Eclipsă de Lună în Scorpion – 16.05.2022
”Viața este un șir de alegeri. Alege să renunți la ce nu îți face bine!”

În data de 16 mai 2022, la 7:14 (ora României), are loc o Eclipsă totală de Lună/Lună plină în Scorpion (Luna în Scorpion se va afla în opoziție cu Soarele din Taur la 25°18’).

Intro. Despre Eclipse în general

▪ Eclipsele au un puternic caracter karmic, rolul acestora fiind de a ne ghida în călătoria noastră spirituală, de a ne duce mai aproape de intenția/direcția de evoluție a sufletului nostru în această viață.
▪ Eclipsa de Lună (ca orice Lună plină, dar mult mai intensă și cu efecte mult mai puternice și de durată) este asociată cu încheierea unui ciclu, a unei etape, respectiv cu anumite rezultate, culminări, concluzii în diferite domenii din viața noastră.
▪ Efectele unei eclipse de Lună se simt începând cu o saptamână/două înainte ca aceasta să se producă și durează aproximativ o lună după ce aceasta a avut loc.

Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare

▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Nodurile lunare sunt implicate în producerea eclipselor. NS în tranzit indică vindecarea, eliberarea de anumite tipare emoționale care țin de trecut, iar NN în tranzit sugerează dobândirea unor abilități (emoționale, spirituale etc.) care să ne ajute să manifestăm intenția de evoluție a sufletului nostru în această viață.

Eclipsele din 2022

În 2022 avem 4 eclipse:
▪ 30 aprilie: Eclipsă parțială de Soare în Taur
▪ 16 mai: Eclipsă totală de Lună în Scorpion
▪ 25 octombrie: Eclipsă parțială de Soare în Scorpion
▪ decembrie: Eclipsă totală de Lună în Taur
* Obs. O primă eclipsă pe această axă a avut loc deja pe 19 noiembrie 2021 (Eclipsa de Lună în Taur), dar Nodurile lunare se aflau încă pe axa Gemeni/Săgetător.

Cum ne impactează la nivel individual Eclipsa de Lună în Scorpion

▪ Eclipsa de Lună va impacta una dintre cele 12 case astrologice care formează harta natală (casa care stă sub semnul Scorpionului) și, implicit, “domeniile” asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți câteva cuvinte-cheie pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Eclipsa), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).

Eclipsa de Lună în Scorpion – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Ca arhetip, Scorpionul/Pluto implică ideea de evoluție, de transformare, de regenerare, dar, uneori, și o rezistență foarte mare față de acestea, din cauza unor atașamente foarte puternice pe care le avem (față de ceea suntem sau avem deja și nu dorim să schimbăm, față de diferite “surse de putere”: forme/sisteme de cunoaștere, experiențe, relații, bunuri/resurse materiale, joburi, bani, sex etc.). Acest fenomen de atracție/respingere față de evoluție/transformare reprezintă “paradoxul” Scorpionului și se regăsește în fiecare dintre noi.
▪ De cele mai multe ori evoluția se produce lin (prin osmoză cu acele surse de putere față de care ne simțim atrași), dar, dacă atașamentele sunt foarte puternice (și ne împiedică să evoluăm), pot avea loc și anumite evenimente cataclismice care să îndepărteze din viața noastră atașamentele respective (cum ar fi ruperea unei relații, pierderea unui job etc.).
▪ Modul în care ne raportăm la ideea de putere (fie că simțim că avem putere, fie că ne simțim complet lipsiți de putere) ține tot de arhetipul Scorpionului. Evident, atunci când avem anumite experiențe „pozitive” (line) care ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm, să evoluăm, devenim mai puternici, iar atunci când pierdem ceea ce consideram că ne dă puterea, sentimentul este acela că ne fuge pământul de sub picioare (până ne recăpătăm din nou puterea). În funcție de nivelul de evoluție la care ne aflăm, ne putem folosi puterea în sens pozitiv (de exemplu, ajutându-i și pe alții să evolueze) sau negativ (abuzând de puterea noastră, căutând să îi dominăm, să îi controlăm sau să îi manipulăm pe alții).
▪ Scorpionul este asociat cu nevoia de a înțelege mecanismele de funcționare ale psihicului uman: cauzele, intențiile, motivațiile care stau la baza diferitelor emoții, trăiri sau comportamente pe care le avem. Acest lucru ne poate ajuta, printre altele, să nu mai funcționăm pe pilot automat, să devenim mai conștienți de tiparele noastre, inclusiv de obsesiile noastre, de comportamentele obsesiv-compulsive (de latura noastră mai întunecată) și să le transformăm.
▪ Scorpionul este arhetipul relațiilor – de iubire, profunde, asumate (în care împărțim “totul” cu persoana cu care formăm relația: emoții, trăiri, intimitate, bunuri etc.). Tocmai de aceea, pentru că implicarea este atât de mare, cea mai puternică teamă la nivel de relații (manifestată sau nu) este să nu fim trădați, înșelați, manipulați, abandonați. Însă, dacă lucrurile sunt duse la extrem (gelozie, posesivitate, tendința de a controla partenerul), putem ajunge exact la rezultatele de care ne temem.

▪ Eclipsa de Lună în Scorpion este un moment excelent pentru a renunța la anumite atașamente pe care le avem, în diferite domenii din viața noastră, atașamente care ne țin ancorați în trecut, care nu sunt bune, sănătoase pentru noi și care ne împiedică să evoluăm; pentru a lăsa în urmă tot felul de situații în care simțim că ne-am cedat puterea personală, că ne-am pierdut pe noi înșine, de dragul unui sentiment de aparentă siguranță sau din orice alt motiv.
▪ Numai că, pentru a face toate astea este necesar să fim cât se poate de onești cu noi înșine, să aducem în lumină părțile noastre mai întunecate (care ne-au adus în punctul în care ne găsim), să le acceptăm și să începem să lucrăm cu ele. Adică, să rezistăm tentației de a da vina pe alții pentru ceea ce ne nemulțumește în viețile noastre și să începem să facem alegeri diferite, care să ducă mai târziu la rezultate diferite.
▪ Energia Scorpionului ne reamintește că, deși uneori nu realizăm asta și nu mai reușim să vedem luminița de la capătul tunelului, avem în noi o capacitate extraordinară de regenerare, o putere incredibilă “de a o lua de la capăt”; că viața însăși este o continuă transformare, un șir de nenumărate alegeri: unele pe care le putem face mai ușor, iar altele, mai dificile, mai dureroase, pe care poate nici nu ne dorim să le facem, dar care sunt extrem de necesare, poate chiar vitale, pentru binele nostru emoțional, mental, fizic sau spiritual.

Câteva întrebări la care să reflectăm și care să ne ajute ca punct de plecare pentru schimbările pe care poate ne dorim să le facem (din articolul dedicat Nodurilor lunare pe axa Taur/Scorpion pe care îl găsiți aici și pe care vă recomand să îl citiți pentru a înțelege mai bine perioada în care ne aflăm):
▪ Cât de receptiv sunt la schimbările care au loc în viața mea?
▪ Ce atașamente puternice am?
▪ Mă consider o persoană puternică? Dacă nu, ce îmi lipsește pentru a mă considera astfel?
▪ Cum îmi folosesc puterea personală? Am tendința să îi domin pe ceilalți sau să mă las dominat?
▪ Ce experiențe par să se repete în viața mea și care e atitudinea mea față de aceste experiențe?
▪ Ce tipare am constatat că tot reapar în relația/relațiile mele? Relația în care mă aflu este una bună, sănătoasă pentru mine? Dacă nu, de ce o accept? Depind emoțional/financiar de persoana de lângă mine?

Eclipsa de Lună/Luna plină în Scorpion și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna plină în Scorpion în careu cu Saturn în Vărsător
▪ Luna în Scorpion în sextil cu Pluto Rx în Capricorn
▪ Luna în Scorpion în trigon cu Marte și cu Neptun în Pești și cu Jupiter în Berbec

▪ Această Eclipsă are loc foarte aproape de Nodul Sud în Scorpion, prin urmare culminările, încheierile care au loc în diferite domenii din viața noastră au o puternică notă karmică. Ceva poate fi înlăturat, îndepărtat, la propriu sau la figurat, pentru că și-a îndeplinit scopul și nu mai este necesar din punct de vedere evolutiv în viața noastră; putem culege “roadele” unor eforturi depuse anterior (mai bune sau mai puțin bune) în această viață (sau în alte vieți, dacă acceptăm teoria reîncarnării); de asemenea, anumite abilități pe care le aveam, dar de care nu eram conștienți pot ieși la suprafață.
▪ Cu Saturn în careu cu axa Nodurilor și implicit cu această Eclipsă, ne putem aștepta ca anumite domenii din viața noastră să continue să fie “restructurate”. Spun “să continue” deoarece încă din 2021, odată cu cele trei careuri dintre Saturn și Uranus, aceste domenii (Saturn) au intrat într-un proces de restructurare, de transformare, în anumite cazuri chiar radicală (Uranus). Acest proces continuă și anul acesta, dar, cel puțin într-o anumită măsură, știm la ce să ne așteptăm, în ideea în care parte dintre situațiile cu care trebuie să ne confruntăm nu sunt 100% noi (așa cum au fost anul trecut).
▪ Revenind la careul dintre Saturn în Vărsător și această Eclipsă în Scorpion, ne putem aștepta ca schimbările din realitatea exterioară (Saturn) să genereze în unii dintre noi emoții destul de puternice (Scorpion), mai ales dacă nu le inițiem noi, dacă sunt niște schimbări/încheieri pe care nu ni le dorim, dacă atașementele noastre sunt foarte puternice etc. Dacă ne regăsim în acest scenariu, să nu uităm să ne reamintim că puterea noastră nu se află în exterior (în ceea ce deținem, în relațiile sau în joburile noastre etc.), ci în noi înșine (Soare/Nodul Nord în Taur) și că avem în noi toate resursele necesare pentru a regăsi această putere interioară, chiar dacă este un proces de durată și care presupune efort din partea noastră (Saturn). Cu alte cuvinte, să fim dispuși să facem tot ce ține de noi pentru a fi cât mai bine și să lăsăm în urmă ceea ce se încheie acum (dacă este cazul).
▪ În altă ordine de idei, cu Saturn vorbim de necesitatea de a da dovadă de maturitate și de a ne asuma responsabilitatea pentru ceea se întâmplă în viețile noastre. Numai că, fiind vorba de un careu între Saturn și axa Nodurilor lunare, putem oscila între două extreme: între foarte multă responsabilitate și foarte puțină, între acceptarea unor responsabilități care poate nu țin de noi și fuga de responsabilități. Adică, trebuie să fim ceva mai atenți la modul în care răspundem la evenimentele care au loc, la ce este cazul să spunem “da” și să ne implicăm („trup și suflet”) și la ce este cazul să spunem “nu” și să ne vedem de drum. De exemplu, renunțarea la o adicție nu se poate face peste noapte, adică decizia se poate lua, dar dacă nu perseverăm (Saturn), putem reveni rapid în același punct.

▪ În afară de aspectul tensionat cu Saturn, Eclipsa de Lună face aspecte ușoare cu Pluto (dispozitorul Lunii) în Capricorn, cu Marte și cu Neptun în Pești și cu Jupiter proaspăt intrat în Berbec.
▪ Pluto Rx în Capricorn susține ideea de transformare a unor structuri învechite și care nu își mai au rostul în viețile noastre (așa cum Saturn în Vărsător susține ideea de creare a unor noi structuri), este foarte puternic (pe ultimele grade din Capricorn; este aici din 2008) și într-o relație armonioasă cu Eclipsa de Lună în Scorpion, prin urmare renunțarea la vechi, eliminarea acelor elemente de care nu mai avem nevoie se va face destul de natural. Cu atât mai mult este o perioadă excelentă dacă dorim să renunțăm la anumite atașamente, la anumite obiceiuri nesănătoase etc.
▪ Aspectul netensionat dintre Eclipsă și Marte/Neptun în Pești ne poate ajuta să facem pace cu anumite părți din noi de care nu suntem neapărat mândri, să le acceptăm și să lucrăm cu ele; să fim mai toleranți cu privire la anumite decizii pe care le-am luat în trecut, să nu ne mai judecăm atât de aspru pentru ele, să învățăm ce avem de învățat, dar să lăsăm trecutul în urmă.
▪ Cu Marte în conjuncție balsamică cu Neptun putem vedea cu mai multă claritate anumite iluzii în care am crezut (un fel de trezire la realitate), iar Jupiter în Berbec ne poate da suficientă energie (poate chiar o anumită nerăbdare) și impulsul necesar pentru a începe un nou capitol.
▪ Totuși, deoarece Mercur este retrograd, să avem în vedere că pot apărea și anumite probleme de comunicare.

Să ne fie Eclipsa aşa cum avem nevoie!

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze și Astro Talk”, realizată de Patricia Höppner
…………………………………………

Berbec (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; transformări la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Taur (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Gemeni (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; serviciile făcute altora, nevoia de a fi util, de a ajuta; utilizarea discernământului;
Rac (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, flirturi; relația cu copiii; fertilitate;
Leu (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; locuință (decizia de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova, de a face amenajări etc.);
Fecioară (3) – comunicare şi gândire (modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur); curiozitatea, dorința de a învăța lucruri noi, cursuri, studii; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; utilizarea mediului online; comerț, vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații/vecinii;
Balanță (2) – stima și iubirea de sine; auto-suficiența (din punct de vedere emoțional, material), „instinctul de supraviețuire”: bunuri, valori, resurse materiale (inclusiv banii), emoționale, spirituale; decizia de a cumpăra/vinde;
Scorpion (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați instinctiv, în care vă manifestați și vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stil de viață etc.);
Sagetator (12) – transcenderea granițelor realității; relația cu Divinitatea; înclinația către spiritualitate (practici spirituale, meditație, yoga, respirație etc.); timp petrecut în izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient: vise, revelații; protecție divină; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur; fugă de realitate, idealizarea realității, sacrificiu de sine, victimizare;
Capricorn (11) – nevoia de exprimare a individualității; obiectivitate, detașare; relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; gânduri cu privire la viitor/planuri;
Vărsător (10) – cariera, profesia, reputația profesională; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață; relația cu societatea din care faceți parte, cu familia de origine (cu tatăl/părintele mai “autoritar”);
Pești (9) – sistemul de credințe; adevăruri personale/universale; idealuri; cunoaştere, educație; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale).

fb-share-icon0

4 comentarii la „Eclipsă de Lună în Scorpion – 16.05.2022
”Viața este un șir de alegeri. Alege să renunți la ce nu îți face bine!””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *