Lună nouă în Rac – 20.07.2020
“Când realitatea exterioară nu corespunde nevoilor emoționale. Asumarea responsabilității pentru nevoile copilului interior”

În data de 20 iulie 2020, la 20:33 (ora României), avem un nou fenomen de Lună nouă: Luna și Soarele se vor afla în Rac, la 28°26’. Este cea de-a doua Lună nouă din acest semn zodiacal, prima având loc pe 21 iunie, când s-a produs și o Eclipsă de Soare, ultima din Rac până în 2028-2029.

Intro. Despre Luna nouă în general

▪ În astrologie, Luna reprezintă universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), personalitatea, identitatea pe care ne-am format-o în funcție de contextul în care ne-am născut și am trăit în primii ani de viață (relația cu familia, în special, cu mama; mediul în care am crescut); indică suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și in largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”. Soarele reprezintă energia vieții, vitalitatea noastră, acele trăsături specifice care ne fac “să strălucim” și pe care le dezvoltăm pe parcursul întregii vieți (“latura rațională”); indică și modul în care vom manifesta intenția de evoluție a sufletului în această viață.
▪ Cele aproximativ două săptămâni după ce Luna nouă are loc (cât se află în faza de creștere, până la următoarea Lună plină) reprezintă o perioadă favorabilă inițierii de acțiuni și proiecte sau setării de diferite intenții. (Rezultatele a ceea ce începem sau planificăm acum le vom putea vedea în următoarele șase luni, până la Lună plină din același semn zodiacal).
▪ Cea mai bună perioadă pentru a începe ceva este atunci când Luna este în creștere și vizibilă cu „ochiul liber” pe Cer (la aprox. o zi/două după momentul efectiv de Lună nouă); când Luna nu este vizibilă, putem lua decizii preponderent emoțional.

Cum ne impactează la nivel individual Luna nouă în Rac

▪ În funcție de harta natală a fiecăruia dintre noi, Luna nouă va impacta una dintre cele 12 case astrologice (casa care stă sub semnul Racului) și, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfârșitul articolului găsiți detaliile pentru fiecare semn zodiacal în parte (numărul reprezintă casa unde are loc Luna nouă), cu recomandarea de a parcurge mai întâi informațiile despre Ascendent (dacă îl cunoașteți) și apoi cele despre Soare („zodie”).
▪ Cei mai impactați de Luna nouă: Racii, Capricornii, Berbecii și Balanțele (Ascendent/zodie/Lună) și mai ales cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete între aprox. 23-29 grade (în semnele zodiacale menționate); dar și cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete la 0-4 grade în Gemeni, Săgetător, Fecioară și Pești.

Luna nouă în Rac – influențe generale, energie și caracteristici

Faptul că avem de două ori Lună nouă în același semn zodiacal este mai rar, dar nu este ceva neobișnuit: de câte ori Luna nouă are loc chiar la începutul unui semn zodiacal (de exemplu, Luna nouă din iunie la 0°21’ Rac), următoarea Lună nouă se va produce la finalul semnului respectiv și nu în semnul următor (în exemplul de față, a doua Lună nouă are loc tot în Rac, dar la 28°26’).

Având în vedere că am mai avut o Lună nouă în Rac, că în acest semn zodical am avut eclipse în ultimii doi ani (Nodurile lunare s-au aflat pe axa Rac-Capricorn între noiembrie 2018 – mai 2020), că în domeniile guvernate de Rac am experimentat, în această perioadă, unele dintre cele mai mai transformări din viața noastră, este ușor de înțeles faptul că topicurile aduse în atenția noastră la Lună nouă din 20 iulie nu sunt “noi”. Energia Racului este una cu care am lucrat mult în acești ani, dar avem acum ocazia să privim dintr-o altă perspectivă anumite “începuturi” de la finalul lui iunie/începutul lui iulie, să le reevaluăm (să vedem dacă mai au sens pentru noi), să mai încercăm o dată acolo unde prima dată poate nu am reușit (sau nu am avut începutul dorit) sau, dacă ce am inițiat atunci este în continuare bun pentru noi, să perseverăm în direcția respectivă.
Este o Lună nouă specială, în ideea în care care poartă mai degrabă amprenta unei “continuări” decât cea a unui început.

Pentru a putea înțelege atmosfera generală, vă invit să vedem (sau să revedem) care sunt principalele caracteristici ale acestui arhetip.

Arhetipul Rac

▪ Racul este guvernat de Lună, care simbolizează, așa cum spuneam mai sus: universul emoțiilor noastre (“corpul emoțional”), suma acelor factori, obiceiuri, situații care ne fac să ne simțim confortabil și în largul nostru și care ne dau sentimentul de “acasă”.
▪ Este un semn de apă (intuitiv, sensibil).
▪ Este un semn cardinal – inițiază lucruri, acțiuni, proiecte.
▪ Copilul interior. Arhetipul Rac/Lună/casa a-IV-a din zodiacul natural este asociat cu “copilul interior” și cu formarea “corpului emoțional”. Securitatea emoțională a Racului este strâns legată de mediul în care a crescut, de atmosfera de acasă, din primii ani de viață.
▪ Relațiile cu ceilalți și proiectarea nevoilor. Natura relațiilor sale va fi influențată de relația pe care a avut-o cu familia și în special cu mama, de afecțiunea, căldura, sprijinul emoțional de care, copil fiind, a beneficiat (sau nu). Dacă nevoile emoționale ale copilului au fost satisfăcute, el va dezvolta relații sănătoase, echilibrate. Dacă nu (nu a primit suficientă afecțiune, mediul a fost unul agresiv, ostil, violent etc.), fie va căuta să își împlinească acele nevoi, proiectându-le asupra altora şi căutând în ei acea siguranță emoțională care i-a lipsit, fie, la polul opus, se va izola şi va respinge afecțiunea, din teama de a nu retrăi trauma inițială.
▪ Sentimentul de “acasă”. Pentru a putea acționa, Racul are nevoie să se simtă în siguranță, „acasă”: va căuta să se înconjoare de familie, de prietenii apropiați şi apoi să își creeze propriul cămin, adică să își construiască în jurul său un mediu confortabil din punct de vedere emoțional.
▪ Emoțiile fluctuante. Fiind guvernat de Lună, trăirile sale emoționale sunt fluctuante, ciclice (perioadele de acțiune, de exteriorizare sunt urmate de perioade de retragere, de interiorizare). Pentru a evita probemele de relaționare cu ceilalți, este important să comunice cât mai deschis despre ceea ce simte, despre nevoile sale, inclusiv despre nevoia de “retragere”.
▪ Abilitățile de leader. Energia sa cardinală este “îmbibată” de apă (emoții), adică pentru a putea merge pe un drum nou (pentru a putea iniția/acționa), are nevoie să se simtă mai întâi în siguranță (emoțional vorbind). De aici, unele oscilări sau ezitări înainte de a acționa, respectiv atitudinea de tipul “un pas înainte, doi înapoi” (cardinalitate pasivă, receptivă).
▪ Loialitate versus atașamente. Dacă loialitatea, atașamentele față de mediul său (familie, prieteni, colegi, trecut, țară, origini) sunt duse la extrem, se poate ajunge la disfuncționalități, la proiectarea nevoilor, codependențe, “imaturitate emoțională” etc.
▪ O parte semnificativă a procesului său de evoluție va fi strâns legată de necesitatea de a învăța să îşi utilizeze corect, constructiv emoțiile, să îşi asculte intuiția şi să îşi asume responsabilitatea pentru împlinirea nevoilor sale emoționale.

Luna nouă în Rac și ceilalți „jucători” de pe bolta cerească

Aspecte:
▪ Luna nouă în opoziție cu SaturnR și PlutoR în Capricorn
(Soarele în Rac în opoziție cu SaturnR în Capricorn între 20-22.07.2020; aspect exact pe 21.07)
▪ Nodul Nord lunar în Gemeni în relație de inconjuncție cu SaturnR în Capricorn
▪ Mercur în Rac în careu cu ChironR în Berbec între 20-22.07.2020; aspect exact pe 21.07

Luna nouă în Rac va pune din nou accentul pe nevoile “copilului interior”, pe trăirile noastre emoționale, pe legătura dintre noi și cei apropiați (familia, prietenii, cei lângă care ne simțim “acasă”).
Este o Lună nouă destul de intensă, când va trebui să ne concentrăm foarte mult pe realitatea noastră interioară, să căutăm în noi înșine resursele necesare pentru a putea avea “începuturile” pe care ni le dorim și să fim suficient de puternici emoțional, astfel încât “să rezistăm” mai ușor presiunii, restricțiilor sau greutăților din realitatea exterioară.

Luna nouă în Rac este în opoziție perfectă cu SaturnR din Capricorn, unde se găsesc și PlutoR și JupiterR, ceea ce face ca opoziția în sine să fie una mult mai puternică. Luna și Soarele din Rac fac opoziție cu tripla conjuncție din Capricorn, care marchează întreg anul 2020 (având în vedere natura planetelor implicate în conjuncție, puteam considera lejer un orb mai larg). Comparând cele două arhetipuri, Racul reprezintă “copilul interior”, nevoile noastre emoționale, iar Capricornul reprezintă adultul, părintele, nevoia de a ne asuma responsabilitatea, nevoia de putere și de autoritate, relația cu timpul și cu spațiul în care trăim (condiționările spațio-temporale).

Opoziția Lună nouă/SaturnR sugerează un potențial conflict între nevoile noastre emoționale și restricțiile, limitările, greutățile din realitatea exterioară, cu care trebuie să ne confruntăm, pentru a ne împlini nevoile respective, conflict ce se va manifesta în special în relațiile cu ceilalți și mai ales dacă aceștia reprezintă o formă de autoritate în viața noastră: fie că ne sunt părinți, șefi, parteneri sau reprezentanți ai unor instituții. În același timp, opoziția cu PlutoR ne obligă să săpăm în subconștient și să vedem care sunt cauzele mai adânci ale acelor conflicte (ce puncte sensibile ne sunt atinse în interacțiunile cu ceilalți, cum ne raportăm la ei, ce frici/obsesii legate de putere, autoritate sau control avem), iar opoziția mai largă cu JupiterR vine și accentuează cele de mai sus, oferindu-ne, totodată, ocazia să încercăm să lucrăm și să îmbunătățim anumite tipare emoțional-comportamentale, însă doar dacă/după ce procesul de “conștientizare” (conflictul) a avut loc.

Chiar dacă putem simți această Lună nouă ca fiind ceva mai tensionată, este un moment bun pentru a lucra cu noi însine, în ideea de a încerca să găsim cea mai bună strategie pentru a ne face viața mai liniștită și mai satisfăcătoare din punct de vedere emoțional. Adică, indiferent de ce se întâmplă în exteriorul nostru, să vedem cum putem avea NOI mai multă grijă de noi și ce putem face pentru a ne împlini nevoile emoționale. Asta presupune, implicit, și să avem cât mai puține așteptări de la ceilalți și să ne definim niște granițe cât mai ferme (emoțional vorbind) în special în raport cu acele persoane care simțim că ni se opun, că ne subminează autoritatea, că ne impun anumite reguli “cu forța” etc.

De exemplu, dacă în interacțiunile cu ceilalți ne simțim ceva mai vulnerabili (careul Mercur în Rac/Chiron în Berbec), să evităm extremele: stima de sine scăzută (mesaje de tipul nu sunt suficient de…” sau alte mesaje negative similare cu care ne putem autosabota), respectiv agresivitatea (“dacă tu mă rănești, fie că ai vrut, fie că n-ai vrut, eu pot să te rănesc mai tare, ca să îmi maschez durerea”) și să ne străduim să adoptăm o atitudine cât mai “neutră”, care să ne permită să ne păstrăm (atât cât putem) obiectivitatea în situațiile respective.

În același timp, este necesar să avem maturitatea emoțională de a înțelege că, pentru a ajunge unde ne dorim, trebuie să depunem mai mult efort, să depășim anumite obstacole (să nu rămânem la stadiul de “copil” care așteaptă ca cineva din exterior să îi împlineasca nevoile) sau, pur și simplu, să dăm dovadă de mai multă răbdare și perseverență (să acordăm timp/Saturn punerii lucrurilor în practică).

Pentru că vorbim de o Lună nouă, este important de avut în vedere și inconjuncția dintre Nodul Nord lunar în Gemeni (direcția de evoluție timp de un an și jumătate) și SaturnR în Capricorn. Inconjuncția indică o relație tensionată între două semne care „nu au nimic în comun” (în cazul acesta Gemeni și Capricorn) și necesitatea de a face anumite „ajustări” pentru ca cele două arhetipuri să poată “colabora”. Nodul Nord în Gemeni presupune utilizarea logicii și a rațiunii în comunicare/gândire, deschiderea către puncte de vedere sau perspective diferite și o anumită adaptabilitate. Saturn în Capricorn presupune autoritate, disciplină și o anumită rigiditate. Revenind la nevoia de ajustare, este important ca la această Lună nouă să acordăm o atenție sporită informațiilor pe care le primim sau pe care le transmitem (NN în Gemeni), asigurându-ne că au un temei real, că vin dintr-o sursă sigură, respectabilă, pe care ne putem baza (SaturnR în Capricorn) pentru că, în caz contrar, dacă vom încerca să spunem lucruri care nu sunt reale sau verificate sau să omitem adevărul (Gemeni), există riscul de a fi taxați, desconspirați (Capricorn). În același timp, dacă vrem să fim convingători, plăcuți, trebuie să să ne adaptăm limbajul la interlocutorii noștri (Gemeni) și să nu fim rigizi, seci, autoritari (Capricorn).

Să ne fie Luna nouă aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Dacă ți-a plăcut astro-povestea, m-aş bucura să o distribui. Oricum, îți mulțumesc pentru că eşti aici. Nu uita și să dai like paginii de Facebook, pentru a intra în comunitatea iubitorilor de astro-povești!

……………………………………………………………
Berbec (4) – universul emoțional; relația cu familia de origine şi cu „copilul interior”; oportunități cu privire la locuință: de a vinde, de a cumpăra, de a te muta, de a renova etc.;
Taur (3) – comunicare şi gândire; modul în care interacționati în viața de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilități; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comerț; vânzări; călătorii de scurtă durată; relația cu frații şi vecinii;
Gemeni (2) – stima şi imaginea de sine; auto-suficiența (nevoia de independență), „instinctul de supraviețuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emoționale, spirituale; banii câştigați prin muncă/salariul; decizia de a cumpăra/vinde;
Rac (1) – semnul cel mai impactat; întreaga viață personală, profesională (modul în care sunteți văzuți, percepuți de către ceilalți, în care vă prezentați în fața lumii; relații; muncă; sănatate, stilul de viață etc.);
Leu (12) – viață spirituală; meditație, rugăciune; timp petrecut în singurătate/izolare; accesarea anumitor informații de la nivel subconştient; vise, revelații; protecție divină; călătorii în străinătate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Fecioară (11) – relația cu grupurile de prieteni, cu asociațiile, organizațiile, rețelele sociale din care faceți parte; oportunități cu privire la viitor; nevoia de exprimare a individualității;
Balanță (10) – cariera, profesia, reputația profesională, modul în care sunteți percepuți la locul de muncă; statutul social, imaginea publică; misiunea în viată;
Scorpion (9) – sistemul de valori şi credințe; idealurile, adevărurile personale; cunoaşterea, educația; spiritualitate, filozofie, religie; călătorii de lungă durată (propriu-zise/în străinatate şi/sau spirituale);
Săgetator (8) – nevoia de putere; resursele financiare şi materiale pe care le aveți în comun cu alții (în special cu partenerul de viața), bani, bunuri, moşteniri etc.; relația cu anumite instituții financiare, bănci, credite; intimitate, sexualitate; regenerare la nivel emoțional, spiritual, fizic; psihologie; frici, traume, obsesii; diferite forme de terapie;
Capricorn (7) – relații şi parteneriate personale (de lungă durată, căsătorii) şi profesionale; viața de cuplu;
Varsător (6) – viața de zi cu zi, rutina zilnică; stil de viață, sănatate; munca, activitatea profesională; relația cu colegii; nevoia de a face servicii altora, de a fi util, de a ajuta;
Pesti (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, îndrăgostire, poveşti de dragoste; relația cu copiii; fertilitate.

fb-share-icon0