Lună nouă în Berbec – 1.04.2022
“Față în față cu rănile noastre. Sursă de înțelepciune, de empatie și de compasiune sau de agresivitate?”

În data de 1 aprilie 2022, la 9:24(ora României) are loc o Lună nouă în Berbec: Luna și Soarele se vor afla în Berbec, la 11°30’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal.

Luna nouă în Berbec – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Din perspectivă evolutivă, arhetipul Berbec/Marte reprezintă modul instinctiv în care ne comportăm pentru ne împlini dorințele pe care le avem la nivel conștient. Dacă ne dorim x, y sau z, vom acționa în direcția respectivă, vom încerca să obținem acel ceva.
▪ Berbecul semnifică ideea de început (fiind primul semn zodiacal), „nașterea”, apariția vieții, este scânteia de energie care pune lucrurile în mișcare (semn cardinal). Este acea parte din noi (voința, energia, curajul, forța) care ne determină și ne motivează să încercăm lucruri noi, să experimentăm, să inițiem tot felul de acțiuni şi situații, care să ducă la materializarea dorințelor pe care le avem.
▪ De-a lungul timpului, pe măsură ce creștem, ne dezvoltăm și evoluăm, dorințele noastre se transformă și ele, la fel și modul în care acționăm pentru a ni le împlini.
▪ Un aspect important de menționat în cazul Berbecului este acela că pentru acest arhetip ceea ce contează este bucuria explorării unor teritorii necunoscute, curajul de a încerca lucruri noi și nu neapărat consolidarea sau finalizarea acestora (semnele fixe sunt “responsabile” de cele din urmă).

▪ Prin urmare, această Lună nouă este un moment excelent pentru a ne gândi la ce ne dorim să începem “aici și acum”, în diferite domenii din viața noastră (în special în acelea care stau sub semnul Berbecului în harta natală), și pentru a face măcar câțiva pași în direcția respectivă. Poate rezultatele nu vor fi neapărat cele pe care le așteptăm, poate drumul pe care pășim nu este neapărat unul simplu, poate ceilalți nu ne vor susține, poate rezultatele vor fi chiar mai bune decât ne imaginăm….poate, poate, poate….
Evident, scenariile pot fi nenumărate, însă pentru a înlocui “supozițiile” (și regretul de mai târziu că „n-am încercat”) cu “certitudini”, trebuie să ieșim din amoțeală și poate și din zona de confort și să punem lucrurile în mișcare, în direcția care ne interesează. Iar Luna nouă în Berbec ne poate da impulsul necesar, în acest sens.

Luna nouă în Berbec și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în conjuncție cu Chiron în Berbec
▪ Luna nouă în conjuncție cu Mercur în Berbec

▪ Deoarece Luna nouă are loc foarte aproape de Chiron, începuturile asociate cu aceasta, fie că le inițiem noi sau nu, ne pot pune față în față cu anumite răni, vulnerabilități pe care le avem.
Chiron reprezintă cele mai profunde răni ale noastre, la nivel emoțional, mental, fizic sau spiritual. Fiind vorba de Lună nouă/Chiron în Berbec, aceste răni sunt legate de capacitatea/incapacitatea de a acționa, de curaj/absența curajului, de încrederea în forțele proprii/lipsa de încredere și tot așa.
▪ Ce se întâmplă atunci când suntem conștienți de rănile pe care le avem și de impactul lor asupra vieții noastre și asupra vieții celor din jur? Nu le negăm, nu ne prefacem că nu există, încercăm să le vindecăm, atât cât putem, sau măcar să facem pace cu ele (pentru că ceva ce s-a produs nu poate fi șters cu buretele) și, mai ales, le acceptăm ca fiind parte integrantă din noi. Totodată, căpătăm o viziune mai profundă asupra vieții, mai multă empatie și compasiune față de cei care trec sau au trecut prin situații similare cu ale noastre și o deschidere mai mare către a-i ajuta, tocmai pentru că știm cum se simte durerea respectivă.
Ce se întâmplă atunci când nu suntem conștienți de rănile pe care le avem sau când nu facem nimic cu ele? Riscăm să ajungem în situații în care să permitem să fim răniți iar și iar (pentru că, de exemplu, considerăm că “nu merităm” ceva mai bun), adică “alegem” statutul de victimă (nu pentru că ne-am dori, ci pentru că ni se pare că aceasta este “normalitatea” noastră) sau, la polul opus, devenim agresori, rănim la rândul nostru, ca răspuns la suferința care ne-a fost și nouă provocată cândva.
▪ Revenind la Luna nouă în Berbec și la curajul necesar pentru a începe tot felul de lucruri pe care ni le dorim, în situația în care simțim că nu avem acel curaj, că nu avem suficientă încredere în noi, este important să săpăm puțin în trecutul nostru și să ne gândim dacă nu cumva anumite persoane importante din viața noastră au avut o contribuție în sensul acesta: nu ne-au susținut când am avut nevoie, ne-au spus că oricum nu o să reușim, deci nu are rost să încercăm, că nu suntem suficient de buni, că ceea ce ne dorim noi este o prostie sau poate chiar s-au împotrivit acțiunilor noastre. De exemplu, familia de origine (careul natural Berbec/Rac), persoane cu care am relaționat la un moment dat (opoziția Berbec/Balanță), persoane care și-au impus autoritatea asupra noastră (careul Berbec/Capricorn).
Prin urmare, Luna nouă este un moment excelent pentru a reflecta la răni mai vechi pe care le avem, dar și pentru a încerca să ne schimbăm puțin atitudinea cu privire la aceste răni (singuri sau ajutați), astfel încât să ne recăpătăm curajul de acționa și încrederea în ceea ce putem să realizăm. Nu înseamnă că acele răni vor dispărea, ci doar că, odată conștienți (sau mai conștienți) de ele, nu vor mai avea aceeași putere asupra noastră sau nu vor mai reprezenta o piedică (atât de mare) în drumul nostru.
▪ Dacă ne raportăm la începuturile care au loc și pe care nu le inițiem noi, și aici ne pot fi atinse anumite “butoane sensibile”. La fel cum scriam mai sus, este important, înainte de a reacționa, să analizăm puțin contextul în care ne aflăm, modul în dorim să acționăm și “cauzele” reale care ne fac să ne simțim provocați. De exemplu, putem avea tendința să respingem ceva nou doar pentru că ne este frică, pentru că într-o situație similară din trecut experiențele au fost dureroase sau pentru că nu considerăm că ne-am putea descurca (nu avem încredere în noi). Pe de altă parte, acțiunile altora ne pot forța să luăm atitudine, poate să rupem anumite legături, tocmai pentru a nu mai permite să fim răniți, dar și această schimbare, deși este spre binele nostru, o putem simți ca fiind una dureroasă, cel puțin pe moment.

▪ Mercur este și el alături de Luna nouă și de Chiron, astfel încât putem asista la o intensificare a interacțiunilor pe care le avem cu ceilalți. Așa cum în mintea noastră putem pune accentul pe ce nu funcționează, pe ce ne doare sau ne rănește sau putem încerca să vedem ce putem face pentru a nu rămâne blocați acolo, pentru a îmbunătăți sau a face pace cu acele părți mai dureroase din noi, la fel, în comunicarea cu ceilalți putem aduce alinare sau răni foarte ușor. Bineînțeles, calea pe care alegem să mergem depinde de fiecare dintre noi.

▪ În altă ordine de idei, deoarece Chiron este asociat cu diferite tipuri de terapii alternative, pentru cei care vor să înceapă ceva în direcția aceasta poate fi un moment foarte bun.

Despre ce se mai întâmplă săptămâna aceasta am povestit aici.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze și Astro Talk”, realizată de Patricia Höppner.

fb-share-icon0

4 comentarii la „Lună nouă în Berbec – 1.04.2022
“Față în față cu rănile noastre. Sursă de înțelepciune, de empatie și de compasiune sau de agresivitate?””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *