Lună plină în Capricorn – 13.07.2022.
“Suntem singurii responsabili pentru binele nostru.”

În data de 13 iulie 2022, la 21:38 (ora României) are loc o Lună plină în Capricorn (Luna în Capricorn se va afla în opoziție cu Soarele din Rac, la 21°21’).

Intro. Despre Luna plină în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Lună plină marchează încheierea unui ciclu (început cu aproximativ 6 luni în urmă, când a avut loc Luna nouă în același semn zodiacal, respectiv cu două săptămâni în urmă, când a avut loc ultima Lună nouă) și este asociată cu anumite culminări, rezultate, concluzii, decizii sau încheieri.

Luna plină în Capricorn – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Capricornul, ca arhetip, reprezintă modul în care este structurată realitatea noastră (exterioară și interioară), respectiv relația pe care o avem cu spațiul și cu timpul în care trăim (condiționările pe care le avem dinspre familie, mediu, societate). Acest arhetip este asociat cu:
▪ Crearea unor structuri/fundații solide, rezistente, durabile în viața noastră.
▪ Obținerea unui statut, a unui rol la nivel de societate, a unei imagini publice, a unei cariere etc. prin respectarea regulilor/legilor existente, a ierarhiilor sau autorităților.
▪ Exercitarea autorității și puterii personale.
▪ Autodisciplina, perseverența și asumarea responsabilității față de propriile acțiuni și obiective.
▪ Conștientizarea faptului că nu avem tot timpul din lume pentru a realiza ce ne dorim și, implicit, nevoia de a ne folosi eficient timpul, plus orientarea către trecut (tradițiile și obiceiurile „moștenite”).
▪ Nevoia de respect și de integritate.

▪ Luna plină în Capricorn ne poate ajuta să devenim mai conștienți de cât de bine funcționează sau nu diferite domenii din viața noastră (cât de stabile și solide sunt sau dimpotrivă) și, în funcție de culminările care au loc, ne putem bucura de rezultatele unor eforturi anterioare sau putem realiza ce ar trebui să schimbăm, să îmbunătățim sau să lăsăm în urmă cu privire la domeniile respective.
▪ Luna plină în Capricorn vorbește despre maturitate și despre asumarea responsabilității cu privire la ce se întâmplă în viețile noastre. Nimeni în afară de noi nu este responsabil pentru binele nostru (emoțional, material, spiritual sau de orice altă natură), ceea ce înseamnă că dacă ceva nu funcționează, dar ne-am dori să funcționeze, trebuie (verbul asociat cu acest arhetip) să facem noi ceva în privința asta, în loc să așteptăm să primim, “să ni se întâmple” sau să facă alții pentru noi. Iar acest lucru se aplică indiferent de domeniul la care ne raportăm: profesional, relațional, familial, relații de prietenie etc. Bineînțeles, noi nu putem controla rezultatele eforturilor pe care le depunem (pentru că pot interveni tot felul de factori din exterior), dar putem face tot ce ține de noi pentru a ajunge în punctul în care ne dorim (putem învăța să avem relații de iubire sau de prietenie mai sănătoase, putem deveni mai buni în profesiile noastre, putem învăța să relaționăm mai bine cu părinții noștri etc.).
Revenind la Luna plină, putem folosi această perioadă pentru a reflecta la tot felul de aspecte pe care le avem noi de lucrat (în loc să căutăm “țapi ispășitori” pentru ce ne deranjează). Pe de altă parte, dacă știm că am tot depus efort într-o anumită direcție, fără ca efortul nostru să fie apreciat sau recunoscut, acum putem decide să nu mai batem la porți închise și să ne vedem de drum, din respect față de propria persoană.
▪ În altă ordine de idei, putem simți ceva mai apăsător trecerea timpului, precum și un oarecare sentiment de vinovăție cu privire la ceva ce am fi putut face, dar nu am făcut sau referitor la ceva ce am făcut, deși nu ar fi trebuit să facem. Dacă ne regăsim în acest scenariu, să încercăm să ne concentrăm mai degrabă pe cum putem schimba, repara lucrurile de acum încolo sau, dacă nu mai este posibil, să transformăm experiențele respective în niște lecții care, cu siguranță, ne vor fi de folos în viitor.

Luna plină în Capricorn și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna în conjuncție/Soarele în Rac în opoziție cu Pluto Rx în Capricorn
▪ Luna în Capricorn și Soarele/Mercur în Rac în careu cu Chiron în Berbec
▪ Luna în trigon cu Uranus și cu Nodul Nord în Taur
▪ Luna în sextil cu Neptun Rx în Pești

▪ Cu Pluto aflat la final de Capricorn, în conjuncție cu Luna și în opoziție cu Soarele din Rac, ne putem aștepta ca evenimentele asociate cu acest moment de Lună plină să aibă o încărcătură emoțională destul de puternică. Orice Lună plină presupune un soi de încheiere, însă Pluto sugerează ideea de metamorfoză, de moarte și de renaștere, de aceea încheierile care au loc acum pot fi resimțite mult mai intens.
Pluto în Capricorn (tranzit început încă din 2008 si aflat pe ultima sută de metri), activat la această Lună plină, continuă să elimine din viața noastră anumite structuri rigide, învechite, care nu mai permit creșterea, dezvoltarea și evoluția noastră. Deoarece (în general) cu cât suntem mai atașați de ceea ce este eliminat, cu atât desprinderea poate fi mai dificilă, iar trăirile emoționale mai puternice (frică, anxietate, vinovăție etc.), indicat ar fi, dacă ceva se termină acum, să nu încercăm să controlăm situația sau să ne împotrivim. Simt nevoia să subliniez înca o dată că Pluto nu elimină ceva ce este benefic pentru noi sau de care mai avem nevoie, chiar dacă pe moment lucrurile ar putea să ni se pară cu totul altfel.
În același timp, la această Lună plină pot fi exacerbate tot felul de comportamente obsesiv-compulsive (Pluto), lupte de putere, tendința de a domina, de a manipula, de a controla, de a folosi puterea într-un mod abuziv sau de a face orice pentru a obține puterea. Prin urmare să fim ceva mai atenți, atât la comportamentele noastre, cât și la ale celor cu care avem de-a face.
În sens pozitiv, putem deveni mai conștienți de latura noastră mai întunecată și de tot felul de elemente toxice din viața noastră, de care avem acum ocazia să ne eliberăm (lucruri, situații, oameni, obiceiuri, atașamente puternice etc.). Ca să vă dau un exemplu practic, imaginați-vă o relație în care unul dintre parteneri află că a fost înșelat. Chiar dacă pe moment durerea este foarte mare (pe măsura atașamentului), pe termen mai lung se va simți recunoscător că a aflat, poate va căuta să afle mai multe despre tiparele sale relaționale etc.

▪ Soarele, Luna și Chiron formează un careu în T (două careuri și o opoziție), ceea ce subliniază și mai mult ideea că ne putem simți destul de vulnerabili în această perioadă, în sensul în care pot fi reactivate răni sau dureri mai vechi (Chiron), legate (în anumite cazuri) de experiențele avute cu familia de origine (de exemplu, cu un părinte mai aspru, mai autoritar, de care ne era teamă). Însă, apropo de ce scriam și mai sus referitor la asumarea responsabilității față de bine nostru, dacă în perioada copilăriei nu aveam cum să ne apărăm sau să ne protejăm în situația în care cineva avea un comportament nepotrivit față de noi, acum putem și trebuie să facem asta, pentru binele nostru.

▪ Faptul că Luna plină este într-o relație armonioasă cu Uranus și Nodul Nord în Taur pune accentul pe ideea de reconstrucție. Dacă ceva se dărâmă (Pluto), este pentru a putea avea ocazia să reclădim ceva mai solid și mai autentic (Uranus/Taur). Astfel, în paralel cu intensitatea emoțională pe care o putem simți acum (Pluto), putem avea tot felul de insight-uri/revelații care să ne ajute să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă decât am făcut-o până acum, iar concluziile la care ajungem acum sau deciziile pe care le luăm să contribuie, pe termen mai lung, nu doar la construirea unor structuri mai solide, ci și la îmbunătățirea relației cu noi înșine, la o stimă de sine crescută etc. (Taur). Mergând mai departe cu exemplul de mai sus cu relația, imaginați-vă că după durerea suferită, persoana în cauză realizează (Uranus) că ceva din ea a atras de-a lungul timpului un anumit tipar de parteneri/e și ia decizia să apeleze la un specialist pentru a putea întrerupe șirul acestor relații disfuncționale.

▪ Luna formează și un aspect armonios cu Neptun din Pești, ceea ce poate “să mai îmblânzească” puțin atmosfera, în sensul în care să ne ajute să fim ceva mai toleranți cu noi, referitor la evenimentele care au loc. Meditația, rugăciunea, diverse practici spirituale pot fi extrem de folositoare și ne pot ajuta să navigăm mai ușor prin această perioadă.

Să ne fie Luna plină aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook – Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram – @astro_povestile_kikianei

Detalii despre ședințele de consiliere astrologică găsești aici.

fb-share-icon0

2 comentarii la „Lună plină în Capricorn – 13.07.2022.
“Suntem singurii responsabili pentru binele nostru.””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *