Lună nouă în Vărsător – 1.02.2022
„Nevoia de libertate și reconfigurarea realității în care trăim. Reactivarea careului Saturn/Uranus din 2021.”
Astrele în perioada 31.01-6.02.2022

În data de 1 februarie 2022, la 7:46 (ora României) are loc o Lună nouă în Vărsător: Luna și Soarele se vor afla în Vărsător, la 12°19’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea, împlinirea potențialului creativ pe care îl avem.
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal.

Luna nouă în Vărsător – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Din perspectivă evolutivă, arhetipul Vărsător/Uranus reprezintă nevoia noastră de individualizare, de exprimare a felului nostru unic, specific, autentic de a fi și, implicit, eliberarea de acele modele mentale, emoționale, comportamentale, „preluate” din familie și din societate (care ne îngrădesc libertatea, ne limitează și ne restricționează ca indivizi). De aici și spiritul de revoltă sau nevoia de libertate.
▪ “Ruptura” față de ce este clasic, tradițional (acceptat) și exprimarea propriei individualități pot duce la un sentiment de alienare, de unde nevoia de apartență la un grup (căutarea și apropierea de grupuri/comunități aflate pe aceeași lungime de undă, în care să se simtă acceptat, înțeles, cu care să aibă interese comune).
▪ Vărsătorul este interesat de îmbunătățirea, modernizarea, “revoluționarea” anumitor aspecte ale realității/societății, de inovație și progres (aplecarea către știință și tehnică, orientarea către viitor, spiritul vizionar, gândirea inovativă, flash-urile de inspirație, ideile “geniale”). Din preocuparea sa față de binele societății rezultă și implicarea în diferite cauze sociale, umanitare.
▪ Reprezintă timpul non-liniar (“memoria de lunga durată”) sau “inconștientul individual”, adică accesarea unor informații care țin de trecut (din alte vieți, din viața intrauterină, din viața aceasta, dar care au fost reprimate) sau de viitor (prin intuiție, flash-uri de inspirație, insight-uri/revelații).
▪ Este caracterizat de obiectivitate și detașare emoțională (semn de aer, rațional, cerebral).

▪ Luna nouă în Vărsător ne invită să reflectăm la schimbările pe care le putem face în diferite domenii din viața noastră, astfel încât acestea să reflecte mai mult individualitatea noastră, modul nostru specific, autentic de a fi și mai puțin influențele pe care alții le-au avut asupra noastră, de-a lungul timpului.

Luna nouă în Vărsător și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna nouă în conjuncție cu Saturn în Vărsător
▪ Luna nouă în careu cu Uranus în Taur
▪ Luna nouă în sextil cu Chiron în Berbec

▪ Luna nouă în Vărsător activează careul Saturn/Uranus, cel mai important eveniment astrologic al anului care s-a încheiat. În 2021 careurile exacte au avut loc pe 17 februarie, pe 15 iunie, respectiv pe 24 decembrie, iar în 2022 vom mai avea un astfel de careu exact pe 4 octombrie. Prin urmare, este o energie cu care suntem deja familiarizați, iar începuturile asociate cu Luna nouă în Vărsător nu sunt “100% noi”, nu sunt “izolate”, ci fac parte dintr-un proces mult mai amplu de transformare, în care ne aflăm de ceva timp și în care continuăm să ne găsim și anul acesta
▪ Acest proces amplu de transformare și, implicit, începuturile de acum au în vedere, printre altele, “reconfigurarea” anumitor domenii din realitatea în care trăim (Saturn), astfel încât acestea să reflecte, într-o măsură mai mare, procesul nostru de individualizare (Uranus), de eliberare de tot felul de condiționări pe care le avem, dinspre familie/societate (Saturn). Deoarece relația Saturn/Uranus este una tensionată (careu), așa cum am putut constata și în 2021, schimbările de atunci încoace nu au fost neapărat “line” și au fost însoțite de o anumită rezistență: din partea noastră, dacă schimbările au venit către noi (teama de schimbare, de necunoscut și încercarea de menținere a zonei de confort) sau din partea celorlalți (care nu au fost neapărat de acord cu schimbările dorite de noi). Uranus vrea libertate și eliberare de condiționări, restricții, limitări, în timp ce Saturn vrea menținerea status quo-ului, conformare. Ei bine, cu Luna nouă în aspect strâns cu Saturn/Uranus, putem experimenta situații/trăiri similare și acum.
▪ În același timp, Saturn fiind în Vărsător, lângă Luna nouă, începuturile pe care ni le dorim noi trebuie gândite, planificate, muncite, nu vor veni “de la sine” (nu e suficient să le dorim, este necesar să depunem un efort consistent pentru a le susține); iar începuturile care nu țin de noi (și pe care poate nici nu ni le dorim pe moment) le putem percepe ca fiind ceva mai dificile (putem avea senzația că suntem “forțați”, obligați să acționăm în direcția respectivă).
▪ Fiind Uranus implicat în această Lună nouă, putem avea parte de tot felul de surprize (unii dintre noi poate chiar de “șocuri”), dar, așa cum scriam mai sus, acestea sunt legate de situații cu care ne-am tot confruntat încă de anul trecut, așa că, într-un fel, cumva intuim ce urmează. Adică surprizele nu sunt neapărat surprize. De exemplu, dacă în relațiile noastre ne-am confruntat cu probleme majore încă de anul trecut, faptul că acum apare ceva “nou” la acest capitol nu va reprezenta chiar o surpriză (cel puțin nu ca în 2021).
▪ În sensul acesta, este util să reflectăm la principalele evenimente care au avut loc în 2021, astfel încât ceea ce inițiem acum să vină în continuarea a ceea ce am început să facem încă de anul trecut. Pe principiul “pași noi”, dar într-o direcție pe care am început deja să o explorăm. De exemplu, în sens pozitiv, dacă anul trecut am început un proiect nou, acum putem să venim cu noi inițiative care să ne ajute să îl dezvoltăm (dar conștienți de faptul că va trebui să muncim mai mult pentru a vedea roadele/Saturn). Pe de altă parte, dacă ceva a funcționat foarte prost anul trecut și nu am reușit să ne desprindem, acum putem primi impulsul necesar pentru a căuta oportunități în altă parte.
▪ Indiferent în ce scenariu ne aflăm, să avem în vedere întrebările la care am reflectat și anul trecut: cum pot alinia felul meu specific de a fi, de a gândi, de a acționa (Vărsător/Uranus), astfel încât să pot funcționa, totuși, la nivel de societate (Saturn)? Sau cum pot funcționa la nivel de societate (Saturn), rămânând totodată detașat/Uranus de aceasta (fără a îmi pierde individualitatea)?
▪ În altă ordine de idei, în general când Uranus se află într-o relație tensionată cu alți jucători de pe bolta cerească (cum s-a întâmplat în 2021), acesta poate (re)activa o serie de „traume” la nivel mental (din această viață sau din alte vieți), în ideea că le aduce la suprafață pentru a deveni conştienți de ele şi (dacă acționăm în direcția respectivă) pentru a le ameliora/vindeca. Iar ceea ce am experimentat anul trecut mulți dintre noi nu a fost deloc simplu sau ușor de dus. Dacă 2021 a fost un an incredibil de bun este minunat, puteți sări peste acest paragraf, dar dacă nu, gândiți-vă la evenimentele care v-au marcat atunci și la anumiți pași pe care îi puteți face în direcția vindecării (poate unii dintre voi ați și început să lucrați la asta). Decizia de a încheia o situație toxică pe care poate nu ați avut tăria să o încheiați până acum poate fi un prim pas. Sau decizia de a începe să discutați cu un specialist, dacă este cazul. Sau orice considerați că v-ar putea ajuta să depășiți situațiile mai dificile pe care simțiți că nu le puteți depăși singuri.
▪ Luna nouă este și în sextil cu Chiron, astfel încât ne putem simți ceva mai vulnerabili în această perioadă, ceea ce nu e neapărat surprinzător, având în vedere contextul general. Totuși, nefiind un aspect tensionat Lună/Chiron, putem avea ocazia să mai alinăm din rănile pe care le avem, fie singuri, fie ajutați de cineva apropiat în fața căruia simțim că ne putem deschide și care ne poate da un sfat, o recomandare, privind situația în care ne aflăm, cu mai multă obiectivitate decât am face-o noi. Oricum, fiind vorba de o Lună nouă în Vărsător, ideal ar fi să acționăm, în general, cu cât mai multă obiectivitate și detașare (adică să nu ne lăsăm copleșiți de ceea ce simțim, dacă este cazul).

Cum ne impactează la nivel individual Luna nouă în Vărsător

Despre domeniile impactate de Luna nouă în Vărsător pentru fiecare semn zodiacal în parte, despre intențiile pe care ni le putem pune cu această ocazie și despre multe altele am povestit aici, într-un nou episod din serialul “12 Călăuze și Astro Talk”, realizat de Patricia Höppner.

Principalele aspecte din perioada 31.01.2022-6.02.2022

▪ 4.02.2022 Mercur staționează direct în Capricorn (a fost retrograd între 14.01-4.02.2022)

Zilele de staționare (plus/minus o zi) sunt “cele mai intense” din întreaga perioada de retrogradare. Prin urmare, putem primi tot felul de informații care să aducă un plus de claritate cu privire la discuțiile, situatiile experimentate în ultimele trei săptămâni (cât Mercur a fost retrograd). De asemenea, putem avea tot felul de insight-uri pe aceleași topicuri. De altfel, în următoarele două-trei săptămâni, dacă au apărut neînțelegeri, probleme de comunicare în perioada de retrogradare, acum vor începe să se clarifice. Iar dacă am luat anumite decizii grăbite, în următoarea perioadă vom începe să ne dăm seama dacă au fost cele mai bune pentru noi sau dacă e necesar să mai ajustăm câte ceva.

▪ 4.02.2022 Marte în Capricorn în sextil cu Jupiter în Pești (între 2-6.02.2022)

Chiar dacă începutul săptămânii este marcat de Luna nouă în Vărsător caracterizată de o doză destul de puternică de imprevizibil (cu toate detaliile menționate mai sus), aspectul armonios dintre Marte și Jupiter ne va da suficient de multă ancorare în realitate și pragmatism, astfel încât să putem gestiona, într-o formă sau alta, situațiile cu care ne confruntăm. În plus, anumite rezultate pe care le vom obține în prima parte a săptămânii ne vor bucura, poate chiar ne vor entuziasma. Este o perioadă în care putem foarte ușor să îmbinăm “utilul cu plăcutul”, adică să punem în practică anumite dorințe foarte importante pentru noi. Într-un fel, cu mixul Marte în Capricorn/Jupiter în Pești anumite dorințe, vise pe care le avem (Pești) pot deveni cât se poate de reale (Capricorn), binînțeles, dacă facem ceva în direcția respectivă și nu adoptăm o atitudine pasivă. Eventual, putem primi un ajutor neașteptat (concret sau moral) care să contribuie la asta.

▪ 4.02.2022 Soare în conjuncție cu Saturn în Vărsător (între 3-5.02.2022)

Ambiție, perseverență, capacitate de efort prelungit și de a realiza inclusiv lucruri mai dificile; idei foarte bune (Vărsător) pe care începem să le punem în practică (cu efort/Saturn); necesitatea de a ne ocupa de anumite activități care intră la categoria “trebuie” (pe care nu ni le dorim noi, dar de care suntem nevoiți să ne ocupăm/Saturn), ceea ce ne poate face să ne simțim mai puțin liberi (Vărsător); tendința de a ne impune autoritatea (alții pot face același lucru cu noi).

▪ 6.02.2022 Marte în Capricorn în careu cu Chiron în Berbec (între 5-8.02.2022)

În weekend atmosfera poate fi destul de conflictuală, iar aceste conflicte le putem simți la nivel interior (între ceea ce trebuie să facem și ceea ce ne-am dori să facem, între adultul și copilul din noi), dar mai ales la nivel exterior (între noi și ceilalți). Pot apărea probleme legate de putere și de autoritate: fie că noi încercăm să ne impunem “cu forța” (iar acțiunile noastre îi pot răni pe cei din jur), fie invers. În orice scenariu ne-am găsi, vorbele și faptele pot răni destul de ușor, prin urmare, înainte de a spune sau face ceva ce am putea regreta ulterior, să ne gândim puțin dacă abordarea noastră este cea mai potrivită. De asemenea, să ne gândim dacă ceea ce simțim acum are legătură cu ceea ce fac sau spun cei din jurul nostru sau, pur și simplu, ne-au fost atinse niște puncte sensibile și noi reacționăm de fapt impulsiv/agresiv la niște situații care s-au întâmplat demult, dar care încă ne dor (și nu la ce se întâmplă în prezent “aici și acum”).

Să ne fie Luna nouă și săptămâna aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *