Jupiter în sextil cu Chiron: octombrie-noiembrie 2024; mai 2025.
Rescrierea poveștilor pe care ni le spunem despre rănile noastre

În toamna acestui an, precum și la finalul primăverii lui 2025, vom avea trei aspecte de sextil între Jupiter, aflat în semnul Gemenilor, și Chiron, care traversează semnul Berbecului.

Datele exacte sunt cele de mai jos:
▪ 12.10.2024 – Jupiter Rx în Gemeni în sextil cu Chiron Rx în Berbec
▪ 2.11.2024 – Jupiter Rx în Gemeni în sextil cu Chiron Rx în Berbec
▪ 18.05.2025 – Jupiter în Gemeni în sextil cu Chiron în Berbec
Notă: Rx = retrograd

▪ Ca despre orice alt aspect, și despre sextilul Jupiter/Chiron se pot spune și scrie multe. Dar, cum Jupiter în Gemeni este, printre altele, și despre ascultarea intuiției (Jupiter) cu privire la ceea ce ne dorim să comunicăm/să transmitem (Gemeni), voi aplica și eu acest lucru chiar acum când scriu, alegând să construiesc astro-povestea în jurul primul gând pe care l-am avut aseară, când reflectam la tema pe care urma să o dezvolt în următorul articol. Prin urmare, ceea ce simt că este important de transmis și, totodată, relevant pentru perioada pe care o traversăm, cu privire la sextilul Jupiter/Chiron, are legătură cu „rescrierea poveștilor pe care ni le spunem cu privire la anumite răni pe care le avem”.

▪ Jupiter în Gemeni înseamnă deschidere către o varietate de idei, puncte de vedere, informații, cunoștințe etc. și (în sensul cel mai bun de manifestare) un proces conștient de selectare și de dezvoltare a acestora în funcție de „busola noastră interioară” (intuiție, sistemul nostru de valori, ce are și ce nu are sens pentru noi etc.). Prin urmare, orice situație am avea de abordat, ideal ar fi să căutăm mai multe variante (și să nu ne rezumăm la una singură, doar pentru că pe aceea o știm sau am mai folosit-o pînă acum) și, din toate acele variante posibile, să selectăm una sau cîteva, în funcție de ce urmărim pe termen mai lung și de ce simțim că are cu adevărat sens pentru noi.

▪ Un alt aspect de care este util să ținem cont când vorbim de energia Gemenilor, amplificată de Jupiter în acest semn, este că ceva poate fi bun sau rău, corect sau incorect, frumos sau urât etc. (polaritate), în funcție de punctul de referință. Cu alte cuvinte, cînd alegem ceva sau când ne raportăm la ceva într-un anume fel, la ce ne raportăm? Aceeași decizie poate fi pentru mine cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat, în timp ce pentru altcineva poate fi exact opusul. De aceea, este important să avem tot timpul în vedere la ce sau la cine ne raportăm.

▪ În general, tranzitul lui Chiron în Berbec ne poate pune față în față cu o serie de răni, mai vechi sau mai noi, în încercarea de a le adresa și, în cel mai bun caz, de a ne schimba modul în care ne raportăm la ele. Fiind în Berbec, vorbim de răni care au legătură cu modul în care acționăm sau ne manifestăm voința și care, implicit, ne pot împiedica să acționăm sau să ne manifestăm așa cum am face-o dacă nu am avea rănile respective.
Dacă vă mai aduceți aminte, în februarie a avut loc conjuncția dintre Nodul Nord și Chiron în Berbec, iar în aprilie am avut o Eclipsă de Soare în Berbec în conjuncție cu Chiron. Prin urmare, teme legate de curaj, independență, voință, dar și de vulnerabilitate, frică, imposibilitate de a ne exprima voința, din diferite motive, au fost cât se poate de prezente în viețile noastre. Poate ne-am depășit anumite frici și am acționat/acționăm în pofida lor, poate ne-am lăsat copleșiți de ele și încă mai avem de lucru la acest capitol, poate am rănit, la rândul nostru.

▪ Revenind la sextilul dintre Jupiter în Gemeni și Chiron în Berbec, așa cum unii dintre voi intuiți deja, acesta marchează o perioadă foarte bună pentru a reevalua și a rescrie poveștile (Jupiter în Gemeni) pe care ni le spunem cu privire la situațiile sau oamenii care ne-au rănit sau pe care i-am rănit (Chiron în Berbec). Și nu pentru a ne căuta sau a le căuta „scuze”, ci pentru a reduce șansele ca în viitor să ajungem în situații similare.

Pentru o ședință de consiliere astrologică, scrie-mi și revin în cel mai scurt timp. Detalii găsești aici

▪ Ce putem face este, de exemplu, să înțelegem (Jupiter) mai bine contextele care ne-au rănit (Chiron), cum am ajuns acolo, de ce, cum am fi putut proceda diferit. Adică să încercăm să ne informăm, să căutăm perspective diferite, mai ales dacă tendința noastră este de a ne învinovăți. Nimeni nu se naște cu dorința de a fi rănit dar, din păcate, mai ales când trecutul nostru este marcat de răni, suferințe, traume etc., putem ajunge să tolerăm situații dificile tocmai pentru că nu știm că poate fi și altfel sau pentru că ajungem să considerăm că „merităm” să fim tratați așa. Dincolo de terapie, sunt o mulțime de cărți sau podcasturi care, cu siguranță, abordează și genul de răni pe care le avem noi, ideea este să ne informăm și să încercăm să înțelegem ce ni se întâmplă și, mai ales, să înțelegem că nu suntem singurii care trec prin astfel de experiențe. Poate că este doar un prim pas în procesul de vindecare, dar un prim pas este categoric mai bun decât niciunul.

▪ Rescrierea poveștii în contextul Jupiter/Chiron poate însemna și înțelepciunea de a accepta ceea ce nu putem schimba (chiar dacă este dificil). Asta nu înseamnă să acceptăm și perpetuarea unor situații la nesfârșit, ci să luăm trecutul ca atare, învățând ce avem de învățat, dar concentrându-ne pe ce putem face diferit de acum înainte. Neacceptarea trecutului (încercarea de a-l înfrumuseța, de a-l nega etc.) nu face decât să ne țină „prizonierii” săi, la fel și învinovățirea permanentă pentru ce a fost. Dacă ne simțim vinovați pentru ceva, tot ce putem face este să ne cerem iertare și să încercăm să reparăm. Dacă nu se poate, tot ce putem face este să ne străduim să nu mai repetăm aceleași greșeli. Învinovățirea permanentă, ca atare, nu schimbă cu nimic în bine lucrurile, ba chiar din contră.

▪ Un alt aspect la care putem reflecta în perioada aceasta, în situația în care considerăm că am făcut ceva „greșit” în trecut (că am ratat o ocazie, că nu am acționat la timp sau cum trebuia, că cineva ne-a rănit sau că noi i-am rănit pe alții etc.) este următorul: dacă acest lucru s-a întâmplat cândva nu înseamnă că și data viitoare va fi la fel. Nu înseamnă să nu mai încercăm, nu înseamnă să evităm anumite oportunități de teama că am putea fi răniți sau că rezultatul ar fi, oricum, cel cu care ne-am obișnuit. Rescrierea poveștii poate însemna să ne propunem (și să ne străduim în direcția asta) să privim evenimentele dureroase prin care am trecut ca experiențe care au contribuit la formarea noastră, dar nu mai mult de atât. Și da, poate fi chiar o provocare, dar merită efortul.

▪ Nu în ultimul rând, putem încerca să rescriem poveștile pe care ni le spunem cu privire la anumite evenimente dureroase prin care am trecut/trecem, raportându-le la un interval mai mare de timp și nu doar la ceea simțim sau experimentăm acum. Fără a minimiza câtuși de puțin ceea ce ne doare sau ne rănește în prezent, în anumite cazuri, este posibil să realizăm, dacă suntem sinceri cu noi, că ceva ce, de exemplu, s-a încheiat, deși nu ne doream (un job, o relație, o prietenie) și ne produce suferință, poate nici nu era ceva ce ne-am fi dorit să menținem pe termen mai lung. Poate în adâncul sufletului știam că acel ceva nu mai funcționează, dar nu am avut curajul să facem noi înșine pasul și, pe termen mai lung, s-ar putea dovedi cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat, tocmai pentru că ar lăsa loc pentru situații mai potrivite nouă.

Încă o dată, motivul pentru care mi se pare important să fim atenți la modul în care ne raportăm la situațiile dificile și, mai ales, dureroase prin care trecem sau am trecut și să rescriem poveștile pe care ni le spunem despre acestea, acolo unde este cazul, este pentru a le transforma, pe cât posibil, în ceva constructiv, care să ne ajute să mergem mai departe, pe termen mai lung, în loc să rămânem fixați în aceleași și aceleași scenarii. Iar dacă ar fi să uitați tot ce am scris până aici, m-aș bucura să rămâneți măcar cu atât: rescrierea poveștii poate însemna să nu (mai) confundăm un capitol nefericit din povestea noastră cu întreaga poveste.

Să ne fie perioada aşa cum avem nevoie!

Cu drag,
Kikiana

P.S. Mă bucur că ai ajuns pe pagina mea. Dacă ți-a stârnit interesul astro-povestea, dă-mi de veste, apăsând butonul de like/share (“îmi place”/”distribuie”) sau lasă-mi un comentariu.

Despre modul în care lucrez și influența astrologiei evolutive asupra analizelor pe care le fac am povestit într-un podcast ZUnivers, pe care îl găsești aici.

Mă poți urmări pe:
▪ Facebook: Astro-povestile Kikianei
▪ Instagram: @astro_povestile_kikianei

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *