Mercur retrograd în Balanță: 27.09-18.10.2021
“Reevaluarea relațiilor. Ce funcționează, ce nu funcționează și ce putem face diferit astfel încât să avem relații mai echilibrate și mai armonioase.”

Între 27 septembrie și 18 octombrie 2021, Mercur se va afla în mișcare aparent retrogradă în semnul Balanței, un semn zodiacal/arhetip care guvernează relațiile din viața noastră.

Arhetipul Mercur

▪ Mercur reprezintă modul în care gândim și ne exprimăm/comunicăm cu ceilalți. Din dorința de a înțelege, explica și descrie realitatea concretă în care trăim, preluăm informațiile din mediul exterior, le analizăm, le clasificăm și le transmitem mai departe prin comunicare și limbaj.
▪ Mercur este “responsabil” cu gândirea logică și rațională / emisfera stângă a creierului (este asociat cu Gemenii și cu casa a-III-a din zodiacul natural), precum și cu utilizarea unui anumit discernământ în gândire și/sau comunicare (este asociat și cu Fecioara, respectiv cu casa a-VI-a).

Arhetipul Balanță

▪ Balanța, ca arhetip, reprezintă relațiile pe care le avem, fie că vorbim de relații de cuplu, de prietenie sau de orice alt tip de relații. Prin intermediul acestor relații, mai exact prin comparație și contrast cu partenerii noștri (Balanță), ajungem să ne cunoaștem mai bine, să ne dăm seama cine suntem și cine nu suntem, ce ne place și ce nu ne place, ce ne dorim și ce nu ne dorim în viața noastră.
▪ Un aspect important de menționat în legătură cu acest arhetip este acela că Balanța nu este echilibrată prin natura sa, ci ea tinde către echilibru, prin relațiile pe care le formează.
▪ Ce se întâmplă, însă, în realitate, de foarte multe ori cu acest arhetip (și, implicit, cu relațiile noastre) este apariția unor dezechilibre/manifestări distorsionate, de tipul:
* din dorința de a fi plăcuți, apreciați, iubiți, validați etc. (Balanță), nu avem curajul să fim noi înșine (Berbec) în relațiile respective, facem prea multe compromisuri, ne pierdem pe noi înșine ca indivizi în acele relații; sau, la polul opus, suntem atât de preocupați de noi și de dorințele/nevoile noastre (Berbec), încât ignorăm/neglijăm dorințele și nevoile partenerilor noștri;
* avem așteptări foarte mari de la partenerii noștri, ne așteptăm ca ei să se ocupe de nevoile noastre, în loc să o facem noi înșine (inconjuncția Taur/Balanță);
* trecem de la o relație la alta (de exemplu, pentru că ni se pare că nu putem funcționa bine pe cont propriu), fără să încercăm să înțelegem ce nu a funcționat în relația anterioară (Balanță).

Mercur retrograd în Balanță (27.09-18.10.2021). Particularități

▪ Orice mișcare retrogradă are o componentă puternic uraniană, adică implică un proces de individualizare, de eliberare de anumite modele emoționale, mentale etc. care țin de trecut, de care nu mai avem nevoie și pe care a venit vremea să le lăsăm în urmă și, implicit, poate contribui la accelerarea procesului evolutiv. Numai că, pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să redirecționăm energia planetei respective dinspre exterior înspre interior, ceea ce presupune să acționăm mai puțin și să reflectăm mai mult la cum și de ce acționăm, care este scopul, sensul etc. De aceea, perioadele de retrogradare sunt asociate cu activități de tipul: a reanaliza, a reevalua, a regândi, a reface etc. Făcând asta, devenim mai conștienți de faptul că ceva din vechiul mod de a face/gândi diferite lucruri nu mai funcționează pentru noi, apare o senzație crescută de nemulțumire și, implicit, nevoia de a veni cu o abordare nouă, care să ne reflecte mai bine individualitatea, felul nostru specific, unic de a fi (procesul de individualizare despre care scriam mai sus).
▪ Atunci când Mercur este retrograd în Balanță avem ocazia să reevaluăm modul în care se desfășoară relațiile din viața noastră, să vedem unde există echilibru și unde există dezechilibre, dacă oferim prea mult și primim prea puțin sau invers, dacă avem așteptări realiste sau nerealiste de la partenerii noștri, ce funcționează și ce nu funcționează în acele relații, ce modele mentale, emoționale avem la acest capitol și unde ne-au adus aceste modele până în momentul de față.
▪ Modul în care se desfășoară relațiile noastre din viața de adult, nevoile pe care le avem în materie de relații, așteptările noastre (Balanță) se află într-o strânsă legătură cu mai mulți factori: cu capacitatea noastră de a exprima și manifesta ceea ce suntem noi ca indivizi (opoziția Berbec/Balanță), cu relațiile pe care le avem cu familia de origine (dacă am primit sau nu afecțiune etc.; careul Rac/Balanță), precum și cu anumite condiționări venite dintre mediul în care trăim (desfășurăm relații așa cum am fost învățați, așa cum am văzut în familia de origine, în societate; careul Capricorn/Balanță). Dacă eu nu am curajul să fiu ceea ce sunt (Berbec) și îmi e teamă să nu fiu respins, voi căuta să fiu ceea ce alții așteaptă de la mine (Balanță). Dacă am anumite nevoi emoționale neîmplinite legate de familie (Rac), voi proiecta asupra partenerilor mei (Balanță) acele nevoi. Dacă în mediul în care am crescut (Capricorn), am văzut că relațiile se desfășoară într-un anumit fel, voi avea tendința să urmez aceleași modele și să condiționez relațiile respective: te iubesc dacă…., sunt prieten cu tine dacă…, femeile trebuie să se comporte în felul x, bărbații în felul y.
Ei bine, cu Mercur retrograd în Balanță avem oportunitatea să analizăm relațiile din aceste puncte de vedere (și nu numai), pentru a deveni mai conștienți de “motivele” pentru care acționăm așa cum acționăm și, eventual, pentru a alege să facem anumite schimbări, astfel încât să ajungem să avem relații mai sănătoase, mai funcționale, mai echilibrate.

Câteva întrebări care să ne ajute să navigăm în această perioadă:
▪ Deoarece Mercur are legătură cu modul în care gândim și comunicăm, iar Balanța are această nevoie extraordinară de a fi plăcută, este o perioadă foarte bună pentru a reevalua modul în care interacționăm cu ceilalți. Prin urmare, avem obiceiul să spunem lucruri doar pentru că ceilalți își doresc să le audă, pentru a le împlini așteptările, pentru a fi acceptați, deși ceea ce gândim este diferit? Ne este frică să fim sinceri, autentici pentru a nu fi respinși?
▪ Relațiile pe care le avem cu ceilalți reflectă relația pe care o avem cu noi înșine. Prin urmare, ce relație avem cu noi înșine, ne iubim, ne respectăm, ne împlinim nevoile și dorințele (emoționale, materiale etc)? Sau căutăm relații în care ceilalți să ne ofere ceea ce noi înșine nu ne oferim?
▪ Mercur are legătură cu capacitatea de a auzi, iar Balanța cu aceea de a asculta. Prin urmare, obișnuim să ascultăm ceea ce partenerii noștri ne transmit sau doar auzim și interpretăm informațiile așa cum ne dorim noi (conform așteptărilor noastre)? De exemplu, faptul că cineva din trecut mă caută acum, nu înseamnă neapărat că își dorește să reluăm relația, să reparăm ce nu a funcționat, ci poate fi doar faptul că se simte singur și că este mai comod să reiei ceva ce a fost decât să construiești ceva de la zero; însă, dacă eu nu ascult efectiv ce mi se spune, dacă omit să analizez cauzele pentru care relația respectivă nu a mers, pot să confund niște vorbe frumoase (“mi-ai lipsit”, “mi-e dor de tine”, “mai știi ce bine era?” etc.) cu dorința reală a celuilalt de a relua legătura, de a se schimba etc. Adică, pot foarte ușor să îmi proiectez nevoile și așteptările mele (presupunând că îmi doresc relația) asupra celuilalt.

▪ În altă ordine de idei, cât Mercur este retrograd se intensifică “activitățile mercuriene” (au loc mai multe interacțiuni cu ceilalți, o explozie de idei, informații etc.), iar mintea logică, rațională este suprasolicitată (mintea ne este “în priză”). Tocmai de aceea este atât de necesar să ne redirecționăm atenția dinspre exterior (fapte, informații, evenimente), înspre interior, adică să ne izolăm puțin de vacarmul din jur, să medităm, să reflectăm, să ne ascultăm intuiția (Jupiter), pentru a vedea care dintre respectivele informații/schimburi de idei sunt relevante pentru noi, la ce ne ajută, care e sensul lor (astfel “se calmează” și mintea analitică). Bineînțeles, totul aplicat în special în zona de relații (Balanță).
▪ De asemenea, este util să nu ne grăbim să tragem concluzii și să acordăm o mai mare atenție detaliilor (tocmai pentru că putem avea tendința de a le trece cu vederea): să verificăm tot ce ține de comunicarea cu ceilalți, în loc să facem presupuneri, să ne asigurăm că interlocutorii noștri înțeleg ce avem noi de transmis și invers; să verificăm mesajele/e-mail-urile pe care le trimitem, documentele pe care le semnăm etc.; să verificăm cu mai multă atenție tot ce ține de electronice, tehnologie, mijloace de transport, deplasări, achiziții (“teritoriul” lui Mercur).

Sezonul extins de retrogradare: 7.09.2021-3.11.2021

▪ 7.09.2021> Faza 1: MERCUR DIRECT intră în “PERIOADA DE UMBRĂ” la 10°7’ Balanță
▪ 27.09.2021> Faza 2: MERCUR STAȚIONEAZĂ RETROGRAD la 25°28’ Balanță: “stă pe loc” și începe să meargă “înapoi”, în MIȘCARE aparent RETROGRADĂ
▪ 18.10.2021> Faza 3: MERCUR STAȚIONEAZĂ DIRECT la 10°7’ Balanță: “stă pe loc”/încheie retrogradarea și își reia mișcarea DIRECTĂ, intrând din nou în “PERIOADA DE UMBRĂ”
▪ 3.11.2021> Faza 4: MERCUR DIRECT iese din “PERIOADA DE UMBRĂ” la 25°28’ Balanța (ajunge acolo unde se afla înainte să retrogradeze și abia acum merge mai departe).

Pe scurt, anumite situații sau evenimente apărute cât Mercur a fost inițial în mișcare directă (între 7.09.2021–27.09.2021) pot fi reevaluate în perioada de retrogradare (între 27.09.2021–18.10.2021; putem primi de ex. mai multe informații, trebuie să ne confruntăm cu situațiile respective), pentru ca rezoluția finală sa vină abia cand acesta își va relua mișcarea directă (între 18.10.2021–3.11.2021). Un motiv suficient de bun pentru a nu ne grăbi să tragem concluzii în această perioadă.
Obs. Din toata perioada extinsă de retrogradare, zilele cele mai “intense” sunt cele de staționare, când Mercur pare că “stă pe loc”, înainte de a începe să meargă înainte sau înapoi: 27.09.2021, respectiv 18.10.2021 (plus/minus o zi).

Să ne fie această perioadă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Despre mine și despre tipul de astrologie pe care îl practic am povestit aici, în cadrul emisiunii “12 Călăuze”.

Dacă ți-a plăcut astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu. 🙂
Iar dacă vrei să afli la timp când sunt postate următoarele articole, te invit să urmărești pagina de Facebook.

fb-share-icon0

2 comentarii la „Mercur retrograd în Balanță: 27.09-18.10.2021
“Reevaluarea relațiilor. Ce funcționează, ce nu funcționează și ce putem face diferit astfel încât să avem relații mai echilibrate și mai armonioase.””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *