Astrele în perioada 14-20.12.2020.
“Bate vântul schimbării. Eclipsă de Soare în Săgetător și Jupiter și Saturn în Vărsător.”

Începem săptămâna cu Eclipsa de Soare/Luna nouă în Săgetător în conjuncție cu Nodul Sud, ce presupune o resetare a sistemului nostru de convingeri și de credințe (Săgetător). Însă, pentru ca această resetare să se producă, este necesar să facem mai întâi puțină „curățenie” la acest capitol (Nodul Sud) și, dintre toate credințele și convingerile pe care le avem, să ne eliberăm de acelea care nu ne mai ajută în prezent, care nu ne permit să mai vedem lucrurile și dintr-o altă perspectivă decât dintr-a noastră, de care suntem atât de atașați încât ne blochează creșterea, dezvoltarea, evoluția. Cu toții știm care sunt lucrurile în care “credeam”, dar mai sunt toate acestea valabile în prezent? Mai reprezintă ele pentru noi “adevărul”, ce e corect, drept, bun pentru noi? Ce convingeri vechi a venit vremea să lăsăm în urmă și cu ce le putem înlocui? Sunt întrebări asupra cărora avem ocazia să reflectăm în perioada următoare. Pentru a înțelege mai bine sezonul Eclipselor, vă recomand să citiți articolele dedicate Eclipsei de Lună în Gemeni și Eclipsei de Soare în Săgetător.

În prima parte a săptămânii, Venus în Scorpion va face aspecte ușoare (sextil) cu Jupiter și Saturn din Capricorn, ceea ce înseamnă că, în general, perioada va fi destul de liniștită, stabilă în materie de iubire/relații.

Marți, Venus trece din Scorpion în Săgetător, unde va rămâne până în prima săptămână din ianuarie. Cu Venus în Săgetător, atmosfera va fi mai puțin intensă emoțional în iubire/relații (versus perioada anterioară, în care Venus a fost în Scorpion), mai degajată și mai jovială (iubirea ca experiență, cunoaștere, aventură).

Miercuri, Chiron staționează și își reia mișcarea directă în semnul Berbecului. În lunile în care a fost retrograd (de la jumătatea lui iulie și până acum) am avut ocazia să reevaluăm anumite răni emoționale, puncte sensibile, vulnerabilități pe care le avem (Chiron), în special acele răni care ne împiedică să fim curajoși și să acționăm așa cum ne dorim, să ne simțim și să ne manifestăm ca niște “eroi” (Berbec). Chiar dacă unele dintre acestea nu se vor vindeca poate niciodată cu totul, atâta timp cât ajungem să facem pace cu ele, să le acceptăm ca parte integrantă din noi (Chiron retrograd), putem să le transformăm mai ușor în aliați și să ne facem nouă viața mai ușoară (Chiron direct), după cum îi putem ajuta și pe alții care se află în situații similare. Cu Chiron întotdeauna putem alege între acceptare/vindecare sau victimizare/perpetuarea rănii, prin urmare este important să alegem înțelept, în funcție de ce ne dorim să obținem.

Revenind la schimbările majore care au loc săptămâna aceasta, Jupiter și Saturn părăsesc semnul Capricornului și trec în Vărsător, unde vor forma o conjuncție în data de 21 decembrie, care va marca următorii 20 de ani (atât durează un ciclu Jupiter/Saturn).

Pentru a înțelege de unde venim (Capricorn) și către ce ne îndreptăm (Vărsător), vă invit să facem o mică recapitulare a lui 2020.

* Energia Capricornului, pe care am simțit-o din plin în 2020, are legătură cu modul în care este structurată realitatea în care trăim (în funcție de factorii timp/spațiu), cu regulile pe care trebuie să le urmăm pentru a putea funcționa într-un anumit mediu (și implicit cu restricțiile aferente), cu nevoia de autoritate, putere și control. Însă, cu Jupiter, Saturn, Pluto și Nodul Sud în Capricorn (ultimul până în luna mai), anul 2020 ne-a arătat că, oricât de mult am încerca să controlăm realitatea fizică în care trăim, acest lucru nu este întotdeauna posibil și că, periodic, structurile care o alcătuiesc trebuie dărâmate (fie că ne place sau nu) și reconstruite din temelii. În contextul în care realitatea exterioară nu ne-a mai oferit siguranța, susținerea de care aveam nevoie, 2020 cu Nodul Nord în Rac ne-a readus aminte cât de important este, de fapt, conceptul de “acasă” și cât de important este să avem grijă de noi din punct de vedere emoțional, de copilul nostru interior, pentru a putea trece mai ușor peste toate aceste încercări.

* În decembrie, odată cu trecerea lui Jupiter și a lui Saturn din Capricorn în Vărsător, accentul se mută dinspre societate, reguli, disciplină (“fac ceea ce trebuie să fac, ceea ce se așteaptă alții să fac: societatea, mediul, familia etc.”) către nevoile specifice individului, către decondiționarea, eliberarea de factorii care îngrădesc, restricționează libertatea, respectiv către exprimarea autenticității (“acțiunile mele reflectă felul meu specific de a fi, independent și liber”). De altfel, nevoia de libertate (de gândire, de exprimare, de manifestare) și spiritul inovativ reprezintă atribute specifice Vărsătorului, pe care le vom vedea înflorind tot mai mult în 2021. În același timp, să nu uităm că fiecare arhetip are și manifestările sale distorsionate, prin urmare ne putem aștepta ca în anul următor, printre altele, să asistăm și la multe situații în care să ne revoltăm doar pentru a ne revolta (pentru a ieși în evidență, pentru a șoca etc.) sau să manifestăm o anumită rigiditate cu privire la modul în care ne dorim să se producă anumite schimbări (Vărsătorul este un semn fix, prin urmare nu foarte flexibil când vine vorba de viziunea sa).

Despre Jupiter în Vărsător și despre această conjuncție voi reveni cu mai multe detalii, iar despre Saturn în Vărsător am scris aici.

P.S. În ceea ce privește începutul Epocii Vărsătorului despre care se vorbește atât de mult, părerile sunt împărțite și nu există o dată exactă. Prin urmare, să nu facem confuzie între Epoca Vărsătorului și conjuncția Jupiter/Saturn care are loc acum. Da, este un pas înainte și mergem în direcția respectivă, dar să nu ne grăbim și să considerăm că am și ajuns acolo.
Conform unui articol al lui Robert Fitzgerald apărut în The Astrological Journal („Astrological Ages as an Accurate and Effective Model of History”), fiecare epocă astrologică durează aproximativ 2160 de ani, fiind divizată în 12 ere (purtând amprenta celor 12 arhetipuri) care durează 180 de ani. Epoca Peștilor (între 0-2160), în care ne-am afla acum, este asociată cu apariția/răspândirea principalelor religii ale lumii (iudaism, creștinism, islamism, hinduism, budism etc.), cu nevoia de a transcende granițele realității prin religie, spiritualitate etc. În Epoca Vărsătorului accentul se va pune mai mult pe individ, știință, tehnică, inovație etc.
Prin urmare, fie că suntem deja în Era Vărsătorului, fie că mai durează vreo sută de ani până ajungem acolo, având în vedere că vorbim de perioade extinse de timp, care durează mii de ani și că nicio schimbare majoră nu se petrece peste noapte, putem considera mai degrabă că suntem într-un proces de tranziție de la Epoca Peștilor la mult așteptata Epocă a Vărsătorului.

Să ne fie săptămâna aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

Principalele aspecte ale săptămânii:

▪ 14.12.2020 Eclipsă de Soare/Lună nouă în Săgetător
▪ 14.12.2020 Mercur în conjuncție cu Nodul Sud în Săgetător (între 14-15.12.2020)
▪ 14.12.2020 Venus în Scorpion în sextil cu Jupiter în Capricorn (între 13-15.12.2020)
▪ 15.12.2020 Mercur în Săgetător în trigon cu Marte în Berbec (între 14-16.12.2020)
▪ 15.12.2020 Venus în Scorpion în sextil cu Saturn în Capricorn (între 14-16.12.2020)
▪ 15.12.2020 Venus intră în Săgetător (între 15.12.2020-8.01.2021)
▪ 16.12.2020 Chiron staționează direct în Berbec (a fost retrograd între 12.07-16.12.2020)
▪ 17.12.2020 Saturn intră în Vărsător (între 17.12.2020 – 7.03.2023; a mai fost în Vărsător între 22.03-2.07.2020)
▪ 19.12.2020 Jupiter intră în Vărsător (între 19.12.2020 – 14.05.2021);
▪ 20.12.2020 Soare în conjuncție cu Mercur în Săgetător (între 18-21.12.2020)

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *