Mercur retrograd în Vărsător: 30.01-21.02.2021
“Nevoia de individuare versus nevoia de apartenență la un grup.”

Între 30 ianuarie și 21 februarie 2021, Mercur se va afla în mișcare aparent retrogradă în semnul Vărsătorului.

Arhetipul Mercur

▪ Ca arhetip, Mercur reprezintă nevoia noastră de a înțelege, explica și descrie realitatea concretă în care trăim; preluarea informațiilor din mediul exterior și apoi analizarea, clasificarea și transmiterea lor mai departe prin comunicare și limbaj; gândirea logică și rațională / emisfera stângă a creierului (este asociat cu Gemenii și cu casa a-III-a din zodiacul natural); precum și utilizarea unui anumit discernământ în selectarea informațiilor, în gândire și/sau comunicare (este asociat și cu Fecioara, respectiv cu casa a-VI-a).

Ce înseamnă că o planetă este în mișcare (aparent) retrogradă?

▪ Mișcarea unei planete este “aparent” retrogradă deoarece aceasta nu merge de fapt “înapoi”, ci așa ne apare nouă când o observăm de pe Pământ.
▪ Energia unei planete care se află în mișcare (aparent) retrogradă este resimțită mult mai puternic deoarece se află mai aproape de Pământ, iar activitățile asociate cu aceasta “se intensifică”.
▪ Din punct de vedere evolutiv, mișcarea retrogradă ne oferă posibilitatea de a schimba modul în care gândim, înțelegem sau facem anumite lucruri. Devenim mai conștienți că ceva nu mai funcționează pentru noi sau că nu ne mai reprezintă, gradul de nemulțumire crește și simțim nevoia de o schimbare.
▪ Retrogradarea presupune să interiorizăm energia acelei planete, adică să reflectăm mai mult la vechiul mod de a gândi sau face anumite lucruri (pentru a înțelege cum am ajuns aici), în încercarea de a veni cu o nouă abordare, care să ne reflecte mai bine individualitatea, felul nostru specific, unic de a fi. De aceea, perioadele de retrogradare sunt asociate cu activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc.
▪ Deoarece activitățile asociate cu planeta care retrogradează se intensifică, tentația poate fi să facem exact contrariul, adică să ne grăbim să acționăm, fără să ne gândim foarte mult la ce și cum facem (și de aici tot felul de încurcături, neînțelegeri sau complicații care pot să apară).

Miscarea retrogradă a lui Mercur

▪ Mercur este în mișcare aparent retrogradă aprox. 3 săptămâni, de 3-4 ori pe an.
▪ De-a lungul timpului, mintea ne este “bombardată” cu tot felul de informații pe care le acumulăm și ajunge la un grad înalt de saturație, astfel încât devine dificilă acumularea, procesarea de informații, idei noi. Pentru a putea funcționa “sănătos”, are nevoie periodic de „curățenie” și aici intervine Mercur retrograd, o perioadă excelentă:
– pentru a ne face ordine în gânduri și pentru a reevalua anumite tipare mentale pe care le avem, cu scopul de a obține mai multă claritate în gândire și de „a ne elibera” de acele tipare care sunt învechite;
– pentru a ne asculta mai mult intuiția și mai puțin gândirea logică, rațională (putem face asta doar întorcându-ne atenția mai mult către interior și mai puțin către exterior și încercănd „să ne calmăm” mintea);
▪ Deoarece în această perioadă se intensifică “activitățile mercuriene” (au loc mai multe interacțiuni cu ceilalți, mai multe schimburi de idei, informații etc.) este necesar să găsim timp pentru noi înșine, pentru a reflecta, medita etc.
▪ Este o perioadă în care este necesar să nu ne grăbim să tragem concluzii și să acordăm o mai mare atenție detaliilor (tocmai pentru că putem avea tendința de a le trece cu vederea):
– cum se desfășoară comunicarea cu ceilalți: să ne asigurăm că interlocutorii noștri înțeleg ce avem noi de transmis și invers (să verificăm în loc să facem presupuneri); să verificăm mesajele/e-mail-urile pe care le trimitem sau documentele pe care le semnăm;
– să verificăm tot ce ține de electronice, tehnologie, mijloace de transport, deplasări, achiziții (“teritoriul” lui Mercur);
▪ Poate fi necesar să facem anumite lucruri de mai multe ori, să depunem mai mult efort, tocmai pentru a ajunge să le facem în cel mai bun mod posibil. De asemenea, interacțiunile nenumărate cu ceilalți pe anumite topicuri au rolul de a ne ajuta să vedem lucrurile cu mai multă claritate și să găsim cele mai bune soluții.

Cum ne impactează la nivel individual Mercur retrograd în Vărsător

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, mișcarea retrogradă a lui Mercur va impacta una dintre cele 12 case astrologice (casa care stă sub semnul Vărsătorului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți casele/domeniile pentru fiecare semn zodiacal în parte, cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Aceste domeniile vor intra într-un proces de reevaluare, în ideea în care avem acum ocazia să vedem ce funcționează și ce nu mai funcționează în domeniile respective, cum le-am abordat în trecut și ce am putea îmbunătăți pe viitor. Din nou, scopul nu este să ne grăbim să acționăm, ci mai degrabă să culegem informații, să reflectăm, să analizăm și, abia după ce Mercur redevine direct, să tragem linie și să vedem la ce tipare mentale, comportamentale a venit vremea să renunțăm și care e direcția nouă către care dorim să ne îndreptăm.

Mercur retrograd în Vărsător (30.01-21.02.2021). Particularități

▪ Putem analiza cu mai multă obiectivitate și detașare contextul în care ne găsim, putem deveni mai conștienți de modul în care trecutul ne-a influențat prezentul (de anumite modele de gândire rigide, învechite preluate de la alții, din familie, societate etc.) și, astfel, să avem oportunitatea să ne construim un altfel de viitor, în concordanță cu sinele nostru autentic.
▪ Deoarece există trei categorii mari de Vărsători, cu totii ne putem regăsi într-una dintre aceste variante: 1. rebeli, progresiști, vizionari; 2. apărători ai trecutului și reticenți față de nou, schimbare; 3. indeciși, oscilanți între trecut și viitor.
▪ Nevoia de libertate, de autenticitate, de eliberare de restricții și de condiționări (“obligatorii” în procesul de individuare, specific Vărsătorului) va fi foarte mare pentru unii dintre noi și va presupune (dacă situația o cere) inclusiv să alegem să fim solitari, „pe cont propriu”. De exemplu, putem lua decizia să ne îndepărtăm de anumite grupuri din care facem parte, să renunțăm la anumite relații de prietenie, dacă simțim că nu avem suficientă libertate sau că nu putem fi autentici în relațiile respective. Pentru a evita extremele, este important să punem mereu în echilibru nevoia noastră de libertate cu cea de apartenență la un grup, nevoile noastre individuale cu cele sociale.
▪ De altfel, în această perioadă vom filtra temeinic oamenii cu care ne mai dorim sau nu ne mai dorim să ne asociem (în funcție de viziunea asupra vieții, aspirații, fel de a fi etc.).
▪ Cu Mercur Rx într-un semn de aer și de grup, în această perioadă se pot răspândi mult mai ușor anumite idei (progresiste sau nu, inclusiv unele destul de radicale).
▪ Cu Mercur Rx în Vărsător pot ieși la suprafață tot felul de informații de care nu eram conștienți, care nu pot fi procesate cu mintea logică, rațională (Uranus semnifică “inconștientul individual”): din trecut (amintiri traumatice din această viață sau din alte vieți), din prezent (suprimate, cu care trebuie să ne confruntăm) sau din viitor (flash-uri de inspirație care, dacă se repetă, pot indica viitoare direcții de evoluție). Deoarece Vărsătorul ca arhetip este asociat cu ideea de “traumă” (în sensul de situație șocantă care ne-a marcat la un moment dat și pe care, în mod normal nu ne-o amintim, dar ale cărei efecte se reflectă în modul în care gândim sau acționăm în prezent), este o perioadă excelentă pentru a deveni mai conștienți de “traumele” pe care le purtăm cu noi, pentru a lucra cu ele și a încerca să le vindecăm (pentru a nu le perpetua la nesfârșit), prin metode clasice sau alternative.
▪ Posibile distorsiuni în această perioadă: rigiditate în gândire, dezechilibre la nivel mental (trecerea rapidă de la un anumit mod de a gândi la un cu totul altul), o anumită “anarhie” în gândire, suprasolicitare nervoasă.

Sezonul extins de retrogradare: 15.01.2021-13.03.2021

▪ 15.01.2021> Faza 1: MERCUR DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 11°1’ Vărsător
▪ 30.01.2021> Faza 2: MERCUR STAȚIONEAZĂ RETROGRAD la 26°29’ Vărsător: “stă pe loc” și începe să meargă “înapoi”, în MIȘCARE aparent RETROGRADĂ
▪ 21.02.2021> Faza 3: MERCUR STAȚIONEAZĂ DIRECT la 11°1’ Vărsător”: “stă pe loc”/încheie retrogradarea și își reia mișcarea DIRECTĂ, fiind din nou în “PERIOADA DE UMBRĂ”
▪ 13.03.2021> Faza 4: MERCUR DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” la 26°29’ Vărsător (ajunge acolo unde se afla înainte să retrogradeze și abia acum merge mai departe).

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Mercur a fost inițial în mișcare directă (între 15.01.2021–30.01.2021) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 30.01.202–21.02.2021; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 21.02.2021–13.03.2021). Un motiv suficient de bun pentru a nu ne grăbi să tragem concluzii în această perioadă.
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Mercur pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 30.01.2021, respectiv 21.02.2021 (plus/minus o zi).

Să ne fie perioada aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

…………………………………..
Berbec (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; gânduri cu privire la viitor/planuri; nevoia de exprimare a individualității;
Taur (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață;
Gemeni (9) – sistemul de valori şi credințe; idealuri, adevăruri personale; cunoaştere, educație; spiritualitat, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Rac (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; transformări la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Leu (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Fecioara (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; serviciile făcute altora, nevoia de a fi util, de a ajuta; utilizarea discernământului;
Balanta (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, flirturi; relația cu copiii; fertilitate;
Scorpion (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; locuință (decizia de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova, de a face amenajări etc.);
Săgetator (3) – comunicare şi gândire (modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur); curiozitatea, dorința de a învăța lucruri noi, cursuri, studii; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; utilizarea mediului online; comerț, vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații/vecinii;
Capricorn (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (din punct de vedere emoțional, material), „instinctul de supraviețuire”: bunuri, valori, resurse materiale (inclusiv banii), emoționale, spirituale; decizia de a cumpăra/vinde;
Vărsător (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați instinctiv, în care vă manifestați și vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stil de viață etc.);
Pesti (12) – transcenderea granițelor realității; relația cu Divinitatea; înclinația către spiritualitate (practici spirituale, meditație, yoga, respirație etc.); timp petrecut în izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient: vise, revelații; protecție divină; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur; fugă de realitate, idealizarea realității, sacrificiu de sine, victimizare.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *