Mercur retrograd în Scorpion și Balanță: 14.10-3.11.2020
“Reevaluarea relațiilor. Festina lente!”

Între 14 octombrie și 3 noiembrie 2020 Mercur va fi în mișcare aparent retrogradă, prin urmare, modul în care gândim și comunicăm cu ceilalți, modul în care ne raportăm la informațiile pe care le primim și le transmitem în această perioadă va intra într-un proces de analiză, de evaluare și reevaluare. Având în vedere natura semnelor zodiacale unde Mercur își petrece retrogradarea (Scorpion, respectiv Balanță), tot într-un proces de reevaluare vor intra și relațiile noastre.

Arhetipul Mercur

▪ În astrologia evolutivă Mercur este asociat, ca arhetip, cu Gemenii și cu casa a-III-a din zodiacul natural (nevoia de a înțelege, de a descrie și de a explica realitatea concretă, fizică în care trăim; preluarea/acumularea informațiilor din mediul exterior, analizarea, clasificarea și, ulterior, transmiterea lor mai departe prin comunicare și limbaj; utilizarea logicii și a rațiunii – emisfera stângă a creierului), precum și cu Fecioara, respectiv cu casa a-VI-a (selectarea cu discernământ a informațiilor în funcție de un scop bine definit).
▪ Pe scurt, Mercur indică modul în care gândim și comunicăm, precum și activitățile legate de comerț sau călătoriile de scurtă durată (era “mesagerul zeilor”).

Ce înseamnă că o planetă este în mișcare (aparent) retrogradă?

▪ Spunem că mișcarea unei planete este “aparent” retrogradă deoarece aceasta nu merge de fapt “înapoi”, ci așa ne apare nouă, când o observăm de pe Pământ.
▪ Deoarece energia unei planete care se află în mișcare (aparent) retrogradă este simțită mult mai puternic (fiind mai aproape de Pământ), și domeniile reprezentate de aceasta devin mult mai importante pentru noi (activitățile asociate acelei planete se intensifică în perioada respectivă).
▪ Din punct de vedere evolutiv, mișcarea (aparent) retrogradă este absolut necesară, oferindu-ne oportunitatea de a schimba modul în care ne raportăm la o situație, în care gândim sau facem anumite anumite lucruri. Este o perioadă în care devenim mai conștienți că “vechiul mod” de a face lucrurile nu mai funcționează și că ceva trebuie schimbat, îmbunătățit, de unde și o anumită nemulțumire sau chiar un spirit de revoltă față de vechi/trecut. Prin urmare, este o perioadă excelentă pentru activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc.
▪ Pentru a putea veni, însă, cu o nouă perspectivă, este necesar să facem mai întâi un pas în spate, să ne oprim, să medităm, să reflectăm la ce a fost, adică să interiorizăm mai mult energia planetei respective. Bineînțeles, tentația mare poate fi să facem exact contrariul și să ne grăbim să acționăm, ceea ce poate să ducă, într-un final, la apariția unor încurcături, neînțelegeri sau complicații.

Mercur retrograd

▪ Mercur este în mișcare aparent retrogradă aprox. 3 săptămâni, de 3-4 ori pe an.
▪ În această perioadă acordăm o mai mare importanță “topicurilor mercuriene” (modul în care gândim și ne exprimăm, modul în care ne raportăm la anumite informații; interacțiunile pe care le avem cu ceilați; călătorii; achiziții etc.).
▪ Câteva exemple “clasice” de probleme care pot apărea când Mercur e retrograd, în special dacă energia mercuriană este orientată către exterior și nu către interior (dacă ne grăbim să facem/spunem multe, în loc să reflectăm/analizăm): tragem concluzii sau facem interpretări greșite, fără să luăm în calcul toate detaliile; nu avem răbdare să ascultăm ce ni se spune; spunem primul lucru care ne trece prin cap și ulterior vedem consecințele; ne grăbim să cumpărăm ceva de care ulterior nu mai avem nevoie sau care nu ne mai place; plecăm într-o călătorie și constatăm că nu avem toate actele sau că starea de funcționare a mașinii nu este chiar cea mai bună; semnăm documente fără să le citim cu atenție etc.

Cum ne impactează la nivel individual Mercur retrograd în Scorpion/Balanță

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, mișcarea retrogradă a lui Mercur va impacta două dintre cele 12 case astrologice (casele care stau sub semnul Scorpionului, respectiv Balanței) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta.
▪ Deoarece Mercur va petrece cea mai mare parte din perioada de retrogradare în Scorpion, la sfârșitul articolului găsiți casele/domeniile impactate de tranzitul lui Mercur Rx în Scorpion pentru fiecare semn zodiacal în parte, cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”). Pentru casele/domeniile impactate de Mercur Rx în Balanță pentru un anumit semn zodiacal este suficient să vă uitați la următorul semn (de exemplu, vă uitați la Gemeni și apoi la Rac).

Mercur retrograd în Scorpion (14.10-28.10.2020) și Balanță (28.10-3.11.2020). Influențe generale, energie și caracteristici

▪ Deoarece nu îmi plac afirmațiile categorice de tipul “ce se face” și “ce nu se face” când Mercur este retrograd, prefer să spun că putem face orice, atâta timp cât nu ne grăbim, nu pierdem din vedere detaliile și nu facem lucruri complet diferite față de cele pe care le-am face în orice altă perioadă.
▪ Bineînțeles, având în vedere natura și semnificațiile lui Mercur, este util să acordăm o atenție crescută modului în care se desfășoară interacțiunile cu ceilalți: să ne asigurăm că interlocutorii noștri înțeleg ce avem noi de transmis și invers; să nu presupunem că lucrurile sunt așa cum le credem noi, ci să verificăm dacă sunt sau nu așa (de exemplu, să punem mai multe întrebări de clarificare, chiar dacă lucrurile par clare); să verificăm de mai multe ori mesajele/e-mail-urile pe care le trimitem sau documentele pe care le semnăm; să verificăm detaliile legate de o eventuală excursie/călătorie; să fim prevăzători cu privire la achizițiile pe care le facem: să citim cu atenție detaliile legate de descrierea produselor, preț etc.).
▪ Domeniile guvernate de Scorpion/Balanță (pentru fiecare dintre noi) vor intra într-un proces de reevaluare în perioada următoare, în ideea în care avem acum ocazia să vedem ce funcționează și ce nu funcționează în domeniile respective, cum le-am abordat în trecut și ce am putea îmbunătăți pe viitor. Din nou, scopul nu este să ne grăbim să facem schimbările respective, ci mai degrabă să culegem informații, să reflectăm, să analizăm și abia ulterior (după ce Mercur redevine direct) să tragem linie și să vedem la ce tipare mentale, comportamentale a venit vremea să renunțăm și care e direcția nouă către care dorim să ne îndreptăm.

Deoarece atât Balanța cât și Scorpionul guvernează zona de relații (Balanța – orice tip de relații pe care le avem, cu persoane care sunt mai mult decât simple cunoștințe: de prietenie, de iubire, de familie, de colegialitate etc.; Scorpionul – în special relațiile de iubire, de tip “căsnicie”) în această perioadă ne putem confrunta cu tot felul de situații care să ne arate, din nou, ce funcționează și ce nu funcționează în relațiile respective, la ce ar fi util să renunțăm și ce ar trebui să îmbunătățim în modul în care se desfășoară acele relații. Câteva întrebări care ne pot ajuta în acest sens:

▪ Există un echilibru în relațiile mele între ceea ce ofer și ceea ce primesc? Am tendința de a oferi mai mult pentru a fi acceptat, plăcut, iubit? Încerc să ascund stima de sine scăzută/frica de “neiubire” prin vorbe, gesturi frumoase? Invers, am tendința de a cere mult de la ceilalți și de a oferi puțin pentru că am fost obișnuit să primesc (în familie, în alte relații), pentru că “mi se cuvine”?
▪ Obișnuiesc să îmi împlinesc singur nevoile, îmi sunt “autosuficient” (emoțional, material) sau am tendința să îmi proiectez nevoile asupra celorlalți? Cum procedează ceilalți: “depind” de mine sau se descurcă singuri?
▪ Am curajul să spun ceea ce gândesc sau spun ceea ce alții își doresc să audă de la mine (pentru a fi plăcut, acceptat și, implicit, pentru a nu fi respins)?
▪ Am tendința de a intra în relații toxice, cu parteneri abuzivi, indisponibili emoțional etc.?
▪ Am tendința ca odată intrat într-o relație să îmi pierd individualitatea, să renunț la lucrurile care îmi plac, să nu mă mai interseze (aproape) nimic în afară de relația respectivă?

Obs. Dacă în această perioadă reapar în viața noastră persoane din trecut nu înseamnă că trebuie să reluăm relațiile respective, ci mai degrabă să încercăm să înțelegem de ce nu au funcționat lucrurile între noi și ce să nu repetăm pentru a nu ajunge iar și iar în același punct.

Sezonul extins de retrogradare (Scorpion/Balanță): 14.10.2020-3.11 2020

▪ 23.09.2020> Faza 1: MERCUR DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 25°53’ Balanță
(pe 27.09 intră în Scorpion)
▪ 14.10.2020> Faza 2: MERCUR STAȚIONEAZĂ și își începe mișcarea aparent RETROGRADĂ la 11°40’ Scorpion (iese din Scorpion și intră din nou în Balantă pe 28.10)
▪ 3.11.2020> Faza 3: MERCUR STAȚIONEAZĂ și își reia mișcarea DIRECTĂ la 25°53’ Balanță (iese din Balanță și reintră în Scorpion pe 10.11)
▪ 19.11.2020> Faza 4: MERCUR DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” (își încheie sezonul extins de retrogradare) la 11°40’ Scorpion

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Mercur a fost în mișcare directă (între 23.09.2020– 14.10.2020) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 14.10.2020– 3.11.2020; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 3.11.2020– 19.11.2020). Un motiv suficient de bun pentru a nu ne grăbi cu deciziile.
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Mercur pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 14.10.2020, respectiv 3.11.2020 (plus/minus o zi).

Să ne fie perioada aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

…………………………..
Berbec (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Taur (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Gemeni (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Rac (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Leu (4)– universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Fecioară (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Balanță (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde.
Scorpion (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care vă comportați, în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Săgetător (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Capricorn (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Vărsător (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Pești (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale).

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *