Lună nouă în Berbec – 24.03.2020
“Când puterea vine din vulnerabilitate”

În data de 24 martie 2020, la 11:28 (ora României), avem un nou fenomen de Lună nouă. Luna va fi în conjuncție cu Soarele: atât Luna cât și Soarele se vor află în Berbec, la aprox. 4 grade.

Este o Lună nouă care ne vorbește despre fragilitate și despre vulnerabilitate, dar și despre puterea interioară pe care o putem dobândi străbătând lungul drum pe care am pornit, atunci când am venit pe această lume.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre, suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și in largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”. Ea este totodată personalitatea noastră de bază, imaginea, conștiința de sine a sufletului nostru în această existență (cum ne raportăm la noi înșine, la mediul în care trăim/din care provenim, la relația cu familia de origine și în special cu mama, la generațiile anterioare). Soarele reprezintă energia vieții, “scopul”, intenția cu care venim pe lume, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți și, totodată, modul în care vom manifesta intenția de evoluție a sufletului în această viață.
▪ Cele aproximativ două săptămâni după ce Luna nouă are loc (cât se află în faza de creștere și până la următoarea Lună plină) reprezintă o perioadă favorabilă pentru a iniția anumite acțiuni și proiecte sau pentru a seta diferite intenții (și mai puțin pentru a le pune în practica). Creionăm acum un capitol nou din viața noastră, ale carui roade le vom putea culege și de care ne vom bucura odată cu fenomenul de Lună plină care va avea loc în același semn zodiacal, peste aproximativ 6 luni.
▪ Vă reamintesc că atunci când este Lună nouă (cât Luna este încă “invizibilă”), suntem mai sensibili, mai vulnerabili, mai emoționali și, de aceea, o zi, două înainte/după acest moment nu este indicat să luam decizii importante deoarece ne putem răzgândi ulterior (este de preferat să acționăm când luna este în creștere și vizibilă cu „ochiul liber”).

Cum ne impactează la nivel individual Luna nouă în Berbec

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Luna nouă va impacta una dintre cele 12 case astrologice (care formează harta – casa care stă sub semnul Berbecului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Luna nouă), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”).
Ex. Am Ascendentul în Gemeni, Soarele în Capricorn > Voi urmări informațiile pentru Gemeni (Ascendent) și apoi cele pentru Capricorn (zodie).
▪ Cei mai impactați de Luna nouă: Berbecii, Balanțele, Racii și Capricornii (Ascendent/zodie/Lună) și mai ales cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete între aprox. 1-9 grade (în semnele zodiacale menționate).

Luna nouă în Berbec – influențe generale, energie și caracteristici

Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale acestui arhetip.

Arhetipul Berbec

▪ Este cel dintâi semn al zodiacului și il are ca guvernator pe Marte (Zeul razboiului în mitologia greacă) – simbolizează instinctul de a acționa, inițiativa, determinarea, ambiția, curajul, spiritul impulsiv, dorința sexuală etc.
▪ Este un semn cardinal (inițiaza lucruri, acțiuni, proiecte), activ, masculin.
▪ Este un semn de foc, pasional, curajos, energic; are nevoie să simtă că trăiește din plin, că se bucură de viață.
▪ Nevoia de a acționa din instinct. În astrologia evolutivă (Jeff Green), arhetipul Berbec/Marte/casa I (din zodiacul natural) este asociat cu nevoia de a acționa instinctiv pentru a a-și împlini nevoile și dorințele (energia este concentrată pe propria persoana, “eu”). El va actiona (la nivel conștient/Marte) pentru a își împlini dorințele sufletului (de la nivel subconștient/ Pluto), cu care ajunge sa se identifice. De aici și curajul, ambiția, spiritul de luptător sau nevoia de adrenalină (Berbecul reprezintă arhetipul “Războinicului”). În sens negativ, dacă preocuparea față de propria persoana este dusă la extrem, Berbecul poate ajunge să dea dovadă de narcisism, egoism și să facă (aproape) orice pentru a-și satisface dorintele și nevoile (afișând toleranță redusă/ dezinteres față de slăbiciunile/nevoile altora etc.). O posibilă ieșire din acest scenariu este oferită de modelul Balanței, semnul său opus, de la care Berbecul poate învăța lecția echilibrului, a toleranței, a relativitatii adevarurilor personale, a spiritului de echipă etc.
▪ Învățarea prin “încercare și eroare”. Pentru că este o fire care acționează din instinct, Berbecul va învăța dacă acțiunile pe care le inițiaza sunt cele potrivite sau nu (dacă sunt în direcția bună sau nu), în functie de rezultatele obținute (pe principiul “încercare și eroare”). Dacă rezultatul obținut într-o anumită direcție nu va fi cel dorit/potrivit, se va reorienta și va încerca o altă abordare și tot așa. Trebuie subliniat aici că, in cazul Berbecului, important este procesul de inițiere a unei acțiuni și nu neapărat finalizarea a tot ceea ce începe (Marte/semn cardinal).
▪ Ideea de pionierat. Berbecul este un deschizător de drumuri, iar energia sa este una “explozivă” (semn de foc), fiind canalizată către direcții noi, către teritorii care nu au mai fost explorate (reprezintă arhetipul “Pionierului”). Are nevoie de libertate și de independență pentru a se manifesta, pentru a iniția lucruri, pentru a acționa spontan, în orice direcție își dorește, atunci când își dorește. Uneori, sentimentul că are de îndeplinit un “destin special” (o misiune specială; caracteristică specifică a tuturor semnelor de foc), îl poate face să prefere singuratatea, izolarea unui grup care ar putea să îl îndepărteze de la cauza sa.
▪ “Agresivitatea”. În situația în care nu își poate îndeplini dorințele sau îi este îngradită/limitată libertatea în orice fel, Berbecul poate ajunge la accese de mânie, de furie sau, în cazuri extreme, de violență (verbală și/sau fizică). Ajungem astfel la o altă lecție foarte importantă a Berbecului, aceea de a învăța să își gestioneze și să isi exprime trăirile “negative”sau excesul de energie într-o manieră care să nu fie distructivă sau agresivă (nici față de el, nici față de ceilalți). Din nou, găsirea unui echilibru între nevoile sale și ale celorlalți, între ce își dorește și ce este posibil, între dorința sa de libertate și nevoia de a respecta drepturile și libertatea celorlalți, este oferită de modelul Balanței, model care îl poate ajuta să traiască o viață mai liniștita și mai armonioasă. O variantă foarte simplă pentru “ a scăpa” de excesul de energie (dacă este cazul) este prin multă mișcare fizică, efort fizic, activități sportive etc.
▪ În iubire/relații se manifestă aceeași nevoie de a iniția, de a acționa, de a cuceri. Din nou, dacă va simți că libertatea îi este îngrădită sau dacă relația va fi una “monotonă”, va fi nemulțumit, interesul îi va scădea și este posibil să caute noi teritorii de cucerit. Pentru a se putea bucura de o relație stabilă și fericită, va avea nevoie de multă libertate (pentru a își putea vedea și de celelalte domenii de viață care îl interesează) și de elemente de noutate (de un partener activ, independent, la rândul său, lângă care să nu se plictisească).

Luna nouă în Berbec și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

▪ Luna/Soare în Berbec în careu cu Nodurile lunare
(Soare  în Berbec în careu cu Nodurile lunare între 23-25.03.2020; aspect exact pe 24.03.2020, în aceeași zi cu Luna nouă)
▪ Luna/Soare în conjuncție cu Chiron în Berbec
(Soare  în conjuncție cu Chiron în Berbec între 24-26.03.2020; aspect exact pe 25.03.2020, după Luna nouă)
▪ Luna/Soare în Berbec în sextil cu Saturn în Vărsător

În data de 20 martie am intrat în noul an astrologic, odată cu Echinocțiul de primăvară și intrarea Soarelui în semnul Berbecului. Așa cum natura înflorește și prinde viață, la fel și noi, odată cu sezonul Berbecului, ne trezim ca după un somn lung, ca după o perioadă de amorțire, în care energia a fost îndreptată mai mult către interior și mai puțin către exterior. Am meditat si am reflectat mai mult în ultimele luni, pentru ca acum să simțim nevoia să începem să ne transformăm aceste gânduri în realitate, să acționăm, cuprinși de acest val de energie care ne inundă sufletele și trupurile, deopotrivă.
La nivel colectiv, o Lună nouă în semnul Berbecului vine cu dorința de a ne îndrepta mai mult energia către exterior, de a face lucruri, de a acționa, cu mai mult curaj și cu mai multă încredere în forțele proprii, cu mai multă pasiune și poftă de viață. Este o perioadă bună pentru a ne pune întrebări de tipul: “cine sunt eu? care îmi sunt dorințele și nevoile? ce pot începe să fac ACUM pentru a îmi împlini aceste nevoi?”.

Având în vedere, însă, contextul în care ne găsim, când capacitatea noastră de a acționa este destul de redusă, este necesar să schimbăm puțin abordarea, să ne reorientăm, “să ne reinventăm”. Ce nu putem face acum, putem face mai târziu, poate chiar mai bine, în condiții mai bune sau cu resurse mai bine gestionate. Așadar, deși răbdarea nu este cel mai bun prieten al Berbecului, este momentul să creăm acea punte de legătură între voință și ceea ce este posibil. Sau putem alege să facem acum, dar altfel, într-o manieră inedită.

Luna nouă în Berbec se află într-o relație tensionată cu nodurile sale: Nodul Nord în Rac, respectiv Nodul Sud în Capricorn. Foarte pe scurt, acest lucru înseamnă că dorințele, acțiunile noastre pot intra în conflict, pe de o parte, cu familia din care facem parte (Rac) și, pe de altă parte, cu diferite autorități, instituții, șefi etc. care își pot exercita influența, puterea asupra noastră.
În acest context mi se pare util să ne reamintim că Nodurile pe axa Rac/Capricorn presupun, printre altele, asumarea responsabilității (Capricorn) pentru nevoile copilului interior (Rac). Adică, indiferent de contextul în care am crescut, de câtă afecțiune am primit sau nu, de ruptura (dacă este cazul) dintre generații, este important să ieșim din zona de “victimizare” și să facem tot ce ține de noi (Capricorn) pentru a ne simți împliniți din punct de vedere emoțional (Rac). Să ne acceptam trecutul, să ni-l asumăm și să facem ceva pentru a ne schimba prezentul și viitorul. La fel, în relația cu autoritățile să nu avem o atitudine pasivă, ci să facem tot ce ține de noi pentru a deveni propria autoritate în viața noastră. Asta nu înseamnă să aruncăm toate regulile la gunoi, ci să înțelegem (fiecare în parte) importanța asumării responsabilității, a disciplinei și a maturizării (să nu așteptam să dea alții dovadă de maturitate în locul nostru).
Așadar, chiar dacă vom simți că nevoile noastre intră în conflict cu ce își doresc ceilalți de la noi (familia, autoritățile, instituțiile), este un prilej foarte bun ca, în loc să ne enervăm si să ne frustrăm (pentru că lucrurile nu sunt exact cum ne dorim), să încercăm să înțelegem și să privim lucrurile și dintr-o altă perspectivă, adică să vedem imaginea de ansamblu. Să ne axăm pe ceea ce ne dorim noi (Berbec), dar să nu închidem ochii la ceea ce putem învăța unii de la alții. Să fim independenți și curajoși (Berbec), dar să nu uităm să fim si maturi, responsabili (Capricorn) și să nu ne uităm sau să ne neglijăm rădăcinile (Rac).

Luna nouă este în conjuncție cu Chiron, ceea ce înseamnă că anumite răni sufletești mai vechi pot ieși acum la suprafață (unele produse chiar în copilărie, apropo de ce scriam și mai sus despre bagajul emoțional cu care creștem și de anumite relații mai tensionate cu familia). De exemplu, faptul că poate acum nu ne simțim suficient de liberi, că nu putem acționa așa cum ne dorim, ne poate face să ne reamintim situații în care ne-am simțit “privați de libertate”, în care nu ni s-a permis să acționăm etc. Ca de fiecare dată când vorbim despre Chiron este important să conștientizăm care este cauza reală a durerii din prezent (dacă este cazul), să vedem dacă nu cumva punctele sensibile care ne sunt atinse acum au legătură de fapt cu ceva ce s-a întâmplat mai demult, cu o rană neînchisă încă. Pentru că dacă răspunsul e afirmativ, este important să acceptăm ce a fost, să învățăm ce avem de învățat din experiențele respective și să mergem mai departe, mai liberi și mai ușori. Nu putem schimba trecutul și anumite răni nu se vindecă de tot niciodată, dar putem alege să schimbăm modul în care ne raportăm la acesta (cu mai multă blândețe, compasiune și înțelegere) și cum reacționăm în prezent, în situatii similare sau când aceste răni ne sunt zgândărite. Putem răspunde durerii cu durere, putem răni chiar si atunci când persoana care ne rănește face acest lucru fără intenție (fară să ne știe contextul) sau putem alege să nu o facem. Depinde doar de noi și de măsura în care am reușit să facem pace cu trecutul.
Este o Lună nouă care ne vorbește despre fragilitate și despre vulnerabilitate, dar și despre puterea interioară pe care o putem dobândi, străbătând lungul drum pe care am pornit, atunci când am venit pe această lume.

Luna nouă formează un aspect pozitiv cu Saturn, aflat în Vărsător, ceea ce ne va ajuta să rămânem ancorați în realitate, să nu ne pierdem speranța cu privire la ceea ce ne poate aduce viitorul (dincolo de nemulțumirile și de limitările din prezent) și să înțelegem că doar împreună (Vărsător) putem să reușim. Dacă nu ne găndim exclusiv la noi, dacă intențiile noastre (Berbec) au în vedere și binele celorlalți (Vărsător), dacă solicităm și oferim ajutor la nevoie, dacă ne unim forțele, sunt șanse mai mari să ajungem acolo unde ne dorim. Fiecare dintre noi.

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!
Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

……………………………………………………………….
Berbec (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.)
Taur (12) – mai mult timp alocat meditației, vieții spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Gemeni (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor;
Rac (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de munca; statutul social, imaginea publică;
Leu (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lunga durata (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Fecioară (8) – resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; vindecarea unor frici, traume mai vechi; este benefică orice formă de terapie în această perioadă;
Balanță (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Scorpion (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stilul de viață; activitatea profesională; relația cu colegii de la locul de munca; sănatate;
Săgetator (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate;
Capricorn (4) – relația cu familia de origine şi relația cu „copilul interior” (universul vostru interior ca rezultat al faptului că ați crescut în familia respectivă; moştenirea genetică, psihologică); oportunități cu privire la locuință; vindeți, cumpărați etc;
Varsător (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Pești (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *