În data de 14 decembrie 2020, la 18:13 (ora României), are loc o Eclipsă de Soare/Lună nouă în Săgetător (Soarele și Luna se vor afla în Săgetător, la 23°6’).
Intro. Despre Eclipse în general
▪ Eclipsele au un puternic caracter karmic, rolul acestora fiind de a ne ghida în călătoria noastră spirituală, de a ne duce mai aproape de intenția/direcția de evoluție a sufletului nostru în această viață.
▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), personalitatea, imaginea de sine pe care ne-am format-o în funcție de mediul în care ne-am născut și am trăit în primii ani de viață; indică relația cu familia de origine și, în special, cu mama, respectiv suma acelor factori care ne fac să ne simțim confortabil și care ne dau sentimentul de “acasă”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea noastră, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți (“latura rațională”).
▪ Eclipsa de Soare (ca orice Lună nouă, dar mult mai intensă și cu efecte mult mai puternice și de durată) este asociată cu anumite “începuturi” din viața noastră (capitole, direcții, oameni, situații, proiecte noi etc.).
▪ Efectele unei eclipse de Soare încep să se simtă cu câteva săptămâni înainte și durează aproximativ 6 luni dupa ce aceasta a avut loc.
▪ Perioada “cea mai intensă” (cu cele mai multe evenimente/trăiri emoționale) este cea dintre eclipse: în cazul de față, perioada cuprinsă între Eclipsa de Lună în Gemeni din 30 noiembrie și Eclipsa de Soare în Săgetător din 14 decembrie.
Despre semnificația karmică a Nodurilor lunare.
▪ Nodurile lunare sunt puncte calculate matematic, de intersecție între orbita Lunii (traseul parcurs de Lună în jurul Pământului) și ecliptică (traseul aparent al Soarelui în jurul Pământului, așa cum îl percem noi, dintr-o perspectivă geocentrică). Punctul cel mai de sus de intersecție se numește Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Nodurile lunare sunt implicate în producerea eclipselor. NS în tranzit indică vindecarea, eliberarea de anumite tipare emoționale care țin de trecut, iar NN în tranzit sugerează dobândirea unor abilități (emoționale, spirituale etc.) care să ne ajute să manifestăm intenția de evoluție a sufletului nostru în această viață.
Eclipsele din 2020.
În 2020 avem 6 eclipse:
▪ ianuarie: Eclipsă de Lună în Rac;
▪ iunie: Eclipsă de Lună în Săgetător și de Soare în Rac;
▪ iulie: Eclipsă de Lună în Capricorn;
▪ noiembrie: Eclipsă de Lună în Gemeni;
▪ decembrie: Eclipsă de Soare în Săgetător.
▪ Nodurile lunare s-au aflat pe axa Rac/Capricorn din noiembrie 2018 până în mai 2020, iar din 5 mai 2020 ele au trecut pe axa Gemeni/Săgetător, unde vor rămâne până în ianuarie 2022.
Cum ne impactează la nivel individual Eclipsa de Soare în Săgetător
▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Eclipsa va impacta una dintre cele 12 case astrologice (cea care stă sub semnul Săgetătorului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Eclipsa), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).
Eclipsa de Soare în Săgetător – influențe generale, energie și caracteristici
Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale acestui arhetip.
Arhetipul Săgetător/Jupiter
▪ Săgetătorul este guvernat de Jupiter (zeitatea supremă în mitologia romană/ Zeus în mitologia greacă), fiind reprezentat de un centaur (jumătate om – jumătate animal) care trage cu arcul.
▪ Este un semn de foc: pasional, curajos.
▪ Este un semn mutabil, adaptabil.
▪ Săgetătorul și căutarea adevărurilor universale. În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Săgetător/Jupiter/casa a-IX-a (din zodiacul natural) este corelat cu nevoia noastră de a înțelege legile/adevărurile universale care stau la baza realității și, implicit, relația pe care o avem cu Universul din care facem parte. De aici preocuparea pentru filozofie, pentru metafizică și cosmologie, pentru religie și spiritualitate, pentru tot ce este dincolo de realitatea noastră materială (Arhetip: Exploratorul, Vizionarul, Preotul, Shamanul).
▪ Intuiția. Săgetătorul este asociat cu utilizarea minții intuitive (emisfera dreaptă a creierului, cea sintetică, spațială, holistică, intuitivă, emoţională, artistică, picturală, creativă) pentru înțelegerea acestor legi universale și, în general, a unor concepte teoretice, abstracte, care nu pot fi sau pot fi doar parțial explicate prin logică și rațiune (arhetipul Profesorului).
▪ Adevăruri universale versus adevăruri personale. În încercarea de a întelege Universul și legile sale dintr-o perspectivă metafizică, Săgetătorul va ajunge la o serie de „adevăruri personale”: credințe, convingeri și principii cu care va ajunge să se identifice și care vor da vieții sale un sens.
▪ Sistemul de credințe. Pentru Săgetător, sistemul său de credințe (ce are la bază “adevărurile” de mai sus) reprezintă zona sa de “securitate emoțională” (așa se explică atașamentele puternice față de credințele pe care le are). În timp, însă, “adevărurile” sale vor intra în conflict cu alte credințe, principii, teorii, fapt care îl va determina să își lărgească perspectiva și să își continue explorarea. Se va îndoi de unele dintre principiile sale, la unele va renunța, pe altele le va ajusta etc., iar astfel sistemul său de credințe va continua să crească și să se dezvolte.
▪ Complexul de superioritate. Printre posibilele distorsiuni asociate cu acest arhetip se numără “complexul de superioritate”, respingerea “adevărurilor”, credințelor, opiniilor care sunt diferite de ale sale, încercarea de a-i converti și pe alții la principiile sale, sentimentul că doar el are dreptate, tendința către un anumit extremism (“corect/greșit”, “bine/rău”, “adevărat/fals”). În acest sens, una dintre lecțiile importante legate de acest arhetip este acceptarea relativității adevărului, a diversității, a faptului că lumea nu poate fi redusă la o singură perspectivă, oricare ar fi aceasta.
▪ Sentimentul de alienare. Prin natura preocupărilor sale, Săgetătorul poate ajunge la un sentiment de alienare, fie atunci când își dă seama de limitele lucrurilor în care a crezut, fie când realizează că este diferit față de grupul/societatea/cultura/religia în care trăiește.
▪ Atracția față de străinătate. Călătoriile de lungă durată. Întrebările existențiale pe care și le pune, precum și sentimentul de alienare amintit îl vor face pe Săgetător să își dorească să ajungă cât mai departe și fizic, nu doar spiritual, să călătorească și să intre în contact cu civilizații/culturi/religii diferite, ori de cate ori are ocazia. De multe ori se va simți “acasă” departe de locul în care s-a născut.
▪ Nevoia de libertate. Pentru a putea explora lumea are nevoie de foarte multă libertate. Nu tolerează să fie restricționat, limitat, îngrădit.
Eclipsa de Soare/Luna nouă în Săgetător și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească
▪ Luna nouă în conjuncție cu Mercur în Săgetător
▪ Luna nouă în conjuncție cu Nodul Sud în Săgetător
▪ Luna nouă în trigon cu Marte în Berbec
▪ Luna nouă/Mercur/NS în Săgetător în careu cu Neptun în Pești
O Eclipsă de Soare în semnul Săgetătorului este o redefinire, o reîmprospătare a sistemului nostru de credințe. Însă, deoarece este o Eclipsă în care este implicat Nodul Sud al lunii (aflat și el în Săgetător până la începutul lui 2022), iar Nodul Sud este asociat cu eliberarea de anumite modele emoționale care țin de trecut, pentru a putea ajunge să înțelegem lumea în care trăim altfel decât am făcut-o până acum și pentru a putea găsi lucruri noi în care să credem (din punct de vedere emoțional, spiritual, material, în funcție de nivelul evolutiv la care ne găsim), este necesar să facem și puțină (sau mai multă) curățenie și să renunțăm la ce nu mai are “sens” pentru noi.
▪ Imaginați-vă că adunați într-un cufăr toate lucrurile în care ați crezut și în care poate încă mai credeți (la nivel de credințe atașamentele pot fi extrem de puternice), pentru care ați luptat, care au dat vieții voastre un sens, care v-au făcut fericiți, care au constituit, într-o formă sau alta, “motivul” pentru care obișnuiați să vă treziți dimineața. Pentru unii aici pot intra credințe de natură spirituală sau religioasă, pentru alții joburi, relații sau bucurii de natură materială, financiară. Numai că, la un moment dat (și acum este un astfel de moment), deschizând cufărul în care ați strâns tot felul de “comori”, constatați că o parte dintre acestea s-au transformat între timp în niște simple rămășițe care nu vă mai pot folosi la nimic.
▪ Ei bine, considerați Luna nouă în Săgetător drept o invitație de a reîmprospătă conținutul cufărului cu alte “comori”, de a da un nou sens vieții voastre (oricare ar fi acela), de a găsi noi lucruri în care să credeți, iar conjuncția cu Nodul Sud o invitație de a înlătura rămășițele, adică de a vă elibera de acele principii, credințe, situații, lucruri cărora nu le mai găsiți sensul, care vă împiedică să vă trăiți viața cu bucurie și optimism, ținându-vă ancorați în trecut.
▪ Cu Luna nouă în conjuncție cu Mercur (comunicare/gândire) și în trigon cu Marte (acțiune, instinct), putem fi extrem de entuziasmați de oportunitățile pe care le avem acum, de schimbările pe care le întrezărim și nerăbdători să trecem la fapte.
▪ În același timp, să avem în vedere și eventualele manifestări distorsionate ale acestei Eclipse, cum ar fi scoaterea de la „naftalină” a unor așa-zise comori (principii, credințe, teorii din trecut) și încercarea de a le promova drept noi și chiar de a le impune altora (prin vehemența limbajului și ambalajul poleit). Așa cum scriam și într-un alt articol, cu Nodurile lunare pe axa Gemeni/Săgetător prezentarea unor minciuni sub formă de adevăruri, omiterea unor detalii importante pentru atingerea unui anumit scop sau folosirea unor argumente false pentru a justifica anumite cauze sunt aspecte deloc de neglijat. Mai ales că Jupiter, dispozitorul Soarelui/Lunii se află în conjuncție balsamică cu Saturn la final de Capricorn (și pe punctul de a intra în Vărsător), ceea ce poate spori nevoia de putere și control și tendința de a spune “orice” pentru a obține puterea. De altfel, cu careul făcut de Neptun cu Luna nouă, cu Nodurile lunare și cu Mercur, granița dintre ce e real, adevărat, corect și ce e fals, iluzoriu, greșit este foarte fină, iar lucrurile pot aluneca ușor dintr-o direcție într-alta.
▪ Revenind la exemplul cu cufărul plin de comori și vechituri, de credințe, sensuri si adevăruri trecute și viitoare, mi se pare important să avem grijă cu ce facem înlocuirea. Nu ar strica să filtrăm cu ceva mai multă atenție informațiile pe care le primim în această perioadă (așa cum spuneam și la Eclipsa de Lună în Gemeni). Nu tot ceea ce strălucește este aur și nu tot ceea ce alții pot încerca să ne vândă sunt într-adevăr „comori”. Dacă cineva încearcă să decidă ce e mai bine pentru noi sau să ne promoveze adevărurile personale drept soluții miraculoase, universale, o doză de scepticism poate fi mai mult decât binevenită și ne poate scuti de dezamăgiri ulterioare.
Să ne definim noi înșine sistemul de credințe și să ne alegem singuri „comorile”, permițând intuiției să ne ghideze pașii în călătoria în care urmează să pornim.
Să ne fie Eclipsa aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana
P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!
………………………………………………………….
Berbec (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Taur (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Gemeni (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Rac (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Leu (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Fecioară (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.
Balanță (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Scorpion (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Săgetator (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care reacționați, vă manifestați, sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Capricorn (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Varsător (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Pești (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viață.