În data de 8 aprilie 2020, la 05:35 (ora României) avem Lună plină în Balanță (Luna în Balanță se va afla în opoziție cu Soarele din Berbec, la aprox.18 grade).
În ce măsură suntem mulțumiți de calitatea relațiilor pe care le avem? Ce ne place, ce nu ne place și ce dorim să schimbăm sau să lăsam în urmă? Obișnuim să ne proiectăm nevoile asupra partenerilor noștri? Ce așteptări avem în materie de relații? Există un echilibru între ceea ce oferim și ceea ce primim? Obișnuim să facem foarte multe compromisuri?
Intro. Despre Lună plină în general
▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre, suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și in largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”. Ea este totodată personalitatea noastră de bază, imaginea, conștiința de sine a sufletului nostru în această existență (cum ne raportăm la noi înșine, la mediul în care trăim/din care provenim, la relația cu familia de origine și în special cu mama, la generațiile anterioare). Soarele reprezintă energia vieții, “scopul”, intenția cu care venim pe lume, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți și, totodată, modul în care vom manifesta intenția de evoluție a sufletului în această viață.
▪ Lună plină marchează încheierea unui ciclu (început cu aproximativ 6 luni în urmă, când a avut loc Luna nouă în același semn zodiacal) și presupune că, în următoarele aproximativ două săptămâni, anumite aspecte sau situații din viața noastră (ce au legătură cu domeniile asociate casei din harta natală unde are loc Luna plină) vor ajunge în faza de maturitate. Vom vedea acum anumite rezultate și vom ajunge la unele concluzii, în funcție de care vom putea acționa pe viitor (vom vedea ce este de păstrat, ce putem îmbunătăți și la ce putem renunța în domeniile respective).
▪ Vă reamintesc că atunci când este lună plină, emoțiile noastre ajung și ele la “apogeu”, suntem mai sensibili, mai vulnerabili, mai emoționali și, de aceea, o zi, două înainte/după acest moment, nu este indicat să luăm decizii importante deoarece ne putem răzgândi ulterior (de preferat ar fi să acționăm când luna este in creștere și nu in descreștere).
Cum ne impactează la nivel individual Luna plină în Balanță
▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Luna plină va impacta una dintre cele 12 case astrologice (care formează harta – casa care stă sub semnul Balanței) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Luna plină), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteti) și apoi cele despre Soare („zodie”).
Ex. Am Ascendentul în Gemeni, Soarele în Capricorn > Voi urmări informațiile pentru Gemeni (Ascendent) și apoi cele pentru Capricorn (zodie).
▪ Cei mai impactați de Luna plină: Balanțele, Berbecii, Racii și Capricornii (Ascendent/zodie/Lună) și mai ales cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete între aprox. 13-23 grade (în semnele zodiacale menționate).
Luna plină în Balanță – influențe generale, energie și caracteristici
Ca de fiecare dată cand avem Lună plină, este necesar să aducem în echilibru, în viața noastră personală, două tipuri opuse de energii: cea dată de Luna în Balanță, respectiv cea specifică Soarelui din Berbec. Pentru a putea înțelege mai bine atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) ce presupun cele două arhetipuri.
a. Arhetipul Balanță
▪ Este guvernată de Venus, zeita dragostei și a frumuseții (Afrodita în mitologia greacă).
Venus este asociată cu Taurul și cu casa-II-a (nevoile noastre esentiale: de la cele materiale la cele spirituale de ex. nevoia de siguranță materială, financiară, de hrană, de avea un acoperiș deasupra capului, instinctul de supraviețuire; valorile noastre (ce consideram important, valoros pentru noi, ce ne place, ce apreciem); resursele noastre; relația pe care o avem cu noi înșine, auto-suficiența, stima de sine), dar și cu Balanta și cu casa a-VII-a (nevoile pe care le proiectăm in relații (nevoia de iubire, de afecțiune etc.), așteptările pe care le avem de la partenerii noștri, modul în care ne manifestăm in iubire etc). Venus guvernează, așadar, atât Taurul/casa a-II-a, cât și Balanța/casa a-VII-a.
▪ Nevoia de a forma relații. În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Balanță/Venus/casa a-VII-a este asociat cu nevoia de interacționa cu alte persoane, de a crea relații, cu scopul de a-și defini propria personalitate. Prin compararea cu persoanele cu care interacționează (la nivel de idei, informații, sisteme de valori, trăiri, experiențe etc.) Balanța ajunge să se cunoască și să se înțeleagă mai bine pe ea însăși: ce îi place și ce nu îi place, de ce are nevoie și de ce nu are nevoie etc.
▪ Proiectarea nevoilor asupra altora. Odată intrată într-o relație (orice fel de relație, nu doar de iubire), Balanța poate manifesta tendința de a-și proiecta nevoile asupra partenerului, ceea ce va duce la crearea unor situații “de criză”, dezechilibrate (la nemulțumiri, frustrări etc. atunci când nevoile sale nu sunt împlinite așa cum și-ar dori și, implicit, la pierderea echilibrului, de care are atâta nevoie). De aceea, una dintre principalele lecții va fi de a învăța să își fie auto-suficientă, de a avea grijă de ea și de nevoile sale de bază (de securitate emoționala, materială etc.), de a nu depinde de alții (pe modelul Taurului, cu care „își împarte” guvernatoarea). Astfel, îi va fi mult mai uşor să construiască relații sănătoase, armonioase și echilibrate, bazate pe încredere, egalitate și respect reciproc (arhetipul Balanței). O atenție deosebită trebuie acordată și nevoii de a învăța să își gestioneze foarte bine emoțiile, de a-și fi propriul “părinte” (careul format de Balanță cu semnele Rac/Capricorn) și de a nu căuta un partener care să compenseze lipsa de afecțiune din familia de origine sau problemele emoționale cu care s-a confruntat în copilărie/adolescență (dacă este cazul).
▪ Nevoia de a oferi și de a primi. Arhetipul Balanței este asociat și cu ideea de a oferi și, implicit, cu aceea de a primi, la nivel de relații (principiul reciprocității, pentru ca balanța să fie echilibrată). Din nou, dacă Balanța oferă mult mai mult decât primește (în speranța că va primi la rândul său), se poate ajunge, în timp, la dezechilibre. În acest caz trebuie văzut de unde provine nevoia Balanței ca partenerul să aibă nevoie /să depindă de ea, de ce se simte astfel mai în siguranță emoțional, pentru ca situația să fie ajustată, reechilibrată. În același timp, referitor la ceea ce oferă, Balanța va trebui să se asigure că își ascultă cu adevarat partenerul și că îi oferă ceea ce are el nevoie și nu ceea ce consideră ea că are nevoie.
▪ Principiul relativității și căutarea armoniei. Pentru acest arhetip, adevărul este relativ, prin urmare nu va respinge alte puncte de vedere, principii sau valori, chiar dacă sunt diferite de ale sale, va căuta să le pună mereu în balanta, să le echilibreze, să gaseasca o cale de mijloc, evitând punctele de vedere extreme, radicale. Balanța va tinde mereu către armonie și echilibru (nu este prin natura sa echilibrată, ci tinde către echilibru).
▪ Balanța are un simț estetic deosebit, fiind atrasă de artă și de frumos (nu suporta kitsch-urile, lucrurile stridente, vulgare etc.).
▪ O găsim adeseori în domenii legate de comunicare, de lucrul cu oamenii (este un semn de aer), de frumos (artă, feminitate), sau de justiție.
b. Arhetipul Berbec
▪ Este cel dintâi semn al zodiacului și îl are ca guvernator pe Marte (Zeul razboiului în mitologia greacă) – simbolizează instinctul de a acționa, inițiativa, determinarea, ambiția, curajul, spiritul impulsiv, dorința sexuală etc.
▪ Este tot un semn cardinal (inițiaza lucruri, acțiuni, proiecte), activ, masculin.
▪ Este un semn de foc, pasional, curajos, energic; are nevoie să simtă că trăiește din plin, că se bucură de viață.
▪ Principalele caracteristici ale Berbecului sunt:
– Nevoia de a acționa din instinct pentru a a-și împlini nevoile și dorințele (energia sa este concentrată pe propria persoană/“eu” versus Balanță/“noi”). De aici și curajul, ambiția, spiritul de luptător sau nevoia de adrenalină (Berbecul reprezintă arhetipul “Războinicului”).
– Învățarea prin “încercare și eroare”. Berbecul va învăța dacă acțiunile pe care le inițiaza sunt cele potrivite sau nu (dacă sunt în direcția bună sau nu), în functie de rezultatele obținute Dacă rezultatul obținut într-o anumită direcție nu va fi cel dorit/potrivit, se va reorienta și va încerca o altă abordare și tot așa.
– Tendința către acțiuni de pionierat. Berbecul este un deschizător de drumuri. Are nevoie de libertate și de independență pentru a se manifesta.
– “Agresivitatea”. În situația în care nu își poate îndeplini dorințele sau îi este îngradită/limitată libertatea în orice fel, Berbecul poate ajunge la accese de mânie, furie. Trebuie să învețe să își folosească excesul de energie (dacă este cazul) prin multă mișcare fizică, efort fizic, activități sportive etc.
– În iubire/relații se manifestă aceeași nevoie de a iniția, de a acționa, de a cuceri. Are nevoie de multă libertate (pentru nu se simți “încorsetat”) și de elemente de noutate (de un partener activ, independent, la rândul său, lângă care să nu se plictisească).
Despre arhetipul Berbec găsiți mai multe detalii aici.
Luna plină în Balantă și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească
▪ Luna plină în relație de inconjuncție cu Neptun în Pești și în careu cu Jupiter/Pluto în Capricorn;
▪ 5.04.2020 Jupiter în conjuncție cu Pluto în Capricorn (între 27.03.2020-15.04.2020)
▪ 7.04.2020 Marte în Vărsător în careu cu Uranus în Taur (între 6-9.04.2020)
▪ 8.04.2020 Mercur în Pești în sextil cu Pluto în Capricorn (între 7-8.04.2020
▪ 8.04.2020 Mercur în Pești în sextil cu Jupiter în Capricorn (între 7-8.04.2020)
Luna plină în semnul Balanței va aduce “în lumina reflectoarelor” modul în care se desfășoară relațiile noastre (în general, nu doar cele de iubire). În ce măsură suntem mulțumiți de calitatea relațiilor pe care le avem? Ce ne place, ce nu ne place și ce dorim să schimbăm sau să lăsam în urmă? Obișnuim să ne proiectăm nevoile asupra partenerilor noștri? Ce așteptări avem în materie de relații? Există un echilibru între ceea ce oferim și ceea ce primim? Obișnuim să facem foarte multe compromisuri? Sunt doar câteva dintre temele la care vom avea ocazia să medităm acum. (Acolo unde va avea loc Luna plină, unde avem Balanța în harta natală, sunt domeniile de viață în care va fi necesar să găsim un echilibru între nevoile noastre și ale celorlalți.)
În același timp, vă spuneam că Luna plină presupune să aducem în echilibru două arhetipuri (Balanță și Berbec), respectiv două tipuri opuse de energii. Adică să ne concentrăm atenția pe a construi relațiile sănătoase, funcționale, echilibrate (Balanță), dar să nu ne pierdem individualitatea, să nu renunțăm la cine suntem noi (Berbec) atunci când suntem în relațiile respective; să avem anumite așteptări de la partenerii noștri (Balanță), dar să nu încurajăm relații co-dependente, să ne păstrăm independența (Berbec); să ne asigurăm că există un echilibru între ceea ce oferim (Balanță) și ceea ce primim (Berbec); să fim înțelegători, toleranți cu ideile, nevoile, valorile celorlalți (Balanță), dar să avem curajul și puterea de a ne susține propriile idei etc. (Berbec).
Însă, având în vedere că Luna plină este într-o relație de inconjuncție cu Neptun, concluziile, rezultatele la care vom ajunge acum nu vor fi foarte clare (Neptun “dizovă granițele realității), prin urmare, recomadarea ar fi să nu luăm decizii pripite. Inconjuncția presupune o relație de tensiune, de “criză” între două elemente care nu au, teoretic, nimic în comun și cu care, tocmai de aceea, ne e mai greu să lucram (bineînțeles, nu și imposibil).
În cazul acesta, relația de inconjuncție are loc, pe de o parte, între Luna în Balanță (semn cardinal, de aer), care pune accentul pe nevoia de a crea relații, de a găsi un echilibru între noi și partenerii noștri, de a ne exprima, de a comunica și, pe de altă parte, Neptun din Pești (semn de apă, mutabil), care sugerează ideea de divinitate, de iubire universală, de empatie și compasiune, dar și de jertfă și sacrificiu, de iluzii/deziluzii. Energia neptuniană implică o atitudine pasivă, de încredere că lucrurile se vor așeza cumva, că altcineva sau altceva va acționa în locul nostru (Dumnezeu, oamenii, natura etc. si mai puțin noi), că este suficient SĂ FIM, să sperăm, să ne rugăm, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Problema (criza) subliniată de inconjuncție poate să apară dacă ne concentrăm exclusiv pe nevoile partenerilor noștri, dacă facem foarte multe compromisuri pentru a susține relațiile respective, dacă ne pierdem pe noi ca indivizi (manifestările negative ale Balanței), dacă nu mai vedem scânteia divină din noi (Neptun) și o atribuim exclusiv partenerilor noștri sau dacă nu acționăm și așteptăm (Neptun) ca relațiile să meargă de la sine.
Ieșirea din acest impas presupune ajustarea celor două tipuri de energii, pentru a putea funcționa: crearea unor parteneriate care să funcționeze pe principiul egalității, al reciprocității (Balanță), în care să ajutăm, să arătăm empatie și compasiune (Neptun), dar fară a avea încredere oarbă, fără a ne sacrifica sau a ne poziționa în rol de victimă sau salvator universal (Neptun).
Luna plină este și în relație tensionată cu Jupiter/Pluto în Capricorn. Ceea ce înseamnă că, dacă avem anumite probleme emoționale nerezolvate (în special în relația cu părinții: lipsă de afecțiune, exces de autoritate etc.), acestea pot ieși acum la suprafață și se pot manifesta în relațiile noastre. În sens negativ, putem vedea, de exemplu, la partenerii noștri tendința de a-și exercita puterea, controlul asupra noastră sau putem avea noi un astfel de comportament, pentru a compensa situații din trecut în care ne-am simțit lipsiți de autoritate. În sens pozitiv, avem ocazia să ne confruntăm cu astfel de situații și să încercăm să le transformăm, să învățăm ceva din ce a fost astfel încât să nu mai repetăm pe viitor asemenea tipare emoționale, mentale, comportamentale (relații abuzive, toxice, disfuncționale). Despre importanța conjuncției Jupiter/Pluto am scris aici.
Deoarece în aceeași perioadă Marte (instinct, acțiune) va fi într-o relație tensionată cu Uranus (adevăr, libertate, surprize, imprevizibil), consider că va fi necesar să încercăm să ne mai domolim puțin pornirile impulsive și să nu luăm decizii pripite pe care să le regretăm ulterior. Ideal ar fi să nu acționăm „orbește” (Neptun), „în grabă” (Marte/Uranus) și nici „obsesiv/compulsiv” (Jupiter/Pluto).
În acest sens, aspectul pozitive făcut de Mercur (comunicare, gândire) cu perechea Jupiter/Pluto ne va fi de ajutor, pentru că ne va mai ancora în realitate și vom putea înțelege mai ușor (și comunica despre) ceea ce ne preocupă.
Alte aspecte din săptămâna 6-12.04.2020
▪ 11.04.2020 Venus în Gemeni în sextil cu Chiron în Berbec (între 9-12.04.2020)
▪ 11.04.2020 Mercur intră în Berbec (între 11-27.04.2020)
▪ 12.04.2020 Mercur în Berbec în sextil cu Saturn în Vărsător (între 11-12.04.2020)
În a doua parte a săptămânii, lucrurile sunt mai clare și mai puțin „explozive”.
Este o perioadă mai bună pentru a încerca să rezolvăm anumite probleme din relațiile noastre, pentru a trece peste anumite momente în care ne-am simțit vulnerabili (Venus/Chiron).
Începând de sâmbâtă, odată cu intrarea lui Mercur în Berbec (unde va rămâne până spre finalul acestei luni), ne va fi mult mai ușor să ne concentrăm (versus cât Mercur a fost în Pești), să ne susținem punctele de vedere, să spunem ceea ce gândim, cu determinare, pasiune și curaj. Deoarece energia Berbecului este una destul de impulsivă, recomandarea ar fi să ne gândim, totuși, puțin înainte și sa nu spunem chiar primul lucru care ne trece prin cap, respectiv să nu pornim de la ideea că doar ce gândim noi este bun, corect, important (energia Berbecului este concentrată pe sine) și să le dăm șansa și interlocutorilor noștri să se exprime.
Aspectul pozitiv făcut de Mercur cu Saturn la final de săptamână ne va ajuta nu numai să ne ancorăm în realitate, dar și să ne îndreptăm atenția către situații care au în vedere binele grupului, al societății din care facem parte. Este o perioadă bună pentru a discuta cu prietenii și pentru a primi/a oferi un sfat bun, dacă este cazul.
Să ne fie Luna plină aşa și întreaga săptămână așa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana
P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!
…………………………………………….
Berbec (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Taur (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stilul de viață; activitatea profesională; relația cu colegii de la locul de munca; sănatate;
Gemeni (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Rac (4) – relația cu familia de origine şi relația cu „copilul interior” (universul vostru interior ca rezultat al faptului că ați crescut în familia respectivă; moştenirea genetică, psihologică); oportunități cu privire la locuință; vindeți, cumpărați etc;
Leu (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Fecioară (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Balanță (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.)
Scorpion (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Săgetator (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor;
Capricorn (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de munca; statutul social, imaginea publică;
Varsător (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lunga durata (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Pești (8) – resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; vindecarea unor frici, traume mai vechi; este benefică orice formă de terapie în această perioadă
Buna, Kikiana! M-a impactat la modul foarte placut articolul despre momentul de Luna Plina in Balanta,in primul rand pt ca este pe intelesul meu si cred ca al tuturor si in al doilea rand mi s-a aprins un beculet rosu. Eu sunt Fecioara cu ascendent in Scorpion. In harta mea natala Venus este in Balanta in casa a 11 a. Asadar, dupa feedbeck-urile pe care ti le-am dat lucrez temele acestor momente astrale dupa sugestiile scrise de tine. Pt o mai buna intelegere vin cu intrebarea:
Ca sa-mi fac un plan de lucru corect,mult mai eficient cum sa-mi construiesc acest plan???
Luand semnificatia casei a 11 a, Venus in Balanta din harta natala, coroborand semnificatia momentului de Luna Plina In Balanta pt mine ascendent Scorpion casa 12 si Fecioara casa a 2 a???
Multumesc anticipat pt raspuns indiferent care este acest!
Cu recunostinta, Marioara Popa
Bună seara! Din păcate abia acum am văzut mesajul d-voastră (răspund mult mai repede la mesajele de pe FB). Ca idee, nu există niste reguli stricte cu privire la modul în care ne formulăm intențiile (la Lună nouă) sau în care scriem la ce vrem să renunțăm (la Lună plină). Eu folosesc informațiile pe care mi le dă semnul/arhetipul respectiv, la care putem adăuga informațiile date de casa unde are loc Luna nouă/plină. De exemplu, pentru Lună plină în Balanță, casa XI – putem scrie la ce vrem să renunțăm în relațiile noastre (Balanță) și ce ne împiedicăm să ne simtim liberi în relații (casa XI).
Foarte interesant! Altceva decât ceea ce am citit pana acum. Mulțumesc, e puțin spus! Totul e mai profund,mai elaborat, mai explicit… Dar pe înțelesul meu. Mult SUCCES în continuare!
Cu drag! Vă mulțumesc și eu pentru feedback și vă aștept în comunitatea iubitorilor de astro-povești https://www.facebook.com/Astro.Kikiana
O seară liniștită!