoia de a veni cu o abordare nouă, care să ne reflecte mai bine individualitatea, felul nostru specific, unic de a fi (procesul de individualizare despre care scriam mai sus).
▪ Atunci când Mercur este retrograd este o perioadă excelentă pentru a reanaliza modul în care ne raportăm la tot felul de situații (cum gândim și cum ne exprimăm cu privire la situațiile respective) și pentru a vedea ce este necesar să schimbăm (ce este de păstrat, ce este de lăsat în urmă, cu ce putem veni nou) pentru a avea rezultate mai bune.
▪ În perioadele în care Mercur este retrograd se intensifică “activitățile mercuriene” (au loc mai multe interacțiuni cu ceilalți, suntem bombardați cu tot felul de informații, avem o mulțime de gânduri/idei etc.), iar mintea logică, rațională este suprasolicitată (mintea ne este “în priză”). Tocmai de aceea este necesar să ne redirecționăm atenția dinspre exterior (fapte, informații, evenimente) înspre interior, adică să ne izolăm puțin de vacarmul din jur, să medităm, să reflectăm, să ne ascultăm intuiția (Jupiter), pentru a vedea care dintre respectivele informații/schimburi de idei sunt relevante pentru noi și care nu, la ce ne ajută, care e sensul lor.
▪ Din aceleași motive, este util să nu ne grăbim să tragem concluzii și să acordăm o mai mare atenție detaliilor (tocmai pentru că putem avea tendința să ne grăbim și să le trecem cu vederea): să verificăm tot ce ține de comunicarea cu ceilalți, în loc să facem presupuneri, să ne asigurăm că interlocutorii noștri înțeleg ce avem noi de transmis și invers; să verificăm mai atent mesajele/e-mail-urile pe care le trimitem, documentele pe care le semnăm etc.; să verificăm cu mai multă atenție tot ce ține de electronice, tehnologie, mijloace de transport, deplasări, achiziții (“teritoriul” lui Mercur).

Mercur retrograd în Balanță (10-23.09.2022)

▪ În prima parte a retrogrădării Mercur se va afla în Balanță, arhetipul asociat cu modul în care ne raportăm la relațiile pe care le formăm (orice fel de relații, nu doar de cuplu), cu nevoile și așteptările noastre în materie de relații. Balanța nu este echilibrată prin natura sa, ci tinde către armonie și echilibru, așa cum și noi tindem către armonie și echilibru în relațiile pe care le avem, ceea ce presupune, printre altele, să oferim, dar și să primim, să comunicăm, dar și să ascultăm.
▪ Ce se întâmplă în realitate uneori (ca să nu zic de foarte multe ori) este că ajungem să avem relații “dezechilibrate”. Din dorința de a fi plăcuți și acceptați de către ceilalți, din teama de singurătate/respingere sau din multe alte motive similare ajungem să facem foarte multe compromisuri. Sau trecem din relație în relație, fără să ne asumăm responsabilitatea pentru bucățica noastră de relație și fără să analizăm ce nu a funcționat, repetând la nesfârșit aceleași tipare. Sau avem așteptări nerealiste și căutăm mereu parteneri care să ne ofere x, y sau z., fără să ne gândim că de împlinirea anumitor nevoi suntem singurii responsabili. Și tot așa.
▪ Mercur retrograd în Balanță este o perioadă excelentă pentru a reevalua ce se întâmplă în relațiile noastre din prezent sau ce s-a întâmplat în anumite relații din trecut, astfel încât să facem puțină curățenie la acest capitol, să vedem de ce nu mai avem nevoie și ce putem îmbunătăți. Obs. Deoarece cu Mercur în Balanță tendința va fi să ne orientăm cu precădere către ceilalți (Balanță), către nevoile, dorințele și așteptările lor, să nu uităm să echilibrăm această energie prin Berbec (semnul de polaritate), adică să nu uităm să ne raportăm și la nevoile și dorințele noastre în cadrul acelor relații.
▪ În situația în care reapar în viețile noastre persoane din trecut, în loc să ne grăbim să reluăm acele relații, să încercăm mai degrabă să înțelegem mai bine de ce nu au funcționat la momentul respectiv. Oamenii se schimbă, dar nu atât de repede și nici atât de ușor precum ne-ar plăcea, iar teama de singurătate (Mercur în Balanță) îi poate face pe unii să se întoarcă unde au mai fost deja, pentru că este mai comod decât să încerce să construiască ceva de la zero.

Mercur retrograd în Fecioară (23.09-2.10.2022)

▪ În a doua parte a retrogradării Mercur va trece din Balanță înapoi în Fecioară. În această perioadă, dincolo de informațiile generale care se aplică lui Mercur retrograd (indiferent de semn), avem ocazia să reflectăm la temele asociate cu arhetipul Fecioarei: discernământ în selectarea și utilizarea informațiilor, spirit practic și eficiență, ce putem face “aici și acum” pentru a repara/îmbunătăți diferite lucruri care nu funcționează în viețile noastre, nevoia de a fi utili și de a ajuta, dar și cum stăm cu tendința de a vedea mai degrabă jumătatea goală a paharului, de a ne subestima, de a ne sacrifica pentru ceilalți, de a procrastina.
▪ Câteva întrebări pe care le putem avea în vedere, pentru a lucra cu temele de mai sus: Ce putem face pentru a fi mai eficienți în viața de zi cu zi? Avem un program care să ne ajute să fim mai organizați? La ce activități care ne iau foarte mult timp sau care ne aduc prea puțină satisfacție/nu sunt importante pentru noi putem renunța și la ce putem folosi timpul câștigat? Ce putem îmbunătăți în activitatea profesională astfel încât munca respectivă să devină mai ușoară sau mai plăcută? Avem grijă de sănătatea noastră (fizică, mentală, emoțională)? Există un echilibru între muncă și odihnă? Înainte de a încerca să îi ajutăm pe ceilalți, avem grijă să ne ajutăm pe noi înșine? Ajutăm atunci când este cazul să o facem, când ni se cere sau avem obiceiul să ne oferim proactiv? Încercăm să compensăm faptul că nu avem o părere foarte bună despre noi (nu ne iubim) prin ceea ce facem? Ne sacrificăm pentru ceilalți? Dacă da, ce putem face pentru a ieși din rolul de salvator/victimă? Ce putem îmbunătăți/repara la noi înșine, astfel încât să simțim mai puțin nevoia să îi reparăm pe ceilalți?
▪ Deoarece cu Mercur retrograd în Fecioară putem avea tendința să vedem mai degrabă ce nu funcționează și să fim foarte critici, să nu uităm să echilibrăm această energie prin semnul Peștilor (semnul de polaritate), adică să nu uităm să dăm dovadă și de compasiune, empatie sau toleranță, în primul rând față de noi înșine, pentru ceea ce considerăm că am făcut “greșit” înainte și să ne concentrăm mai degrabă pe ce putem face “mai bine” de acum încolo.

Sezonul extins de retrogradare: 21.08.2022-16.10.2022

▪ 21.08.2022> Faza 1: MERCUR DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 24°11’ Fecioară
▪ 10.09.2022> Faza 2: MERCUR STAȚIONEAZĂ RETROGRAD LA 8°55’ Balanță: “stă pe loc” și începe să meargă “înapoi”, în MIȘCARE aparent RETROGRADĂ în Balanță
▪ 23.09.2022 MERCUR RETROGRAD intră în Fecioară
▪ 2.10.2022 > Faza 3: MERCUR STAȚIONEAZĂ DIRECT la 24°11’ Fecioară: “stă pe loc”/încheie retrogradarea și își reia mișcarea DIRECTĂ în Fecioară, intrând din nou în “PERIOADA DE UMBRĂ”
▪ 16.10.2022> Faza 4: MERCUR DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” la 8°55’ Balanță (ajunge acolo unde se afla înainte să retrogradeze și abia acum merge mai departe).

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Mercur a fost inițial în mișcare directă (între 21.08.2022–10.09.2022) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 10.09.2022–2.10.2022; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 2.10.2022 –16.10.2022).
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Mercur pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 10.09.2022, respectiv 2.10.2022 (plus/minus o zi), atenție la evenimentele care au loc acum.

Să ne fie această perioadă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

Dacă îți dorești să lucrăm împreună, detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *