Lună nouă în Rac – 29.06.2022
“Între nevoia de a ne simți protejați și în siguranță și nevoia de a ieși din zona de confort.”

În data de 29 iunie 2022, la 5:52 (ora României) are loc o Lună nouă în Rac: Luna și Soarele se vor afla în Rac, la 7°22’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc următoarea Lună plină (“ciclul scurt”), respectiv peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal (“ciclul lung”).

Luna nouă în Rac – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Din perspectivă evolutivă, arhetipul Lună/Rac reprezintă, așa cum scriam mai sus, “identitatea” pe care noi ne-am format-o în mediul în care am crescut, modul în care răspundem/reacționăm din punct de vedere emoțional la ce se întâmplă, zi de zi, în viețile noastre.
▪ De exemplu, dacă nevoile emoționale ne-au fost împlinite în copilărie, dacă ne-am simțit iubiți, protejați, în siguranță, dacă părinții/îngrijitorii noștri au fost prezenți (emoțional și fizic), ne va fi mai ușor să percepem lumea din jurul nostru ca pe un loc “sigur” și vom reuși să ne gestionăm mai ușor emoțiile (să ne autoreglăm), atunci când suntem provocați sau când trecem prin situații mai dificile.
▪ Dacă nevoile emoționale nu ne-au fost împlinite, dacă nu am primit iubire, căldură, dacă am fost agresați verbal și/sau fizic etc., în momentul în care în viața de adult trecem prin anumite încercări, “copilul din noi” va ieși la suprafață. Dacă am avut parte de agresivitate, putem reacționa și noi agresiv sau, din contră, să ne fie teamă să ne apărăm. Dacă nu am primit căldură, ne putem închide în noi și respinge căldura pe care alții încearcă să ne-o ofere. Dacă mediul în care am crescut nu a fost unul stabil, ne poate fi mai greu să prindem rădăcini. Și tot așa.
▪ Astfel, corpul nostru emoțional este “condiționat” de mediul în care am crescut. Evident, lucrurile nu rămân “fixe” și, pe măsură ce trecem prin tot felul de experiențe și devenim tot mai conștienți de “motivele” pentru care funcționăm așa cum funcționăm, putem învăța să ne gestionăm mai bine emoțiile, să nu mai reacționăm la primul impuls (dacă este cazul), să ne protejăm, să facem acele lucuri care ne fac să ne simțim bine, confortabil etc. Însă, toate acestea nu se întâmplă “de la sine”, fiind necesar, dacă ne dorim să schimbăm ceva, să lucrăm cu noi înșine și cu “modelele emoționale” pe care le avem. Iar Luna nouă în Rac poate fi un moment foarte bun pentru a face asta.

Luna nouă în Rac și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în careu cu Jupiter în Berbec

Cu aspectul tensionat dintre Luna nouă în Rac și Jupiter în Berbec, începuturile care au loc acum pot reflecta, la nivel interior, un anumit conflict (mai puternic sau mai subtil) între nevoia de siguranță și stabilitate (Rac) și curajul de a acționa, de a iniția tot felul de lucruri pe care ni le dorim (Berbec).
▪ Dacă facem prea multe schimbări sau dacă schimbările pe care ni le dorim sunt “radicale”, se duc siguranța și liniștea interioară, pentru că ieșim cu totul din zona de confort. Dacă rămânem în zona de confort, ne putem simți irascibili și nemulțumiți pentru că, deși avem liniște, simțim că putem face mai mult, dar nu o facem. Tocmai de aceea, este util să evităm extremele: lipsa de acțiune, neluarea de atitidine, respectiv acțiunile extreme care să ne destabilizeze.
▪ De asemenea, la această Lună nouă, este util să reflectăm puțin mai mult la ceea ce ne dorim să începem, precum și la modul în care ne raportăm din punct de vedere emoțional la aceste începuturi (în funcție de structura noastră emoțională. Pentru a înțelege mai bine, mă întorc la descrierea de mai sus a arhetipului Rac/Lună, cu alte câteva exemple cât se poate de concrete:
Dacă în mediul în care am crescut am fost încurajați să ne exprimăm individualitatea, dacă ni s-a permis să acționăm, să fim (atât cât puteam fi la vârsta respectivă) “independenți”, să îndrăznim să facem tot felul de lucruri, în viața de adult vom îmbrățișa mai ușor schimbările și vom avea curajul să acționăm atunci când este cazul să o facem. În schimb, dacă am fost foarte protejați (poate chiar “cocoloșiți”) și nu ni s-a permis să facem prea multe, de frică să nu pățim ceva, aceeași frică ne poate împiedica în viața de adult să ne asumăm anumite riscuri sau să facem ceea ce ne-am dori (preferăm să rămânem în zona de confort unde nu sunt “pericole”). Sau, dacă am fost crescuți cu frica de tot felul de pedepse și cu exces de autoritate, ca adulți putem avea dificultăți în a ne manifesta sau a ne exprima personalitatea sau, la polul opus, ne putem răvrăti față de orice, în încercarea de a compensa experiențele din copilărie.
▪ Prin urmare, indiferent ce ne dorim să începem acum, este util “să ne întoarcem la origini”, la modelele noastre emoționale și să vedem în ce măsură aceste modele ne influențează în prezent alegerile și, mai ales, să vedem dacă influențele respective (mai) sunt bune pentru noi sau nu. Mai concret, să vedem cum putem integra mai bine, în viața noastră, nevoia de a ne simți protejați și în siguranță, cu nevoia de a fi noi înșine și de a îmbrățișa anumite schimbări, atunci când a venit vremea să le facem. Unde lăsăm frica (de schimbare, de necunoscut, de ieșire din zona de confort) să ne împiedice să acționăm și să obținem ce ne-am dori și, pe de altă parte, unde lăsăm frica să ne împedice să ne împotrivim anumitor schimbări atunci când simțim că nu sunt bune, sănătoase pentru noi?
▪ Aceste întrebări sunt extrem de utile și dacă schimbările, începuturile care au loc acum vin din exterior (nu le inițiem noi) și simțim o oarecare rezistență față de ele. Ce stă, de fapt, în spatele acestei rezistențe? Este o teamă (o reținere), cât se poate de firească, legată de ieșirea din zona de confort și confruntarea cu niște situații noi sau este mai mult decât atât? Ceea ce simțim are legătură cu momentul prezent sau ne sunt activate niște butoane sensibile și reacționăm la evenimentele din mediul exterior precum copiii care am fost cândva?
▪ Rezumând cele de mai sus, de ce are nevoie copilul din noi pentru a se simți ocrotit, protejat, ascultat și, totodată, susținut în nevoia sa firească de a-și exprima individualitatea, de a acționa independent și curajos în raport cu ceilalți?
▪ Evident, răspunsurile la toate aceste întrebări nu ni le putem da decât noi înșine, dar în funcție de aceste răspunsuri, dacă suntem sinceri, putem ști unde ne situăm și ce (mai) avem de lucrat.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze și Astro Talk”, realizată de Patricia Höppner.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *