Mercur retrograd în Gemeni: 30.05-23.06.2021
“Când nu știi ce să mai crezi sau ce să faci mai întâi, ia o pauză, calmează mintea analitică și ascultă-ți intuiția!”

Între 30 mai și 23 iunie 2021, Mercur se va afla în mișcare aparent retrogradă în semnul Gemenilor.
Pentru a putea înțelege ce presupune acest tranzit, este util să înțelegem mai întâi ce semnifică arhetipul Mercur/Gemeni, din perspectivă evolutivă, care este rolul mișcării retrograde în general și ce rezultă din acest mix.

Arhetipul Mercur

▪ Nevoia noastră de a înțelege, explica și descrie realitatea concretă în care trăim;
▪ Preluarea informațiilor din mediul exterior și apoi analizarea, clasificarea și transmiterea lor mai departe prin comunicare și limbaj;
▪ Gândirea logică și rațională / emisfera stângă a creierului (este asociat cu Gemenii și cu casa a-III-a din zodiacul natural); precum și utilizarea unui anumit discernământ în selectarea informațiilor, în gândire și/sau comunicare (este asociat și cu Fecioara, respectiv cu casa a-VI-a).

Ce înseamnă că o planetă este în mișcare (aparent) retrogradă?

▪ Mișcarea unei planete este “aparent” retrogradă deoarece aceasta nu merge de fapt “înapoi”, ci așa ne apare nouă când o observăm de pe Pământ.
▪ Energia unei planete care se află în mișcare (aparent) retrogradă este resimțită mult mai puternic deoarece se află mai aproape de Pământ, ceea ce înseamnă că activitățile asociate cu aceasta “se intensifică”, se manifestă mai puternic la exterior (în viața noastră). De aici tendința de a ne grăbi să acționăm, fără să stăm prea mult pe gânduri, precum și încurcăturile, neînțelegerile sau complicațiile care pot să apară.
▪ Orice mișcare retrogradă poate contribui la accelerarea procesului evolutiv, numai că, pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să redirecționăm energia planetei respective dinspre exterior înspre interior. Adică, să acționăm mai puțin, “să luăm o pauză” și să reflectăm la cum și de ce acționăm, care este scopul, sensul etc. (de aceea, perioadele de retrogradare sunt asociate cu activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc.). În acest proces de reevaluare, devenim mai conștienți de faptul că vechiul mod de a face/gândi diferite lucruri nu mai funcționează pentru noi, apare o senzație crescută de nemulțumire și, implicit, nevoia de a veni cu o abordare nouă, care să ne reflecte mai bine individualitatea, felul nostru specific, unic de a fi.

Miscarea retrogradă a lui Mercur

▪ Mercur este în mișcare aparent retrogradă aprox. 3 săptămâni, de 3-4 ori pe an.
▪ De-a lungul timpului, mintea ne este “bombardată” cu tot felul de informații pe care le acumulăm, ajunge la un grad înalt de saturație, iar acumularea, procesarea de informații și idei noi devin tot mai dificile. Pentru a putea funcționa “sănătos”, avem nevoie să facem periodic „curățenie” la acest capitol, să reevaluăm informațiile cu care intrăm în contact, precum și modul în care gândim informațiile respective (care sunt tiparele mentale după care funcționăm, ce tipare mentale învechite a venit vremea să lăsăm în urmă), iar acesta este rolul lui Mercur retrograd. Astfel, obținem mai multă claritate în gândire, o perspectivă îmbunătățită asupra lucrurilor, un mod nou de a gândi.
▪ În această perioadă se intensifică “activitățile mercuriene” (au loc mai multe interacțiuni cu ceilalți, o explozie de idei, informații etc.), iar mintea logică, rațională este suprasolicitată (mintea ne este “în priză”). De aceea, este necesar să ne redirecționăm atenția dinspre exterior (fapte, informații, evenimente), înspre interior, adică să ne izolăm puțin de vacarmul din jur, să medităm, să reflectăm, să ne ascultăm intuiția, pentru a vedea care dintre respectivele informații/schimburi de idei sunt relevante pentru noi, la ce ne ajută, care e sensul lor (astfel “se calmează” și mintea analitică).
▪ Este util să nu ne grăbim să tragem concluzii și să acordăm o mai mare atenție detaliilor (tocmai pentru că putem avea tendința de a le trece cu vederea):
– să verificăm tot ce ține de comunicarea cu ceilalți, în loc să facem presupuneri, să ne asigurăm că interlocutorii noștri înțeleg ce avem noi de transmis și invers; să verificăm mesajele/e-mail-urile pe care le trimitem, documentele pe care le semnăm etc.
– să verificăm tot ce ține de electronice, tehnologie, mijloace de transport, deplasări, achiziții (“teritoriul” lui Mercur);
▪ În această perioadă poate fi necesar să facem anumite lucruri de mai multe ori, tocmai pentru a ajunge să le facem în cel mai bun mod posibil. De asemenea, interacțiunile nenumărate cu ceilalți pe anumite topicuri au rolul de a ne ajuta să vedem lucrurile cu mai multă claritate și să găsim cele mai bune soluții.

Cum ne impactează la nivel individual Mercur retrograd în Gemeni

▪ Mișcarea retrogradă a lui Mercur va impacta una dintre cele 12 case astrologice care formează harta natală (casa care stă sub semnul Gemenilor) și, implicit, “domeniile” asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte, cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Aceste domenii vor intra într-un proces de reevaluare, în ideea în care avem acum ocazia să vedem ce funcționează și ce nu mai funcționează în domeniile respective, cum le-am abordat în trecut și ce am putea îmbunătăți pe viitor. Din nou, scopul nu este să ne grăbim să acționăm (deși tentația poate fi mare), ci mai degrabă să culegem informații, să reflectăm și, abia după ce Mercur redevine direct, să tragem linie și să vedem la a venit vremea să renunțăm și care este noua noastră abordare.

Mercur retrograd în Gemeni (30.05-23.06.2021). Particularități

▪ Din perspectivă evolutivă, Gemenii, Mercur și casa a-III-a reprezintă unul și același arhetip (Gemenii sunt guvernați de Mercur, Mercur este la el “acasă” în acest semn zodiacal), prin urmare tot ce am scris cu privire la Mercur retrograd nu numai că se aplică în cazul lui Mercur retrograd în Gemeni, dar toate acele caracteristici sunt amplificate, accentuate.
▪ Câteva întrebări de bază care să ne ajute să navigăm în această perioadă: Ce urmăresc cu aceste informații/care este scopul? Ce informații sunt relevante pentru scopul meu (oricare ar fi acela)? Ce informații sunt nerelevante și trebuie să le dau deoparte? Care dintre aceste informații au sens pentru mine? Putem înlocui “informații” cu “discuții”, “acțiuni” etc.
▪ Orice arhetip se echilibrează prin arhetipul opus, prin urmare echilibrăm excesul de Mercur/Gemeni prin Jupiter/Săgetător, adică încercăm să calmăm mintea logică, rațională, axată pe informație, fapte, evenimente prin accesarea minții intuitive (căutăm sensul, adevărul, direcția în noi înșine; folosim gândirea intuitivă ca un filtru și abia apoi punem la treabă mintea logică, rațională).
▪ Posibile distorsiuni asociate cu Mercur retrograd în Gemeni (în special dacă nu aplicăm filtrul de mai sus): tendința a prelua un volum prea mare de informație din exterior și incapacitatea de a acționa în vreo direcție (pentru că suntem copleșiți de prea multe informații, de prea multe posibile direcții); tendința de a trata lucrurile cu “superficialitate” (facem câte puțin din toate, dar nu concretizăm nimic, nu avem un scop anume, un sens); suprasolicitare nervoasă (“mintea în priză”); cosmetizarea adevărului.

Sezonul extins de retrogradare: 15.05.2021-13.03.2021

▪ 15.05.2021> Faza 1: MERCUR DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 16°07’ Gemeni
▪ 30.05.2021> Faza 2: MERCUR STAȚIONEAZĂ RETROGRAD la 24°43’ Gemeni: “stă pe loc” și începe să meargă “înapoi”, în MIȘCARE aparent RETROGRADĂ
▪ 23.06.2021> Faza 3: MERCUR STAȚIONEAZĂ DIRECT la 16°07’ Gemeni: “stă pe loc”/încheie retrogradarea și își reia mișcarea DIRECTĂ, fiind din nou în “PERIOADA DE UMBRĂ”
▪ 7.07.2021> Faza 4: MERCUR DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” la 24°43’ Gemeni (ajunge acolo unde se afla înainte să retrogradeze și abia acum merge mai departe).

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Mercur a fost inițial în mișcare directă (între 15.05.2021–30.05.2021) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 30.05.2021–23.06.2021; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 23.06.2021–7.07.2021). Un motiv suficient de bun pentru a nu ne grăbi să tragem concluzii în această perioadă.
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Mercur pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 30.05.2021, respectiv 07.07.2021 (plus/minus o zi).

Să ne fie perioada aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

…………………………………..
Berbec (3) – comunicare şi gândire (modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur); curiozitatea, dorința de a învăța lucruri noi, cursuri, studii; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; utilizarea mediului online; comerț, vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații/vecinii;
Taur (2) – stima și iubirea de sine; auto-suficiența (din punct de vedere emoțional, material), „instinctul de supraviețuire”: bunuri, valori, resurse materiale (inclusiv banii), emoționale, spirituale; decizia de a cumpăra/vinde;
Gemeni (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați instinctiv, în care vă manifestați și vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stil de viață etc.);
Rac (12) – transcenderea granițelor realității; relația cu Divinitatea; înclinația către spiritualitate (practici spirituale, meditație, yoga, respirație etc.); timp petrecut în izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient: vise, revelații; protecție divină; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur; fugă de realitate, idealizarea realității, sacrificiu de sine, victimizare;
Leu (11) – nevoia de exprimare a individualității; obiectivitate, detașare; relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; gânduri cu privire la viitor/planuri;
Fecioară (10) – cariera, profesia, reputația profesională; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață; relația cu societatea din care faceți parte, cu familia de origine (cu tatăl/părintele mai “autoritar”);
Balanță (9) – sistemul de credințe; adevăruri personale/universale; idealuri; cunoaştere, educație; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Scorpion (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; transformări la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Săgetator (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Capricorn (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; serviciile făcute altora, nevoia de a fi util, de a ajuta; utilizarea discernământului;
Varsător (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, flirturi; relația cu copiii; fertilitate;
Pești (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; locuință (decizia de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova, de a face amenajări etc.).

Să ne fie săptămâna aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici.
Nu uita să urmărești pagina de Facebook, pentru a afla la timp când sunt postate următoarele astro-povești.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *