Eclipsa de Soare in Capricorn 26.12 2019
„Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce vrei să devii!”

In data de 26 decembrie 2019, la 7:13 (ora Romaniei), are loc o Eclipsa de Soare/Luna noua in Capricorn. (Luna si Soarele se vor afla in Capricorn, la aprox. 4 grade).

☆☆☆ Intro. Despre Eclipse in general

▪ Eclipsele au un puternic caracter karmic, rolul acestora fiind acela de a ne “ghida” in calatoria noastra spirituala, de a ne alinia cu intentia de evolutie a sufletului in aceasta existenta.
▪ In astrologie, Luna reprezinta universul emotiilor noastre, suma acelor factori, obiceiuri, situatii care ne fac sa ne simtim confortabil si in largul nostru si care ne dau sentimentul de “acasa”. Ea este totodata imaginea, constiinta de sine a sufletului in aceasta existenta („ego-ul”), facand astfel legatura intre prezent si trecut (arata de unde venim, legatura cu familia de origine, cu mama, cu generatiile anterioare). Soarele semnifica personalitatea noastra de baza, identitatea, trasaturile care ne fac “sa stralucim” si pe care le dezvoltam pe parcursul intregii vieti. Acesta ne va da indicii despre “scopul” cu care venim pe lume si despre modul in care vom manifesta intentia de evolutie a sufletului in aceasta viata.
▪ Eclipsa de Soare (ca orice Luna noua, dar avand efecte mult mai puternice si de durata) este asociata cu evenimente importante care apar in viata noastra (oameni, situatii noi etc.), cu scopul de a produce anumite transformari semnificative si de a ne ajuta, astfel, sa evoluam. Ex. de transformari aduse de o eclipsa: decizia de a ne muta, de a pleca din tara, de a face o schimbare profesionala, de a ne casatori, de a avea un copil, de a ne schimba stilul de viata etc. Eclipsele de Soare sunt asociate cu inceputuri, iar acelea de Luna aduc rezultate, culminari, incheieri sau concluzii.
▪ Efectele unei eclipse de Soare se simt incepand cu cateva saptamani inainte si dureaza aproximativ 6 luni dupa ce aceasta s-a produs. Cu cat ne traim viata mai constient si ne indreptam catre “directia de evolutie a sufletului”, cu atat resimtim mai putin dramatic transformarile aduse de eclipse.
▪ Perioada “cea mai intensa” este cea dintre doua eclipse, in cazul de fata perioada dintre Eclipsa de Soare din Capricorn (26 decembrie 2019) si Eclipsa de Luna din Rac (10 ianuarie 2020).

☆☆☆ Semnificatia karmica a Nodurilor lunare. Plus cateva “detalii tehnice”. 😊

▪ Nodurile lunare sunt puncte (calculate matematic) de intersectie intre orbita Lunii (traseul parcurs de Luna in jurul Pamantului) si ecliptica (traseul aparent al Soarelui in jurul Pamantului, asa cum il percem noi dintr-o perspectiva geocentrica). Punctul cel mai de sus de intersectie se numeste Nodul Nord (NN), iar punctul cel mai de jos Nodul Sud (NS).
▪ Nodurile lunare sunt implicate in producerea eclipselor. Eclipsele de Soare se formeaza la Luna noua, cand Luna este in conjunctie cu Soarele, iar Eclipsele de Luna la Luna plina, cand Luna este in opozitie cu Soarele. NN este implicat in Eclipsele de Soare iar NS in Eclipsele de Luna.
▪ Nodurile parcurg intreg zodiacul in 18,6 ani, se afla intodeauna in semne opuse (ex. NN in Rac, NS in Capricorn), au o miscare retrograda (in 90% din timp), iar trecerea in urmatoarea pereche de semne se face la aprox. 18 luni (de ex. NN trece de la Rac la Gemeni, respectiv NS de la Capricorn la Sagetator).
▪ In astrologia evolutiva (Jeff W. Green), miscarea retrograda a Nodurilor sugereaza lasarea trecutului in urma si indreptarea catre o noua etapa de evolutie, avand ca scop final reintoarcerea la Sursa Universala (energia creatoare, divinitate etc.).
▪NS reprezinta o acumulare de “ramasite” emotionale din vieti anterioare, este karma la nivel emotional, psihic, mental, spiritual etc., locul unde am vrea sa ramanem din motive de confort si securitate emotionala, si, implicit, o sursa de limitari si de blocaje.
NN reprezinta directia de evolutie, de crestere emotionala si spirituala si este asociat cu ideea de dharma si de viitor. Implicit, directia indicata de NN este asociata cu o stare de insecuritate emotionala (pentru ca iesim din zona de confort si intram pe un teritoriu necunoscut), dar si cu o atractie foarte mare (atractia fata de nou, fata de necunoscut; instinctul de a merge mai departe).
Elementul de legatura dintre cele doua directii (dintre NS si NN) este dat de Luna (care reprezinta, in harta natala, imaginea de sine a sufletului in aceasta existenta).
▪ La nivelul constiintei, NS in tranzit (impreuna cu guvernatorul semnului in care se afla) indica vindecarea si eliberarea de anumite tipare emotionale care tin de trecut, iar NN (impreuna cu guvernatorul semnului in care se afla) sugereaza directia de evolutie si, implicit, dobandirea unor abilitati (emotionale, spirituale etc.) care sa ne ajute sa ajungem mai aproape de ceea ce avem de realizat in aceasta viata.

☆☆☆ Eclipsele din 2019. Axa Rac / Capricorn

Eclipsa din decembrie reprezinta ultima dintre cele 5 eclipse din 2019:
▪ ianuarie: Eclipsa partiala de Soare in Capricorn si de Luna in Leu;
▪ iulie: Eclipsa totala de Soare in Rac si de Luna in Capricorn;
▪ decembrie: Eclipsa inelara de Soare in Capricorn.

▪ Nodurile lunare se gasesc pe axa Rac/Capricorn intre noiembrie 2018 – mai 2020 si au mai fost pe aceeasi axa in perioadele: aprilie 2000 – octombrie 2001, respectiv septembrie 1981 – martie 1983. (In iulie 2018 a avut loc prima eclipsa in Rac dar nodurile erau inca pe axa Leu – Varsator, astfel incat eclipsa respectiva a fost mai putin “intensa” din punct de vedere evolutiv, karmic).
▪ In domeniile de viata din harta natala care stau sub semnul Racului si al Capricornului, am experimentat in 2019 (si o vom face in continuare si in 2020) unele dintre cele mai mari transformari din aceasta perioada (inceputuri/culminari).
▪ La nivel colectiv, axa Rac/Capricorn invita la o reevaluare si la o mai buna integrare a unor concepte ca feminin/masculin (Animus/Anima), in viata noastra. Indiferent de sex, fiecare dintre noi are o latura feminina (Rac) si una masculina (Capricorn), care trebuie aduse in echilibru, pentru a functiona sanatos. Alte teme de luat in calcul in aceasta perioada ar fi: gasirea unui echilibru intre copilul interior (Rac) si adultul (Capricorn) din noi, intre latura noastra emotionala, intuitiva (Rac) si cea rationala, practica (Capricorn), intre preocuparea pentru universul nostru interior (Rac) si asumarea responsabilitatii pentru viata pe care dorim sa o ducem (Capricorn).

☆☆☆ Cum ne impacteaza la nivel individual Eclipsa de Soare din Capricorn

▪ In functie de harta natala a fiecaruia dintre noi, Eclipsa de Soare din Capricorn va impacta una dintre cele 12 case astrologice (care formeaza harta; si anume casa care sta sub semnul Capricornului) si, implicit, domeniile asociate cu aceasta. La sfarsitul articolului gasiti detaliile pentru fiecare semn zodiacal in parte (numarul reprezinta casa unde are loc Eclipsa), cu recomandarea de a parcurge mai intai informatiile despre Ascendent (daca il cunoasteti) si apoi cele despre Soare („zodie”).
Ex. Am Ascendentul in Gemeni, Soarele in Capricorn > Voi urmari informatiile pentru Gemeni (Ascendent) si cele pentru Capricorn (zodie).
▪ Cei mai impactati de Eclipsa: Capricornii, Racii, Berbecii si Balantele (Ascendent/zodie/Luna) si mai ales cei care au Ascendentul, Soarele, Luna sau alte planete intre aprox. 1-8 grade (in semnele zodiacale mentionate).

☆☆☆ Eclipsa de Soare in Capricorn – influente generale, energie si caracteristici.

Pentru a intelege mai bine la ce ne putem astepta de la aceasta Eclipsa, va invit sa vedem (sau sa revedem) ce presupune arhetipul Capricornului.

▪ Capricornul este guvernat de Saturn, zeul timpului la romani (Cronos in mitologia greaca), cel care simbolizeaza relatia noastra cu timpul (si, implicit, nevoia de a da dovada de rabdare, perseverenta si disciplina pentru a ajunge unde ne dorim); munca; limitarile si restrictiile (impuse de diferite autoritati din viata noastra: parinti, profesori, sefi, institutii, societate etc.), dar si rezultatele solide obtinute in timp, pe masura efortului depus.
▪ Este un semn de pamant: muncitor si practic, bine ancorat in realitate. Are nevoie de stabilitate si siguranta materiala pentru a se simti in elementul sau, de obiective concrete, reale pe care sa le atinga.
▪ Este un semn cardinal, care initiaza lucruri, actiuni, proiecte, dar energia sa cardinala este una “asezata”, stabila. Cauta sa creeze structuri durabile, puternice, rezistente in timp si porneste pe un drum nou doar in masura in care considera ca poate construi ceva temeinic si ca drumul este relativ sigur (nu ii place sa se arunce cu capul inainte sau sa riste). Este responsabil cu crearea de noi ierarhii si structuri sociale.
▪ Asumarea responsabilitatii. In astrologia evolutiva, arhetipul Capricorn/Saturn/casa a-X-a din zodiacul natural este asociat cu ideea de maturizare si de asumare a responsabilitatii (fata de propria persoana, fata de societate etc.). Capricornul este modelul „adultului”, al „părintelui” (care îşi asumă responsabilitatea pentru propria viață şi nu numai).
▪ Respectarea structurilor ierarhice si nevoia de autoritate. Arhetipul Capricorn/Saturn este asociat cu ideea de autoritate si cu relatia pe care o avem cu autoritatile din viata noastra (parinti, profesori, sefi, institutii, societate etc.), cu structurile si ordinile ierarhice care stau la baza societatii. Capricornul va cauta sa devina o autoritate atat in viata sa profesionala, cat si in cea personala si va respecta ierarhiile. Va cauta sa ajunga cat mai sus, sa atinga un anumit statut socio-profesional, sa aiba o cariera de succes, o imagine publica impecabila, sa fie apreciat, respectat. In plus, pentru ca o structura sa functioneze este nevoie de reguli bine definite si Capricornul se va asigura ca acestea sunt respectate. (Daca lucrurile sunt duse la extrem, poate deveni extrem de rigid si de conformist la acest capitol).
▪ Abilitatile de leader si ancorarea in munca. Este extrem de ambitios, muncitor, responsabil si disciplinat. In sens pozitiv, firea sa independenta, puternica si abilitatile de leader ii pot inspira pe cei din jurul sau sa ii urmeze modelul; in sens negativ, poate fi excesiv de rigid si de autoritar, poate abuza de puterea pe care o are (profesional, dar si in viata personala).
▪ Obiectivele pe termen mediu/lung. Arhetipul Capricorn/Saturn este corelat cu ideea de munca, de efort prelungit pentru atingerea obiectivelor dorite. Provocarile prin care trece de-a lungul timpului, faptul ca nu primeste usor ce isi doreste il ambitioneaza si ii sporesc capacitatea de a rezista la efort prelungit. Are rabdare, perseverenta si este un bun planificator si organizator (gandeste pe termen mediu spre lung).
▪ Relatia cu timpul si ancorarea in trecut. Arhetipul Capricorn/Saturn este asociat cu respectarea traditiilor, a obiceiurilor, a istoriei si, evident, a acelor reguli bine stabilite. Se va orienta catre valori si modele clasice, sobre, care au trecut deja proba timpului. In sens negativ, poate fi foarte rigid si reticent la schimbare (renunta cu greu la structurile, modelele, obiceiurile sale).
▪ Sentimentul de vina si de rusine; asumarea in exces a responsabilitatii. Excesul de responsabilitate poate duce uneori la surmenaj fizic, mental, emotional. “Neindeplinirea atributiilor” va declansa in Capricorn un sentiment de vina si de rusine. De aceea, este indicat sa invete sa fie mai tolerant cu el insusi, sa mai delege din responsabilitati si sa acorde timp odihnei si relaxarii.
▪ Pesimismul, fricile, gandirea negativa. Incercarile prin care trece de-a lungul timpului il fac sa ia lucrurile (uneori prea) in serios si il fac constient, inca de timpuriu, de latura mai intunecata a vietii. Este bine ca efortul sustinut, pe care il depune in realizarea unor obiective practice, sa fie aplicat, la nevoie, si in lupta cu astfel de stari emotionale mai dificile. Este mai predispus la depresie, fata de alte semne zodiacale si evita sa ceara ajutor pentru ca nu vrea sa depinda de nimeni si incearca sa isi mascheze suferinta prin munca.
▪ Dificultatea exprimarii emotiilor. Asumarea responsabilitatii in exces, precum si axarea pe latura practica, materiala a vietii vor face ca latura emotionala sa treaca intr-un con de umbra. Exprimarea emotiilor este vazuta ca un semn de slabiciune, emotiile sunt reprimate sau pur si simplu, nu li se acorda importanta. Cheia iesirii din acest impas poate fi data de semnul opus, Rac, de la care Capricornul poate invata cum sa isi acceseze emotiile si cum sa adreseze nevoile “copilului interior”.

☆☆☆ Eclipsa de Soare/Luna noua in Capricorn si ceilalti „jucatori” de pe bolta cereasca

▪ Luna in Capricorn in careu cu Chiron din Berbec; Soare in Capricorn in careu cu Chiron in Berbec intre 22-24.12.2019 (aspect exact pe 23.12, inainte de Luna noua);
▪ Luna in Capricorn in trigon cu Uranus din Taur; Soare in Capricorn in trigon cu Uranus intre 24-25.12.2019 (aspect exact pe 24.12, inainte de Luna noua);
▪ Luna in conjunctie cu Jupiter in Capricorn; Soare in conjunctie cu Jupiter intre 26-29.12.2019 (aspect exact pe 27.12, dupa Luna noua);
▪ Luna in conjunctie cu Nodul Sud din Capricorn; Soare in conjunctie cu NS intre 29-31.12.2019 (aspect exact pe 30.12, dupa Luna noua).

Avand in vedere semnificatia semnului zodiacal unde are loc Eclipsa, principalele teme aduse de aceasta au in vedere nevoia de a ne maturiza, de a ne comporta ca niste adulti (in adevaratul sens al cuvantului) si de a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce suntem si pentru ceea ce vrem sa devenim. Suntem singurii responsabili pentru realitatea pe care ne-o construim, iar efortul sustinut, perseverenta si rabdarea vor fi rasplatite, la momentul potrivit. Dincolo de indeplinirea oricaror obiective practice, ce mi se pare cel mai important atunci cand discutam despre o Eclipsa saturniana este ca cel mai pretios dar pe care vom constata ca l-am primit (cand vom privi in urma) va fi constientizarea faptului ca am devenit cea mai importanta autoritate in viata noastra. Evident, daca lucram in directia acesta. 😊

▪ Eclipsele de Soare sunt, in general, asociate cu inceputuri, cu etape noi din viata noastra, insa, atunci cand acestea au loc impreuna cu Nodul Sud (asa cum se intampla acum), pentru ca ceva nou sa inceapa trebuie mai intai sa facem loc, renuntand la ceva vechi, de care nu mai avem nevoie.
• Nodul Sud in tranzit in Capricorn, impreuna cu Saturn (guvernatorul sau) aflat tot in Capricorn (dar mai departe, la aprox. 20 grade) ne invita sa ne reevaluam atitudinea fata de persoanele cu autoritate din viata noastra, sa vedem unde si in favoarea cui ne-am cedat puterea personala sau unde am abuzat de autoritatea noastra; sa ne eliberam de anumite modele emotionale, mentale, spirituale, materiale de care “am ramas agatati” si sa mergem mai departe.
• Insa, renuntarea la anumite aspecte din trecut nu trebuie sa se faca prin victimizare sau cautare de tapi ispasitori. Maturizarea emotionala si atitudinea responsabila fata de un model nou de viata (Capricorn/Saturn) presupun, pe de o parte, intentie – dublata de efort sustinut, si, pe de alta parte, asumarea a ceea ce s-a intamplat deja, intelegerea cauzelor pentru care s-a intamplat ce s-a intamplat. Doar facand putina curatenie in viata noastra si invatand din experientele avute, putem apoi sa construim, pe o baza solida.
• In acelasi timp, sa nu uitam ca Nodul Nord este in Rac, ceea ce inseamna ca toate aceste structuri la care lucram acum (cele de care ne eliberam si cele noi pe care le construim) trebuie sa ne ajute sa devenim mai puternici emotional si mai constienti de nevoile noastre sufletesti. Asumarea responsabilitatii (Capricorn) fata de nevoile copilului nostru interior (Rac) reprezinta o prioritate de baza atata timp cat nodurile lunare se afla pe aceasta axa. Onoram energia feminina si copilul interior, emotiile, familia, tot ce ne face sa ne simtim protejati si in siguranta (NN Rac), dar o facem cu responsabilitate, cu rabdare si perseverenta de adult, fara a ne proiecta nevoile asupra altora etc., indiferent de bagajul nostru emotional sau de tiparele/limitarile impuse in trecut de altii (Capricorn/Saturn).

▪ Cu aspectul tensionat facut de Chiron cu Luna noua, anumite vulnerabilitati pot iesi la suprafata. Nu este greu sa ne imaginam ca renuntarea la anumite tipare presupune si un proces de introspectie, prin care ne putem reaminti, de exemplu, situatii in care vointa ne-a fost incalcata, in care altii si-au manifestat autoritatea in mod abuziv asupra noastra sau in care noi am facut anumite lucruri de care nu suntem chiar mandri. Sau, putem avea acum anumite experiente care sa ne activeze rani mai vechi legate de abuzuri de autoritate/putere etc. Indiferent de situatie, important este sa constientizam cauza reala a disconfortului (daca e cazul), sa facem distinctie intre prezent si trecut si sa intelegem ca nu mai putem schimba ce a fost, dar putem schimba modul in care vom reactiona in viitor. Totul pentru a merge mai departe cu inima mai usoara. 😊

▪ Acum, ca ati avut rabdarea de a parcurge toate aceste informatii si l-ati onorat pe Saturn (glumesc), a venit momentul sa va dau si vestile bune. 😊

• Aspectele pozitive dintre Jupiter/Uranus si Eclipsa de Soare fac ca inceputurile asociate cu aceasta sa fie marcate de expansiune (spirituala si materiala), de incredere in fortele proprii si de optimism (Jupiter), de curaj, spontaneitate si creativitate (Uranus). 😍
• Este o perioada buna pentru a ne gandi la ce ne face fericiti (Jupiter) si pentru a cauta solutii inovative (Uranus), astfel incat sa ne transformam visele in realitate.
• Putem incepe sa reorganizam anumite domenii din viata noastra, sa cream niste structuri stabile, solide, care sa ne aduca bucurie (Jupiter), renuntand mai intai partial sau total la cele vechi (NS). Important este ca obiectivele, planurile sa fie practice si realiste (Capricorn) si sa fim muncitori si perseverenti. • Vom avea determinarea si curajul (Uranus) sa ne asumam responsabilitatea pentru ce se intampla in viata noastra si sa ne eliberam de anumite limitari impuse de catre altii. Procesul implica efort, vointa si disciplina (Capricorn/Saturn), dar va fi insotit de multumirea (Jupiter) de a ne simti mai liberi si mai puternici.
• Activitatea noastra profesionala poate deveni mai placuta: pot aparea proiecte noi, semnificative, interesante (Jupiter) sau diverse oportunitati profesionale surprinzatoare (Jupiter/Uranus); putem primi recunoasterea dorita, daca „meritam” (Saturn) etc. Anumite relatii cu persoane importante se pot incheia, dar putem construi alte parteneriate. De asemenea, putem beneficia de sprijinul neasteptat (Uranus) al unor specialisti in domeniile care ne intereseaza.
• Este o perioadă bună pentru a învata ceva nou, pentru a ne extinde orizontul cunoasterii, pentru a calatori sau pentru a petrece timp cu oameni de la care avem ce învăța.
• Este si o perioada buna pentru a trata/rezolva anumite blocaje emotionale, anumite stari emotionale negative (ex. vina, rusine), mai ales daca problemele au la baza relatii disfunctionale, abuzive (ex. cu parinti, sefi, parteneri duri, autoritari care ne-au inhibat dezvoltarea/exprimarea emotionala).

P.S. despre conjunctia Saturn/Pluto (care ruleaza pe fundal) am mai scris la inceputul anului si voi reveni asupra ei in articolul dedicat Eclipsei de Rac din ianuarie 2020).

Sa ne fie Eclipsa asa cum avem nevoie! 💙
Cu drag,
Kikiana

P.S. Daca ti-a placut astro-povestea, m-as bucura sa o distribui. Oricum, iti multumesc pentru ca esti aici. 💙

………………………………………………………….

Berbec (10) – cariera, profesie, reputatie profesionala, modul in care sunteti perceputi la locul de munca; statut social, imaginea publica;
Taur (9) – sistemul de valori si credinte; idealuri, adevaruri personale; cunoastere, educatie; spiritualitate, filozofie, religie; calatorii de lunga durata (propriu-zise/in strainatate si/sau spirituale);
Gemeni (8) – resursele financiare si materiale pe care le aveti in comun cu altii (in special cu partenerul de viata), bani, bunuri, mosteniri etc.; relatia cu anumite institutii financiare, banci, credite; regenerare la nivel emotional, spiritual, fizic; vindecarea unor frici, traume mai vechi; este benefica orice forma de terapie in aceasta perioada; sexualitate;
Rac (7) – relatii si parteneriate personale (de lunga durata, casatorii) si profesionale; viata de cuplu;
Leu (6) – viata de zi cu zi, rutina zilnica; stilul de viata; activitatea profesionala; relatia cu colegii de la locul de munca; sanatate;
Fecioara (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, indragostire, povesti de dragoste; relatia cu copiii; fertilitate crescuta/aparitia unei sarcini;
Balanta (4) – relatia cu familia de origine si relatia cu „copilul interior” (universul vostru interior ca rezultat al faptului ca ati crescut in familia respectiva; mostenirea genetica, psihologica); oportunitati cu privire la locuinta; vindeti, cumparati etc;
Scorpion (3) – comunicare si gandire; modul in care interactionati in viata de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilitati; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comert; vanzari; calatorii de scurta durata; relatia cu fratii si vecinii;
Sagetator (2) – stima si imaginea de sine; auto-suficienta, independenta, „instinctul de supravietuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emotionale, spirituale; banii castigati prin munca/salariul; decizia de cumpara/vinde;
Capricorn (1) – semnul cel mai impactat; intreaga viata personala, profesionala, sanatate, relatii, modul in care sunteti vazuti de catre ceilalti, in care va prezentati in fata lumii, stilul de viata; etc.
Varsator (12) – mai mult timp alocat meditatiei, vietii spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp singur; accesarea anumitor informatii de la nivel subconstient; vise, revelatii; protectie divina; calatorii in strainatate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Pesti (11) – relatia cu grupurile de prieteni, cu asociatiile, organizatiile, retelele sociale din care faceti parte; oportunitati cu privire la viitor.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *