Lună nouă în Rac – 10.07.2021
“Relația cu copilul interior.”

În data de 10 iulie 2021, la 4:17 (ora României) are loc o Lună nouă în Rac: Luna și Soarele se vor afla în Rac, la 18°1’.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă identitatea, personalitatea, imaginea de sine (formată în funcție de mediul în care am crescut), relația cu familia de origine și, în special, cu mama și, implicit, “corpul emoțional” (universul emoțiilor noastre). Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea (“filtrul” prin care integrăm toate celelalte elemente din viața noastră).
▪ Luna nouă marchează începutul unui ciclu și este asociată cu inițierea de acțiuni și proiecte, precum și cu setarea de diferite intenții. Acest ciclu se va încheia peste aproximativ șase luni, când va avea loc o Lună plină în același semn zodiacal.

Luna nouă în Rac – influențe generale, energie și caracteristici

▪ Luna nouă în Rac pune sub lupă universul nostru interior, ce ne face și ce nu ne face să ne simțim confortabil și în largul nostru, relația cu familia de origine sau cu cei care s-au ocupat de creșterea și îngrijirea noastră (mai bine sau mai puțin bine) și, implicit, modul în care această relație a influențat formarea noastră din punct de vedere emoțional.
▪ Din perspectivă evolutivă, arhetipul Lună/Rac reprezintă “identitatea” pe care noi ne-am format-o în mediul în care am crescut. Imaginați-vă un fel de “carcasă”/structură emoțională, în funcție de care noi reacționăm zi de zi la ce se întâmplă în jurul nostru. Evident, această structură nu rămâne fixă, se modifică în timp, evoluează, este “șlefuită” de experiențele prin care trecem, dar „punctul de plecare” rămâne același.
▪ Dacă nevoile emoționale ne-au fost împlinite în copilărie, dacă am primit iubire, protecție, dacă ne-am simțit în siguranță, dacă părinții/îngrijitorii noștri au fost prezenți (emoțional și fizic), ne va fi mai ușor să percepem lumea din jurul nostru ca pe un loc “sigur” și vom reuși să ne gestionăm mai ușor emoțiile (să le autoreglăm) atunci când suntem provocați sau când trecem prin situații mai dificile.
▪ Dacă nevoile emoționale nu ne-au fost împlinite, dacă nu am primit iubire, căldură, dacă am fost agresați verbal și/sau fizic etc., în momentul în care în viața de adult trecem prin anumite încercări, “copilul din noi” iese la suprafață, iar ceea ce simțim acum ca adulți poate fi similar cu ce am simțit cu mulți ani în urmă (și reacțiile vor fi ca atare). De exemplu, dacă am avut parte de agresivitate, putem reacționa și noi agresiv sau, din contră, să ne fie teamă să reacționăm, să ne apărăm etc. Dacă nu am primit căldură, ne putem închide ușor și respinge căldura pe care alții încearcă să ne-o ofere. Dacă mediul în care am crescut nu a fost unul stabil, ne poate fi mai greu să prindem rădăcini. Și tot așa.
▪ Astfel, corpul nostru emoțional este “condiționat” de mediul în care am crescut. Evident, lucrurile nu rămân “fixe” și, pe măsură ce trecem prin tot felul de experiențe și devenim tot mai conștienți de “motivele” pentru care funcționăm așa cum funcționăm, putem învăța să ne gestionăm mai bine emoțiile, să nu mai reacționăm la primul impuls (dacă este cazul), să ne protejăm, să facem acele lucuri care ne fac să ne simțim bine, confortabil etc., adică să avem mai multă grijă de noi și de copilul interior. Bineînțeles, toate acestea nu se întâmplă de la sine, este necesar să ne dorim să schimbăm „modelele emoționale” pe care le avem, dar și să depunem efort susținut în această direcție (să fim adulți responsabili în raport cu copilul din noi/ Capricornul ca punct de polaritate al Racului).
▪ Prin urmare, Luna nouă în Rac este un moment excelent pentru a începe să facem diferite lucruri care să contribuie la starea noastră de bine, de liniște și de confort interior, dar și pentru a analiza anumite tipare emoționale “construite” în mediul în care am crescut (cu scopul de a vedea în ce măsură ne influențează ele în prezent, dacă ne sunt utile, dacă ne ajută sau din contră, ce decizii putem lua astfel încât să avem o relație mai bună cu noi înșine etc.).

Luna nouă în Rac și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

Aspecte:
▪ Luna nouă în sextil cu Uranus în Taur
▪ Luna nouă în trigon cu Neptun Rx în Pești
▪ Luna nouă în careu cu Chiron în Berbec
▪ Luna nouă în opoziție cu Pluto Rx în Capricorn

▪ Luna nouă face un aspect ușor, netensionat cu Uranus în Taur. Vom fi, poate, mai dornici să facem anumite schimbări și vom îmbrățisa “noul” cu destul de multă naturalețe (nu vom simți că “trebuie” să începem ceva, ci lucurile vor curge destul de natural). Luna nouă are loc pe fundalul careului în T dintre Marte, Saturn și Uranus, care a fost exact săptămâna trecută și reactivat săptămâna aceasta de Venus, prin urmare, ceea ce inițiem acum poate fi și “rezultatul” evenimentelor din ultimele două săptămâni. Dacă ceva ne-a scos puternic din zona de confort, dacă ne-a șocat, provocat etc., acum putem simți nevoia de un început, de a face lucruri noi care să ne susțină dorința de libertate, dar și nevoia de liniște și confort interior.

▪ Relația ușoară, netensionată în care se află Luna nouă cu Neptun Rx în Pești, ne poate da mai multă încredere în forțele proprii, în ceea ce ne propunem să facem (ne putem simți mai inspirați, mai creativi). De asemenea, ne putem privi atât pe noi înșine, cât și pe cei ceilalți cu mai multă înțelegere și toleranță și putem ierta mai ușor. În contextul în care este destul de dificil (dacă nu imposibil) să avem o relație bună cu noi, atâta timp cât păstrăm tot felul de resentimente, acesta poate fi un moment bun pentru a alege să facem pace cu anumite părți mai dureroase din trecutul nostru. Asta nu înseamnă să acceptăm în continuare anumite comportamente, ci doar să încercăm să vedem lucurile într-un context mai larg. Deoarece Neptun este retrograd, putem deveni mai conștienți și de anumite zone din viața noastră în care ne-am autoiluzionat, unde am sperat prea mult, astfel încât, alegerile de acum să fie făcute cu mai multă “claritate”.

▪ Luna nouă formează și aspecte tensionate cu Chiron în Berbec, respectiv cu Pluto Rx în Capricorn.
(Obs. Careul natural existent între Berbec și Rac sugerează conflictul natural dintre nevoia noastră de a acționa, de a fi curajoși, de a experimenta (Berbec) și nevoia noastră de a ne simți protejați și în siguranță (Rac). Similar, opoziția dintre Rac și Capricorn sugerează nevoia de a găsi un echilibru între copilul (emoțiile noastre, nevoia de a ne simți protejați) și adultul din noi (care “trebuie” să respecte anumite reguli, să funcționeze în societate etc.).

* Cu Luna nouă în careu cu Chiron în Berbec putem deveni mai conștienți și de anumite “minusuri” pe care le avem (frica de a acționa, rusinea, sentimentul că nu suntem suficient de buni etc.) și, dintr-un sentiment de vulnerabilitate și/sau inadecvare (Chiron), să alegem să rămânem ascunși în carapacea noastră (Rac) sau, din contră, să reacționăm ceva mai agresiv dacă ne sunt atinse aceste puncte sensibile, tocmai pentru a ne masca vulnerabilitatea/inadecvarea. Evident, nici una dintre aceste atitudini nu ne sunt de folos pe termen mediu sau lung. În schimb, dacă alegem să facem pace cu aceste părți “rănite” din noi, să le acceptăm și să le integrăm ca atare (și Neptun cred că ne va ajuta în acest sens), să lucrăm cu ele atât cât putem, avem posibilitatea să transformăm “minusurile” în “plusuri” (de exemplu, putem transforma vulnerabilitatea în empatie, atât față de noi înșine, cât și față de alții aflați în situații similare).

* Opoziția dintre Luna nouă în Rac și Pluto Rx în Capricorn (deși nu foarte strânsă) sugerează că în interacțiunile cu ceilalți pot ieși la suprafață anumite aspecte care să ne facă să ne simțim mai puțin confortabil și cu care să fie necesar să ne confruntăm (de exemplu, putem afla anumite “adevăruri” care să nu ne placă neapărat).
În altă ordine de idei, revenind la ideea de siguranță, pentru Rac siguranța este cea emoțională (cum ne simțim noi cu noi, “indiferent” de ce se întâmplă în mediul exterior), pentru Capricorn siguranța este dată de ceea ce reușim să construim, de imaginea și statutul pe care le avem, de structurile solide existente în viața noastră. Din 2008, de când Pluto se află în Capricorn, acesta a dărâmat și continuă să dărâme parte dintre aceste structuri “solide”, forțându-ne să ne întoarcem către noi înșine și să căutăm siguranța, stabilitatea și puterea mai puțin la exterior și mai mult la interior. Prin urmare, Luna nouă în Rac în opoziție cu Pluto cred că va avea o tematică similară.

Pentru a înțelege mai bine contextul în care are loc Luna nouă, vă recomand să parcurgeți și analiza săptămânii, pe care o găsiți aici.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici.
Nu uita să urmărești pagina de Facebook, pentru a afla la timp când sunt postate următoarele astro-povești.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *