Nodurile lunare pe axa Taur-Scorpion: ianuarie 2022 – iulie 2023
“Iubirea de sine și iubirea față de celălalt.”

Începând cu 18 ianuarie 2022, Nodurile lunare au intrat pe axa Taur/Scorpion, unde vor rămâne până pe 17 iulie 2023, marcând o nouă etapă de evoluție în viața noastră: Nodul Nord a intrat în Taur, iar Nodul Sud în Scorpion.

Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare

▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Acestea parcurg întreg zodiacul în 18,6 ani, au o mișcare retrogradă (în majoritatea timpului), iar trecerea în următoarea pereche de semne zodiacale se face la aprox. 18 luni (de ex. NN trece din Gemeni în Taur, respectiv NS din Săgetător în Scorpion).
▪ Nodurile lunare sunt implicate în producerea eclipselor. Odată cu intrarea NN în Taur și a NS în Scorpion vom avea, timp de aproximativ un an și jumătate, eclipse de Soare și de Lună în Taur, respectiv în Scorpion.
▪ NS în tranzit indică vindecarea, eliberarea de anumite tipare la nivel emoțional, psihic, mental, spiritual etc. care țin de trecut și care au ajuns să reprezinte o sursă de limitări și de blocaje (în anumite situații NS este asociat și cu aducerea la suprafață a unor abilități/”daruri” pe care le aveam, dar de care nu eram conștienți), iar NN în tranzit sugerează direcția către care ne îndreptăm, de evoluție, de creștere emoțională și spirituală.

Eclipsele din 2022

În 2022 avem 4 eclipse:
▪ 30 aprilie: Eclipsă parțială de Soare în Taur
▪ 16 mai: Eclipsă totală de Lună în Scorpion
▪ 25 octombrie: Eclipsă parțială de Soare în Scorpion
▪ decembrie: Eclipsă totală de Lună în Taur
* Obs. O primă eclipsă pe această axă a avut loc deja pe 19 noiembrie 2021 (Eclipsa de Lună în Taur), dar Nodurile lunare se aflau încă pe axa Gemeni/Săgetător.

Cum ne impactează la nivel individual Nodurile lunare pe axa Taur/Scorpion

▪ Nodurile lunare vor impacta două dintre cele 12 case astrologice care formează harta natală (aflate sub semnul Taur/Scorpion) și, implicit, “domeniile” asociate cu aceasta. Casa tranzitată de NN în Taur reprezintă direcția de evoluție pentru următorul an și jumătate, iar casa tranzitată de NS reprezintă domeniile în care vom face “curățenie”.
▪ La sfârșitul articolului găsiți câteva cuvinte-cheie cu privire la domeniile impacate de NN pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile pentru Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”). Pentru a afla domeniile impactate de NS este suficient să vă uitați la semnul opus. De exemplu, am Ascendentul în Gemeni, prin urmare, citesc informațiile pentru acest semn, pentru a vedea domeniile impactate de NN; pentru a afla domeniile impactate de NS verific semnul opus (Săgetător).

Nodurile lunare pe axa Taur/Scorpion– influențe generale, energie și caracteristici

Pentru a putea înțelege ce presupune mutarea Nodurilor lunare pe această axă (ce avem de lucrat în următorul an și jumătate), dincolo de domeniile impactate pentru fiecare dintre noi, este important să înțelegem și ce presupun cele două arhetipuri (Taur și Scorpion).

1. Nodul Nord în Taur – direcții generale

▪ Taurul, ca arhetip, reprezintă „instinctul de supraviețuire”. Pentru a putea supraviețui, este necesar să ne împlinim nevoile de bază (de hrană, de apă, de adăpost etc.), adică să ne asigurăm resursele necesare “supraviețuirii”, care resurse devin, implicit, extrem de valoroase pentru noi (le apreciem în mod deosebit pentru că fără ele nu putem trăi). În momentul în care nevoile de bază ne sunt împlinite și ne simțim în siguranță , constatăm că avem și alte tipuri de nevoi (materiale, emoționale, spirituale) și începem să ni le satisfacem și pe acelea, prin procurarea resurselor respective.
Astfel, cu NN în Taur, prin activarea „instinctului de supraviețuire”, este important să facem tot ce ține de noi pentru a ne simți protejați și în siguranță, să ne gândim ce nevoi avem (materiale sau non-materiale) și cum ni le putem împlini, să acordăm o importanță deosebită resurselor noastre, respectiv sistemului nostru de valori (lucrurilor care contează cu adevărat pentru noi).
Întrebări ajutătoare: De ce am nevoie ca să mă simt în siguranță și cum pot ajunge acolo? Cum mă descurc la capitolul “resurse”? Care sunt valorile mele? Viața pe care o duc în prezent reflectă sistemul meu de valori?

▪ Din acel “instinct de supraviețuire” (specific Taurului, chiar dacă nu vorbim neapărat de o supraviețuire din punct de vedere biologic) rezultă o anumită “autosuficiență”.
NN în Taur ne reamintește că, pentru a putea răzbi prin viață, trebuie să învățăm să avem grijă de noi, să ne descurcăm (și) singuri, să ne ocupăm noi înșine de nevoile noastre, să fim capabili să ne obținem singuri resursele necesare traiului de zi cu zi (bani, bunuri și ce mai avem nevoie), chiar dacă avem acces și la resursele altora (Scorpionul ca semn de polaritate).
Întrebări ajutătoare: Pot funcționa pe cont propriu, pot să am grijă singur de mine și de nevoile mele? Sunt o persoană puternică, independentă? Pot să petrec timp doar cu mine sau caut mereu compania celorlalți? Am tendința să depind de ceilalți (emoțional, financiar etc.)?
Observație! Asta nu înseamnă să nu împărțim ce avem (resurse, timp, energie etc.), ci doar să evităm dependențele. De exemplu, oricât de mult ar avea și ne-ar oferi partenerii noștri (Scorpion), să ne străduim și noi să obținem măcar minimul necesar, astfel încât să stăm în relații pentru că ne dorim și nu pentru că nu ne putem descurca altfel.

▪ Taurul reprezintă relația pe care o avem cu noi înșine (stima, respectul față de propria persoană), prin urmare, este esențial să avem o relație bună cu noi înșine, pentru a putea apoi construi relații sănătoase cu ceilalți.
Astfel, cu NN în Taur suntem invitați să lucrăm mai mult la relația cu noi înșine.
Întrebări ajutătoare: Ce părere am despre mine? Mă iubesc, mă respect, mă apreciez? Dacă nu, ce pot face în direcția asta? Care sunt punctele mele forte pe care să le pun mai mult în evidență și care sunt “punctele slabe”, de care a venit vremea să mă ocup (mai mult)?

▪ Taurul apreciază o viață liniștită, tihnită, așezată, confortabilă, o anumită simplitate.
Prin urmare, cu NN în Taur, să (re)învățăm să apreciem lucrurile simple, dar atât de îmbucurătoare: timp petrecut departe de zgomot și de agitație, reîntoarcerea către natură (este un semn de pământ), o mână de prieteni apropiați, o lectură plăcută, o mâncare bună, o muzică pe sufletul nostru…Și fiecare poate continua lista.

Manifestări distorsionate ale NN în Taur de avut în vedere: putem pune accentul doar pe latura materială a vieții (bani; acumulare de bunuri în exces; neglijarea laturii emoționale, spirituale); putem avea o viziune foarte îngustă/rigidă asupra vieții (ignorăm ce se întâmplă în exterior, respingem alte puncte de vedere, nu împărțim, nu ne bazăm decât pe noi, ca și cum “confruntările”/interacțiunile cu ceilalți/Scorpion ne-ar pune viața în pericol, ca și cum e o chestiune “de viață și de moarte” ce avem, ce credem etc.).

Notă! Deoarece Uranus este și el în Taur din 2018 (și va rămâne aici până în 2026), lucrurile care ne dau în prezent “siguranță”, modul în care ne raportăm la resursele noastre, modul în care le obținem, ceea ce considerăm că este important, vital pentru noi, inclusiv relația pe care o avem cu noi înșine se află în continuare într-un proces accelerat de transformare. În anumite cazuri putem vorbi chiar de o transformare radicală (cu atât mai mult cu cât careul Uranus/Saturn despre care am tot scris este activ și în 2022), adică exact ceea ce nu și-ar dori în mod normal Taurul și, implicit, nici noi. Există o parte din noi care vrea să păstreze lucrurile exact așa cum au fost, însă Uranus „ne forțează” (după cum am constatat de anul trecut încoace) să reanalizăm punctele de mai sus și să vedem ce ne mai dă și ce nu ne mai dă siguranță, pe ce resurse ne mai putem baza și pe ce resurse nu ne mai putem baza, ce mai e important și ce nu mai e important pentru noi și ce putem pune în locurile rămase goale. Iar după un 2021 atât de imprevizibil și “nesigur”, cred că NN în Taur ne va ajuta să începem să reclădim ceea ce s-a clătinat sau chiar dărâmat anul trecut. Asta nu înseamnă că va fi un an “liniștit”, ci că vom fi mai conștienți de direcția către care ne îndreptăm (mult mai conștienți decât anul trecut) și de ce avem de construit.

2. Nodul Sud în Scorpion – direcții generale

▪ Scorpionul, ca arhetip, implică ideea de evoluție, transformare, regenerare. De aici, atracția extraordinară față de diferite “surse de putere” care se află în afara noastră (forme/sisteme de cunoaștere, experiențe, relații, bunuri/resurse materiale, bani, sex etc.) care ne pot ajuta să devenim ceea ce nu suntem deja sau să obținem ceea ce considerăm că ne lipsește, adică să ne transformăm și să evoluăm, prin puterea astfel obținută. Ulterior, în funcție de nivelul de evoluție la care ne aflăm, ne putem folosi puterea în sens pozitiv (de exemplu, ajutându-i și pe alții să evolueze) sau negativ (abuzând de puterea noastră, căutând să îi dominăm, să îi controla sau să îi manipulăm pe alții). În același timp, cu acest arhetip vorbim și de atașamente foarte puternice (față de ce suntem sau avem deja, față de sursele de putere care ne dau siguranța emoțională) și, implicit, de o rezistență destul de mare față de schimbare. Acest fenomen de atracție/respingere reprezintă “paradoxul” Scorpionului.
Astfel, cu NS în Scorpion avem ocazia să observăm acest paradox în diferite domenii din viața noastră: tendința de a rămâne în “zona de confort” și de a ne comporta la fel cum am mai făcut-o și până acum, dar și aceea de a îmbrățișa schimbarea, transformarea.
Întrebări ajutătoare: Cât de receptiv sunt la schimbările care au loc în viața mea? Cât de ancorat sunt în trecut? Ce atașamente puternice am? Mă consider o persoană puternică? Dacă nu, ce îmi lipsește pentru a mă considera astfel? Cum îmi folosesc puterea personală? Am tendința să îi domin pe ceilalți sau să mă las dominat?

▪ Scorpionul este asociat cu nevoia de a înțelege mecanismele de funcționare ale psihicului uman (care sunt cauzele, intențiile, motivațiile care stau la baza diferitelor emoții, trăiri sau comportamente), adică de a face subconștientul să devină conștient.
Cu NS în Scorpion suntem invitați să privim anumite aspecte ale vieții noastre dincolo de suprafață, să aducem “în lumină” părțile noastre mai întunecate, care ne fac, de foarte multe ori, să acționăm “pe pilot automat”. Prin urmare, este o perioadă excelentă pentru a încerca să înțelegem (singuri sau ajutați de un specialist) ce stă (din punct de vedere emoțional/psihologic) în spatele anumitor reacții, comportamente, situații similare/repetitive.
Întrebări ajutătoare: De ce mi se întâmplă adesea x sau y? De ce atrag același tipar de relații? De ce îmi este teamă de x sau y? De ce ajung mereu în același punct?
Ulterior, aceste conștientizări ne pot ajuta să inițiem anumite transformări care să ducă la rezultate diferite. Evident, aici intervine liberul arbitru: alegeri diferite vor duce la rezultate diferite; aceleași alegeri vor duce la același rezultat.
În general, ne putem aștepta ca în această perioadă să crească interesul față de psihologie, psihoterapie, precum și față de tot ce este considerat ascuns, tabu, ocult (astrologie, tarot, shamanism etc.), tot din încercarea de a întelege “de ce-urile” vieții.

▪ Scorpionul este arhetipul relațiilor – de iubire, profunde, asumate (în care împărțim “totul” cu persoana cu care formăm relația: emoții, trăiri, intimitate, bunuri etc.). Tocmai pentru că implicarea este atât de mare, cea mai mare teamă la nivel de relații (manifestată sau nu) este să nu fim trădați, înșelați, manipulați, abandonați. Dacă lucrurile sunt duse la extrem (atașamente puternice, manifestări “obsesiv-compulsive”), gelozia, posesivitatea, tendința de a controla partenerul, pot avea exact rezultatele nedorite.
Cu NS în Scorpion nevoia de a fi într-o relație poate fi mult mai puternică decât în mod normal. În sens pozitiv, vom fi interesați de relații profunde, în care să putem crește, să ne putem dezvolta, în care să ne putem arăta așa cum suntem, atât cu părțile bune, dar și cu părțile care ne fac să ne simțim vulnerabili. Iar pentru asta este important să ne simțim în siguranță lângă partenerii noștri, să avem încredere. Iar încrederea se câștigă în timp și se bazează pe fapte, nu pe dorințe, așteptări, proiecții.
Pe de altă parte, dacă există probleme la capitolul încredere, dacă există lupte de putere în cadrul relației (manipulare, control, dominare), acestea pot deveni tot mai evidente.
NS în Scorpion va scoate la suprafață tiparele noastre în materie de relații (în cadrul relațiilor existente sau în cadrul relațiilor pe care le formăm acum), în ideea de a deveni mai conștienți de ele și de a lucra ce avem de lucrat. Din nou, să avem în vedere că rezistența la schimbare poate fi foarte puternică și că orice schimbare în acest sens va necesita un efort susținut și nu se va întâmpla “de la sine” sau “peste noapte”.
Întrebări ajutătoare: Am încredere în relația pe care o am? Mă pot baza pe omul de lângă mine? Ce tipare am constatat că se repetă în relația/relațiile mele? Relația în care mă aflu este una sănătoasă sau toxică pentru mine? Depind emoțional sau financiar de cel de lângă mine? Asociez iubirea cu suferința?
NS în Scorpion ne reamintește că viața este o sumă de alegeri, prin urmare, depinde de noi ce alegeri facem în fiecare context în care ne aflăm (și pasivitatea este tot o formă de alegere, pentru că nealegând noi, îi lăsăm de fapt pe alții să aleagă în locul nostru). Prin urmare, ce facem cu iubirea, timpul, energia, resursele noastre?
Totodată, să nu uităm că, oricât de interesați am fi să lucrăm relațiile cu partenerii noștri, în primul rând avem relația cu noi înșine de întreținut, de îngrijit și de lucrat (NN în Taur). Iar dacă relațiile cu partenerii noștri se dovesc a fi toxice, să ne iubim și să ne respectăm suficient de mult (NN în Taur), încât să ne vedem de drum.

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze și Astro Talk”, realizată de Patricia Höppner.

……………………………………………………………………………………….

Berbec (2) – stima și iubirea de sine; auto-suficiența (din punct de vedere emoțional, material), „instinctul de supraviețuire”: bunuri, valori, resurse materiale (inclusiv banii), emoționale, spirituale; decizia de a cumpăra/vinde;
Taur (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați instinctiv, în care vă manifestați și vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stil de viață etc.);
Gemeni (12) – transcenderea granițelor realității; relația cu Divinitatea; înclinația către spiritualitate (practici spirituale, meditație, yoga, respirație etc.); timp petrecut în izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient: vise, revelații; protecție divină; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur; fugă de realitate, idealizarea realității, sacrificiu de sine, victimizare;
Rac (11) – nevoia de exprimare a individualității; obiectivitate, detașare; relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; gânduri cu privire la viitor/planuri;
Leu (10) – cariera, profesia, reputația profesională; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață; relația cu societatea din care faceți parte, cu familia de origine (cu tatăl/părintele mai “autoritar”);
Fecioară (9) – sistemul de credințe; adevăruri personale/universale; idealuri; cunoaştere, educație; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Balanță (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; transformări la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Scorpion (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Săgetator (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; serviciile făcute altora, nevoia de a fi util, de a ajuta; utilizarea discernământului;
Capricorn (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, flirturi; relația cu copiii; fertilitate;
Varsător (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; locuință (decizia de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova, de a face amenajări etc.);
Pești (3) – comunicare şi gândire (modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur); curiozitatea, dorința de a învăța lucruri noi, cursuri, studii; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; utilizarea mediului online; comerț, vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații/vecinii

fb-share-icon0

2 comentarii la „Nodurile lunare pe axa Taur-Scorpion: ianuarie 2022 – iulie 2023
“Iubirea de sine și iubirea față de celălalt.””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *