În data de 16 octombrie 2020, la 22:31 (ora României), avem un nou fenomen de Lună nouă: Luna și Soarele se vor afla în Balanță, la 23°53’.
Intro. Despre Luna nouă în general
▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), personalitatea, imaginea de sine pe care ne-am format-o în funcție de contextul în care ne-am născut și am trăit în primii ani de viață (relația cu familia și, în special, cu mama; mediul în care am crescut); indică suma acelor factori care ne fac să ne simțim confortabil și care ne dau sentimentul de “acasă”. Soarele reprezintă energia/forța vieții, vitalitatea noastră, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți (“latura rațională”).
▪ Cele aproximativ două săptămâni după ce Luna nouă are loc (cât se află în faza de creștere, până la următoarea Lună plină) reprezintă o perioadă favorabilă inițierii de acțiuni și proiecte sau setării de diferite intenții. (Rezultatele a ceea ce începem sau planificăm acum le vom putea vedea în următoarele șase luni, până la Lună plină din același semn zodiacal).
▪ Cea mai bună perioadă pentru a începe ceva este atunci când Luna este în creștere și vizibilă cu „ochiul liber” pe Cer, la aprox. o zi/două după momentul efectiv de Lună nouă.
Cum ne impactează la nivel individual Luna nouă în Balanță
▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Luna nouă va impacta una dintre cele 12 case astrologice (casa care stă sub semnul Balanței) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Luna nouă), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați de Luna nouă: cei care au Ascendentul, Soarele/zodia, Luna sau alte planete între aprox. 19-29 grade în Balanță, Berbec, Rac și Capricorn.
Luna nouă în Balanță – influențe generale, energie și caracteristici
Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale acestui arhetip.
Arhetipul Balanță
▪ Balanța este guvernată de Venus (zeița dragostei și a frumuseții; Afrodita în mitologia greacă), ca și Taurul. Astfel, Venus este asociată cu Taurul și cu casa-II-a din zodiacul natural (nevoile noastre, de la cele de bază (instinctul de supraviețuire) la cele mai rafinate, de la cele materiale sau emoționale la cele spirituale; valorile noastre (ce considerăm important, ce ne place, ce apreciem); resursele noastre; relația pe care o avem cu noi înșine, auto-suficiența, stima de sine), dar și cu Balanta și cu casa a-VII-a (relațiile pe care le formăm cu ceilalți și nevoile pe care le proiectăm în aceste relații (de iubire, de afecțiune etc.), așteptările pe care le avem, modul în care ne manifestăm etc.).
▪ Este un semn cardinal (inițiaza lucruri, acțiuni, proiecte), activ, masculin.
▪ Este un semn de aer, mental, rațional.
▪ Nevoia de a forma relații. În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Balanță/Venus/casa a-VII-a este asociat cu nevoia de a crea relații, cu scopul de a ne defini propria personalitate. Prin interacțiunile pe care le avem (comparându-ne ideile, cunoștințele, valorile, credințele, trăirile, experiențele cu ale altora etc.) învățăm să ne cunoaștem mai bine și să ne dăm seama ce ne place și ce nu ne place, ce avem nevoie și ce nu avem nevoie, cine suntem și cine nu suntem.
▪ Principiul relativității și căutarea armoniei. Balanța reușește să creeze ușor relații deoarece pentru ea adevărul este relativ: nu respinge alte puncte de vedere, principii sau valori, chiar dacă sunt diferite de ale sale, ci caută să le echilibreze, să gaseasca o cale de mijloc, evitând extremele.
▪ Relațiile de codependență. Proiectarea nevoilor asupra altora. Odată intrați în orice tip de relație (Balanță), dacă nu ne ocupăm singuri de împlinirea nevoilor pe care le avem (Venus/Taur) și dacă nu suntem suficient de independenți (Berbec) putem ajunge să ne proiectăm nevoile asupra partenerilor noștri, să avem așteptări foarte mari și să depindem de ei. Evident, dacă simțim că aceștia nu ne împlinesc nevoile, sentimentul de nemulțumire și de frustare va fi foarte mare, ceea ce poate duce la situații de criză și, implicit, la pierderea echilibrului (Balanță). De aceea, una dintre principalele lecții care apar când ne raportăm la acest arhetip este să învățăm întâi să avem noi grijă de nevoile noastre, să avem o relație bună cu noi înșine (Taur) și abia apoi să construim relații de egalitate, sănătoase, funcționale, echilibrate cu ceilalți (Balanță).
▪ Relația cu familia de origine. Modul în care se desfășoară relațiile noastre este direct influențat de relația cu familia de origine (careul format de Balanță cu semnele Rac/Capricorn), de afecțiunea pe care am primit-o sau nu (Rac) și de modul în care a fost exercitată autoritatea (Capricorn) asupra noastră. Dacă există probleme rămase nerezolvate la acest capitol, putem căuta un partener care să joace rolul părintelui sau putem prelua noi acest rol.
▪ Echilibrul între a oferi și a primi. Pentru ca o relație să funcționeze sănătos, trebuie să existe un echilibru între ceea ce oferim și ceea ce primim. Însă, ce se întâmplă în realitate de multe ori cu acest arhetip este că oferim mai mult decât primim (în speranța că vom primi la rândul nostru) și facem multe compromisuri, pentru a fi plăcuți de către ceilalți sau pentru că ne dorim ca aceștia să aibă nevoie de noi. Pentru a nu se ajunge la dezechilibre, Balanța trebuie să învețe de la Berbec, semnul său opus, să ceară, să aibă mai mult curaj și să fie mai independentă în relații. În același timp, referitor la ceea ce oferim (Balanță) în relații, este important să ne asigurăm că ne ascultăm cu adevărat partenerii și că le oferim ceea ce au ei au nevoie (și nu ce consideră noi că au nevoie) – diferența între „a asculta” și „a auzi”.
▪ Balanța are un simț estetic deosebit, fiind atrasă de artă și de frumos (nu suporta kitsch-urile, lucrurile stridente, vulgare etc.). O găsim adeseori în domenii legate de comunicare, de lucrul cu oamenii (este un semn de aer), de frumos (artă, frumusețe) sau de justiție.
Luna nouă în Balanță și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească
Aspecte:
▪ Luna nouă în careu cu Jupiter, Saturn și Pluto în Capricorn
▪ Luna nouă în opoziție cu Marte Rx în Berbec
▪ Luna nouă în trigon cu Nodul Nord (NN) în Gemeni
Având în vedere natura semnului zodiacal unde are loc Luna nouă, ne putem aștepta ca (dincolo de domeniile impactate pentru fiecare dintre noi în funcție de harta natală) începuturile pe care le experimentăm sau pe care ni le propunem acum să aibă legătură cu capitolul “relații” (orice fel de relații, nu doar de iubire) – existente și/sau viitoare. Este o perioadă bună să reflectăm la modul în care s-au desfășurat sau se desfășoară relațiile noastre (vedeți mai sus descrierea arhetipului Balanță) și să vedem ce am dori să facem diferit, să îmbunătățim în aceste relații.
Așa cum scriam și în analiza săptămânii pe care o găsiți aici, păstrarea armoniei și a echilibrului în relații, către care tinde Balanța, nu va fi foarte ușor de atins. Este o Lună nouă destul de intensă (careurile cu planetele din Capricorn și opoziția cu Marte Rx), în care va fi necesar să dăm dovadă de multă flexibilitate și să comunicăm cât mai clar (trigonul cu NN în Gemeni) ce ne dorim de la cei din jurul nostru, precum și să ascultăm cu atenție ce își doresc aceștia de la noi. Dacă nu suntem dispuși să facem anumite compromisuri și dacă nu încercăm să vedem lucrurile din mai multe perspective, va fi destul de greu să ajungem la o înțelegere.
▪ Cu opoziția Marte Rx/Lună nouă, putem avea tendința de a ne impune punctele de vedere și de a nu ține cont de ce își doresc partenerii noștri (sau invers, ei să încerce să se impună în fața noastră). Pe de altă parte, dacă am făcut prea multe compromisuri în trecut, iar ceilalți au tot profitat de bunătatea și de generozitatea noastră, poate fi un moment bun pentru a ne face vocea auzită, pentru a ne cere drepturile, pentru “ a lupta” (Marte) pentru relații în care să fim văzuți, ascultați, respectați. Despre Marte Rx găsiți detalii aici.
▪ Careurile cu planetele din Capricorn pot scoate la suprafață tot felul de “lupte de putere” între noi și ceilalți, tendința de a ne impune autoritatea, de a controla, de a domina (sau de a fi controlați, dominați). Dacă am avut/avem experiențe de acest gen în relația cu familia de origine sau în sfera profesională (Capricorn), dacă am avut/avem părinți/șefi foarte autoritari, putem aduce nemulțumirile și frustrările respective, fără să ne dăm neapărat seama, în viața de zi cu zi, în relațiile noastre. De exemplu, putem să manifestăm față de cei pe care îi percepem mai slabi decât noi o autoritate care la un moment nouă ne-a lipsit sau, invers, să ne fie teamă să ne exprimăm sau să ne manifestăm, pentru că am fost obișnuiți “să ne supunem”.
Apropo de necesitatea de a comunica deschis cu partenerii noștri, vă reamintesc și că Mercur este retrograd, prin urmare, pentru a evita neînțelegerile, este important să nu facem presupuneri și să ne asigurăm că mesajele noastre sunt corect interpretate. Despre Mercur Rx am scris aici.
Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana
P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!
……………………………………………………………
Berbec (7) – relații şi parteneriate personale şi profesionale;
Taur (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Gemeni (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Rac (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Leu (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Fecioară (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Balanță (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care vă comportați, în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Scorpion (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Săgetator (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Capricorn (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Varsător (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale).
Pești (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie.